Libija: General Haftar je milicijama u Tripoliju dao rok od 72 sata za povlačenje iz grada

vojnik Vlade nacionalnog sporazuma
14 komentara

Vrhovni zapovjednik Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar zatražio je da oružane skupine koje podržavaju takozvanu „Vladu nacionalnog sporazuma“ Fajeza Al-Sarraja da napuste gradove Tripoli i Sirte u roku od 72 sata, rekao je službeni predstavnik LNA Ahmeda Al-Mismari.

Za to vrijeme, Libijske nacionalne armije neće napadati snage koje se povlače iz Tripolija i Sirte, izvještava televizijski kanal Al-Arabiya.

Ako formacije i islamističke milicije lojalne takozvanoj „Vladi nacionalnog sporazuma“ ne ispune uvjete ultimatuma, napadi na njihove položaje od strane LNA nastavit će se punom žestinom.

Predstavnik Libijske nacionalne armije također je komentirao informacije koje su širili brojni arapski mediji o planovima Fajeza Al-Sarraja da u bliskoj budućnosti Turska pošalje svoje trupe u Tripoli.

Prema Ahmedu Al-Mismariju, namjere Al-Sarraja ga podsjećaju na “pokušaj utopljenika da se uhvati za slamku”.
Libijska nacionalna armije u međuvremenu nastavlja koncentrirati snage na području glavnog grada zemlje. U slučaju odbacivanja ultimatuma, započet će novi napad na glavni grad.

Međutim, očito je da će milicije iz Tripolija odbaciti ovaj ultimatum, jer i same dovlače pojačanja iz Misrate i čekaju vojnu pomoć koju mu je obećala Turska.

Trenutno u Libiji paralelno postoje dvije izvršne vlasti, uvjetno rečeno međunarodno priznata „Vlada nacionalnog sporazuma“ Fajeza Al-Sarraja i privremeni kabinet Abdullaha Abdurrahmana Al-Thanija, koji djeluje na istoku zemlje zajedno s parlamentom, a koja podržava Libijsku nacionalnu armiju.

Jučer je potvrđeno da je vlada Fajeza Al-Sarraja odobrila stupanje na snagu sporazuma o vojnoj suradnji s Turskom.
Prije toga objavljeno je da su turske specijalne snage poslane u Tripoli radi zaštite članova Sarrajeve vlade, a turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je rekao da će uskoro poslati delegaciju u Moskvu koja će s ruskim visokim predstavnicima razgovarati o situaciji u Libiji. Za pretpostaviti je da se Turska neće izravno miješati u sukob sve dok ovu situaciju ne razmotri s Rusijom, iako u međuvremenu šalje vojnu pomoć milicijama Muslimanskog bratstva u Tripoliju.

Orijentalist Kiril Semjonov je u komentaru za ruski Pogled sugerirao da bi Rusija mogla smanjiti svoju potporu generalu Haftaru, a zauzvrat će Turska učiniti ustupke u Siriji. No, ovo su samo pretpostavke, ali i da bude tako, Egipat se aktivno uključio u kampanju i po naredbi predsjednika Abdela Fattaha Al-Sisija su tenkovi egipatske vojske već prešli granicu s Libijom s namjerom da pomognu generalu Haftaru i LNA u kampanji za čišćenje Tripolija od islamističkih milicija.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare je ruski predsjednik Vladimir Putin prozvao zemlje koje su krive za uništavanje Libije i govorio o tome što Moskva čini da se okonča rat u toj zemlji.

Podsjetimo da je 13. prosinca Kalifa Haftar naredio novi napad na libijsku prijestolnicu. Istog dana njegova je vojska pokrenula novu ofenzivu u Tripoliju i uspjela lagano napredovati. Drugi dan ofenzive Haftarove snage uspjele su zauzeti nekoliko objekata u glavnom gradu Libije, ali je tada njihova ofenziva opet prestala. Turska je 17. prosinca objavila da je spremna poslati vojnu pomoć u Libiju, a Egipat je odgovorio istom mjerom. Napredovanje LNA u regiji Tripoli se razvija izuzetno sporo. Zrakoplovstvo Haftara nanosi snažne udare na ciljeve u glavnom gradu i Misratu.

Na terenu je LNA uspjela uništiti i jedno teško borbeno oklopno vozilo upravo dopremljeno iz Turske. Međutim, unatoč gubicima koji su naneseni neprijatelju, Haftarova vojska nije radikalno okrenula plimu u svoju korist. No, snajperisti LNA i manje taktičke skupine već djeluju u južnom predgrađima, vjerojatno čekajući pojačanja iz Cirenaice koja su na putu za Tripoli i pomoć egipatskih oklopno-motoriziranih snaga.

FOTO: Situacija na terenu i pravci slanja pojačanja u Tripoli

mapa Tripolo
mapa Tripolo

Haftar najavio „nulti sat“ za Tripoli – LNA probila obranu islamista u Ain Zari

General Haftar i Libijska nacionalna armija su spremni za ulazak u Tripoli

Turska želi izgraditi vojnu bazu u Libiji, ali Kairo šalje nove tenkove Haftaru

Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
4 godine prije

Haftar ide do kraja,

FATIH
4 godine prije

SKRATI ROK GENERALE!!!

onaj najgl.....veći Dalton
4 godine prije

Čekao, čekao……. niko da se javi. L.R. će misliti da ga bojkotirate….. A nije to….. nego, ima li tu naših? Ako nema naših…… jebaji ga. Libija je uzela u najam, uz opciju mogućeg otkupa, najtraženiji američki proizvod na tržištu. Jedan omanji građanski rat. U skladu je s novom svjetskom politikom oko smanjenja zagađenja itd. A i dosta se zeleni…. kad krenu zastave. Dosjetili su se kako smanjiti broj stanovnika u napučenim urbanim anglomeracijama. I u neurbanim. Pa i ne baš nešto posebno napučenim…. Usput, smanjio se i broj nezaposlenih na burzi. To narodno veselje s pucanjem, svidilo se i nekim stranim turistima. Koji nikako da odu….. Nego još zovu familiju. Da se i oni uhvate u kolo. Sad se navodno samo čeka ferman iz Stambola. Da nagrnu Turci. Dok još ima mjesta. U kampovima. Jer se u apartmanima ne može spavati. Nemaju prozore i vrata. Nemaju ni krova. Tu i… Čitaj više »

dr drug
4 godine prije

Rusi jednostavno moraju u Libiji imat svog igraca. To strateski puno znaci, od jos veceg utjecaja na mediteranu do zapocinjanja stvarannja poluprstena oko Europe koji bi onda mogo napokon prisilit EU da se otkace od USA i pocmu na Rusuju gledat kao boljeg partnera ( nazalost trebalo joj je to silom nametnut kad nece sama otvorit oci)

Tomi
4 godine prije

E to se kaze Partnerstvo, Turske i Rusij gdje trguju a ne ljute se kad pomognes svo savezniku, mada turska vise od tehnike ne vjerujem da ce poslat pored Kurda da otvaraju jos jedan front…

Alex
4 godine prije

Jbt, koja septička jama… A plivali su u izobilju…

samo tako
4 godine prije

Komunikacija Misrata – Tripoli nije prekinuta, ni Tripoli ni Misrata nisu u opkruženju….
Al-Sarraya i Haftar zadovoljno trljaju ruke broječi eure i dolare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.