Lavrov: Zapadu je dosta Zelenskog

Lavrov i Zelenski
21 komentar

Zapad sve više gubi strpljenje s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim, tvrdi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Diplomata je naveo prigušenu dobrodošlicu koju je ukrajinski lider nedavno primio tokom posjete Rumuniji.

Govoreći na sastanku sa pomoćnikom ruskog predsjednika Jurijem Ušakovim i portparolom Kremlja Dmitrijem Peskovom, Lavrov je ustvrdio da je “svima dosta ” Zelenskog, objavio je u nedjelju TV kanal Rusija 1.

Kako prenosi emiter, diplomata je citirao rumunsku senatorku Dianu Sosoaku, koja je uputila ljutitu tiradu ukrajinskom predsjedniku uoči njegove posjete Bukureštu prošle sedmice.

Sosoaca je pozvala rumunskog predsjednika Klausa Johanisa da spriječi Zelenskog, kojeg je opisala kao ” arogantnog i nesavjesnog izdajnika, uključujući i vlastitu zemlju “, da se obrati rumunskom parlamentu. Političarka je dalje upozorila na ” loše ” posljedice ako ” uhvati ” ukrajinskog predsjednika u zgradi parlamenta.

„ Idemo u rat za žito! Marš van naše zemlje, bezbožniče! Ako mislite da ćemo sedeti skrštenih ruku, varate se! “, naveo je Sosoaca.

Prema rumunskim medijima, planirani govor ukrajinskog lidera u parlamentu otkazan je tokom njegove posjete prošlog utorka. Govoreći na konferenciji za novinare zajedno sa Johannisom, Zelenski je insistirao da nikada nije nameravao da se obrati.

Na mišljenje Kijeva u Rumuniji negativno je uticao nedavni priliv jeftine ukrajinske žitarice u zemlju, zajedno sa onim što neki vide kao diskriminatorni tretman prema rumunskoj etničkoj manjini u Ukrajini.

U međuvremenu, govoreći na marginama sastanka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u Marakešu u subotu, ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko priznao je da je Kijev sada primoran da uloži „dvostruko više napora kako bi uvjerio naše partnere da nam pruže podršku u poređenju sa poslednjim godišnjim sastancima u proleće.“

Zvaničnik je ovaj trend pripisao „ umoru “ među ukrajinskim pobornicima, koji bi „želeli da zaborave na rat. ” Ministar je također naveo eskalaciju između Izraela i Hamasa u Gazi i predstojeće predsjedničke izbore u SAD-u kao faktore koji skreću pažnju s Ukrajine.

LavrovrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Avdijevka je već pod kontrolom Rusa. Nije još cijela, samo prilazi i onemogućena dalja opskrba.

Opkoljeni su i ponuđena im je predaja. Cijeli ukrajinski front uskoro pada”.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Rusija nije ni osjetila ovaj rat i sankcije. Ginuli su profesionalci, dobrovoljci i robijaši a Ukrajina je potpuno uništena zemlja. …oni žive od američke milostinje, a najbogatiji dio zemlje, Donbas iz kojeg su izvlačili novce i preusmjeravali u Kijev i zapadne gradove je sad Rusija. Tamo od 121 rudnika 88 kontrolira Rusija. Kad Amerika i EU prestanu financirati Ukrajinu oni će umirati od gladi. Rusija ima podršku cijele Azije osim Japana i J. Koreje, kompletne Afrike u kojoj niti jedna zemlja ne podržava zapadni neokolonijalizam i hegemoniju, 28 od 33 zemlje Latinske Amerike, Mađarske, Slovačke i sve više stanovnika Europe. To je preko 7 milijardi ljudi. Grade preko 18 000 km cjevovoda za naftu i plin prema Kini i Indiji koji će im biti generator rasta, ekonomske povezanosti, međusobne simbioze i ovisnosti. Rusi uzimaju zapadu Afriku u kojoj nitko ne želi više Amerikance i Europljane. Afrikanci kažu da ih Rusija… Čitaj više »

Salinas
6 mjeseci prije

Najbolji je onaj vanjskih poslova….kuleba …kao u školi nekad…profesor proziva redom a nitko ne zna odgovor. Iduće školske godine neće biti nikog u razredu…

Lucija, prva
6 mjeseci prije

Nastavak. “Posredovali su pomirenju Irana i Arabije koje sad zajedno grade mornaricu zajedno sa Indijom, Pakistanom, Emiratima, Katrom i Bahreinom i jedino bi im Izrael mogao pomutiti planove ali čini se da će biti zauzet džihadom. Ovih dana se puno piše o tomu kako Hamas koristi američko i zapadno oružje koje se šalje Ukrajini. Čini se da ga već duže vrijeme kupuju na crnom tržištu. Još od početka rata u Ukrajini se piše o tomu kako Ukrajina dio tog oružja preprodaje, a dokaz su bili screenshotovi sa darkneta. Ukrajina je poznata kao jedna od najkorumpiraniji zemalja na svijetu, a slanje oružja ukrajini može biti savršen zločin izvlačenja novca iz proračuna zapadnih zemalja. Ako se svaki mjesec Zelinskom pošalje koju milijardu pomoći u oružju on dio proda na crnom tržištu, kažu da je uništeno, podijeli novce sa Bidenom ili onim tko je poslao i traži još… Biden za to ne može… Čitaj više »

From
6 mjeseci prije

Naci ce oni drugoga…zapadu, citaj NATO paktu, nije nikad dosta rata

Bosna
6 mjeseci prije

Sto se tice Bliskog Istoka ne mogu shvatiti kako zapad ne moze rijesiti taj problem. U Afganistanu su Amerikanci potrosili tri triliona Dolara, zasto zapad ne da taj novac za iseljenje Palestinaca? Zele ih pobiti i istjerati i nista im ne dati.

Bruno
6 mjeseci prije

Šta se prave grbavi Poljaci, Slovaci, Mađari (malo manje) i Rumuni. Pa ista pravila za njihove manjine vrijede kao i i za Ruse. Ginu im sunarodnici, a oni zbog mlohave ćune i smežuranog spolovila to dozvoljavaju. Bezmudi političari, osim Orbana.

hiber
6 mjeseci prije

Zelenski je upravo srušio poljsku vladu. Prisjela im je blokada zita i prijetnje Ukraini. PiS je popušio vlast i 10% glasova, zbog čiste gluposti.

Max
6 mjeseci prije

Jasno.

tihobl
6 mjeseci prije

Lupao je ko hiber i dosadio svima.

Alex Keller
6 mjeseci prije

Zelenko može biti sretan da ga Rumunji nisu istamburali,nakon svega što je nasr*o protiv njih.😂🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI