Letonija prijeti Rusima zbog glasanja

Izbori Latvija Letonija
10 komentara

Letonska policija će “provjeravati” Ruse koji posjete ambasadu svoje zemlje kako bi glasali na ovosedmičnim predsjedničkim izborima, rekao je šef državne policije Armands Ruks lokalnim medijima u ponedjeljak. Neki od pregledanih mogli bi biti odabrani za deportaciju, upozorio je Ruks.

Gotovo četvrtina stanovništva Letonije su etnički Rusi, a u baltičkoj državi živi oko 25.000 ruskih državljana. Ova druga grupa ima pravo glasa na predstojećim ruskim predsjedničkim izborima, koji traju od petka do nedjelje.

Međutim, oni koji putuju u rusku ambasadu u Rigi da glasaju suočit će se sa “pojačanim” sigurnosnim provjerama, rekao je Ruks za TV3.

“Pristup ambasadi će biti kontroliran u skladu s tim. Kontrolni punktovi za boravišnu dozvolu i vize biće uspostavljeni u saradnji sa Državnom graničnom stražom”, rekao je on. Ruks je upozorio da će patrolirati i službenici za imigraciju, te da “ne isključuje trenutne deportacije” ako se utvrdi da glasači krše uslove boravka u Latviji.

Šef policije je također upozorio da će policajci biti spremni da “suzbiju sve pokušaje veličanja ruske agresije”. Iako Ruks nije objasnio šta smatra veličanjem, letonska ministrica pravosuđa Inese Libina-Egnere rekla je prošlog mjeseca da svako ko uđe u ambasadu da glasa u suštini “podržava rat” u Ukrajini.

Letonija je zauzela tvrdolinijski antiruski stav otkako je izbio sukob u Ukrajini. Osim što je potrošila više od 1% svog ukupnog BDP-a na oružje za Kijev, Letonija je počela da deportuje hiljade Rusa koji su odbili ili su pali na obaveznom testu iz letonskog jezika, a takođe je uništila spomenike iz sovjetskog doba iz Drugog svetskog rata, i uhapsio desetine ljudi zbog proslave pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom.

U januaru je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova upozorila vlasti u Rigi da deportacije predstavljaju “otvoreni zločinački” tretman Rusa, dodajući da Moskva “neće zaboraviti i neće oprostiti” onima koji su odgovorni za ovaj “zločin”.

IzboriLetonijarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
xyz
1 mjesec prije

Ovi Letonci stvarno izazivaju probleme i provociraju Rusiju…. A kad jim ruske rupe uđu u tu njihovu malehnu vukojebinu da zaštite rusku manjinu, bit če kuku majko, spasite nas, mi smo miroljubivi, mi ne želimo rata……

Dokurčilomi
1 mjesec prije

A demokracija, ljudska prava i međunarodni odnosi?

Max
1 mjesec prije

Žele izazvati rat.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Ovi Letonci (hrvatski: Latvijci) su stvarno priglup narod.

U njima susjednoj Rusiji ima oko 120 milijuna glasača, a ovi idu đonom na ovih 25.000 ruskih državljana u Latviji kao da će njihovi glasovi odlučivati, a u Latviji je skoro 30% ruska populacija.

Nije ni čudo da izumiru – od 2,7 milijuna stanovnika 1989., spali su na 1,8 milijuna ove godine.

FELIX
1 mjesec prije

LETONCI OCE DA SE UDVORE GOSPODARIMA IZGLEDA DA SU VRLO POSLUSNI A O POSEDICAMA NE MISLE BAREM NJIHOVE VODZE.

Lucija, prva
1 mjesec prije

“Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u subotu snimak rakete Iskander-M koja pogađa ukrajinsku opremu. Prema navodima odeljenja, udar je uništio protivvazdušni raketni sistem S-300 u oblasti Pokrovsk u DNR. Kasnije je RIA Novosti došla do snimka posledica udara na kojem se vidi da su uništena tri PVO sistema.

Tada je izvor agencije u bezbednosnim snagama izvestio da su među sistemima PVO uništenim u oblasti Pokrovsk u DNR udarom rakete Iskander-M OTRK, bila dva američka PVO sistema Patriot.

Ono što uznemirava snage NATO i američke obaveštajne agencije je činjenica da su Rusi toliko unapredili izviđačko-udarni kompleks da vrše napade za nekoliko minuta od uočavanja cilja. Ovome sada NATO ne može da parira.”

duki
1 mjesec prije

Demokratski ! nema što !! Letonija ? Samo izazivanje ruskog mede ! Za jedno 45′ (min) plivate u Baltiku !Pa se junačite !

Steve
1 mjesec prije

Jednom fašisti, uvek fašisti…

frk
1 mjesec prije

Demokratski, valjda misle da ce ih propali zapad spasavati hahaha kada im kolo zaigra u dvoristu, a hoce ako se nastave ovako ponasati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI