Lula poziva na mobilizaciju za odbranu Assangea

Silva trazi oslobodjenje Assangea
17 komentara

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva opisao je pritvor Juliana Assangea kao napad na demokratiju i slobodu štampe. Suosnivač WikiLeaksa trebao bi uložiti “konačnu” žalbu Visokom sudu u Velikoj Britaniji, nakon što je odbijen njegov posljednji zahtjev za blokiranje američkog zahtjeva za ekstradiciju.

“Sa zabrinutošću gledam na skoro izručenje novinara Juliana Assangea. Assange je obavio važan posao da osudi nezakonite radnje jedne države protiv druge”, rekao je Lula u tvitu u subotu. Assangeova supruga Stella rekla je u četvrtak da će njen suprug tražiti još jednu “javnu raspravu pred dvojicom novih sudija Višeg suda i mi ostajemo optimisti da ćemo pobijediti”.

“Važno je da se svi mobiliziramo u njegovu odbranu”, dodao je brazilski lider, ističući da je produženi pritvor suosnivača WikiLeaksa “protivan odbrani demokratije i slobode štampe”.

Nakon što je prošlog mjeseca prisustvovao krunisanju kralja Čarlsa III u Londonu, Lula je osudio Assangeovo pritvaranje kao “sramotu” i “ludu stvar”. Državljanin Australije, koji čami u londonskom zatvoru visoke sigurnosti Belmarsh od 2019., nedavno je napisao u pismu kralju Čarlsu III da mi je „ kao politički zatvorenik, zadržan na zadovoljstvo Vašeg Veličanstva u ime posramljenog stranog suverena, čast da žive unutar zidina ove institucije svjetske klase”, pozivajući monarha da posjeti objekat.

Asanža su uhapsile britanske vlasti nakon što mu je Ekvador ukinuo status azilanata i dozvolio policiji Velike Britanije da ga ukloni iz ambasade te zemlje u Londonu. Na dan hapšenja, Ministarstvo pravde SAD-a je podnijelo Assangeu 17 optužbi prema Zakonu o špijunaži, što bi ga potencijalno moglo staviti iza rešetaka na 175 godina.

Optužbe proizilaze iz njegovog objavljivanja povjerljivog materijala do kojeg su došli uzbunjivači, uključujući povjerljive dokumente koji se odnose na američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu. Iako Assange nije lično hakovao ove materijale, i dalje je optužen za svoju ulogu u njihovom objavljivanju.

Njegov tim odbrane trenutno se bori protiv američkog zahtjeva za ekstradiciju, ali je prethodna žalba na nalog o ekstradiciji iz juna 2020. odbijena ranije ove sedmice. Dana 6. juna, sudija Jonathan Swift iz Višeg suda Engleske i Velsa odbacio je svih osam osnova za njegov zahtjev, dajući izdavaču WikiLeaksa rok od pet dana da iznese svoj slučaj vijeću od dva suca.

Prema Reporters Without Borders (RSF), žalba sljedeće sedmice bit će posljednja Assangeova prilika da se bori protiv ekstradicije u Velikoj Britaniji, osim ako ne iznese svoj slučaj Evropskom sudu za ljudska prava.

AssangeLulaUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Nema od tog ništ više … Ide u Supermax – do daljnjeg … Europski Sud za ljudska prava , nema ingerencija nad UK budući da UK nije djelom EU niti taj sud može obustaviti proces ekstradicije … Tužna sudbina za obična kompjuteraša .. Jedino što je dobro u svemu je da je sad svima jasno … Ak kane bit whistleblowers i povrijediti deep state onda to neka čine IZVAN zone utjecaja Amerike jer će u suprotnom — sasma sigurno postradati ! Ed Snowden je bio pametniji te se našao na pravu mjestu u pravo vrijeme 😁👋🍸 . Sad ga mogu poljubiti u 🤪 … Čovjek sebe ostvario na svim poljima – premda – taj US više vidjet neće ! Što se Assange tiče … Jedino kakovim čudom da Trump , ponovno uđe u Bijelu Kuću pa da mu dade ” pardon ” – premda su šanse za to , vrlo… Čitaj više »

borjana
10 mjeseci prije

“da Silva opisao je pritvor Juliana Assangea kao napad na demokratiju”
Da, to je napad na demokraciju.

A kako se zove napad cjepivom na djecu, ucjenjujući njihove roditelje obustavljanjem socijalnih davanja u slučaju pružanja otpora????

alexosijek
10 mjeseci prije

FREE JULIAN ASSANGE!

Steve
10 mjeseci prije

On ide na našu savest, kako god. Ja imam barem takav osećaj da ga nosim na duši i nije mi dobro zbog toga…

Dokurčilomi
10 mjeseci prije

Žalosno je kako Australija ništa ne poduzima budući je njihov državljanin.

Ivek
10 mjeseci prije

Trebao je na vrijeme ko i Snowden pobjeći u Rusiju..

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Ako nista drugo, bar nece odraditi cijelu kaznu.

Max
10 mjeseci prije

Mislio sam da je Lula marioneta ali zauzima se za dobre stvari.

Emiliano Zapata
10 mjeseci prije

Ovo ko da Hitler organizira prosvijed za slobodu Jevreja…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI