fbpx

Maarat Al-Numan je slobodan – Planovi sirijske vojske su sve jasniji

sirijska zastava

Sirijska arapska vojska, odnosno njena 25. divizija, ranije poznata kao „Tigar“ snage generala Suheila Al-Hassana, te dijelovi Republikanske garde jučer poslijepodne su oslobodili Maarat Al-Numan, drugi najveći grad u provinciji Idlib.

Teroristi Hayat Tahrir Al-Shama i militanti proturskih islamističkih milicija, blokirani s tri strane, odlučili su napustiti grad u kojem su navođenim projektilima ruski i sirijski zrakoplovi uništavali njihovu tehniku i ljudstvo, a topništvo je razaralo linije obrane na ulazu u grad. Nakon ulaska u grad, kako bi se proširilo područje kontrole, vladine snage su uspostavile nadzor u nad naseljen Kafrumah i Hantutin sjeverno od Maarat Al-Numana.

Sljedeća meta sirijske vojske će vjerojatno biti grad Saraqib, dok se  snage 4. oklopno-mehanizirane divizije, probijaju se prema Khanu Tumanu, zapadno od grada Aleppa. Na tom sektoru je došlo do prvog proboja i oslobođeno je nekoliko lokacija, uključujući područje Rasheedin5, brdo Afgan i farme Khan Tumana, na koje se sada vrši pritisak s istoka i sjevera iz smjera Aleppa.

Očekuje se da će sirijska vojska u narednih nekoliko dana preuzeti cijelu autocestu M5, koja povezuje Damask, Homs, Hamu i Aleppo.

Sporno bi bilo tursko promatračko mjesto južno od grada, ali tamo više nema terorističkih milicija, tako da bi ovo bilo treće po redu koje se našlo duboko u pozadini linija vladinih snaga.

Situacija nakon oslobodenja Maarat Al-Numana

FOTO: Situacija nakon oslobođenja Maarat Al-Numana

Kao što vidimo, ovaj put su jedinice sirijske vojske i njihovi saveznici, osim što su nastavili  napredovati u južnom Idlibu, krenuli u  probijanje obrane u zapadnom Aleppu.

Čini se da su, nakon nedavnih poraza u „Velikom Idlibu“, snage Hayat Tahir al-Shama i saveznici sirijske Al-Qaede koje podržavaju Turci u potpunom kaosu. Zapovjedništvo sirijske vojske pokrenulo je ofenzivu u Idlibu 19. prosinca 2019. Vladine trupe su od tada oslobodile oko 50 naselja na jugu i istoku provincije, te nekoliko u jučerašnjem proboju zapadno od Aleppa, gdje je logičan smjer napada autocesta M5 i velika vojna baza „Icarda“, nakon čega bi nadzor nad ovom prometnicom bio potpun i moglo bi se reći da su ostvareni ciljevi druge faze operacije „Zora Idliba“.

Situacija u zapadnom Aleppu

FOTO: Situacija u zapadnom Aleppu

Sada se svi pitaju što dalje? Na ovo pitanje je teško dati precizan odgovor, ali pokušajmo napraviti najbližu prognozu onoga što  će se događati sljedećih dana i tjedana.

Jučer je konvoj turske vojske prešao je granicu sa Sirijom preko kontrolne točke Kafr Lusein na sjeveru provincije Idlib i kreće se prema jugu pokrajine. Konvoj se navodno sastoji od 30 vozila, uključujući 12 oklopnih vozila koja nose opremu.

Konvoj je krenuo prema jugu kada su sirijske vladine snage opkolile tursko promatračko mjesto u Maar Hattatu, selu u provinciji Idlib označeno na prvoj karti. Ovo je treće tursko promatračko mjesto koje je posljednjih mjeseci praktički živi u uvjetima opsade sirijske vojske. Sva tri su bila smještena u blizini položaja militanata povezanih s Al-Qaedom. Cilj ovog konvoja bi mogao biti uspostava novog promatračkog mjesta na mjestu gdje bi Turska htjela da se zaustave vladine snage, dok se terorističke skupine nadaju da će Turci ući u Saraqib i tako osujetiti glavni cilj ofenzive, odnosno uspostavu kontrole nad autocestom M5. No kako je cijela operacija dogovorena na razini odnosa Ankare i Moskve, malo je vjerojatno da će Turci spašavati terorističke skupine i izlagati se izravnoj vatri u području Saraqiba, koje je pod stalnim udarima ruskog i sirijskog zrakoplovstva. Vjerojatnije je da će turska vojska uspostaviti punkt u Idlibu kako bi spriječila da se veliki konvoj izbjeglica, koji se kreće prema sjeveru, probije do granice s Turskom i pokuša ući na turski teritorij.

Sirijska vojska je spremna za ovakve zadaće

Kada govorimo o borbama SAA u Idlibu, moramo reći da je ovo potpuno druga vojska od one koja se u ožujku 2015. u panici povlačila iz jednog grada u drugi, sve dok teroristička koalicija nije uspostavila nadzor nad cijelom pokrajinom.

Sada se u pokrajini, posljednjoj utvrdi terorista u Siriji,vodi pravi rat, iako je napredovanje vladinih snaga stalno prekidano raznim primirjima. Damask je izrazio volju da želi vratiti nadzor nad cijelim Idlibom i ostatkom okupirane Sirije, a za to ima podršku Rusije, iako je Moskva uvijek težila da izbjegne veliko krvoproliće. Ono ne bi bilo od koristi ni Assadu, jer bi se teroristi u borbama u kojima su stjerani u kut branili očajnički i do posljednjeg čovjek, a ti bi sirijska vojska, bez obzira na sigurnu pobjedu pretrpjela velike gubitke.

To bi imalo loše posljedice kako na moral vojske koja je iscrpljena u devet godina rata, tako i na stanovništvo umorno od sukoba. Stoga se koristi taktika otkidanja dijelova teritorija u vremenskim intervalima, kako bi se korak po korak vratio čitav izgubljeni teritorij.

Tko se dobro sjeća, prvi korak  prema oslobođenju pokrajine Idlib je napravljen 26. siječnja 2018. godine, kada je sirijska vojska povratila kontrolu nad gradom i vojnom bazom Abu Duhur. To je bio strateški napredak, jer su vladina snage dobile zrakoplovnu bazu iz koje sada provode napade jurišnim helikopterima i češkim „školskim“ avionima L-39, naoružanim teškim strojnicama, kojima u brišućem letu gađaju pješaštvo terorista, kao prekjučer na cesti južno od Saraqiba. Ali osim strateškog, oslobađanje Abu Duhura prije dvije godine je bio važan simboličan proboj, jer se SAA po prvi put vratila u provinciju Idlib.

Podsjetimo, baza Abu Duhur predstavljala je od rujna 2015. nadalje jedan od najstrašnijih vojnih poraza u napredovanju terorističkih snaga, koje su barbarski ubijale zarobljene vojnike.

Sljedeće godine, točno u kolovozu 2019., oslobođen je strateški grad Khan Shaykhun, lokacija koja je poznata zbog insceniranog kemijskog napada koji je Siriju koštao kaznenih udara američke vojske u travnju 2017. Dodajmo ovome, da su jučer vladini izvori naveli kako su u području Maarat Al-Numana sirijski vojnici zarobili jednog od arhitekata lažnog kemijskog napada i bit će zanimljivo ako se ova vijest potvrdi kao vjerodostojna.

Sada je red došao Maraat Al-Numan, drugi najveći grad u provinciji, ali prije svega je mjesto s pogledom na autocestu M5, prometnu arteriju koja je u mirnodopsko vrijeme u kratkom vremenu povezivala Damask s Aleppom, prolazeći kroz Homs i Hamu. Za vladu Bashara Al Assada, kontrolirati taj put je od vitalne važnosti. S autocestom M5 u vladinim rukama ne samo da bi će se zakomplicirati  život terorističkih skupina na području Idliba, već bi moglo započeti i oživljavanje sirijske ekonomije, barem u zapadnom dijelu zemlje, onom u kojem su smješteni svi glavni gradovi.

Sirijsko i rusko zrakoplovi su danima provodili udare protiv položaja terorističkih i islamističkih skupina prisutnih na tom području, ali i nešto sjevernije zapadno od Aleppa. Sada kada je Maarat Al-Numan slobodan, te osiguran sjeveroistočno i jugoistočno, zauzimanje dva veća naselja koja će biti utvrde na prilazu gradu do sljedeće ofenzive, SAA se može fokusirati na Saraqib i dio ceste do Aleppa. Konačno, dogovor Rusije s Turskom u rujnu 2018. iz Sočija je bio da će sirijska vojska obustaviti sve operacije, a militanti će otvoriti ovu autocestu za prolazak civila i roba.

Sirijska vojska je Maraat Al-Numan oslobodila bez krvavih uličnih borbi, što znači da su, osim vojnih, svoj posao odlično odrađivali i obavještajni sektori sirijske vojske.

Daljnji napredak prema Idlibu

Iako bi mnogi u slavljeničkoj euforiji željeli da se „ide na Idlib“, to nije tako jednostavno kao što se čini na prvi pogled. Uvjeti za opću ofenzivu u pokrajini Idlib postoje, ali samo u smislu ljudstva i tehnike, uz gubitke koji bi se mogli procijeniti na najmanje 10% od ukupno raspoređenih snaga u cijelom području. To bi bilo previše i stvorio bi se rizik slabljenja drugih područja, jer ne zaboravimo da u području Afrina, Azaza i Jarabulusa na sjeveru postoje jake proturske milicije, koje zbog zaustavljanja kampanje protiv Kurda sjede besposleni. Ako bi vladine snage pretrpjele prevelike gubitke u Idlibu, ove islamističke milicije bi, pod izgovorom da „oslobađaju prostor za izbjeglice iz tog područja“, mogle napasti vladine snage o zauzeti dio teritorija na sjeveru.

Ali osim vojnih razloga, postoje i oni politički. Razboritost Damaska se vidi u tome da obraća pozornost na ono što su i ciljevi Rusije, jer je jasno da će Idlib biti oslobođen prije ili kasnije, a Moskva je ta koja je stalno uključena u razgovor s Turskom i Erdoganom, koji je uvijek pokazivao zabrinutost zbog moguće eskalacije u Idlibu.

Ankara se posebno boji novog velikog protoka sirijskih i izbjeglica stranih boraca, Čečena, Ujgura i drugih koje je teško kontrolirati. To bi bila situacija koju bi, prema turskoj vladi, bilo teško riješiti. Dakle, kako bi izbjegao egzodus i osiguralo da Turska ne nađe izgovor da ometa operacije sirijske vojske u Idlibu, Rusija je s Assadom koordinirala planove za „spor napredak“, komad po komad, ali je konačni cilj puna uspostava kontrole nad Idlibom. Jedina nepoznanica u ovom trenutku je točan datum kada će to biti ostvareno.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
66 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Majk Majers
Gost
Majk Majers
1 godina prije

Čekan domaće medije, prije svega đihadi pericu da nas prosvitli svojim objektivnim, s prve linije bojišta, člankom.

Spacevoodoo
Gost
Spacevoodoo
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Pozdravi mi Peru kad ga vidiš i obavezno ga pitaj da li je mala Bana, kojoj je mama kao sedmogodišnjoj djevojčici pomagala oko interneta, zgotovila memoare iz njenog sedmogodišnjeg života u Aleppu ☺

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
1 godina prije
Reply to  Spacevoodoo

Spacevoodoo bas si ti neki zloco i ljubomorko na klinkicu sa Apple XS Max. Ona je tad znala kako i cemu korisi ta Maxova igrackica. Znala koliko ima bolnica,kucica,macica itd itd. Da nije nje bilo bili bi sljepi kod ociju bez njenog pouzdanog i provjerenog javljanja .Nek te bude sram… Pročitaj više »

x@y
Gost
x@y
1 godina prije
Reply to  Svjatislav 989

Svjatislav 989,
Zamisli, ni manje ni više nego baš zahvaljujući američkoj tehnologiji. Od malih nogu uče djecu licemjerstvu. Kako god se okrene ne mogu bez amera. 😉

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
1 godina prije
Reply to  x@y

x@y @ ponekad se pitam na takve gluposti dali oni misle da smo mi kreteni (idoti -ludjaci) te da nam glava samo sluzi za sisanje. ili po mom oni siluju bez milosti nas zdrav um??? Pa ko moze prozvakati o klinkici ili u Arapskom svijetu da postoji toliko broj prihvatilista… Pročitaj više »

Miki maus
Gost
Miki maus
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Srecom da je Burtu nestalo tinte u crvenom flomasteru ( ostao mu samo bijeli), pa nemoze povuci crvenu liniju u Idlibu, tako da SAA moze slobodno napredovati vise je nesprecavaju Burtove crvene linije.

kefir
Gost
kefir
1 godina prije
Reply to  Miki maus

Strateško oslobađanje strateških sela je strateški uspjeh za stratešku 25. diviziju. Strateški volim Siriju.

Il-2
Gost
Il-2
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Đihadi Perica je u takvom šoku da se još nije oglasio. U to se vrijeme njegov kolega Jihadi Julian divi nekom bombašu samoubici na svom tweeter profilu i zagovara tursku intervenciju u Libiji…

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  Majk Majers

Perica misteriozno šuti … niti glasa. Ali sigurno sprema ‘groundbreaking’ tekst, samo da se podignu linije s rezervnih položaja 😀

Ringo10
Gost
Ringo10
1 godina prije

Evo buni se opet ono govno od Erdogana, kaže strpljenje nam je na izmaku i učinit ćemo ono što moramo E baš me zanima a šta će on to da uradi … možda da napadne Siriju .. e baš bi to bilo zanimljivo vidjeti Petlja se u Siriji petlja se… Pročitaj više »

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Turska je već u pozorila da Rusija ne ispunjava svoje obaveze u Idlibu te da je spremna da reaguje. “Rusija ne ispunjava svoje obaveze iz sporazuma o sirijskom Idlibu, izjavio je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan. „Poslednjih dana u Idlibu su pojačani napadi režima koji se oslanja na podršku Rusije.… Pročitaj više »

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  Siniša

Ma pusti izjave, to su riječi , vjetar, sve je ovo dogovoreno, i Hakan Fidan je pričao s generalom Mamlukom nedavno u Moskvi. Za Turke je prioritet da ostanu u Idlibu, izginu, ko ih ‘be, samo to. Ostalo su priče, tipa: “Ade malo reci da si ogorčen i tako, “,… Pročitaj više »

Adriana
Gost
Adriana
1 godina prije
Reply to  Siniša

Turska nije ispunjavala svoje obveze u Idlibu, pa je reagirala Rusija i podržala SAA. Da je Turska bila u stanju izvršiti što je potpisala, VVP bi održao sporazum, to uvijek čini, makar Sirijci ne bili previše sretni.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Adriana

I zamisli Turci optuže Rusiju i SAA da se ne pridržavaju dogovora….

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  Siniša

To su fingirane izjave za domacu publiku jer mora glumit da nesto poduzima.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Siniša

SINISA.
NE …RENDAJ!!

Tiger Forces
Gost
Tiger Forces
1 godina prije

crush..kill..destroy takfiri filth!! ⚔️🇸🇾⚔️

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije

Odličan plan koji rješava dosta problema, provede li se uspješno. Nakon njega logičan potez je prodor prema Jisr Al-Shughouru, koji se ne uspijeva zauzeti sa zapadnog pravca već godinama.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Čudi me da ovi u idlibu pružaju bilo kakav otpor , sve im je izgubljeno , čemu se nadaju..Čudno da nisu skontali da ih je erdo prodo..

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije
Reply to  Alen

Treba vremena da ih prebaci u Libiju, Avganistan, Irak i dalje prema jewropi da rade u mercedesu i univerzitetima…………

egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
Gost
egvuqfrewufniaewcfuwcweudcwiuedcuwdceuwd
1 godina prije

A u Iraku pao ciokaubojski zrakoplov ko neki dan u Avganistanu.

eks
Gost
eks
1 godina prije

U pitanju je vojno transportni američki avion, ali niko se povodom toga ne oglašava. Još je rano, kada se prikupi više informacija očekujem da LR to objavi .

Alen
Gost
Alen
1 godina prije
Reply to  eks

Dva aviona u par dana , koja slučajnost..Da nije bilo muzičara u avionu ?

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije
Reply to  Alen

Alen nema slucajnosti … Kad su neljudi ubili onog koga je poslanik najvise volio i usporedio svoju ljubav prema njemu /njima (Hasanu i Huseinu) da ga voli kao ocinji vid . Upoznat si sa sudbinom onih koji su ubili hazreti Huseina , svi glavni organizatori tog zlocina su tragicno zavrsili.… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Alen

Alane, u Iraku su svi ameri muzicari. Vec odavnosviraju qrcu.

eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
Gost
eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
1 godina prije
Reply to  eks

Jel misliš da je “pao” ili mu je “potpomognuto” da grubo prizemlji, rahmetli Suljo lebdi nad Irakom i sveti se…………

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Tamo niko nikom ne ostaje dužan..

eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
Gost
eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
1 godina prije
Reply to  Alen

Nasljednik instaliranog Hometa u Iranu izdao fetvu protiv nukleus oružja, vele to je haram, šeik Imran se ne slaže, veli da je po Kuranu to dozvoljeno jer će se njime braniti od napada istoga a haram bi bio napad istim. Imran je možda na ispravnijem putu od Hamneia, ako naravno… Pročitaj više »

Z.A.
Gost
Z.A.
1 godina prije

Ne sumnjaj u ajatolaha Hamneija. Valjda si procitao moj komentar kad sam se obratio Citalac. Sutnja je zlato.

eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
Gost
eofvuewniufvewifvnewufniwefiuwefw
1 godina prije
Reply to  Z.A.

Z.A. Zato sam i dodao zadnju rečenicu u svezi Hamneia ali me Imran iznenadio komentarom.

Alen
Gost
Alen
1 godina prije

Pisao sam o toj fetvi prije par dana , fetva se donosi o nečem što nije definisano Kur’anom , kako je pitanje bildanja snage radi odvraćanja i zastrašivanja rješeno ,(čak je i obavezno ) , slažem sw s Imranom.. Sad , zasto je fetva dinesena , pijma nemam.. Da je… Pročitaj više »

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Ma to je radi lošeg goriva…

harAKIri
Gost
harAKIri
1 godina prije

Koliko je.ukupno u Siriji teritorije ostalo u rukama dzihadista?
Ima li gdje mapa?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  harAKIri

Ima gdje ti srce hoće samo ukucaš Syria War Map i podesiš da slike od zadnjih tjedan dana. a možeš i na Wikipediju Siryan War, koliko god im mrsko, moraju staviti činjenice na terenu.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  harAKIri

twitter.com/MJ_Lennox
Prije je znao staviti i postotke teritorija kojeg drže razni akteri. Sad vidim da to fali.

burt
Gost
burt
1 godina prije

IRGC su prekršili sporazum da se u Idlibu ne smiju koristiti IRGC, Fatemiyoun, Hezbollah jer se sad vidi da su ih poslali da sudjeluju u borbama oko prometnice H5 i Aleppa, Assad i zapovjednici IRGC-a svaki iz svojih razloga hoće da utječu na tijek povijesti i nametnu globalna pravila, Assad… Pročitaj više »

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  burt

burte, znamo da moraš napisati nešto u ovom smislu, ali ajde budi malo određeniji i prosvijetli nas – kuda točno prolazi ta demarkaciona linija? Mislim da si svojevremeno pisao da su te demarkacione linije u Ghouti, zatim u Daraai, a zatim kod Khan Shaykuna. Nemoj da na kraju ispadne da… Pročitaj više »

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Ivo

Ivo, nemoj mu stajati na muku. Ni njegovom srcu nije lako.

eks
Gost
eks
1 godina prije
Reply to  burt

Prekršili sporazum ? Verovatno su to naučili od Amerikenjaca .

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije
Reply to  burt

Burte gotov si skupa sa vehabijskom koljackom bandom.Njima nema spasa.Erdogan prebacuje u Libiju one koji su imali priliku da se evakuiraju. Stvari su se za vehabije dramaticno ubrzale i trenutno su u fazi panike. To ti je kao kola na vrh brda kad krenu prema dole.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
1 godina prije
Reply to  burt

Libo nas tuki za dogovor. Eto, jel ti sad pravo ili krivo. Pravilo od 1 do 100 glasi “Idlib mora biti slobodan” , S kim to napraviti? Nije važno. Može doći i korpus Eskima….

Dinamo
Gost
Dinamo
1 godina prije
Reply to  burt

Burt je đihadi perica. Da li sam pogodio?

grunf
Gost
grunf
1 godina prije
Reply to  Dinamo

Bingoooo…

subversus
Gost
subversus
1 godina prije
Reply to  burt

Za Nusru i srodne ‘organizacije’ dogovori i primirja ne vrijede … piši kući propalo i trk na trajekt za Libiju. Uz malo sreće bit će kakva nevera …

sokrat
Gost
sokrat
1 godina prije
Reply to  burt

Plus za upornost i hrabrost Burte

Alex
Gost
Alex
1 godina prije

U sjeni uspjeha sirijske vojske,koja je,koliko još jučer bila u rasulu,ostaje činjenica da Rusi tamburaju po Amerima i njihovim saveznicima, koji su naoružavali i obučavali teroriste u Siriji. Nije samo Idlib u rasulu.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
1 godina prije

Tako je dečki. Prvo sve osloboditi i uatuči teroriste a nakon toga govoriti o pregovorima.

Suze Roni
Gost
Suze Roni
1 godina prije

Hocemo li ovdje organizirati odbor za psiholosku pomoc burtu jer je on sada u teskoj situaciji? Dosao je do ruba jer je razvoj situacije potpuno slomio njegove snove?

DažBog
Gost
DažBog
1 godina prije
Reply to  Suze Roni

Treba burtovca staviti pod 24h nadzor uz dezurnu ekipu za nedaj Boze. Ipak je on ovde dao nemjerljiv doprinos u razjasnjenju kako ce se sve odvijati u Siriji. Pod hitno otvoriti na WikiPediji zbornik njegovih uradaka da bi na West Pointu mogli da to izucavaju. Njegova nastojanja da nas opismeni… Pročitaj više »

DrLove73
Gost
DrLove73
1 godina prije

Greska u tekstu:
Kafr Rumah i Hantutin sjeverno od Maarat Al-Numana su oslobodjeni PRE Maarat Al-Numana, a ne posle! Tako pise u tekstu na mapi koju ste okacili. Kada su severzapadni i juznozapadni pravci zauzeti, teroristi su se povukli iz skoro potpunog okruzenja.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije

Khan Touman, Khalediyah, Rashedin 4&5, sve slobodno. Slijedi Icarda.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Zagor

Nove info.. oslobođeni su Jaradeh, Qahiriyah, Ain Halbane, Khan al-Sibel i njegova Industrijska zona i Ma’arrat Dibsah. To je sve sjeverno od Maarat al Numana uz M5.
Još 6 km do Saraqiba.

Zagor
Gost
Zagor
1 godina prije
Reply to  Zagor

Tel Mardikh!!!
Još 4 km.
Tko zna što će biti ujutro kad se probudimo!?!?!?!

asvnawibfvwhbfihwbcfhbwehdqwedw
Gost
asvnawibfvwhbfihwbcfhbwehdqwedw
1 godina prije
Reply to  Zagor

Kad izbiju na tursku granicu to je to.

Živa istina
Gost
Živa istina
1 godina prije

Toliko su jaki da bez Rusa i njihove potpore i dopuštenja ne mogu ništa!!!

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Živa istina

ZIVA ISTINA
BOLI TE ISTINA!!
NEMA TERAPIJE ZA TU VRSTU VASEG BOLA.
SMRT FASIZMU!!

Slavko
Gost
Slavko
1 godina prije
Reply to  Živa istina

Zašto bi sami ako vas deseci država šalju i opremaju? Niste li već dovoljno osramoćeni kako vas je malobrojna koalicija potaracala? Iako, razumijem da si zadnjih dana uvrijeđen. : P

subversus
Gost
subversus
1 godina prije

Koliko se vidjelo iz video zapisa zadnjih tjedana takfiri ekipa je u rasulu, kronično im fali teške opreme i naoružanja (redovno ‘jurišaju’ s repariranim olupinama tenkova bez kupola i diy oklopljenim toyotama), svaki pomak koji su ostvarili bio je po istoj špranci – dva, tri vozača samoubojice na slabo održavan… Pročitaj više »

Hajduk
Gost
Hajduk
1 godina prije

Čestitam

Hajduk
Gost
Hajduk
1 godina prije

Čestitkr

politicki nekorektan
Gost
politicki nekorektan
1 godina prije

…..iz povjerljivih izvora—-djevice javljaju da su bradati navalili k”o ludi,morali su da predju na gang=bang….

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
1 godina prije

Mda…

Virgo intacta
Virgo ad acta
Virgo – do lakta?
Dzehennem varijanta??

Max
Member
Max
1 godina prije

Još jedan korak ka potpunom oslobođenju Sirije.

Jole Prvi
Gost
Jole Prvi
1 godina prije

Uteče burt u Libiju.

willem
Gost
willem
1 godina prije

Bravo

xxx
Gost
xxx
1 godina prije

kad oslobode golansku visoravan, predju istocno od eufrata i otjeraju amerikance sa naftnih polja onda neka se jave.

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.

Izbornik