“Krematorij režima za spaljivanje sirijske oporbe” – “Dokaz” podijeljen medijima je slika iz 2006.

Zatvor - Damask - Sirija
21 komentar

Kako prenosi Hina, a nedugo potom i hrvatski portal Indeks i drugi, “sirijski režim u krematoriju u zatvorskom kompleksu u Sednayi, sjeverno od Damaska, spaljuje ostatke tisuća zatvorenika ubijenih proteklih zadnjih godina”. Ove je optužbe iznio američki State Department koji je kao “dokaz” pokazao satelitske snimke “krematorija” koji je sagrađen uz spomenuti zatvor.

Medijima je podijeljeno nizom satelitskih snimaka, a čelnik State Departmenta za Bliski istok, Stuart Jones, optužio je Siriju za “masovna ubojstva” i pozvao “režim” predsjednika Bashara Al-Asada da prekine te “zločine”.

“Na snimkama iz travnja 2017., travnja 2016., siječnja 2015. i kolovoza 2013., s kojih je američka vlada skinula oznaku tajnosti, vide se zgrade, među kojima je jedna označena kao “glavni zatvor”, a druga kao “vjerojatni krematorij“.

Na drugoj snimci, popratni tekst “otopljeni snijeg na dijelu krova” upućuje na postojanje “krematorija koji je otvorio sirijski režim”, smatra Stuart.

“Premda su dokumentirani mnogi zločini režima, mislimo da je izgradnja krematorija pokušaj da se sakriju razmjeri masovnih ubojstava počinjenih u Sednayi”, istaknuo je američki diplomat.

Ove optužbe američke vlade dolaze nekoliko dana nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov posjetio Washington.

Osim toga, optužbe dolaze nakon izvješća koje je u veljači objavilo Amnesty International, koji je optužila sirijsku vladu da je u pet godina u zatvorskom kompleksu u Sednayi između 2011. i 2015. pogubila vješanjem oko 13 000 ljudi.

Sada je vrijeme da prekinemo ove gluposti i da vidimo o čemu je riječ?

Naime, dok traje histerija zbog “zvjerskih zločina“, koji nisu slučajno prikazani da podsjećaju na nacističku Njemačku i da se Assada prikaže kao “novog Hitlera”, objektivni novinari i blogeri su si dali truda da utvrde o čemu je riječ.

Šteta po State Department i “velike i ugledne” medijske kuće što je satelitska fotografija snimljena 18. studenog 2006. godine, što se vidi u dnu na i po autorskim pravima od strane Google-Digital Globe iz 2008. godine.

Fotografija prikazuje istu zgradu, između ostalog bez ikakvih dimnjaka.

Naravno, nijedan “novinar” mainstream medija se nije udostojio napraviti minimalnu provjeru prije otkrivanja prijevare o “krematoriju” koje je izgradio Assada, a koja se širi u svim medijima, možda bi se dao legitimitet predstojećim napadima na Siriju?

Bivši oporbeni zatvorenik negira laž o krematoriju

Laži ispisane o zatvoru u Sednayi, među ostalima, demantira i Nizar Nayouf, vatreni, ali pošteni oporbenjak Assadu i njegovoj vladi, koji je svojevremeno bio zatočen upravo u ovom zatvorskom kompleksu i već duže vrijeme živi Europi.

Ispovijest Nizara Nayoufa, bivšeg zatočenika zatvora u Sednayi: Amnesty internation report on Syria

FOTO – Originalna fotografija Digotal Globe snimljena 2006. i objavljena 2008.: Sednaya-prison

Originalna Google fotografija zatvora - 2008.
Originalna Google fotografija zatvora iz 2006. objavljena 2008.

 

Satelitske snimke zatvora u Damasu
Satelitske snimke zatvora u Damasu

 

krematorijotpužbe
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
6 godine prije

Stari fazoni jedne te iste propagandne masinerije koja je svoje najbolje uratke pocela tokom I svetskog rata pa do danasnjih dana, iako deluju hiljadama godina. Mnogi bi rekli ” Goebbelsosva propaganda”. Goebbels je za njih obican amater.

tuf
6 godine prije

Vidimo da je percepcija javnosti u rukama onih koji drze medije – nema tu slucajnosti niti bi iste bile dopustene.
Zapadni mediji su pod direktnom kontrolom CIA-e koja upravlja urednicima – sami novinari ponekad ni ne znaju za koga rade. A narod kao narod, naivno misli da ga netko zeli informirati. Uloga medija uopce nije informiranje nego socijalni inzenjering i manipulacija.

Igor
6 godine prije

I sada dolazimo do moje price o ratovima i na nasim prostorima… Naivci slobodno se i dalje mrzite

Borac2
6 godine prije

Kad netko dosaduje neumorno, onda znas da su to desperate measures

longum
6 godine prije

@ Gosp. Sasa, promaklo vam je da je izraelski ministar za gradnju stana po okupiranim palestinskim podrucijima Yoav Galant dosao na istu valnu duzinu u javnost s tim sto je 16 Maja 2017, pozvao da se Assad makne s atentatom.
Izrael je najpoznatija drzava uz Ameriku koja podrzava drzavni terorizam.

Izrealski ministar je iskoristio ovu fake news iz Amerike da poziva na ubojstvo drzavnika koji je priznat u UN.

Izrael se nasao na miljuntni put na istoj valnoj duzini kao teroristi.

Trump je navodno prema americkim fake news dao tajne informacije Lavrovu i ruskom ambasadoru u Americi prilikom zadnje posjete.
Sad cirkulira po internetu da je ta tajna informacija o teroristima bila data Amerikancima a oni su to procurili Lavrovu.

Izrael i islamski terorizam su dva lica jedne te iste medalje.

Israeli minister: ‘The time has come’ to kill Bashar Assad

Delon
6 godine prije

@ longum –
Israel was the source of secret intelligence that Trump gave to Russians, NBC News confirms
Donald Trump reportedly disclosed highly classified information to Russian officials last week.
Israel was the U.S. ally that collected that sensitive intelligence.
The White House has defended Trump’s conduct, saying he didn’t disclose sources or methods, something that reports did not say he did.

Tomica
6 godine prije

Novinarima se više uopće ne čudim. “Krasan” posao su odradili i 90-tih godina na ovim terenima. Zapad, ide utabanim stazama teroriziranjem država koje se ne uklapaju u sustav, stalno povećava vojni potencijal, strateški razmješta živu i ne živu silu. Ni njima se ne čudim, jer u svijetlu navodnog plana Barbarosa2 sve ima smisla. Čudim se običnim ljudima koji bez ikakve koristi, mimo svake logike, dnevno pokusaju takve informacije i gorljivo ih šire dalje.
Niko ne proziva za lažne optužbe koje mogu dovesti do nesagledivih posljedica, ne samo za te pojedince nego za čitave države i narode, onemogućavaju se i/ili marginaliziraju vijesti koje govore suprotno te se politikom doslovno vodi rat.
Trenutno ne vidim mogućnost da se izbjegne svjetski, nuklearni rat i mislim da nije pitanje hoće li doći do toga nego kad.
Najljepše je što će se svi na kraju čuditi kako smo došli do toga.

Sinisa
6 godine prije

Ali oni ne znaju da je to krematorij,oni kazu “vjerovatno je to krematorij”….cak nemaju ni razumnu sumnju.

Antonio
6 godine prije

Snimku treba da pregleda i odobri Nemacka. ona je strucnjak za krematirije. Sve do tada ovo je laz.

jale
6 godine prije

Ovo je staro. Ali, CIA svaki dan objavi nekakvu bljuvotinu preko Reutersa i AP-a, pa ta bljuvotina prodire svjetskom kanalizacijom (internetom) do HINE i Tanjuga, koji tu istu bljuvotinu degažiraju Indexima, Informerima i inoj Goebbelsovoj dječici, za kojima se ni psi više ne okrenuću, a kamoli prosječan medijski konzument.

Dr. Strangelove
6 godine prije

Kao sto pise na cigaretama
– Pusenje je stetno za zdravlje
Tako bi trebalo pisati
– Citanje americkih novina je opasno za vas razum.

Da, bas tako je i izjavila Marija Zaharova.

Americke novine su jezgra propagande i lazi a ostali to raspacavaju.

Michael Collins
6 godine prije

Ah da, ta “holokauštika”, “plinske komore”… Stara sranje kadgod SAA i saveznici naprave napredak na terenu. Mene puno više brine to što će SDF biti novi američki korisni idioti (Kurdi će se povući sa prostora gdje nisu nikada niti činili većinsko stanovništvo), i što su, istinabog male zio-nazi jedinice zauzele granične prijelaze Al Tanf i Al-Bukhamal – kad se i ovi Iračani natežu mjesecima (s oproštenjem kao gladan srat’) da prijeđu u Siriju.
Jer bez šijitskog polumjeseca Siriji nema života, i bit će relevantan faktor kao Bolivija.

Hash
6 godine prije

Odavno sam novinare okarakterisao kao naj prostitutke. One prave za njih su prepostene. Smece placenicko.
Koliko su samo krvi prolili.
Čast sili od 1% kojim pripada i ovaj portal. Samo hrabro …

keko
6 godine prije

Režimski novinari su zlo ovoga svijeta!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI