Lider objašnjava koje su države EU protiv sankcionisanja ruskog gasa

Ruski gas
18 komentara

Austrijski kancelar kaže da se Mađarska, Njemačka i drugi protive energetskom embargu, jer bi to naštetilo njima više nego Moskvi.

Embargo na isporuku gasa iz Rusije naštetio bi nekim članicama Evropske unije mnogo više nego što bi naštetilo Moskvi, rekao je austrijski kancelar Karl Nehammer u intervjuu poslije sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Iako je stao na stranu Ukrajine i želio dodatne sankcije Moskvi, Nehammer je rekao da nije sam u protivljenju zahtjevima Kijeva da zaustave uvoz ruskog gasa.

„Austrija nije sama u ovom argumentu protiv embarga na gas“, rekao je Nehammer za CNN u srijedu, rekavši da Njemačka, Mađarska „i druge zemlje članice EU“ takođe podržavaju njegov stav. Dok je Beč “čvrsto” uz druge članice EU kada je u pitanju sankcionisanje Moskve, “sankcije moraju više da naškode Rusiji nego EU”, dodao je on.

Američki mediji su ga napali zbog embarga na gas jer je to bio jedan od glavnih zahtjeva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, s kojim se Nehammer sastao prije nego što je odletio u Moskvu da se sastane sa Putinom – kao prvi lider EU koji je to učinio od 24. februara, kada je Rusija poslala trupe u Ukrajinu.

Pregovori nisu bili “prijateljska posjeta”, rekao je Nehammer novinarima nakon toga. Nije bilo zajedničke konferencije za štampu ili zajedničkog saopštenja, pa čak ni dostavljenih fotografija ili video materijala.

Pod pritiskom voditelja CNN da ponudi druge ruske stvari koje bi EU mogla da sankcioniše kao odgovor na zahtjeve Zelenskog, Nehammer je ponudio „male elektronske dijelove” za koje je rekao da su korišteni u ruskim tenkovima i bespilotnim letjelicama.

„Trebalo bi da sada razmišljamo o sankcijama na inteligentniji način, kako možemo da naudimo Ruskoj Federaciji, ali ne i nama“, rekao je on. Iako je EU donijela odluku da postane nezavisna od ruskog gasa, „to sada nije moguće, potrebno je vrijeme“, dodao je on.

Najveća austrijska energetska kompanija saopštila je početkom aprila da bi bilo „nemoguće“ da se prekine sa kupovinom ruskog gasa ove godine, jer Beč nema pristup alternativnim izvorima energije. EU uvozi 40-45 % svog prirodnog gasa iz Rusije, kako za grijanje, tako i za industrijske potrebe.

Ni SAD ni Katar ne proizvode ni približno dovoljno tečnog prirodnog gasa (LNG) da zamijene ruski uvoz, a čak i da proizvode, nema dovoljno brodova u svijetu i terminala u EU da prihvate isporuku.

eugasKarl NehammermađarskanjemačkarusijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Magefun
2 godine prije

To je samo dokaz da Europu vodi americka politika. EU = USA zajednica!

tihobl
2 godine prije

Bravo genijalci. Sankcije trebaju da naskode EU, a ne Rusiji. To ste shvatili trk u sestom kugu sankcija. Bravo.

abc
2 godine prije

Sankcije su uvjek usmjerene prema onima, kojima najviše štete. EU trenutno pravi samoubistvo i samu sebe je gurnula u rat sa Rusijom. Američkemu projektu, zvanome EU je tako došao kraj. Još mu preostaje samo tposlednji čin, da se žrtvuje za svog stvoritelja.

Max
2 godine prije

Oni kojima je plin potreban.

Zoran
2 godine prije

Američke podguzne muhe.Kme, kme

2 godine prije

Nije to još ništa!!!!
Sankcije urušavaju čitav zapadni svijet!!!!!!!
Zbog njih države 3/4 svijeta traže načine uspostaviti sistem, koji če sankcije zaobiči!
Kad se to uspostavi, te države če ostati bez resursa, bez utjecaja, sa starajučim stanovništvom, gomilom islamista, koji jih mrze i onda če svi oni distopični američki filmovi, postati stvarnost!

македонец🇲🇰
2 godine prije

ovo sa sankcijama če nemačku a sa njom i evropu bez naravno “engleza 🤮” ekonomski uništiti !

ogo
2 godine prije

EU politicari ucite kako se vodi drzava od Madjarskog presjednika.
Podrska Njemackoj koja je na meti lesinara drzavica koje svi skupa nemaju pola velicine gospodarstva Njemacke.
Engleske huskace protjerati na otok pa neka tamo donose sankcije sami sebi.

Jomla
2 godine prije

Pa tko od njih traži da uvedu embargo???
Ah, da: šef Zeleniš! Zelenjava! Svirač qrcu!

Zolt
2 godine prije

Otac Olafa Sholca kancelar Nemacke , bio je u II svetskom ratu oficir SS , isto i otac onoga poljaka sto je bio na celu EU ….

Tristan
2 godine prije

Zelenski zaželi i svi izvršavaju želje, glumca po profesiji, momentalno predsjednika! Na zerohedge ima članak Martina Amrstroga o tome da Zapadu iz ekonomskih razloga treba rat, a to iz ponašanja euopske vrhuške zaista i proizlazi. “Zapadu treba Treći svjetski rat’ – upozorava Martin Armstrong: ‘Ovdje nema povratka u normalu’ Legendarni financijski i geopolitički analitičar Martin Armstrong vjeruje da je takozvanom planu “Velikog resetiranja” Novog svjetskog poretka sada potreban rat da bi uspio. To bi se moglo dogoditi u sljedećih nekoliko tjedana. Armstrong objašnjava: “Ono što pokušavaju učiniti je namjerno bocnuti medvjeda…”. “Oni vrše pritisak na gotovo sve pod suncem. Zapadu treba Treći svjetski rat. On im je jednostavno potreban. Pravi je problem što se u Europi 2014. otišlo na negativne kamatne stope. Oni nisu bili u stanju podržati ekonomiju i kejnzijanska ekonomska politika potpuno je propala… Rekao bih da je to loše upravljanje vlada na globalnoj razini. Problem je u… Čitaj više »

Saga
2 godine prije

Da sam g.Putin, pozvao bi predsednike svih EU država na zajednički sastanak i objasnio jim, da je Ruski odgovor na sve moguče sankcije prema Ruskom narodu trenutačno okretanje prema Kini, Indiji i svim državama svijeta, koji nisu uvele sankcije. Odmah posle sastanka bih prekinuo svaku dobavu gasa i nafte, a svaki pokušaj daljneg nasilja kazniti!
Amerike i Engleske bez Rusije neče biti…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI