Londonska policija odvela mladića koji je na kipu Winstona Churchilla napisao: ”On je rasist”

Kip Winstona Churchilla
15 komentara

Iako je već bio na meti u svojoj novijoj povijesti, kip Winstona Churchilla ponovno je oštećen i ovoga puta prozvan “rasističkim”, a čovjek za kojeg se sumnja da je to učinio doslovno je uklonjen sa scene pred TV kamerama.

Mladić je primijećen kako sprejom slika riječi: “On je rasist”, na podnožju brončanog kipa Churchilla, baš u trenutku kada se ”pobuna protiv izumiranja” koja se održala u četvrtak, rasplamsala. Čovjek je uhvaćen na licu mjesta i uhićen pod optužbom da je grafitima oštećivao javno dobro.

Snimka video agencije Ruptly prikazuje kako skupina londonskih policajaca ustupa mjesto svojim kolegama koji nose muškarca s trga. Nešto kasnije, drugi muškarac u crvenom prsluku pokušava očistiti žute grafite, ali bez uspjeha.

Gradonačelnik Londona Sadiq Khan rekao je da je “ovaj zastrašujući vandalizam” neprihvatljiv i da će biti istražen. Kip će biti očišćen “što je brže moguće”, obećao je.

Prosvjedi protiv izumiranja (također poznati i kao XR) već nekoliko dana djeluju širom Velike Britanije. Prosvjednici zahtijevaju akciju protiv klimatskih promjena i globalnog zatopljenja, ponekad koristeći provokativne tehnike privlačenja pozornosti.

Policija je istoga dana uhitila više od desetak žena koje su bile u toplesu i koje su se lancima privezale za ogradu oko parlamenta. Prosvjednici su nosili maske s otisnutim natpisom ‘4C’, a na prsima su im bile napisane riječi upozorenja na sušu, izgladnjivanje i požare, s transparentima “Ne možete podnijeti istinu”?

Ministar unutarnjih poslova Priti Patel pozvao je aktiviste XR-a kao “takozvane eko-križare koji su postali kriminalci” i obvezao se da će spriječiti “anarhiju na našim ulicama”.

Ovo nije prvi put da je Churchillov kip vandaliziran tijekom uličnih prosvjeda. Ranije u lipnju prosvjednici organizacije ”Crni životi vrijede” dva su puta pokušavali srušili spomenik, koristeći sličnu retoriku.

Sadiq KhanXR protesti
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Kako nije rasist, intenzivno se borio protiv ljudi crne boje – uniformi.

Crni
3 godine prije

Jos jedan od mnogih zločinaca koje povijest pamti kao heroje, bitne povijesne licnosti.
Sta je sa svim onim mrtvim od gladi u Indiji?

Mlata
3 godine prije

Nije jasno kakav je ovo grafit…rasista ali kakav! Imaš rasiste koji ne vole crnce, rasiste koji ne vole belce! Čerčil je pobio na stotine hiljada nemačkih civila, ranjenika….bespotrebno, rat je već bio gotov maltene. Patton je platio glavom, “čačkao je mečku!” Dakle ko je bio Čerčil u stvari, koga to nije voleo te je sad etiketiran kao rasista?

Ive
3 godine prije

Ministar unutarnjih poslova Priti Patel pozvao je…
ili
Ministr(ICA) unutarnjih poslova Priti Patel pozva(LA) je…

Kon
3 godine prije

Dobit će novčanu kaznu i platit čišćenje grafita. Uređeno društvo ne dozvoljava nekažnjeno šaranje po gradu. Ako hočeš nešto poručiti javnosti odi u Hyde park corner i arlauči koliko hoćeš.

bwe
3 godine prije

1946 , Ozujak 5, USA, Missouri ,
Churchill je dao svoj govor mrznje pod Imenom Zeljezna Zavjesa
i ta tocka vremenska se smatra pocetak prvog Hladnog Rata.

Jedino tko je bio dorastao ovom engleskom Sir-u i britanskom imperijalistu
je bio Staljin zato ga Englezi i Nijemci dan danas mrzu.
Nijemci mrzu Staljina zato jer im je usao u Berlin.
Staljina mrzu a Gorbacheva voli zato jer je izasao iz Berlina.

Spartak
3 godine prije

Ne znam u čemu je problem. Pa čovjek je napisao samo istinu.

Max
3 godine prije

Tako se štite spomenici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI