Kriteriji, načela, zakoni, pravda

Pravda i zakon protiv brutalnosti
12 komentara

Stalno se pozivamo na gore navedene riječi, znamo šta one znače, ali stalno smo i svjedoci njihovog nepoštovanja i različitih tumačenja njihovog značenja.

Doslovno svakodnevno svjedočimo kršenju zakona, nepoštovanju načela, pravde i kriterija, kako u svojoj neposrednoj blizini tako i šire, u cijelom svijetu. Propisanih ili nepisanih a postojećih zakona i pravila se ne drže pojedinci, firme, udruge, institucije, a na kraju i same države. Ili su one ne početku?

Evo, gledam samo najnoviji primjer kako se ponašaju države. Sve one imaju svoje zakone, norme, običaje, koji su javni i u svijetu poznati. Ali imaju i ponašanje koje se ne uklapa u te okvire. Ako pogledamo, na primjer, zbivanja u Srbiji u vezi s aktualnim demonstracijama, i tu ćemo vidjeti jasnu sliku onoga o čemu pišem. Svi će se, i u Srbiji i u svijetu, lako složiti oko toga da su prosvjedi legalan čin, da je pravo građana izraziti svoj stav tim putem, da je to ljudsko pravo, i tako daje, ali će onda uslijediti ono poznato „ali“. I odatle dalje ide tumačenje tih prava kako kome odgovara. Oni koji su na vlasti u Srbiji će imati jedno tumačenje, opozicija drugo. Nekada će radnici imati jedno mišljenje, nezaposleni drugo; nekada mladi jedno, stari drugo i tako dalje.

Ali i izvan zemlje u kojoj su prosvjedi, u ovom slučaju to je Srbija, nakon onog „ali“, mogu biti sasvim različiti stavovi od onih u Srbiji. Obično neka zemlja gleda stanje u vlastitom dvorištu pa se u skladu s tim ponaša. Tako će zemlje sa sličnim problemima imati slične stavove o nekim pitanjima. Recimo, držimo se opet Srbije, za očekivati je da će Španjolska, koja ima problema s mogućim odvajanjem Katalonije, ali i još nekih dijelova zemlje, imati više razumijevanja za stav Srbije u vezi s Kosovom, dok će zemlje koje imaju monolitnu nacionalnu strukturu stanovništva imati razumijevanja i za težnje Kosova da bude samostalno.

Ipak, nije uvijek sve ni onako kako bi se bar nekako moglo razumjeti i opravdati ponašanje nekih zemalja. Neke, posebno one koje se smatraju jačima, koje smatraju da bi trebale imati više prava od drugih, slabijih, imaju različite kriterije za isto ponašanje u svojoj zemlji i u drugim zemljama. Ili imaju različite kriterije za ponašanje u jednoj stranoj zemlji i u drugoj. Tako nas ne treba začuditi ako čujemo da, recimo, neki američki zvaničnici osude prosvjede u Srbiji zbog njihove brutalnosti, mada brutalnosti ne nedostaje i na prosvjedima koji se u isto vrijeme održavaju u Americi, ali kod sebe ih ne osuđuju, nego, naprotiv, opravdavaju i podržavaju. Ili da podrže vlast i njeno pravo i obvezu da štiti državu od nasilja, a u isto vrijeme u Americi podržavaju prosvjede koji imaju i elemente nasilja. Sve to ne bi bilo iznenađujuće, jer se dešavalo već bezbroj puta u svijetu. Na jednoj strani se silom svrgavaju demokratski izabrane vlade, a na drugoj se optužuje neka država za miješanje u unutrašnje stvari ako samo pokuša trgovati s određenom zemljom. U jednoj se državi podržava notorni diktator, dok se u drugoj diktatorom proglašava onaj ko je na legalnim, priznatim izborima i od UN-a, dobio dvije trećine glasova birača.

Da, zakoni i razna pravila postoje svuda u svijetu. Oni su, uglavnom, prihvatljivi za većinu ljudi na koje se odnose, ali je problem u tome što se često zaobilaze ili pogrešno tumače. I što sebi pravo tumačenja prisvajaju jači, koristeći se svojom snagom, a ne argumentima.

Amerikapravdasrbijazakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spacevoodoo
3 godine prije

“Kriteriji, načela, zakoni, pravda” su samo dijelovi jednog drugog pojma koji se zove pretvaranje.
Kad bezazleni opsjenari David Copperfield ili Dynamo izvode svoje performanceove svi se pitaju “kako to”, uživaju i po završetku performancea plješću.
Međutim mi danas imamo posla sa opakim opsjenarima za koje su Copperfield i Dynamo male bebe jer se ovi opaki opsjenari za razliku od bezazlenih služe i okultnim tehnikama 😊😊😊

Davor drugi
3 godine prije

Pravda na kraju, više ni u filmovima ne pobjeđuje.
Obična fikcija i ništa viiše.

Dokurčilomi
3 godine prije

Nema toga više. Uzdaj se u se i u svoje kljuse. Ne daj Bože tražiti pravdu na sudu.

alex
3 godine prije

Pravo jačega…bez pravde…Zakone, kao i historiu pišu pobjednici…na izborima, ili u ratu. Ostali su, ili poslušnici, ili buntovnici…nevalja nijedno, bolje je biti pobjednik.

Kihot
3 godine prije

Kriteriji, načela, zakoni i pravda u modernom dobu Amerike i UK-a, a širi se i dalje:

youtube.com/watch?v=O_ftyZ0eb9A

BanOvan
3 godine prije

Ovi nasi pravnici se oslanjaju na pravo Rimsko ili pravo AngloSaksonsko, bar se tako prica
Ne zna se koji su bolji, rimljani sa svojim Kaligulom i njegovi kljusetom kao konzulom ili AngloSaksonci koji su istrijebili sve sto su stigli u Indiji, Africi ili AmeriKi

Lucija
3 godine prije

Poštovana redakcijo

Dosad ste sigurno analizirali benefite ukidanja oznaka za sortiranje na komentarima; ‘najnoviji’, ‘najstariji’…pa predlažem da ih vratite?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI