„Zora Idliba“ se nastavlja – SAA pokrenula drugu fazu kopnene kampanje

Sirija-tenk
48 komentara

Nakon što je od početka godine zračnim udarima i topništvom tukla položaje islamističkih skupina u jugoistočnom Idlibu i zapadnom Aleppu, sve govori da je sirijska vojska pokrenula veliku kampanju s ciljem čišćenja dijela ili većine pokrajine Idlib od prisutnosti islamističkih terorističkih skupina.

Čini se da je odluka pala nakon velikog napada terorista Islamske stranke Turkestana, militantne skupine povezane s Ankarom, među kojima ima i ujgurskih militanata, na sirijski grad Abu Jarif,

Bitka za Abu Jarif

Više od 500 islamističkih militanata je 21. siječnja iz dva smjera napalo položaje sirijskih vladinih snaga u pokrajini Idlib. Informacije su potvrđene u Centru za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Dva napada u različitim smjerovima bila su koordinirana i izvršena istovremeno.

U prvom napadu je cilj bilo zauzeti selo Abu Jarif. U napadu je sudjelovalo do 200 militanata terorističke grupe Islamske stranke Turkestana. Napad je podržalo 20 terenskih vozila s teškim strojnicama, jedan tenk, dva pješačka borbena vozila i dva improvizirana vozila puna eksploziva s bombašima samoubojicama, koji se koriste za probijanje obrane sirijske vojske i masovni proboj na mjestu gdje se otvori prolaz.

Prije napada su položaje sirijskih trupa gađale improvizirane bespilotne letjelice, višecijevni raketni sustavi i improvizirane bombe od plinskih boca velike razorne moći. Militanti su uspjeli zauzeti dva naselja južno od naselja,  Hayan Al-Shaaf i Samka, kasnije i cijeli Abu Jarif.

Istog dana navečer su dva teroristička odreda Hayat Tahrir Al-Shama, ukupno oko 250 ljudi, podržana s 34 terenska vozila s teškim mitraljezima, dva tenka i oklopnim borbenim vozilom, kao i dva „blindirana“ kamioneta puna eksploziva, napala iz smjera Ma’ar Shmarina jugoistočno područje Jarjanaza. Tu su militanti su uspjeli probiti obranu vladinih snaga do dubine od 1,3 kilometra i širine fronte do 2,5 kilometra.

Kako bi olakšali ova dva glavna pravca napada, teroristi su sa skupinama od nekoliko desetina boraca pokrenuli napade zapadno od grada Aleppa i duž cijele linije razdvajanja, sve do područja sjeveroistočno od Khan Shaykuna.

Nakon bitke su teroristi uspjeli zauzeti samo naselje Abu Jarif, što su proslavili kao veliku pobjedu „revolucije“. U borbama do jučer je poginuo 48 sirijskih vojnika, a preko 90 ih je ranjeno. Gubici terorista su iznosili 56 militanata, a više od 100 ih je ranjeno. Brojke o gubicima su priznala oba izvora, osim Islamske stranke Turkestana, koja je vodila napad na Abu Jarif.

VIDEO: Snimka kojom teroristi slave „pobjedu revolucije“ u Abu Dafni, dan prije pokretanja napada na Abu Jarif

Nakon ovih gubitaka, sirijska vojska je jučer ujutro počela dan bombardiranjem položaja terorista u zauzetim, ali napuštenim selima, uz neprestane zračne udare koji se provode od sjeverozapadnih područja u blizini Aleppa sve do južnih područja Khan Shaykuna.

Zrakoplovstvo i topništvo sirijske vlade nastavili su masovne napade na položaje militanata na istoku Idliba. Samo jučer je oslobođeno četiri sela jugoistočno od Jarjanaza i tri sjeverno od ovog grada koji je logističko sjedište vladinih snaga za cijelo operativno područje jugoistočnog Idliba.

Po prvi put od 2016. se kopnene borbe vode i na periferiji Aleppa, gdje vladine snage pokušavaju probiti obranu terorista i napredovati prema Kafr Hamri.

Na južnom dijelu fronte je, prema sirijskim izvorima, ponovno uspostavljena kontrola nad Abu Jarifom, dok islamističke skupine tvrde kako je sirijska vojska ušla „samo u rubne dijelove naselja“.

Dopisnici agencije ANNA News s lica mjesta javljaju da je sirijska vojska uspjela povratiti kontrolu nad selima zapadno od Jarjanaza i ušla je u Ma’ar Shmarin i Dayr Sharki, te uspostavila nadzor nad telekomunikacijskim tornjem SiryaTel.

Trenutno, samo dva kilometra razdvajaju sirijsku vojsku od grada Maraat Al-Numan, dok se turski predsjednik Erdogan, čije tajne službe zapovijedaju s dijelom terorističkih skupina u Idlibu, prije svega Islamskom strankom Turkestana, žali „kako se 400 000 izbjeglica iz Idliba sprema prijeći tursku granicu“.

Jučer je u Moskvi boravio službeni predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju, Geir Pedersen, koji je o situaciji u arapskoj zemlji razgovarao s generalom Sergejom Šojguom i delegacijom ruskog ministarstva vanjskih poslova. Nakon sastanka se novinarima obratila glasnogovornica ruskog MVP Marija Zaharova.

„Sirijske vladine snage su bile prisiljene odgovoriti na terorističke napade u Idlibu i u vezi s tim provode ograničene operacije kako bi neutralizirale terorističke aktivnosti i smanjile prijetnje koje dolaze iz ove zone“, rekla je jučer Zaharova.

„U Idlibu su početkom siječnja ruska i turska vojska pokušale uspostaviti takozvani režim primirja. Međutim, radikalne skupine su to još jednom ignorirale i nastavile bombardirati položaje sirijskih trupa i obližnjih naselja. Broj napada je dosegao i do 60 dnevno. Na primjer, 16. siječnja su militanti iz višecijevnog raketnog sustava s više lansiranja napali Aleppo, što je rezultiralo sa sedam smrtnih slučajeva, 18 civila je ranjeno, a broj sirijskih vojnika, ranjenih i poginulih, iznosi na desetine. Pod tim uvjetima su vladine snage bile prisiljene reagirati”, naglasila je Zaharova.

“U istom kontekstu, one provode ograničene operacije kako bi neutralizirali terorističke aktivnosti i smanjili prijetnje koje dolaze od Idliba”, dodala je.

„Osim toga, zbog lakšeg izlaska civila iz zone deeskalacije su uspostavljena tri humanitarna koridora kroz koja je od 13. siječnja prošlo oko 1500 ljudi. Ali, nažalost, teroristi sprečavaju izlaz civilnog stanovništva i pucaju na kontrolne punktove. To je dodatna potvrda stava kojeg smo više puta iznijeli i da problem Idliba neće biti riješen sve dok tamo postoje teroristi koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda  proglasilo kao takve”, rekla je Zaharova.

Napomenula je da je u Siriji općenito moguće postići značajnu stabilizaciju stanja, ali žarišta napetosti ostaju.

“Mirni život se vraća, ali napetosti i dalje traju u područjima izvan kontrole sirijske vlade u Idlibu, te velikom broju područja na istočnoj obali rijeke Eufrata i na području oko planine Al-Tanf”, zaključila je u svom obraćanju Marija Zaharova.

Jutros je potvrđeno da je sirijska vojska pokrenula drugu fazu operacije „Zora Idliba i otvorila je dvije fronte.

SAA je na 2,5 kilometra od Maraat Al-Numana

Prva je u pravcu Maraat Al-Numana i tamo su oslobođena naselja Dayr Sharqi i Gharbi, Ma’ar Shmarin i Taqanah. Vladine snage se trenutno nalaze na 2,5 kilometra do grada Maraat Al-Numana.

Drugi smjer je u pravcu sjevernijeg grada  Saraqib. Tako je sirijska vojska oslobodila mjesto Kurzijana i povratila kontrolu nad Khirbat Dawudom, Abu Jarifom i Tall Khatrahom.

Potvrdu o pokretanju druge faze kampanje „Zora Idliba“ su dali u zapovjedništvu „Tigar“ snaga sirijske vojske, gdje je priopćeno da nakon dva tjedna primirja kojeg se pridržavala samo sirijska strana, snage SAA kreću u ofenzivu s ciljem oslobađanja područja iz koji teroristi granatiraju civilna područja i provode napade poput onog na Abu Dafnu dan poslije Abu Jarif, koji dovode do nepotrebnih stradavanja civila i sirijskih vojnika.

„Ova prijetnja mora biti uklonjena“, rekli su u zapovjedništvu sirijske vojske, dok su već jutros borbe nastavljene na cijeloj liniji fronte od Aleppa do Khan Shaykuna na jugu takozvanog „Velikog Idliba“.

napredovanja sirijske vojske
FOTO: Područje jučerašnjeg napredovanja sirijske vojske i dolazak na manje od tri kilometra pred Maraat Al-Numan
SAAZora Idliba
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ботовање
4 godine prije

Нема краја.
Не знам шта ће се догодити ако САА споји и ове 3км до турске границе.Да ли ће тролични турци онда и званично да уђу у рат проти Сирије.

Ringo10
4 godine prije

MA ne znam šta se više drkaju s njima jebli ih mirovni sporazumi. Poslat masu vojske i to jednom za svagda pobrisati i gotovo. I ti rusi… jebo ih Erdogan i sporazumi s njime

Max
4 godine prije

Samo naprijed Momci riješite to jednom zauvijek

Ante
4 godine prije

I opet nema protupješačkih mina na isturenim položajima ni protutenkovski mina. Svaki puta ista priča se ponavlja od početka rata u Siriji.

Ad astra
4 godine prije

Čini mi se da je Rusija dobila svoj “Afghanistan”. Narod se ne može pobijediti. To što su oni militantni i drugačiji, ne priznaju Asada, to je nešto drugo. Kakva to sila mora biti koja će upravljati Sirijom na silu.

Dopizdilomi
4 godine prije

Nadam se kako će Sirisjki vojnici shvatiti kako zarobljenika nema jer bilo bi u redu držati se američke riječi kako se s teroristima ne pregovara. Znači zatuci i produži dalje.

Laki Topalović
4 godine prije

Oslobođeno je relativno veliko naselje Talmenes i teroristi su se povukli iz Maar Shamamshana, dakle SAA stoji na ulazu u Maraat Numan.

kurir
4 godine prije

ovako smo mi u bosni morali zaustavljati akcije protiv islamskih terorista.1993.islamski teroristi su bili razbijeni ,ali je kauboj klinton zaprijetio bombardovanjem i razaranjem ako se akcija ne zaustavi.da smo tada odsjekli zmiji glavu rat u bosni bi bio zavrsen i islamski teroristi zauvijek bili izbaceni iz bosne.sada imamo na hiljade isilovaca u bosni koji samo cekaju trenutak da krenu .

zoran
4 godine prije

sve sam više siguran da se ovi sirijci bore sa svemircima

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI