fbpx

„Zora Idliba“ se nastavlja – SAA pokrenula drugu fazu kopnene kampanje

Sirija-tenk

Nakon što je od početka godine zračnim udarima i topništvom tukla položaje islamističkih skupina u jugoistočnom Idlibu i zapadnom Aleppu, sve govori da je sirijska vojska pokrenula veliku kampanju s ciljem čišćenja dijela ili većine pokrajine Idlib od prisutnosti islamističkih terorističkih skupina.

Čini se da je odluka pala nakon velikog napada terorista Islamske stranke Turkestana, militantne skupine povezane s Ankarom, među kojima ima i ujgurskih militanata, na sirijski grad Abu Jarif,

Bitka za Abu Jarif

Više od 500 islamističkih militanata je 21. siječnja iz dva smjera napalo položaje sirijskih vladinih snaga u pokrajini Idlib. Informacije su potvrđene u Centru za pomirenje zaraćenih strana u Siriji. Dva napada u različitim smjerovima bila su koordinirana i izvršena istovremeno.

U prvom napadu je cilj bilo zauzeti selo Abu Jarif. U napadu je sudjelovalo do 200 militanata terorističke grupe Islamske stranke Turkestana. Napad je podržalo 20 terenskih vozila s teškim strojnicama, jedan tenk, dva pješačka borbena vozila i dva improvizirana vozila puna eksploziva s bombašima samoubojicama, koji se koriste za probijanje obrane sirijske vojske i masovni proboj na mjestu gdje se otvori prolaz.

Prije napada su položaje sirijskih trupa gađale improvizirane bespilotne letjelice, višecijevni raketni sustavi i improvizirane bombe od plinskih boca velike razorne moći. Militanti su uspjeli zauzeti dva naselja južno od naselja,  Hayan Al-Shaaf i Samka, kasnije i cijeli Abu Jarif.

Istog dana navečer su dva teroristička odreda Hayat Tahrir Al-Shama, ukupno oko 250 ljudi, podržana s 34 terenska vozila s teškim mitraljezima, dva tenka i oklopnim borbenim vozilom, kao i dva „blindirana“ kamioneta puna eksploziva, napala iz smjera Ma’ar Shmarina jugoistočno područje Jarjanaza. Tu su militanti su uspjeli probiti obranu vladinih snaga do dubine od 1,3 kilometra i širine fronte do 2,5 kilometra.

Kako bi olakšali ova dva glavna pravca napada, teroristi su sa skupinama od nekoliko desetina boraca pokrenuli napade zapadno od grada Aleppa i duž cijele linije razdvajanja, sve do područja sjeveroistočno od Khan Shaykuna.

Nakon bitke su teroristi uspjeli zauzeti samo naselje Abu Jarif, što su proslavili kao veliku pobjedu „revolucije“. U borbama do jučer je poginuo 48 sirijskih vojnika, a preko 90 ih je ranjeno. Gubici terorista su iznosili 56 militanata, a više od 100 ih je ranjeno. Brojke o gubicima su priznala oba izvora, osim Islamske stranke Turkestana, koja je vodila napad na Abu Jarif.

VIDEO: Snimka kojom teroristi slave „pobjedu revolucije“ u Abu Dafni, dan prije pokretanja napada na Abu Jarif

Nakon ovih gubitaka, sirijska vojska je jučer ujutro počela dan bombardiranjem položaja terorista u zauzetim, ali napuštenim selima, uz neprestane zračne udare koji se provode od sjeverozapadnih područja u blizini Aleppa sve do južnih područja Khan Shaykuna.

Zrakoplovstvo i topništvo sirijske vlade nastavili su masovne napade na položaje militanata na istoku Idliba. Samo jučer je oslobođeno četiri sela jugoistočno od Jarjanaza i tri sjeverno od ovog grada koji je logističko sjedište vladinih snaga za cijelo operativno područje jugoistočnog Idliba.

Po prvi put od 2016. se kopnene borbe vode i na periferiji Aleppa, gdje vladine snage pokušavaju probiti obranu terorista i napredovati prema Kafr Hamri.

Na južnom dijelu fronte je, prema sirijskim izvorima, ponovno uspostavljena kontrola nad Abu Jarifom, dok islamističke skupine tvrde kako je sirijska vojska ušla „samo u rubne dijelove naselja“.

Dopisnici agencije ANNA News s lica mjesta javljaju da je sirijska vojska uspjela povratiti kontrolu nad selima zapadno od Jarjanaza i ušla je u Ma’ar Shmarin i Dayr Sharki, te uspostavila nadzor nad telekomunikacijskim tornjem SiryaTel.

Trenutno, samo dva kilometra razdvajaju sirijsku vojsku od grada Maraat Al-Numan, dok se turski predsjednik Erdogan, čije tajne službe zapovijedaju s dijelom terorističkih skupina u Idlibu, prije svega Islamskom strankom Turkestana, žali „kako se 400 000 izbjeglica iz Idliba sprema prijeći tursku granicu“.

Jučer je u Moskvi boravio službeni predstavnik Ujedinjenih naroda za Siriju, Geir Pedersen, koji je o situaciji u arapskoj zemlji razgovarao s generalom Sergejom Šojguom i delegacijom ruskog ministarstva vanjskih poslova. Nakon sastanka se novinarima obratila glasnogovornica ruskog MVP Marija Zaharova.

„Sirijske vladine snage su bile prisiljene odgovoriti na terorističke napade u Idlibu i u vezi s tim provode ograničene operacije kako bi neutralizirale terorističke aktivnosti i smanjile prijetnje koje dolaze iz ove zone“, rekla je jučer Zaharova.

„U Idlibu su početkom siječnja ruska i turska vojska pokušale uspostaviti takozvani režim primirja. Međutim, radikalne skupine su to još jednom ignorirale i nastavile bombardirati položaje sirijskih trupa i obližnjih naselja. Broj napada je dosegao i do 60 dnevno. Na primjer, 16. siječnja su militanti iz višecijevnog raketnog sustava s više lansiranja napali Aleppo, što je rezultiralo sa sedam smrtnih slučajeva, 18 civila je ranjeno, a broj sirijskih vojnika, ranjenih i poginulih, iznosi na desetine. Pod tim uvjetima su vladine snage bile prisiljene reagirati”, naglasila je Zaharova.

“U istom kontekstu, one provode ograničene operacije kako bi neutralizirali terorističke aktivnosti i smanjili prijetnje koje dolaze od Idliba”, dodala je.

„Osim toga, zbog lakšeg izlaska civila iz zone deeskalacije su uspostavljena tri humanitarna koridora kroz koja je od 13. siječnja prošlo oko 1500 ljudi. Ali, nažalost, teroristi sprečavaju izlaz civilnog stanovništva i pucaju na kontrolne punktove. To je dodatna potvrda stava kojeg smo više puta iznijeli i da problem Idliba neće biti riješen sve dok tamo postoje teroristi koje je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda  proglasilo kao takve”, rekla je Zaharova.

Napomenula je da je u Siriji općenito moguće postići značajnu stabilizaciju stanja, ali žarišta napetosti ostaju.

“Mirni život se vraća, ali napetosti i dalje traju u područjima izvan kontrole sirijske vlade u Idlibu, te velikom broju područja na istočnoj obali rijeke Eufrata i na području oko planine Al-Tanf”, zaključila je u svom obraćanju Marija Zaharova.

Jutros je potvrđeno da je sirijska vojska pokrenula drugu fazu operacije „Zora Idliba i otvorila je dvije fronte.

SAA je na 2,5 kilometra od Maraat Al-Numana

Prva je u pravcu Maraat Al-Numana i tamo su oslobođena naselja Dayr Sharqi i Gharbi, Ma’ar Shmarin i Taqanah. Vladine snage se trenutno nalaze na 2,5 kilometra do grada Maraat Al-Numana.

Drugi smjer je u pravcu sjevernijeg grada  Saraqib. Tako je sirijska vojska oslobodila mjesto Kurzijana i povratila kontrolu nad Khirbat Dawudom, Abu Jarifom i Tall Khatrahom.

Potvrdu o pokretanju druge faze kampanje „Zora Idliba“ su dali u zapovjedništvu „Tigar“ snaga sirijske vojske, gdje je priopćeno da nakon dva tjedna primirja kojeg se pridržavala samo sirijska strana, snage SAA kreću u ofenzivu s ciljem oslobađanja područja iz koji teroristi granatiraju civilna područja i provode napade poput onog na Abu Dafnu dan poslije Abu Jarif, koji dovode do nepotrebnih stradavanja civila i sirijskih vojnika.

„Ova prijetnja mora biti uklonjena“, rekli su u zapovjedništvu sirijske vojske, dok su već jutros borbe nastavljene na cijeloj liniji fronte od Aleppa do Khan Shaykuna na jugu takozvanog „Velikog Idliba“.

napredovanja sirijske vojske

FOTO: Područje jučerašnjeg napredovanja sirijske vojske i dolazak na manje od tri kilometra pred Maraat Al-Numan

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
48 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
ботовање
Gost
ботовање
9 mjeseci prije

Нема краја.
Не знам шта ће се догодити ако САА споји и ове 3км до турске границе.Да ли ће тролични турци онда и званично да уђу у рат проти Сирије.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
9 mjeseci prije

Gde vidiš Tursku granicu? To je 3km do turskog kontrolnog punkta. Sve u svemu i jedni i drugi su najgori vojnici na kugli zemaljskoj. Bilo koja normalna vojska bi za noć bila na turskoj granici koja je duboko iza.

Povrs
Gost
Povrs
9 mjeseci prije

Oni su komedija od vojske nešto kao Talijani u WWll
Pa u ratu su od 2011g trebali su najmanje deset elitni brigada u punom sastavu do sada imati oformljeno. Neki dan bjeze ko zečevi od dva tri džipa i jednog tenka bez kupole koji je pretvoren u transporter. Ovdje u našim ratovima Hrvatska je imala 9 gardijski brigada, HVO u BiH 4 gardijske brigade, VRS isto imala gardijske brigade , neznam tačno za Armiju BiH kako su se kod njih uvale al sve strane su imale u 5 god rata profesionalne brigade
A oni se u Siriji doslovno kao da se igraju rata i zajebaju ,nikakva obuka . Ne znam dal’ je to do mentaliteta tih ljudi šta li je

subversus
Gost
subversus
9 mjeseci prije

Nisu oni kao Balkanci da se rode sa sjekirom u jednoj i litrom brlje u drugoj ruci pa čim prohodaju odu u hajduke 😀

Boro Majstorović Kawasaki
Gost
Boro Majstorović Kawasaki
9 mjeseci prije

Baš su Balkanci jaki ratnici, ali jedino u conkulavim balkanskim glavurdžama. Svaki osvajač koji je na Balkan mačem ili puškom stigao jahao je Balkanke sve dok se geopolitička pozicija u svetu nije promenila na štetu tog osvajača.

Helvetia
Gost
Helvetia
9 mjeseci prije

Ne podcjenujte niste imali ovakve video snimke 90 ih imalo bi se sta nagledat

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Neće

Ringo10
Gost
Ringo10
9 mjeseci prije

MA ne znam šta se više drkaju s njima jebli ih mirovni sporazumi. Poslat masu vojske i to jednom za svagda pobrisati i gotovo. I ti rusi… jebo ih Erdogan i sporazumi s njime

kefir
Gost
kefir
9 mjeseci prije

Nebitno što SAA osvoji ionako se povuku nakon par sati.

Helvetia
Gost
Helvetia
9 mjeseci prije

Da evo povlace se iz aleppa vec od 2016

Max
Member
Max
9 mjeseci prije

Samo naprijed Momci riješite to jednom zauvijek

Ante
Gost
Ante
9 mjeseci prije

I opet nema protupješačkih mina na isturenim položajima ni protutenkovski mina. Svaki puta ista priča se ponavlja od početka rata u Siriji.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Čini mi se da je Rusija dobila svoj “Afghanistan”. Narod se ne može pobijediti. To što su oni militantni i drugačiji, ne priznaju Asada, to je nešto drugo. Kakva to sila mora biti koja će upravljati Sirijom na silu.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
9 mjeseci prije

Ti si stvarno toliko glup ili si placen? Mozda i oboje 😂🤣 jaka si sila i glavi, nema sta.

ad astra
Gost
ad astra
9 mjeseci prije

Tebi sam rekao da ne komuniciram s tobom!

subversus
Gost
subversus
9 mjeseci prije

Rusija dobila svoj Afganistan??? Aj se brzo izvuci na lapsus calami …
Narod? Koji narod? Onaj koji malo ide iz Sirije u Libiju širiti demokraciju kada ga tamo počnu pobjeđivati?
Postoji netko tko vodi Siriju i ima podršku većine Sirijaca bez potrebe za ‘silom’. I upravo, s pozvanim partnerima, čisti ‘nenarodne’ elemente koji su u Siriju donijeli kaos.

Ad astra
Gost
Ad astra
9 mjeseci prije

Pa tko je započeo rat u Siriji ako ne Sirijci.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Sirijci? O majko božja, kakve budalaštine se mogu čuti. Počevši od prosvjeda u Dara’ai do prvih obračuna , tko je stajao iza rata, bez obzira što su možda prve puške u rukama držali Sirijci, da bi za nekoliko mjeseci čitave horde islamista preko Turske i Jordana ušle u Siriju. Sirijci veliš?????? Odi na CT vidi jel si možda medicinski fenomen koji živi bez mozga, s dva neurona tek toliko da prividno funkcionirao kao “razumno ljudsko biće”

ad astra
Gost
ad astra
9 mjeseci prije

Laki, prije davanja osvrta na moje komentare, pročitaj nešto o početku rata u Siriji. Da te podsjetim. Na početku nije bilo ISIL-a, tek kasnije se pridružio pobunjenicima i na kraju im preoteo rat. I sam tvrdiš da su za nekoliko mjeseci horde islamista ušle u Siriju. Pobuna se otela kontroli. A što se tiče ostatka tvog teksta, stvarno sam neugodno iznenađen. Do sada si mi se činio prilično civiliziran i realan. S ovim svojim istupom si pokvario sliku o sebi. Takav primitivan i nekulturan dijalog nisam očekivao od tebe. Jedini protuargument ti je vrijeđanje. Strašno. Nedostatak kulture dijaloga, a bome i kulture uopće. Da li te je ikad sram kad pročitaš svoj tekst i vidiš koliko si nekulturan bio?

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Sto se nerviraš. Vidiš da nezna šta piše vidiš da nema nikakve argumente kao da nezna ko je nametnuo rat u Siriji i zašto se ratuje

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Ko je stvorio isil u iraku

subversus
Gost
subversus
9 mjeseci prije

Koji Sirijci s kojim ciljem i čijom (u tom trenu skrivenom) podrškom?
Aj evo ti jedno (ne)vezano pitanje – tko je započeo ‘rat’ u Sloveniji?

ad astra
Gost
ad astra
9 mjeseci prije

Subversus,ti si pametan dečko. Pa valjda znaš i sam tko i kako je započeuo raspad Juge. Da li si gledao ili možda čitao nešto o 14. izvanrednoj sjednici SKJ. Da li si čitao SANU Memorandum, možeš pročitati i Memorandum 2. Interesantna štiva, a da o sjednici SKJ i ne govorim. Ali kad me već pitaš, da i ja tebe nešto upitam. Kako se to dogodilo da se Kosovo osamostalilo, a bome i Crna Gora. Nakazna politika, moj prika, nakazna politika. Tko je kriv za rat? Baš me briga nakon toliko godina. Slovenija i Hrvatska su u EU i NATO-u. Plaće su relativno dobre, nezaposlenost malena. Jedino što me nervira je cijena goriva, a ove moje troše li ga troše.

subversus
Gost
subversus
9 mjeseci prije

Hvala, počašćen sam 😀
Kako te to nije briga tko je započeo rat na ovim prostorima, a briga te (i tvrdiš da znaš) tko ga je počeo u Siriji? Na primjeru Jugoslavije se lijepo može vidjeti kako je za rat potrebno dvoje … a ne odmaže im kada imaju bolesne ambicije s jedne i vanjske poticaje s druge strane.
Kosovo se ‘osamostalilo’? Znači to je primjer samostalnosti? I suverenosti? Zanimljivo … Evo još jedno pitanje – kako gledaš na ideju o pripajanju Kosova Albaniji?
Što se Slovenije tiče, evo ti odgovor – kada je Slovenac s jedne ubio Slovenca s druge strane … nakazna politika, tu se svakako ne razilazimo.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Pa rat u Sloveniji u H u BIH su započeli oni sto su bili ugroženi (željeli napraviti veliku državi i svi živjeti u njoj) kao sto su sad ugroženi u Crnoj Gori. Ne može proći Crna Gora bez rata

žile
Gost
žile
9 mjeseci prije

@ad astra! Gadno provociraš!
Ne treba ti to!
Pokazuješ samo svoje frustracije.

Milivoj
Gost
Milivoj
9 mjeseci prije

Srbi su započeli i 1 sv.rat i 2 sv.rat i zadnji agresorski rat na sve nas okolo komšije.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Mogu se složiti s tobom da su Srbi započeli 1. Sv. rat ali se ne slažem da su započeli 2. Sv. rat. Drugi rat je posljedica nerješenih odnosa iz prvog rata.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

heh, smrdo ad zasra je u punom pogonu, fali još samo jedna replika, pa da se dotakne Srebrenice i Vukovara, i zločina kojima je osobno prisustvovao.
Ove tvoje ga definitivno troše okolo, no tko ti je kriv kad im ne daješ kod kuće.

Kaj ti
Gost
Kaj ti
9 mjeseci prije

Da place su dobre 😂🤣 cemu irska,njemacka a? Jel je toplo u americkom supku? Kakav glupi provokator,klasicni becki konjusar.

Jozo
Gost
Jozo
9 mjeseci prije

Glupi troll

x@y
Gost
x@y
9 mjeseci prije

🙂

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Bolesni psihopato.

Šule
Gost
Šule
9 mjeseci prije

Dobro Ivo stara milicajcino šta ti tu radiš po cijele dane sve teme obrađuješ ili se moraš trudit kako bi te SDP stavio u geopolitičkog analitičara jer ti po njima odskačeš jer bi odmah silom riješio sve konflikte u regiji.ili teškim oružijem,ali posebno sa NUKLEARKAMA ako bise dočepao.Vidiš i sam da ovi SAA vojnici nisu u stanju godinama očistiti onu šaku jada na đipovima ili onim patikama jedino što su u stanju urlikat po cijele dane.SAA ima Rusku avijaciju,artiljeriju itd ali neznaju ratovat i ovo je već za smijat se.Dajte više oslobodite svoju zemlju od Erdoganovih islamista i pošaljite ih njemu da sanjaju osmansko carstvo.

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

šulenberg, trolejbusu stari, znamo da je sdp tvojima dostavljao oružje ispod žita. Međutim, kao što vidiš, prostor koji tvoji drže se svaki dan smanjuje, polako ali sigurno.
Uskoro dolaze po vas na Golan, a onda dalje u okupirane teritorije.
Pakuj kufere pomalo šulenberg, kraj vam se bliži.

Istina
Gost
Istina
9 mjeseci prije

Teroristi imaju Tursku SAD Izrael. Nisu oni šaka ljudi nego dobro naoružani teroristi koji imaju podrzku od gore navedene države .

Odisea
Gost
Odisea
9 mjeseci prije

Potpuno u pravu,koliko god se drugi ne slagali ali je bolje bilo ne dirati i kontrolisati nego zbog ega Putina koji svoj kompleks želi liječiti na narodu,nek se hvata zatezanja kao neka frajla a pusti narod da sam odluči isto važi i za dvorsku ludu trampa i makrončića i ostalih kompleksaša

Ivo
Gost
Ivo
9 mjeseci prije

Rusija se umiješala u rat u Siriji bez veze. Samo trošak. A što se tiče Putina istina je da je bahat i iskompleksiran.

Dopizdilomi
Gost
Dopizdilomi
9 mjeseci prije

Nadam se kako će Sirisjki vojnici shvatiti kako zarobljenika nema jer bilo bi u redu držati se američke riječi kako se s teroristima ne pregovara. Znači zatuci i produži dalje.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
9 mjeseci prije

Oslobođeno je relativno veliko naselje Talmenes i teroristi su se povukli iz Maar Shamamshana, dakle SAA stoji na ulazu u Maraat Numan.

burt
Gost
burt
9 mjeseci prije

SAA se pokušavaju probit do prometnice M5 da se približe demarkacijskoj assadovsko-protursko demarkacionojl liniji ali već su tamo poslana pojačanja u taj dio jer je Tahrir al Sham dozvolio da u to područje uđu SNA i FSA iz sjeverne Sirije i okorjeli islamisti iz ostalih dijelova Idliba a sigurno Erdogan ima u planu poslati još proturskih pobunjenika oko Aleppa i Idliba

Helvetia
Gost
Helvetia
9 mjeseci prije

Imace rusi sta gadjat

Jurica
Gost
Jurica
9 mjeseci prije

Lupih ti minus po navici, al zapravo sam trebao plus jer imaš vrlo zanimljiv smisao za humor, a i veliku dozu upornosti. Da mi je vidjeti tvoju facu kad nešto nešto napišeš ovdje, pretpostavljam da se zapravo valjaš od smijeha

kurir
Gost
kurir
9 mjeseci prije

ovako smo mi u bosni morali zaustavljati akcije protiv islamskih terorista.1993.islamski teroristi su bili razbijeni ,ali je kauboj klinton zaprijetio bombardovanjem i razaranjem ako se akcija ne zaustavi.da smo tada odsjekli zmiji glavu rat u bosni bi bio zavrsen i islamski teroristi zauvijek bili izbaceni iz bosne.sada imamo na hiljade isilovaca u bosni koji samo cekaju trenutak da krenu .

Madrid
Gost
Madrid
9 mjeseci prije

Sta si ti morao levatu jedan i o kojim ti teroristima pricas.bolesnik si obicni .

Smiljko Sagolj za CNN
Gost
Smiljko Sagolj za CNN
9 mjeseci prije

Hiljade islamskih terorista.Clinton,Bosna aaaaaaaa help😂.Salu na stranu trazi psihijatra vjeruj nije sramota.

kurir
Gost
kurir
9 mjeseci prije

jel treba da ti kacim smotru 7. muslimanske u zenici?

zoran
Gost
zoran
9 mjeseci prije

sve sam više siguran da se ovi sirijci bore sa svemircima

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
48
0
()
x