Kremlj ponavlja priznanje Palestine

Putin i Abbas
11 komentara

SSSR je službeno priznao naciju 1988., a Rusija se pridržava odluke

Moskva priznaje palestinsku državnost, baš kao što je to učinio njezin prethodnik Sovjetski Savez, rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, komentirajući odluku Irske, Norveške i Španjolske da službeno priznaju bliskoistočnu državu.

Tri zemlje najavile su potez u srijedu, u znak podrške “rješenju s dvije države” u nadi da će donijeti mir na Bliski istok usred eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

“SSSR je priznao državu Palestinu”, rekao je Peskov novinarima u srijedu. “To je apsolutno u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a i pristupom rješenju dviju država”, rekao je, dodajući “mi smo nasljednici SSSR-a i nastavljamo s našim dosljednim i transparentnim stavom o tome.”

Palestinsku nacionalnu samoupravu, inače poznatu kao Država Palestina, službeno je priznao Sovjetski Savez 1988. godine. Međunarodno ju je kao suverenu državu priznalo 143 članice UN-a i polovica skupine G20, uključujući Kinu, Indiju, Indoneziju, Meksiko, Brazil, Južna Afrika i Turska.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu oštro je odbacio pozive na “dvije države” i mogućnost palestinske države na teritorijima koje je Izrael okupirao od 1967.

Stav Zapadnog Jeruzalema o mogućnosti neovisne Palestine na njegovim granicama očvrsnuo je od događaja od 7. listopada, kada su Hamasovi militanti napali Izrael i ubili oko 1200 ljudi i oteli više od 250. Kao odgovor, Izrael je pokrenuo opsežnu vojnu kampanju u Gazi, usmrtivši gotovo 36.000 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Sve veći broj smrtnih slučajeva i sve gora humanitarna situacija potaknuli su opetovana upozorenja UN-a, kao i širu međunarodnu osudu. Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda sa sjedištem u Haagu nedavno je zatražio naloge za uhićenje trojice vođa Hamasa – kao i Netanyahua i njegovog ministra obrane – optužujući obje strane za ratne zločine.

IZRAELPalestinarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rover70
23 dana prije

Ne čini mi se nemogućim tvrdnja da je Hamas Izraelu poslužio kao false flag za čišćenje Gaze.

bio vanka
23 dana prije

uskoro će rusija priznat i kosovo,uskoro.

JEN
23 dana prije

Za Istrazuj aka Starlight, YU siptar, Putin je Nosferatu a ne Netanyahu.

Max
23 dana prije

Pošteno.

Ico
23 dana prije

VOLodimir je korisni idiot, ali ni približno kakav je korisni idiot u Drugom svjetskom ratu bio i ostao Winston Churchill.

Josip
23 dana prije

Pomozite Palestincima i sravnite izraelsko zidovsku septicku jamu..

FELIX
23 dana prije

DVE DRZAVE ZNACE POBEDA TERORIZAM KOJI POBEDZUJE I BOGATO NAGRADJUE JER POSTIZE SVOJE CILJEVE TEROROM I SA DRUGE STRANE BI TO ZNACILO KAPITULACIJU ISRAELA ZA STO JSRAEL JOSNIJE SPREMAN. TO NEBI BILA SAMO POBEDA TERORIZMA NAD ISRAELOM NEGO NAD SVIMA KOJI SE ODUPIRU I BORE PROTIV SIRENJU MUSLIMANA I NJIHOVIH VERSKIH I KULTURNIH VREDNOSTI SIROM EVROPE, NA ZALOST VECINOM EVROPEJACA NE SHVACA DA SA PODRSKOM TERORISTA I PRIZNANJEM PALESTINE POD VODSTVOM TERORISTA RADE SAMI PROTIV SEBE, U EVROPI IMATE VEC KOSOVO STVORENO NA SRBSKOJ ZEMLJI MUSLIMANSKA EXPANZIJA SE NECE TU ZAUSTAVIT, TO VEC NEKE EVROPSKE DRZAVE OSECAJU. POSLUSAJTE PESMU MI SMO VOJSKA ALAHOVA/

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI