Kremlj iznosi uvjete za pregovore s Ukrajinom

Peskov - Uslovi za pregovore
24 komentara

Glasnogovornik predsjednika Putina Dmitrij Peskov kaže da Kijev mora pokazati spremnost za razgovor zahtjevima koje je Moskva ranije postavila

Mirovni pregovori mogli bi započeti između Rusije i Ukrajine ako Moskva vidi istinsku “političku volju” od strane Kijeva da se uključi u dijalog, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Ranije ovog mjeseca primijetio je da ukrajinsko vodstvo trenutačno oklijeva sjesti za razgovor. Na pitanje ruskih novinara u utorak postoje li preduvjeti za početak bilo kakvog potencijalnog dijaloga između Moskve i Kijeva, Peskov je rekao: “To mora biti politička volja, spremnost za razgovor o onim ruskim zahtjevima koji su odavno poznati”.

Govoreći putem video-veze tijekom summita G20 na indonezijskom Baliju sredinom studenoga, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij naglasio je kako “neće biti sporazuma Minsk-3, koji bi Rusija prekršila odmah nakon što ga je zapečatila.”

Ukrajinski šef države mislio je na sporazume Minsk-1 i Minsk-2 u kojima su posredovale Njemačka i Francuska još 2014., odnosno 2015. godine. Sporazumom je, između ostalog, predviđen poseban status za regije Donjeck i Lugansk unutar Ukrajine. Ruski predsjednik Vladimir Putin naveo je neuspjeh Kijeva u provedbi sporazuma kao jedan od razloga za početak vojne kampanje Moskve protiv Ukrajine, koji je započeo krajem veljače. Komentirajući izjave Zelenskog na summitu G20, Peskov je tada ustvrdio da one “apsolutno potvrđuju” nespremnost Kijeva za uključivanje u pregovore. Obraćajući se čelnicima na Baliju, šef Ukrajine predložio je deset koraka koji bi, po njegovom mišljenju, doveli do mira.

Među ključnim točkama njegova plana je potpuno povlačenje ruskih snaga s cjelokupnog ukrajinskog teritorija i poštivanje granica zemlje zacrtanih 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog Saveza. U međuvremenu, Moskva tvrdi da su neka od tih regija, prije svega Krim, nakon referenduma koji su se ondje održali, njihove. Do ovoga je došlo nedugo nakon što je The Washington Post početkom studenog izvijestio da je Bidenova administracija privatno zatražila od Zelenskog izražavanje spremnosti na razgovore s Rusijom, barem radi dojma.

ashington je navodno bio zabrinut da bi nepomirljiva pozicija Kijeva mogla dovesti do smanjenja podrške nekih njegovih zapadnih saveznika, usred onoga što su anonimni dužnosnici Bijele kuće opisali kao rastući “umor od Ukrajine”. U članku se tvrdilo da Washington nije bio ozbiljan u namjeri da Kijev natjera na pregovore, te je samo nastojao osigurati da oružje i druga pomoć nastavi pritjecati iz što je više moguće nacija.

PeskovpregovorirusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Branko
1 godina prije

Kremlj iznosi uvjet , nema potrebe komentirati jer fašisti daju uslove drugoj okupiranoj drzavi.

eukolonija
1 godina prije

Ukrajinsko terorističko rukovodstvo sada traži ono što su imali prije terorističkog Majdanskog puča i otimanja vlasti od legalnog rukovodstva Ukrajine koje je bilo potvrđeno na demokratskim izborima. Ta su vremena za njih prošla.

eukolonija
1 godina prije

Volio bih da Rusija polupa barem jednu zelju članicu NATO da pokažu ostalim ostrašćenim fašističkim terorističkim falangama da njihova iluzija o kolektivnoj bezbijednosti je samo to jedna obična iluzija. Poljska bi bila idealna

Ico
1 godina prije

EU i Njemačka su u ovoj priči nebitni, jer se s EU i Njemačkom upravlja iz američke ambasade u Berlinu, kaže dr Slavko Kulić!

Гавран
1 godina prije

Преговоре ће вероватно уместо укра преузети пољаци.
Prije nekoliko mjeseci postalo je poznato da je Kijev evakuirao svoje zlatne i devizne rezerve u Poljsku. Kako se pokazalo, tamo se seli i Narodna banka Ukrajine. Glavni ured ukrajinskog regulatora uskoro će se otvoriti u Varšavi.

tihobl
1 godina prije

Rusi ne nece povuci na granice iz 1991. vec ce otici korak dalje i povuci se na granice iz 1891. Oni ce zahtjev Zelenskog lako ispuniti, cak i vise nego sto treba.

Tone
1 godina prije

Jesi li ti svjesan da tri četvrtine planete podržavaju Rusiju? Jesi li ti svjesan da to što si rusofob ne znači da si u pravu, dapače, nemaš pojma o ničemu.

Gira
1 godina prije

Čujem da Ameri pripremaju veliki kontingent dalekometnog streljiva poslati Ukrajini. Priča se o stotinama tisuća projektila. Započela je proizvodnja streljiva u privatnim firmama. I druga informacija. Puno zemalja koje su naručile rusko naoružanje otkazuju narudžbe i prelaze na američko. Navodno je i Alžir otkazao narudžbu. A tko0 nudi pregovore? Pa onaj tko gubi. Ameri su uhvatili Rusiju u rašlje i neće je tako lako pustiti. Ružno se Rusima piše.

mrdo
1 godina prije

—————————-
Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajišne

Moskva — Poljska ubrzava pripreme za aneksiju zapadne Ukrajine, izjavio je direktor Spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin u intervjuu za Sputnjik.

“Informacije koje stižu u rusku Spoljno-obaveštajnu službu ukazuju na to da Varšava ubrzava pripreme za aneksiju zapadnoukrajinske teritorije: Lavovske, Ivano-Frankovske i većeg dela Ternopoljske oblasti Ukrajine”, rekao je Nariškin.

Prema njegovim rečima, poljsko rukovodstvo ima za cilj da deluje proaktivno i istrajno iz straha da će stariji partneri u NATO-u pokušati da pregovaraju sa Moskvom tokom zimskih meseci, ne obazirući se na interese, ne samo Ukrajinaca, već i Poljaka.

“Varšava je uverena da su zaslužili velikodušnu nadoknadu za vojnu pomoć Kijevu, pružanje skloništa brojnim ukrajinskim migrantima i, na kraju, nedavni raketni napad na poljsku teritoriju, koji je Varšava ćutke ‘progutala’ na podsticaj Sjedinjenih Država i vodećih evropskih zemalja”, dodao je Nariškin.
—————————-

Max
1 godina prije

Ništa od toga,

darijoman
1 godina prije

Samo neonacisti i sličnog svjetonazora mogu veličati Kijevski režim instaliran od svjetske zločinačke organizacije NATO

Lucija, prva
1 godina prije

Poginulo je preko 400 000 Ukrajinaca.

I još će. I drugih. Dokle god se ne riješe nekih tipova kao što si ti.

tihobl
1 godina prije

Nacisti su se ispisali iz slavena.

alexosijek
1 godina prije

Ukoliko – daj Bože što prije – bude razgovora o prestanku vojnih djelovanja i eventualnom miru na tom teritoriju svima je jasno da za tim stolom neće sjediti Zelenski. Iza svega toga stoji Washington i kada sjednu Ameri za stol sa Rusima onda bi to bilo moguće. Za tim stolom neće biti niti Europe (jer kako je i Victoria Nuland jednom rekla: “F**K the EU”). I to je, nažalost, činjenica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI