Legitimnost Zelenskog je gotova

Putin
6 komentara

Rusija mora biti potpuno sigurna da ima posla s legitimnim ukrajinskim vlastima kako bi se uključila u smislene i pravno obavezujuće pregovore kako bi se okončao sukob između dva naroda, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, ističući da je legitimitet Vladimira Zelenskog gotov.

Predsjednik je to izjavio u petak u Minsku na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom. Putin je upitan za komentar o predsjedničkom mandatu Zelenskog koji ističe ranije ovog mjeseca i uticaju ovog razvoja događaja na potencijalne razgovore.

Putin je ponovio spremnost Rusije da se uključi u pregovore sa Ukrajinom kako bi se okončala neprijateljstva, navodeći da pregovori moraju biti zasnovani na “zdravom razumu” i priznavanju “stvarnosti na terenu”, dok je za osnovu uzeo preliminarni sporazum postignut na početku sukoba.

„Ali s kim pregovarati? To je neobično pitanje, slažem se. Shvatili smo da je legitimitet aktuelnog šefa ukrajinske države završen”, rekao je ruski lider. Predstojeći „samit mira“, koji bi trebalo da se održi sledećeg meseca u Švajcarskoj i koji aktivno promoviše Kijev, osmišljen je, između ostalog, da podrži Zelenskog u njegovoj ulozi, sugerisao je Putin. „Mislim da je jedan od ciljeva ove konferencije za zapadnu zajednicu, sponzore današnjeg režima u Kijevu da potvrde legitimitet sadašnjeg – ili ne već – šefa države“, sugerisao je on, dodajući da su „takvi PR potezi besmisleni za pravne dokumente.”

Na ukrajinskom pravnom sistemu, njenom “parlamentu, ustavnom sudu i nekim drugim upravljačkim tijelima” je da utvrde da li je Zelenski sada legitimni lider ili ne, sugerirao je Putin. Što se tiče Rusije, da bi se uključila u bilo kakve smislene razgovore sa Kijevom, ona mora biti potpuno sigurna da ima posla sa legitimnim vlastima zemlje, naglasio je predsednik.

Mandat Zelenskog je istekao u ponedjeljak, a izbori nisu održani pod izgovorom vanrednog stanja koje je Kijev uveo na početku sukoba s Rusijom. Ukrajinski ustav izričito zabranjuje održavanje parlamentarnih izbora u takvim okolnostima, ali ne spominje predsjedničke izbore. Međutim, određujući dužinu predsjedničkog mandata, precizira i da se vlast prenosi onog trenutka kada novi predsjednik položi zakletvu.

PutinrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
23 dana prije

Odavno.

Josip
23 dana prije

Sto ga niste ubili? Sece vam se ko posrani golub po svijetu i vi to tolerirate?

vrlodrag
23 dana prije

Nikakva vlast iza majdanskog državnog udara nije legitimna u Ukrajini. Sve je to protuzakonito.

tihobl
23 dana prije

Tihanovska ga je priznala za predsjednika i to je jedino bitno.

LOL
22 dana prije

Ako može Putin može i Zelenski

Motorola
22 dana prije

Legalno izabrani predsednik Ukrajine je Januković, kojeg su nasilno i pučem svrgli ukrajinski neonacisti, po naredbi zapadnih kriminalaca.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI