Legalizirana blokada Donbasa – Kijev se odrekao Narodnih Republika

Ukrajinski parlament - blokada republika
13 komentara

Specijalni predstavnik predsjednika Kontaktne skupine OESS-a za Ukrajinu, Martin Sajdik, izrazio je zabrinutost zbog blokade Donbasa od strane Kijeva, pozivajući da se zaustavi opasan razvoj događaja.

“Želim izraziti svoje osobno razočarenje i zabrinutost zbog stanja koje ne pogoduje uspješnoj provedbi Sporazuma iz Minska, već naprotiv, povećava napetost između stranaka i ima negativan učinak na proces međusobnog približavanja i suradnje”, rekao je Martin Sajdik.

Ranije danas je predsjednik Porošenko kritizirao blokadu veza s Donbasom koju provode pripadnici samostalnih nacionalističkih i neonacističkih bojni.

No, odjednom se predomislio i odlučio na prekid trgovine i prometnih veze s regijama izvan kontrole Kijeva, što je tražilo i Vijeće za nacionalnu sigurnost. Međutim, rekao je da je ukidanje blokade moguće povratom pod nadležnost Kijeva nacionaliziranih poduzeća u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici.

U Donjecku i Lugansku su odbili provesti ultimatum Kijeva.

Blokadu Donbasa su osudili Moskva, Europska unija, pa čak i u Kijevu, gdje se vlada protivi prekidu gospodarskih veza Donbasa i ostataka Ukrajine, a isti je stav izrazio i Porošenkov bliski suradnik, Mustafa Naim.

Njemački ministar vanjskih poslova je rekao da je potpuna blokada Donbasa od strane Kijeva brži put do odcjepljenja.

Njemački političari i diplomati su upozorili kako nekontrolirani postupci nacionalista i odluke ukrajinskih vlasti otežava posao u smirivanju sukoba.

Na prijedlog predsjednika Ukrajine, Petra Porošenka, Vijeće za nacionalnu sigurnost i obranu odlučilo da se blokiraju sve ceste i željeznice koja vodi do crte razgraničenja.

“Mi smo zabrinuti zbog današnje odluke ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu. Ova odluka ne doprinosi smirivanju sukoba, naprotiv, izaziva tendenciju odvajanja Donbasa”, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, Martin Schaefer.

S druge strane, glasnogovornik njemačke vlade, Steffen Seibert, tražio je kraj blokade željezničke komunikacije koja traje već mjesec i pol.

Njemački političar je skrenuo pozornost na nasilne sukoba između ukrajinskih oružanih snaga i nacionalista.

“Takvo ponašanje ne samo da šteti naporima za mirno rješavanje sukoba, nego i opskrbi energijom Ukrajine. Ovakva situacija ne može biti u ničijem interesu. One nasilne akcije potkopavaju jedinstvo zemlje, a to je posljednja stvar koja trenutnoj može biti korisna”, rekao je Steffen Seibert.

Blokada Donbasa je dodatno pogoršala proturječja između Kijeva i Narodnih Republika.

Vlasti DNR i LNR su odbile ultimatum Kijeva, koji je rekao da će prekinuti blokadu, ali nakon povratka nacionaliziranih poduzeća na teritoriju Donbasa.

U različitim dijelovima zemlje traju demonstracije protiv raspoređivanja snaga za provedbu blokade, dok se na punktu kod Slavjanska dogodio sukob između ukrajinske policije i sudionika blokade i njihovog vođe, zastupnika Vladimira Parasjuka. Nakon sukoba je hospitalizirano sedam policajaca.

Danas su policija i pripadnici Nacionalne garde, koji su sudjelovali u sukobima s pripadnicima skupina koje je do sada blokadu Donbasa provodile samostalno, upali na plenarnu sjednicu ukrajinske Vrhovne Rade i oduzeli riječ zastupnicima.

Policija i Nacionalna garda u parlamentu u Ukrajini: “Sjednica je zatvorena”

Nakon pauze je predstavnik “Narodnog fronta”, Jurij Birč, komentirajući incident sa zastupnikom Vladimirom Parasjukom, tražio je da vojska i policija napuste dvoranu Vrhovne Rade.

“Da narodni zastupnik pod krinkom svog mandata dopusti da tuku policiju… Ne znam što se mora dogoditi da padnemo niže. Sada želim razgovarati s glavnima. Tražim od gospođe predsjednice da se vojsci i Nacionalnoj gardi da pravo da nam kažu što se jučer dogodilo. Ovaj zahtjev podnose tri frakcije. Naglašavamo da je danas ovo pitanje opstanka. Opstanak Ukrajinaca u Ukrajini, zbog čega je muka vanjskom neprijatelju, a domaći neprijatelj se raduje”, rekao je Birč u priopćenju.

Kasnije se okrenuo prema Juriju Lucenku.

“Pozivam odvjetnika da da pravnu procjenu djelovanja narodnog zastupnika”, rekao je Juri Birč.

U odgovoru, zamjenica predsjednika parlamenta, Oksana Siroid, proglasila je plenarnu sjednicu zatvorenom.

Kasnije je rekla “kako parlament treba raditi prema određenom redoslijedu, a osim toga, jedan od ključnih uvjeta demokracije je da službe za provedbu zakona ne smiju kročiti u prostoriju u kojoj traje parlamentarna rasprava”.

MMF odobrio kredit Kijevu, ali uz nepodnošljive uvjete

Prema uvjetima memoranduma između Ukrajine i Međunarodnog monetarnog fonda, svi Ukrajinci će na mirovinama i subvencijama izgubiti desetke tisuća grivna, pišu ukrajinski mediji koji su analizirali dokument.

20. ožujka će Ukrajina, po svoj prilici, zaključit memorandum s MMF-om, a Kijev je u zamjenu za kredit u iznosu od milijarde dolara pristao na sve obveze.

Ključno pitanje za MMF je mirovinska reforma, koja bi trebala smanjiti deficit mirovinskog fondana štetu umirovljenika.

MMF navodi tri razloga za mirovinsku krizu u Ukrajini. To su nedovoljan broj poreznih obveznika, zastarjeli mirovinski sustav i demografska situacija u zemlji. Stručnjaci vjeruju da se s prva dva problema Vlade Ukrajine planira uhvatiti u koštac, prisiljavajući ljude da u mirovinu odlaze kasnije.

MMF navodi kako treba pooštriti postupak za izračunavanje subvencija. Dakle, pravo na socijalnu pomoć ili subvenciju može biti izgubljeno već kupnjom televizora i automobila.  Vlada se memorandum obvezuje da će svakih šest mjeseci revidirati cijenu plina, a za pet godina cijene komunalija, koje će i dalje rasti.

No, tajnik Međunarodnog monetarnog fonda, Jerry Rice, izjavio je prošlog tjedna da je ključni dio pregovora između Ukrajine i MMF-a mirovinska reforma.

Zahvaljujući sporazumu, MMF će u drugoj polovici ožujka dati Kijevu milijardu dolara. Novi sastanak održat će se 20. ožujka.

“Blokada je za Narodne Republike dobra stvar”

Imajući u vidu što se sve događa u ostatku Ukrajine, vlasti u Donjecku smatraju da je odluka Kijeva o službenoj blokadi zapravo priznavanje suvereniteta Donbasa, što za Narodne Republike i nije tako loše.

Vlasti Donjecke Narodne Republike su priopćile da je službenom odlukom o blokadi Kijev odbio priznati vlast nad Donbasom.

Uvođenjem ove vrste blokade, Kijev u stvari priznaje da nema nikakve veze s ovim prostorima, zapravo ih se odriče i na taj način priznaje naš suverenitet“, stoji u priopćenju Vijeća ministara DNR.

blokadadnrdonjeckJurij BirčLNRluganskiMartin SajdikMMFMustafa Naim
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jupiter
7 godine prije

Sami sebi stavljaju omču oko vrata!Možda su to i zaslužili u svojoj nemoći

apolo
7 godine prije

MMF radi po vec zastarjelom sablonu. Za frisko ostampane dolare/eure,navodno kredit, oni traze smanjenje penzija, reformu zakona o radu, reformu zdravstva i neki druge ustupke. Usudio bi se reci da je MMF zlocinacka organizacija jer se isti model provodi od Hrvatske, Grcke, Italije , Srbije…. Ako gledamo sa strane vlada dobije kredit kojim financira podobne a stanovnistvo dobije reforme i smanjenje i onako malih primanja.

MilanCZ
7 godine prije

Prorošenko je donio tu odluku jer to to naređenje dobio od drzavne elite amerike koja upravlja ukrajinom,od drzavnog vrha,obavjestajnih organizacija koja je pod kontrolom CIE,vojska itd..Prorosenko nemsije prdnuti da nesto pokrene,donese odkluku a da prije nenazove ameriku ili dobije ovlastenje od ambasadora amerike u Kijevu.Nazalost,americki reziseri rata zele pod svaku cijenu građanski rat koji bis e zatim prenio u rusiju,dlai ce u tome uspijeti,vrijeme c epokazati svoje.Prorosenko vec ima spakirane svoje vrijednosti,novac u spanjolskim bankama i sovjoj kuci u spaniji,kad zagusti on ce uteci s aparama,ionako je marioneta u americkim rukama,ali misli da ce prezivjeti,grdnos e vara,nema on pojma kako oni rijesavaju svoje pione kad im vise netrebaju..njemu su dani odbrojani..Ovih dana zabetonirali su u ukrajini ulaze u ruske banke,danas porazbijali stakla alfabanke itd..Osobno mislim da sve te blokade,sranja kod njih ide o unutrasnji boj u kijevu,boj o tome tko ce vis epokrasti,uzeti para,jer para pomalo nestaje a svakim danom… Čitaj više »

Hr ---------
7 godine prije

Put bez povratka,ovo će završiti raspadom i krvavim građanskim ratom.Zanimljivo da na zapadu Ukrajine već kuha,i tamo počinju masovne demonstracije,sve u svemu ne čeka ih ništa dobro!

Ivan
7 godine prije

Porošenko ne vidi razliku, ne ratuje s Rusima nego s narodom koji hoće veću autonomiju.

New world
7 godine prije

Senator McCain Explodes: “Rand Paul Is Working For Putin!”

Onden
7 godine prije

Jedno pitanje na pisanje MilanaCZ
Osobno ne zivim u Europi pa ne znam zakone.
Jel mogucno da Poljska izdaje radne dozvole za Ukrajince?
Ovo pitam zato jer je Poljska clanica EU i nije mi jasno kako te radne dozvole moze izdavati “Poljska” kad po zakonu EU bi te dozvole vrijedile i za sve ostale clanice.
Mislim da ne mogu radne dozvole vrijediti samo za Poljsku.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI