Kremlj komentariše zarobljene američke ”plaćenike”

Dmitrij Peskov
7 komentara

Dva američka državljana zarobljena u Ukrajini su “plaćenici” i o njihovoj sudbini će odlučivati ​​sudovi, rekao je portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov u intervjuu za NBC News u ponedjeljak. Peskov je takođe rekao da se zatvorena WNBA zvijezda Brittney Griner ne može smatrati “taocem”.

Sukob oko Ukrajine će dugo uticati na odnose između Rusije i Zapada, rekao je Peskov za NBC News u ponedjeljak, dodajući: “Nikada više nećemo vjerovati Zapadu”.

Američki vojni veterani Alexander Drueke (39) i Andy Huynh (27) nestali su prošle sedmice. RT je u petak potvrdio da su zarobljeni u Donbasu i da se trenutno nalaze u pritvorskom centru negdje u Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR). Oni su prvi Amerikanci koji su zarobljeni u toku sukoba u Ukrajini, nedugo nakon što je sud u Donjecku osudio tri strana borca ​​na smrt zbog njihove uloge u borbama.

Upitan o Druekeu i Huynhu, Peskov je rekao da će njihova sudbina “zavisiti od istrage”. Nazvao ih je “plaćenicima” koji su bili uključeni u “ilegalne aktivnosti” i pucali na ruske trupe, zbog čega bi trebali biti kažnjeni.

„Biće sud, i biće sudska odluka“, rekao je Peskov Keiru Simonsu za NBC News.

Sud u Donjecku je 9. juna proglasio trojicu stranih borca ​​krivima za radnje plaćenika i pokušaj preuzimanja vlasti silom. Britanski državljani Aiden Aslin i Shaun Pinner, kao i marokanski državljanin Saadun Ibrahim, osuđeni su na smrt. Trojac je negirao da su bili plaćenici i uložli su žalbu na presudu.

Dok su Aslina, Pinnera i Ibrahima zarobili trupe DPR u blizini Mariupolja, Drueke i Huynh su za RT rekli da su se predali ruskoj patroli. I republike Donbasa i Rusija tvrde da su strani borci koji su došli da se bore za Kijev plaćenici i stoga nezakoniti borci koji nisu zaštićeni Ženevskim konvencijama.

Peskov je rekao da nema informacija o Gradyju Kurpasiju, trećem američkom borcu koji je nedavno nestao u Ukrajini.

Portparol Kremlja je također upitan o Brittney Griner, igračici WNBA koja je uhapšena u Moskvi 17. februara i ostaje u zatvoru. Griner nije bila talac , rekao je, već neko protiv koga se vodi istraga zbog kršenja ruskog zakona. Policija je saopštila da je u Grinerinom prtljagu na aerodromu Šeremetjevo pronašla vape kertridže sa uljem hašiša. Ako bude osuđena za posjedovanje nedozvoljene supstance, mogla bi se suočiti sa zatvorom do 10 godina.

plaćenicirusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ne razumijem zašto su plačenici u navednicama?
Pa i sami su priznali…
A bitnije je, kako je nestalo 500 stranih plačenika, među kojima su navodno visoki oficiri!!!!
Kad zapadni mediji nemaju interes saznati nešto više, jer to je njihova sramota, niko ne sazna.

tihobl
1 godina prije

Ovih dana su kozaci uz pomoc cecena pomlatili puno poljaka. Nije rijec o placenicima, vec o poljskoj jedinici u kojoj nema drugih naroda.

1 godina prije

vape kertridž (vejp cartridge) – ja bih to preveo kao duda varalica.

Max
1 godina prije

sudska odluka.

Rimtutituki
1 godina prije

Gdje nestade 200.000 vojnika,plaćenika,zovi kako joces.prava insider info. Usa poslali place mjesecima,godinama redovno neko kadirao dolare,kad je zapucalo fali 200000 aktivnih vojnika. Neko je milione kadirao,ko,kako, kad,i gdje,hoce da zna inspektor kongresa. U Afganistanu je utvrdio od 160milijardi dolara ,stiglo oko 4 milijarde iliti 0,4%. 2 kongresmena i jedan senator hoce racune po svaku cijenu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI