Kremlj otkriva moguću osnovu za razgovore Putina i Bajdena

Biden-Putin
12 komentara

Potencijalni razgovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Joea Bidena ovisit će o spremnosti Washingtona da čuje zabrinutost Moskve za sigurnost, rekao je u nedjelju sekretar za štampu Kremlja.

Govoreći za TV kanal Rossiya-1, Dmitrij Peskov je rekao da bi ponovno angažovanje na visokom nivou moglo da se dogodi ako Sjedinjene Države “obrate pažnju na našu zabrinutost”.

To bi zavisilo od „želje SAD da se vratimo na stanje stvari od decembra-januara i postavimo pitanje: ono što Rusi nude možda ne odgovara svima nama, ali možda bi ipak trebalo da sjednemo s njima u pregovarački sto?”

Portparol je objasnio da je mislio na nacrt dokumenata o bezbjednosnim garancijama koje je Moskva dostavila i Briselu i Vašingtonu prije izbijanja ukrajinskog sukoba krajem februara.

Sredinom decembra prošle godine, rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je nacrte dva ugovora – jednog sa SAD i drugog s NATO-om – sa listom sigurnosnih zahtjeva Moskve, u pokušaju da smanje tenzije u Evropi.

U to vrijeme Rusija je željela da Zapad zabrani Ukrajini ulazak u NATO i ograniči raspoređivanje trupa i oružja na istočnom krilu bloka. Takođe je insistiralo da se vojna alijansa povuče na svoje granice od 1997. godine, prije nego što se proširi na istok.

Iako ni SAD ni NATO nisu dali pismene odgovore na prijedloge Rusije, oboje su odbili zahtjev Moskve da se Ukrajini zabrani ulazak u blok.

Ranije ovog mjeseca Putin je rekao da ne vidi potrebu za razgovorima sa svojim američkim kolegom, objasnivši da “još ne postoji platforma za bilo kakve pregovore”. Saopštenje je ponovila i Bijela kuća, koja je navela da Joe Biden ne planira da se sastane s ruskim liderom na samitu G20 sljedećeg mjeseca, uprkos tome što je ranije odbio da isključi tu mogućnost.

Posljednji put lično su se dvojica lidera sastala u junu 2021. u Ženevi, u Švicarskoj. Nakon razgovora uslijedio je virtuelni samit u decembru, a Ukrajina je bila jedna od tema na dnevnom redu.

joe bidenKremljrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ruska prva ponuda je najbolja. Svaka sledeca je gora. Sad nude uslove iz decembra + americko povlacenje nuklearnog oruzja iz Evrope.

Lucija, prva
1 godina prije

Kralj Charles nagradio dva oficira pomorskih snaga.

“…tokom razgovora za REN TV izjavio vojni specijalista Jurij Knutov.

Ekspert je istakao da je britanski monarh, nakon sabotaže, nagradio dva oficira pomorskih snaga zemlje za izvođenje operacija u inostranstvu.”

Ico
1 godina prije

U junu u Ženevi je dogovorena platforma za pičvajz u Ukrajini, jednostavno rečeno, Putin je dobio “ bezobraznu” ponudu koju nije mogao odbiti

borjana
1 godina prije

Trebalo bi se to ćim prije dogoditi, da naistrag eu politikanti znaju na čemu su. Tek toliko da ne lutaju bespućima europskih vrijednosti i demokracije.

Max
1 godina prije

Biden će budan sanjati.

Mat
1 godina prije

Nema nikakve osnove,sa luzerima niko nepravi dilove

dragi najdraži
1 godina prije

Ne razgovara se sa psom nego sa gazdom.

komšija
1 godina prije

A šta bi Putin razgovarao sa ovim senilnim mrtvacem,on je sa obe noge u grobu.Zbog toga su ga i postavili tu,da sa njim mečkaju,a da ga u datom momentu uspavaju i postave svoju novu budalu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI