Kremlj objašnjava zašto su solo razgovori s Ukrajinom ”nemogući”

Pregovori Rusija i Ukrajine
11 komentara

Rusija je otvorena za pregovore o Ukrajini, ali svaki sporazum s Kijevom ne bi imao malo kredibiliteta jer bi ga Zapad mogao poništiti, izjavio je u nedjelju pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov. To znači da bi se o svakom mogućem rješavanju prvenstveno trebalo razgovarati sa SAD, dodao je.

Bilo kakav jednostrani diplomatski angažman s Ukrajinom vjerovatno neće uspjeti jer “odlučujući glas ostaje na Washingtonu”, rekao je portparol TV kanalu Rossiya-1.

“Prosto je nemoguće razgovarati o nečemu, na primjer, sa Kijevom”, rekao je on. Prema rečima Peskova, iako bi Rusija mogla da pokuša da postigne neke dogovore sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, „na osnovu onoga što se dogodilo u martu, ovi sporazumi su bezvrijedni, jer se mogu odmah poništiti po nalogu” spoljnih aktera.

Sekretar za štampu Kremlja mislio je na nekoliko rundi pregovora koji su održani krajem februara i marta nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju protiv susjedne države. U to vrijeme ovi diplomatski napori nisu uspjeli prekinuti neprijateljstva.

U međuvremenu, Peskov je signalizirao da je ruski predsjednik Vladimir Putin spreman za razgovore o Ukrajini.

„Predsjednik je više puta govorio da je otvoren za pregovarački proces… Bez obzira da li su oni spremni ili ne, ali Zapad to treba da zna i čuje“, ponovio je Peskov.

Zvaničnik je također sugerirao da bi Putin i američki predsjednik Joe Biden mogli voditi pregovore ako je Washington voljan da vodi računa o sigurnosnim zabrinutostima Moskve koje je rusko ministarstvo vanjskih poslova iznijelo u nacrtu dokumenata o sigurnosnim garancijama objavljenim sredinom decembra prošle godine prije sukob u Ukrajini.

Ranije ovog mjeseca, Zelenski je potpisao dekret o Ukrajini kojim se zvanično odbijaju mirovni pregovori s ruskim predsjednikom. Taj potez uslijedio je samo nekoliko sati nakon što je Putin potpisao sporazume o Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i da se regije Herson i Zaporožje pridruže Rusiji nakon referenduma na kojima je ogromna javna podrška tom potezu. Moskva je tada tvrdila da je i dalje spremna tražiti rješenje sukoba putem pregovora, dodajući, međutim, da su “za pregovore potrebne dvije strane”.

rusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mrdo
1 godina prije

A trebaju da pregovaraju direktno sa gospodarima bivše Ukrajine. Besmisleno je, naravno, pregovarati sa ukropskom petom kolonom na “vlasti”, a koja je od 2014 pod kontrolom kauboja.

eks
1 godina prije

Nema kredibilitet ni sporazum sa Amerikancima, kao i Englezima, jer oni ne ispoštuju ono što dogovore. Tako je sa Kumanovskim sporazumom, tako je sa Dejtonskim sporazumom , tako je i sa dogovorom da se NATO neće širiti, tako je uvek … oni sve izvrću i pogaze. Samo vojni poraz Amerikanaca i Engleza – pod maskom Ukrajine može doneti neki rezultat. Sve ostalo je američko-engleska prevara.

Fliktor
1 godina prije

Teško je da ne kažem ne moguće pregovarati sa nekime tko misli da je superioran u svemu u odnosu na tebe.

EU-p
1 godina prije

Zelenko je pijun u rukama anglosaksa

Max
1 godina prije

Od toga nema ništa.

Džudžan
1 godina prije

O čemu bi pregovarao s luđakom koji ti upadne u kuću, polomi namještaj i zapali garažu, ubije dijete….

tihobl
1 godina prije

Ameriknaci su sa indijancima potpisali 263 mirovna sporazuma.

tihobl
1 godina prije

Rusiju treba uništiti pod svaku cijenu jer je pravoslavna zemlja s tradicionalnim vrijednostima, bez obzira koju cijenu SAD platio za to izjavio je američki kongresmen demokrat Jamie Raskin

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI