Kraj kaosa? – Po uputi Xi Jinpinga kineska vojska čisti ulice Hong Konga, a građani plješću

Hong Kong - Policija čisti grad
50 komentara

Prije dva dana je sa summita skupine BRICS kineski predsjednik Xi Jinping rekao da je trenutno najvažniji zadatak Hong Konga da zaustavi nasilje i okonča kaos, te da se u gradu obnovi red.

Xi je iznio jasno stajalište kineske vlade o situaciji u Hong Kongu, dok je bio u četvrtak na samitu skupine BRICS u Braziliji, glavnom gradu Brazila.

Xi Jinping je rekao da kontinuirane radikalne nasilne aktivnosti u Hong Kongu ozbiljno narušavaju vladavinu prava i društveni poredak, ozbiljno narušavaju napredak i stabilnost Hong Konga i dovode u pitanje kurs “jedne zemlje, dva sustava”.

“I dalje ćemo čvrsto podržavati izvršnu  direktoricu u vođenju vlade Hong Konga,  tako da upravlja u skladu sa zakonom i čvrsto podržavamo hongkonšku policiju u strogom provođenju zakona, kao i pravosudna tijela u žestokom kažnjavanju nasilnih kriminalaca u skladu sa zakonom”, rekao je Xi Jinping.

Kineski vođa je dodao kako je kineska nepokolebljivo odlučna u zaštiti nacionalnog suvereniteta, sigurnosnih i razvojnih interesa, te provedbi politike “jedne zemlje, dva sustava” i suprotstavit će se bilo kojoj vanjskoj sili koja se bude miješala u poslove Hong Konga.

VIDEO: Hong Kong – barikade na ulicama grada i sveučilišnom kampusu

Jutros je glasilo kineske vlade Global Times na engleskom jeziku objavilo članak da je kineska vojska poslana da očisti „nered na ulicama Hong Konga“.

Vojnici kineskog garnizona u Hong Kongu su danas popodne poslani da očiste nered i barikade na cesti koja vodi do hongkonškog baptističkog sveučilišta. Njihovom radu su aplaudirali lokalni stanovnici koji su prolazili, a analitičari su rekli da se aktivnost čišćenja provodi u skladu s odgovarajućim zakonima.

Ti su vojnici demontirali cestovne barikade i uklanjali cigle na cesti Renfre ispred vojarne kineske vojske u području  Kowloon East. Nakon što su počistili nered i vratili se u vojarnu, neki su se novinari još uvijek okupljali vani, dok su desetine pripadnika nasilnih „aktivista“ bili udaljeni nekoliko stotina metara od garnizona, vidjeli su izvjestitelji Global Timesa.

Izvori bliski kineskoj vojsci su rekli za Global Times da ne treba previše pridavati pažnju naporima u čišćenju vojnika, jer za takve aktivnosti izvan vojarne treba samo dopuštenje njihovog zapovjednika, a ne zapovjedništva više razine.

Također je primjetno da vojnici nisu nosili ratne uniforme, a barikade izvan njihove baze su doista utjecale na normalne aktivnosti vojnika, navode izvori. Posao je odrađen tijekom njihove pauze u subotu.

“Takvi detalji pokazuju da garnizon u Hong Kongu ne želi privući dodatnu pažnju i pazi na osjetljivost povezanu s njegovim statusom u gradu“, rekli su izvori.

Napori u subotu ne mogu se tumačiti kao bilo kakav nagovještaj onoga što bi mogao učiniti hongkonški garnizon, rekao je izvor, iako je ova vijest burno odjeknula diljem svijeta, kao i među prosvjednicima.

Časnik kineske vojske je gledao dolje iz zgrade unutar garnizona, dok su novinari čekali vani. Kad je novinar iz Hong Konga pitao jednog službenika o čemu se radi, on je odgovorio čvrstim glasom rekavši: “Naša zadaća je vratiti Hongu Kongu stabilnost”, što pokazuje i videozapis kojeg je objavio Global Times. Također je tražio od novinara da napiše nešto smisleno.

Analitičari kažu da je takav društveni rad vojske u skladu sa zakonima. Vojska je također pozvana da sudjeluje u drugim aktivnostima u skladu sa zakonima, ako bude potrebno.

Hong Kong trpi eskalaciju nasilja u kojem su pobunjenici blokirali ceste, paralizirali promet, bacali „Molotovljeve koktele“ i napadali obične prolaznike koji se ne slažu s njima.

“Svi se danas osjećamo sretni i dirnuti. Proteklih dana smo osjećali bolje, kad se situacija pogoršala, ali nam je garnizon sada olakšao život”, rekao je Chen Qingzhen, lokalni stanovnik.

“Nadam se da će se češće pojavljivati ovih dana i na ovako savršeni način očistiti smeće s ulica”, dodao je Chen Qingzhen.

Kineski predsjednik Xi Jinping je u četvrtak navečer pozvao je na okončanje nasilja i kaosa u Hong Kongu i rekao da je to najvažniji zadatak grada. Te su izjave shvaćene kao snažna podrška žešće akcije protiv nasilnih kriminalaca.

Čišćenje je bez sumnje signal da trupe stacionirane u Hong Kongu imaju misiju  vraćanja reda u gradu, rekao je za Global Times Li Xiaobing, stručnjak za Hong Kong, Macao i Tajvan sa Sveučilišta Nankai u Tianjinu.

“To je bilo razumno i zakonito, jer su blokade puta utjecale ne samo na život običnih ljudi, već i na promet oko vojne baze”, rekao je, napominjući da to u potpunosti pokazuje da se časnici brinu za ljude Hong Konga i igraju aktivnu ulogu u jačanju povjerenja ljudi u budućnost grada.

VIDEO: Kineska vojska čisti ulice Hong Konga

Naravno, zapadne agencije i mediji kao što su Reuters, CNN, DW, BBC, WSJ ovo tumače „kao vojnu intervenciju Pekinga protiv autonomije demokratskog Hong Konga“.

Međutim predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova u

Hong Kongu rekao je u petak da je godišnje izvješće američke kongresne komisije, koje prati implikacije odnosa SAD-a i Kine na američku nacionalnu sigurnost, “zlonamjerna podrška antikineskim snagama”. U tom ključu se može tumačiti i današnji izlazak kineskih vojnika iz garnizona u Hong Kongu, što je svojevrsna poruka da je to teritorij Kine i da SAD nemaju što tamo tražiti.

“Ponovno pozivamo relevantne američke političare da se odmah prestanu miješati u poslove iz Hong Konga. Kineski teritorij nije mjesto na koje mogu doći strane sile”, navodi se u izjavi ureda povjerenika kineskog Ministarstva vanjskih poslova u Hong Kongu.

Izjava je odgovor na objavu izvještaja „Američko-kineske komisije za ekonomski i sigurnosni pregled“, koje kaže da bi SAD trebale „suspendirati poseban ekonomski status Hong Konga ako Peking upotrijebi svoju vojsku da intervenira u problematičnom gradu“.

Dakle, izlazak vojske uz vojarne je više nego jasan odgovor na ovu prijetnju.

Kina je izrazila svoje “snažno negodovanje” i “odlučno protivljenje” izvješću, rekavši da “grubo iskrivljuje istinu, te izražava neopravdane primjedbe o Hong Kongu i upliće se u kineske unutarnje stvari u cjelini”.

“Izvješće je pružilo čvršće dokaze da su upravo antikineske snage crna ruka koja stoji iza kaosa u Hong Kongu, a mnogi su uhvaćeni na licu mjesta”, kaže se u priopćenju i dodaje se da je američko izvješće “potiče zle namjere protukineskih snaga u Hong Kongu”.

Nakon pet mjeseci demonstracija i nasilnih sukoba u Hong Kongu, američki zakonodavci u Washingtonu optužili su Peking da „potkopava autonomiju Hong Konga“.

SAD su optužile hongkonšku policiju za „eskalaciju sukoba prekomjernom uporabom sile“.

U četvrtak je američki Senat pokrenuo proces za ubrzavanje donošenja hongkonškog „Zakona o ljudskim pravima i demokraciji“, koji bi, prije nego postane zakon, zahtijevao potpis predsjednika Trumpa. Nacrtom bi se od američkog državnog tajnika tražilo da godišnje provjeri ima li Hong Kong dovoljno autonomije za održavanje svog posebnog statusa, kako bi SAD s njim i dalje trgovale.

Današnja akcija kineske vojske, iako nije riječ o pravom izlasku na ulice, odgovor je Washingtonu i pobunjenicima da je krajnje vrijeme da se kaos zaustavi i da grad opet počne normalno živjeti.

čišćenjeVojska
Pretplatiti se
Obavijesti o
50 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Željko
4 godine prije

OFF TOPIC
U Sarajevu je umro u novinar Mladen Marić koji je po mom mišljenju bio najbolji novinar na ovim prostorima! Cijeli novinarski vijek proveo je na televiziji, a javnosti je najpoznatiji po vanjsko-poltičkom magazinu “Paralele” koji je uređivao i vodio prethodnih 18 godina!
R.I.P. hrabri i pošteni Mladene Mariću, ljudska moralna gromado!!

Laki Topalović
4 godine prije

Poruka je više nego jasna. SAD: “Ako vojska bude radila bilo što, mi ćemo….” Kina: “Šta ćete vi? ….. Ajmo dečki, vanka i čistit ulice…!” A oni papci na par stotina metara i gledaju, Nisu došli nikoga zapaliti benzinom?

Siniša
4 godine prije

Gdje god Zapad uvodi demokrati bude i ostane samo jad i bijeda.

Dopizdilomi
4 godine prije

Joj ne. Potpuno krivo. Xi Jinping trebao je pustiti amere da uvedu demokraciju i pravo glasa. Ma udri i tabanaj bandu neradničku koja čeka lovu iz nekakvih udruga o nekakvim pravima koja financiraju znamo tko.

nessy
4 godine prije

Genijalan potez Xi-a! Umjesto da primjeni silu, i ocisti ljudski otpad sa ulica Hong-Konga, on jasno pokazuje da je vojska faktor stabilnosti, i da radi u interesu vecine gradjana. Pokazuje karakteristike pravog vodje, koji ne reagira impulsivno, nego nakon dobrog razmisljanja.

mike
4 godine prije

hahahha svaka čast… testiranje gradjana… podršku su dobili uskoro ide pravo čišćenje…

Ante
4 godine prije

Da se na ovakav način prosvjeduje na ulicama Amerike, američka vojska bi upotrijebila oružje protiv bez imalo milosti. Protiv prosvjednika koji bi na primjer bacali zapaljive bombe na policajce ili protiv onih koji bi čeličnim šipkama napali policiju.

Siniša
4 godine prije

Isto odličan video…
https://youtu.be/qri9ac3E3dM

Siniša
4 godine prije

Ovaj snimak bakutanera je izuzetan, gledajući ove snimke nije čudo da Kina nije ušla na silu jer očigledno slušaju puls naroda…
https://youtu.be/ZPYuGYLesx0

Zvrk
4 godine prije

Off topic. Umro je legendarni Dudek iz Gruntovčana. Gdje god bio, uvijek će se pamtiti zgode i nezgode pristojnog podravskog seljaka.

Zvrk
4 godine prije

Mislim da nije čak ni potrebno da Xi šalje svoje trupe. Dovoljno je da lokalnim trijadama spriječi unos i preprodaju dobara iz matice dok bi oni zauzvrat uklanjali najneposlušnije.

Stock
4 godine prije

E kada se sjetim…
Koliko sam kukuruza pokupio po vojvodjanskim ravnicama i koliko sam vagona uglja istovario 80-tih dok sam sluzio JNA.
A policija radila svoj posao po Kosovu.
I niko nikada ni retka nije o tome napisao.
A sada cijeli clanak o kineskim vojnicima koji malo pospremaju oko kasarne.
Nepravda!

Helena
4 godine prije

Protesti u Češkoj.

Ptica
4 godine prije

Strpljenja. Sve će doći na svoje. Kinezi kombiniraju protiv USRAnaca na više frontova, kako vojno tako i gospodarski ali kao i Rusi to rade bez pompe tako da Ameri gube živce ii prisiljeni su raditi pogreške iz kojih se vide prave američke namjere zbog čega će lokalni stalnovništvo stati uz svoju vladu. Nemojte misliti da kineska vojska ne želi uvesti red u HK. Jedva čekaju.

Čoban
4 godine prije

Kako može u našem mišljenju vladati bilo koja pristrasnost.Imamo UN,tijela koja su sastavljena od različitih politika i dogovore,podpisane da će oni odlučivati na svijetskom poligonu svi odluke poštivati.Dakle šta tu ima raditi Američki Kongres i odlučivati mimo toga .Dakle ništa eto tko se miješa i tko je zato krivac ,hoće napraviti sranje kao i svuda ,poslije kreditima kao pomagati (porobljavati).Ako uspjevaju tu i tamo,uspijevaju do sada što mi tako damo,što se svi ne mogu složiti u jednome da nisu oni ti koji zapovijedaju nešto.Ne volim nered ,ali oni su luđaci.

emi
4 godine prije

E, sad neka te mlade “cigla-demokrate” udare svojim demokratskim ciglama po vojsci. Sve mi se čini, da neče. Naravno, da USAUK žele isprovocirati vojsku u hk ali Kina je puno toga naučila još od onih “spontanih” nemira s kraja 80ih ali može se situacija pogoršati do te mjere, da neče bit druge, vojska če morati reagirati ali mislim, da u ovom slučaju neče dopustiti, da opet bude meta cigla-demokrata. Naravno, da USAUK sa velikim zadovoljstvom šire demokratiju do poslednje kapi tuđe krvi.

Red Dog
4 godine prije

I poludeli su.
Sada pucaju lukovima i bacaju molotovlje velikim prackama.
Smatraju ciscenje od strane vojske demonstracijom kineske sile.

donald
4 godine prije

nek prebiju dva tri najbučnija pa će ostali ušutit

Jetflash
4 godine prije

Neka idu studirat u smrderiku!!! Neka vide koliko košta škola i studij… Tamo bi ih poubijala murja prvi tjedan a ne ovako.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI