U sukobu između sirijske i turske vojske ima mrtvih i ranjenih – Erdogan prijeti Moskvi

turski vojnici u siriji
73 komentara

U borbama sirijske vojske i islamističkih terorističkih skupina u blizini grada Saraqiba, sljedećeg cilja druge faze kampanje „Zora Idliba“, pod vatrom sirijskog topništva su se našli turski vojnici koji su tamo poslani kako bi podigli „promatračke punktove“ i zaustavili napredovanje vladinih snaga iz pravca nedavno oslobođenog Maarat Al-Numana prema sjeveru.

Jutros je tursko ministarstvo obrane izvijestilo da su u sirijskoj provinciji Idlib ubijena najmanje 4 turska vojnika, a još 9 ih je ranjeno.

Prema turskom ministarstvu, turski vojnici su poslani u to područje kao pojačanja „kako bi spriječili eskalaciju u Idlibu“.

„Iako je mjesto njihovog raspoređivanja unaprijed dogovoreno, našli su se pod vatrom topništva sirijske vojske“, navodi tursko ministarstvo obrane.

Prema turskom dnevnom listu Sabah, „incident se dogodio zapadno od grada Saraqiba i turska vojska je odmah reagirala na napad“.

Međutim, navodni napad dogodio se dan nakon što se veliki turski vojni konvoj prebacio na to područje usprkos protivljenju Damaska, koji osuđuje tursku vojnu nazočnost u Siriji. Ankara je poslala pojačanja kako bi uspostavila vojne punktove i promatračka mjesta u blizini Saraqiba.

“Napredovanjem sirijske vlade u Idlibu su do sada tri od dvanaest promatračkih mjesta turske vojske opkoljena sirijskim snagama”, prenosi katarska Al-Jazeera.

Damask kontinuirano upozorava na štetnu ulogu Turske u sirijskom ratu i zatražio je od  Ankare da prekine ilegalnu vojnu prisutnost na sirijskom teritoriju.

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je objasnio “kako je pravi cilj vojnog uplitanja Turske na teritoriju Sirije prebaciti milicije, teroriste i njihove obitelji u sjeverne regije i stvoriti nove ekstremističke zajednice koje bi, prije svega, bile sposobne suprotstaviti se snagama sirijskih Kurda, što je želja turskog predsjednika Erdogana“.

Jedinice sirijske vojske su jutros nastavile kampanju južno od Saraqiba i oslobodile su naselja Joubas i San, što znači da su na samom ulazu u južne dijelove Saraqiba.

Informacije o turskom vojnom odgovoru su oprečne

Što se tiče razmjene vatre s turskom vojskom, glavni stožer sirijske vojske je potvrdio vijest o pogibiji 4 turska vojnika i 9 ranjenih tijekom operacije lova na ostatke terorista“.

“Snage turskog režima su se osvetile i ciljale vojne postrojbe vladinih snaga, ali nismo imali prijavljenih ranjavanja ili štete”, u izjavi za državnu agenciju SANA navode iz sirijskog zapovjedništva, dodajući kako su jučer vladine vojne postrojbe oslobodile sela Inqrati, Kafr Batikh i Kafr Dadikh u Idlibu i kako šire opseg vojnih operacija u području Saraqiba.

Iako nema dokaza za ove tvrdnje, Ankara navodi kako je u „odgovoru turske vojske na napad Assadovog režima u Idlibu ubijeno 35 sirijskih vojnika“.

“Između 30 i 35 sirijskih vojnika ‘neutralizirano’ je u Idlibu”, rekao je turski predsjednik novinarima, kojima se obratio jutros nakon što je ministarstvo obrane zemlje izvijestilo da je sirijska vojska ubila najmanje četvoricu turskih vojnici u Idlibu, te da je bilo devet ranjenih.

Takozvani Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) sa sjedištem u Londonu je sa svoje strane naveo kako je u odgovoru Turske poginulo šest sirijskih vojnika.

Osim toga, Erdogan je u svojim izjavama pozvao Rusiju „da ne ometa turske represalije u Siriji“.

“Želim se posebno obratiti ruskim vlastima. Naš neprijatelj je Sirija, a ne vi. Nemojte nas pokušavati zaustavi“, rekao je turski predsjednik Erdogan u „upozorenju“ upućenom Moskvi.

Također je rekao kako turska vojska održava vezu s ruskim snagama u regiji.

“Naši generali su u stalnom kontaktu i pregovaraju. Na temelju tih pregovora nastavljamo s radom“, dodao je Erdogan, ublažavajući agresivnu retoriku protiv Damaska i Moskve.

Međutim, rusko ministarstvo obrane je navelo „kako je zračni prostor nad Idlibom pod punom kontrolom ruskih zrakoplovnih snaga“.

Agencija TASS je navela kako turski zrakoplovi nisu ušli u sirijski zračni prostor kako bi izvršili zračne udare na položaje sirijskih vladinih snaga.

“Zrakoplovi turskih zrakoplovnih snaga nisu prekršili granice Sirije. Nisu zabilježeni zračni napadi na položaje sirijskih trupa”, navodi se u priopćenju ruskog centra za pomirenje zaraćenih strana u Hmeymimu.

Turski predsjednik Erdogan je rekao ranije na konferenciji za novinare u Ankari rekao da su turski F-16 i artiljerijske posade izveli udare na 40 ciljeva u Idlibu, što je bio „odgovor na napade na turske položaje u kojem su poginula četiri vojnika“.

Prema Erdoganu je u „osvetničkom napadu poginulo 30 do 35 Sirijaca“.

“Turski F-16 i haubice i dalje napadaju mete Assadovog režima. Oko 40 položaja su bili naši ciljevi, a u udarima je neutralizirano 30 do 35 Sirijaca”, rekao je turski vođa na konferenciji za novinare u Ankari prije odlaska u Ukrajinu.

Unutarnji izvor u zračnim snagama rekao kako u Siriji nema turskih zrakoplova, osim bespilotnih letjelica, sve snage na sjeveru Sirije su nakon noćnog incidenta bile u visokom stanju pripravnosti.

Međutim, ništa se nije dogodilo, dok su iz sirijske vojske poručili da su spremni srušiti sve turske zrakoplove nad Idlibom, ili čak nad južnom Turskom, ako se otkrije da lete prema sirijskom zračnom prostoru.

Turska je obećala osvetu, stoga ubuduće nisu isključene provokacije proturske “Sirijske nacionalne vojske”. Ovo je incident koji je za Ankaru „skandal“ i Erdogan je jednostavno morao reagirati.

Erdogan se poziva na sporazum s Rusijom o Idlibu, iako je on na snazi od rujna 2018. godine, a da Ankara nije ispunila nijednu njegovu stavku. Sada Erdogan prijeti Rusiji, iako ove prijetnje treba uzeti s rezervom.

“Poslali smo Rusiji poruku da se ne protivi turskoj operaciji u Idlibu, jer oni nisu naš cilj, već režim Bashara Al-Assada“, rekao je Erdogan.

Rusija je s Turskom imala sporazum o Idlibu, ali je on predviđao da će Turska spriječiti terorističke napade, a Rusije će zaustaviti napredovanje trupa Bashara Al-Assada. Kako Ankara nije ispunila svoj dio dogovora, Rusija nije ograničila Damask u kampanji oslobađanja Idliba. Sve je prilično jednostavno.

Ankara je sklopila dogovor u zamjenu za pomoć Rusije u Libiji, plus izravne sporazume s Moskvom postignuti, zbog čega je Assad mogao krenuti u operaciju oslobađanja Idliba. Ipak, situacija je i dalje ostala neizvjesna, prije svega zbog akcija militanata takozvane „Sirijske nacionalne vojske“.

„Jasno da se fronta proturskih islamističkih milicija urušava i trebalo im je nešto što bi stvorila ozbiljne, barem diplomatske prepreke za Assadov napredak. Nešto što bi izazvalo ozbiljan skandal“, rekao je Georg Mirzajan, politolog i docent politologije na Financijskom sveučilištu u Moskvi.

Mirzajan smatra da ne treba očekivati izravan i opsežan sukob između turske i sirijske arapske vojske. S njegove točke gledišta, Erdogana ne zanima ozbiljna umiješanost Turske u sukob s Damaskom, ali Ankara nije mogla ne reagirati, “jer bi to bilo nepojmljivo za Erdoganovo biračko tijelo”.

FOTO: Područje Saraqiba s četiri turska punkta izvan grada

Podrucje Saraqiba
Podrucje Saraqiba
Zora Idliba
Pretplatiti se
Obavijesti o
73 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
eks
4 godine prije

Već sam to rekao , ali ponoviću : Erdogan je lukavi podlac i pokvarenjak kojem se ne sme verovati. Kurdi mu smetaju i naziva ih teroristima, a on direktno uzeo u zaštitu teroriste ISIL i ostale džihadiste – glavoseče , koji čine monstruozne zločine nad sirijskim narodom. Ko je njega zvao u Siriju , šta on tamo traži ? Turska je , praktično – kao i Amerikenjci, agresor u Siriji .

Alex
4 godine prije

Rusi moraju naoružat Sirijsku vojsku da može raspalit po Turcima ako zatreba.U konačnici,Turci su agresori,a uz to I suosnivači ISIL-a.
Nevjerojatno je kako tkz.civilizirani svijet demokratski promatra agresiju Turske na suverenu državu,priznatu od UN.Cijeli ovaj svijet je prljava kuhinja,da ne kažem septička jama.Imaju pravo Iranci šta se žele naoružat atomskim oružjem…Nitko više ne može vjerovat prljavim političarima Zapada.

varjag
4 godine prije

G. EKS sve si rekao tačno , samo bih dodao da je turska zlo isto kao i saudijska arabija, izrael i slična GOVNA, američki vazali. Biti će teško ali Sirija će POBJEDITI. Smrt fašizmu sloboda narodu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Purger
4 godine prije

Dakle, piše: “Želim se posebno obratiti ruskim vlastima. Naš neprijatelj je Sirija, a ne vi. Nemojte nas pokušavati zaustavi“, rekao je turski predsjednik Erdogan u „upozorenju“ upućenom Moskvi.
Kada je Turska objavila rat Siriji, nešto sam propustio ili oni smatraju da drugu državu mogu napasti bez posljedica.
Jer znamo da je Sirija pozvala Rusiju u pomoć radi okončanja ratnog sukoba, ako je Turska neprijatelj sirije onda je legitimna meta ruskih snaga. To što Turci ne napadaju Rusiju i nisu neprijatelji sa njima, nema baš nikakve veze sa sukobom u Siriji. U Siriji je Turska neprijatelj i sad meni nije jasno što njima tu nije jasno.

Pero
4 godine prije

Malo se Turcin zaigro, mora paziti da ne klekne.

cool
4 godine prije

Ovo se moralo dogoditi kad tad, za Sirijsku vojsku možda bi bilo bolje da se dogodilo ranije.

Alfa33
4 godine prije

Svi se još dobro sjećamo rušenja ruskog aviona od strane Turaka,ali kao što vidimo Putin nije zlopamtilo,od tada su čak i sklopili brojne unosne ugovore i dogovore između sebe. Kao i što oni naoružavaju svoje glavosječe,tko brani Putinu da pošalje malo igrački kurdima,ako se baš zainati. Tako da ovo ide samo još jedna predstava za njegove ovce.a nekako mi se čini da se sprema još jedan kotlić ili možda paprikaš,ako nastave Sirijci ovako mogli bi doći iza zawiye 🗻 tako da ih odsječu,a izgleda ovim tempom u narednih mjesec ili dva mogla bi proraditi autocesta između Alepa i Latakije,izgleda i još negdje oko Alepa su ovi “mirotvorci” uspjeli zarobiti jedan t90 sirijske vojske. Taj neće u borbu sigurno,ide u dijelove za odlikaše…ajde da pošaljemo burtu malo flomastera,ponestalo mu,da može ucrtati nove linije demarkacije. Ovo na terenu dosta dobro izgleda,samo da još prošire obruč oko Alepa van domašaja artiljerije,i eto ih… Čitaj više »

Ivo
4 godine prije

Obična predstava. Par turčina je ubijeno jer nisu pazili, neki tobožnji uzvrat je znanstvena fantastika kojom erdo ispada tvrdi vojskovođa, i to je to. Da su kojim slučajem uletili u sirijski zračni prostor, Rusija bi rado isprobala svoju PVO na njima i poravnala račune oko rušenja Suhoja, koji nije zaboravljen.
Te tobožnje osmatračke punktove prave da ne ispadnu totalne pichke u očima svojih teorističkih pulena, koi masovno umiru po Idlibu ovih dana. Kad sve bude gotovo u Idlibu, tiho će se povući, skupa sa nato savjetnicima koji će tamo naći utočište, i to je to.

Perun
4 godine prije

Erdogan prijeti Moskvi…..A ja prijetim Erdoganu….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac….P.S Turska drzava remeti interese UK,Russije,USA ,EU ,Egipta,Italije,Grcke i Balkanskih Drzava i naroda…Da ne zaboravim i Armence oni bi rado Turke u paklu vidjeli…

Zvrk
4 godine prije

ajd bogati, nije bilo eskalacije kad su srušili onaj turski avion prije ohoho godina, pa neće ni sad.

Siniša
4 godine prije

Hm…teroristi zarobili t90.

Laki Topalović
4 godine prije

Neće biti ništa. rekao je što je morao reći i nije slao nikakve F-16, dakle već malko lažemo. Reći će mu Rusi, jer s njima komunicira, “Pa pobogu, druže Recepe, što si slao momke u vatru živu, a znaš da tamo sve gori?. Nemoj sad i ti zjbvat!” I to će biti to.

American_dreams
4 godine prije

Car i sultan imaju sve manje manevarskog prostora u svojim zaplotnjackim ratnim igrama u siriji.Uskoro ce se morati i definitivno obracunati oko plijena,medjutim u toj borbi mogli bi i car i sultan ostati golog prkna.

Tau
4 godine prije

Stanje u Siriji i Libiji eskalira…Erdogen sve ludi puka ko sipak gubi orijentaciju, osamio se , gubi saveznike, umisli se da je velika sila kenuo na Siriju i Libiju, a s druge strane Rusi ..gubi kontrolu…pravi sve vise gresaka…prolazi crvenu liniju i nastaje kaos, rat na liniji Turska- Rusija a mozda i Grcke.(turska -Grcka su vec neko vrijeme na granici rata iako se o tome ne pise bas ) Turska ce vijerojatno izgubiti rat i raspasti se ko drzava ,(mozda i gradanski rat- na tisuce politickih zatvorenika-stvorio je veliki broj neprijatelja- cekaju njihovih 5 minuta i njegova greska koja ce ga doc glave) ) Istambul ce biti vrace Grckoj.
Mozda je ovo izgledalo prije nemoguce ali izgleda da ide u ovom pravcu. cinjenice su tu. Virujem da ce od sad biti sve ubrzano.
Dolaze jako burna vrimena …

Weteran
4 godine prije

Moskvi je Turska od izuzetne važnosti!
Dogovoriće se!

Max
4 godine prije

Ako Turska vojska bude izvodila bilo kakve napade onda je agresorska sila nemaju oni što tražiti na području Sirije.

Slavonac
4 godine prije

Pocelo je pocelo.Veliki prijatelji ,pomalo prjete jedni drugima.Cak je Sultanu i Vulin pjevo na Turskom u Beogradu.Zato puno nisam cito lose komentare o Turcima.Mi znamo Hrvati kako smo prosli sa Bosnjacima.Svaka izbjeglica je bila zbrinuta,svaki ranjenik previjen.Onda je posla Propaganda i pljuvanje.Sve cese to njima vratili.Nikad vise povjerenja i vjere.

Miljenko
4 godine prije

Još koja godinica i eto rata i u Turskoj. Turke nitko ne voli (Armenci, Kurdi, Sirijci, Iranci, Iračani…ima sigurno još puno zemalja). Turska još malo i raspad. Kako siješ tako i žanješ Erdo!

Svemir
4 godine prije

A šta to turske vojne trupe pokušavaju da rade na teritoriji suverene države Sirije? Ako im država Sirija nije uputila pozivnicu da sa vojskom i vojnom opremom udju u u nutrašnjost te suverene države, onda je to ilegalna okupacija i poziva na reakciju samoodbrane.

Kad Erdogan odgovori na to pitanje možemo dalje.

varjag
4 godine prije

Čitajući vijesti i na drugim portalima shvatio sam da su turci namjerno žrtvovali svoje vojnike, jer nisu obavijestili Ruse, gdje se vojnici kreću, a poslali su ih tamo gdje, mogu stradati kako bi imali opravdanje da se uključe u sukob, tako je radio i hitler svojevremeno, a sada njegov učenik erdogan.

Kaj ti
4 godine prije

Pitaj ih sada kaj je sve malo bistrije. Kaj kazes za Libiju?

Malivz
4 godine prije

Očito je da ti je BBC i CNN glavni izvor informacija kad islamske terorista nazivaš pobunjenim narodom protiv Asada. Da je taj isti Asad otišao iz zemlje ti ljubimci Amera i takvih kao ti, bili bi pobili sav neislamski svijet u Siriji koja je nekad bila zemlja u kojoj je zajedno živjelo više religija nego ih ti znaš nabrojiti….

Minus collector
4 godine prije

Zašto Kurde ? Pa Sirija je i njihova domovina. Za ove druge se slažem.

DCE
4 godine prije

A situation report regarding SAA targeting Turkish troops in Idlib. On December 31st, a Turkish convoy entered the Syrian territories in Idlib heading to Saraqeb. The Syrian authorities sent the appropriate political messages that any Turkish deployment out of Astana agreement is considered unprotected. However, the Turkish side did cease their actions and continued their presence in Syria. Therefore, and SyAAF jet fired warning shots on the route of this convoy forcing them to deploy defensively in the fields north of Saraqeb on the M5 Motorway (Damascus – Aleppo). Following that event, and in an attempt to halt SAA’s operation in Idlib, the Turkish backed mercenaries in al-Bab (Under Turkish occupation) launched an attack against SAA points in Aleppo; as a retaliation SyAAF conducted an airstrike against targets in al-Bab. On February 1st, the Turkish military officially deployed in Saraqeb and established checkpoints inside the city (as we had shown… Čitaj više »

Mak
4 godine prije

Protiv Asada je bilo 100% stanovništva, ali mi nije jasno odakle je nabavljao vojnike? Vjerovatno mu je neka izvanzemaljska i nadnaravna sila slala! Poyyy

Stjepan Cuković
4 godine prije

Putin je spasio Erdogana kada je bio izveden puč jer ga je obavjestio o tome i Erdogan bi mu trebao zbog toga biti zahvalan.Turska vojska nema što raditi u Siriji. To je povreda teritorija druge države i okupacija.

Alfa33
4 godine prije

Evo baš gledam,kad se spoje sa autocestom A4 i A5 Latakija i Alep za koji tjedan,skratiće put skoro za pola,ima samo 180-190 kilometara,samo 2 sata vožnje od obale,puno brže i lakše za dostavu potrebnoga materijala kad se bude oslobađao ostali dio Sirije.

Ivo
4 godine prije

U međuvremenu, SAA se pojavila na 7 km od Idliba.
Čini se da je cilj ovog puta malo ozbiljniji od zauzimanja dijela teritorija. Rusi zadnjih par dana provode zračne udare po gradu i okolici, čini se da je i Saraqib samo usputna meta.

DažBog
4 godine prije

Procitah “Erdogan osudio aneksiju Krima”. Erdo je bash ljiga ljigava. Misli da ce mu ruje to optostiti .
Mozda misli da ce i Ruskog vrapca moci oboriti sa eSovima ako dodje do picvajza. Pozelio Erdek novog Gulena na ruski nacin.

Mucke
4 godine prije

Idlib kako stvari stoje pada,Erdo odradio svoju rolu u predstavi i nije zaratio sa rusima a i nece,Istanbul nece postati Konstantinopolis kao sto ce i Solun ostati sanak pusti.Grci ce popit jedan apaurin jer puno vise mogu izgubit nego dobit, a francuzi i englezi ce morati zasukat rukave i poceti nesto raditi ako zele odrzati standard.

Kažun
4 godine prije

Turci nisu stavilili pod konrtolu svoje umjerene teroriste i nisu ispoštovali dogovor iz Astane.Prema tome ni Rusi nisu u stanju i više ne žele podržavati Erdogana.Pošto Turski purani žele i postavljaju kontrolne točke xy u Siriji,u blizini HTS,SAA ima pravo raketirati i rokati po umjerenoj opoziciji ,a pošto i Rusi rokaju po modernoj opoziciji,Sultan je u hebenoj poziciji.Turcima ne odgovara slijevanje izbjeglica,također,ne žele kozohebe u Turskoj,ali kako sadiš,tako i žanješ. Ni TSK specijalci ne mogu parirati Tigrovima/25. Divizion koji su fenomenalni, napadaju na jednoj osi,potom nepredvidljivo mjenjaju pravac djelovanju.Ruski spec. rade sa Tigrovima,kao i sa Hezbolahom,koji su izvanredni borci.Također,dijelovi Liwe Al Quds su odlični.Dobre su i brigade Republikanske Garde i oklopne mehanizirane brigade.TSK nema ni resursa ni motiva u intervenciji u Siriji, može Sultan samo biti zahvalan SAA na likvidaciji terorista,jer masovan dolazak terorista u Tursku-znači destabilizaciju Turske i terorističke napade ostavljene djece.Tko sa vragom tikve sadi,tom se tikve razbijaju… Čitaj više »

Kažun
4 godine prije

SAA presjekla cestu M4 naselja Neirab.Latakija-Saraqib — cca 10 km prije Saraqiba.
Izvor — GEROMAN —
@GeromanAT TWITTER

ZOKA
@200_zoka TWITTER / NAŠ ZOKA
Jawbas, Tarnaba, Nayrab confirmed. From Jawbas

Y.N.M.S
@ynms79797979 TWITTER
03.02.20 Сирийская Арабская Армия установила контроль над двумя н.п. западнее Серакиба:·
• Ан-Нейраб и участком трассы М4 к западу от Серакиба
Ат-Тарнаба
NIJE potvrđano,budemo vidjeli za dan-dva.

·

Aneta
4 godine prije

FB grupa “Portal Logično – Vaše mišljenje i iskustva”

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI