Kremlj ponavlja priznanje Palestine

Putin i Abbas
11 komentara

SSSR je službeno priznao naciju 1988., a Rusija se pridržava odluke

Moskva priznaje palestinsku državnost, baš kao što je to učinio njezin prethodnik Sovjetski Savez, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući odluku Irske, Norveške i Španjolske da službeno priznaju bliskoistočnu državu.

Tri zemlje najavile su potez u srijedu, u znak podrške “rješenju s dvije države” u nadi da će donijeti mir na Bliski istok usred eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

“SSSR je priznao državu Palestinu”, rekao je Peskov novinarima u srijedu. “To je apsolutno u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i pristupom rješenju dviju država”, rekao je, dodajući “mi smo nasljednici SSSR-a i nastavljamo s našim dosljednim i transparentnim stavom o tome.”

Palestinsku nacionalnu samoupravu, inače poznatu kao Država Palestina, službeno je priznao Sovjetski Savez 1988. godine. Međunarodno ju je kao suverenu državu priznalo 143 članice UN-a i polovica skupine G20, uključujući Kinu, Indiju, Indoneziju, Meksiko, Brazil, Južna Afrika i Turska.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je odbacio pozive na “dvije države” i mogućnost palestinske države na teritorijima koje je Izrael okupirao od 1967.

Stav Zapadnog Jeruzalema o mogućnosti neovisne Palestine na njegovim granicama očvrsnuo je od događaja od 7. listopada, kada su Hamasovi militanti napali Izrael i ubili oko 1200 ljudi i oteli više od 250. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo opsežnu vojnu kampanju u Gazi, usmrtivši gotovo 36.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Sve veći broj smrtnih slučajeva i sve gora humanitarna situacija potaknuli su opetovana upozorenja UN-a, kao i širu međunarodnu osudu. Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda sa sjedištem u Haagu nedavno je zatražio naloge za uhićenje trojice vođa Hamasa – kao i Netanyahua i njegovog ministra obrane – optužujući obje strane za ratne zločine.

IZRAELPalestinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rover70
2 mjeseci prije

Ne čini mi se nemogućim tvrdnja da je Hamas Izraelu poslužio kao false flag za čišćenje Gaze.

bio vanka
2 mjeseci prije

uskoro će rusija priznat i kosovo,uskoro.

JEN
2 mjeseci prije

Za Istrazuj aka Starlight, YU siptar, Putin je Nosferatu a ne Netanyahu.

Max
2 mjeseci prije

Pošteno.

Ico
2 mjeseci prije

VOLodimir je korisni idiot, ali ni približno kakav je korisni idiot u Drugom svjetskom ratu bio i ostao Winston Churchill.

Josip
2 mjeseci prije

Pomozite Palestincima i sravnite izraelsko zidovsku septicku jamu..

FELIX
2 mjeseci prije

DVE DRZAVE ZNACE POBEDA TERORIZAM KOJI POBEDZUJE I BOGATO NAGRADJUE JER POSTIZE SVOJE CILJEVE TEROROM I SA DRUGE STRANE BI TO ZNACILO KAPITULACIJU ISRAELA ZA STO JSRAEL JOSNIJE SPREMAN. TO NEBI BILA SAMO POBEDA TERORIZMA NAD ISRAELOM NEGO NAD SVIMA KOJI SE ODUPIRU I BORE PROTIV SIRENJU MUSLIMANA I NJIHOVIH VERSKIH I KULTURNIH VREDNOSTI SIROM EVROPE, NA ZALOST VECINOM EVROPEJACA NE SHVACA DA SA PODRSKOM TERORISTA I PRIZNANJEM PALESTINE POD VODSTVOM TERORISTA RADE SAMI PROTIV SEBE, U EVROPI IMATE VEC KOSOVO STVORENO NA SRBSKOJ ZEMLJI MUSLIMANSKA EXPANZIJA SE NECE TU ZAUSTAVIT, TO VEC NEKE EVROPSKE DRZAVE OSECAJU. POSLUSAJTE PESMU MI SMO VOJSKA ALAHOVA/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI