Mađarsku istražuju zbog subvencija za gorivo

Gorivo
21 komentar

Evropska komisija objavila je u petak pokretanje takozvanog postupka za kršenje prava protiv Mađarske zbog ograničenja cijena goriva samo za lokalno stanovništvo.

Prema izvještaju, Mađarska nameće različite cijene goriva za vozila stranih i domaćih registarskih oznaka.

“Vozila sa mađarskim tablicama, uključujući traktore i poljoprivrednu mehanizaciju sa mađarskim dokumentima, imaju pravo na niže zvanične cijene goriva za 60 do 70 %. Nasuprot tome, sva druga vozila sa stranim tablicama ne mogu imati koristi od ovako sniženih cijena”, navodi se u saopštenju.

Mađarska je ograničila ograničenje cijene benzina i dizela od 480 forinti po litru (1,20 dolara) na lokalno stanovništvo tek u maju nakon priliva vozača iz susjednih zemalja koji su dolazili da iskoriste prednost najjeftinijeg plina Evropske unije. Ograničenje je prvobitno uvedeno kao mjera za zaštitu potrošača od inflacije, koja je na najvišem nivou u posljednje dvije decenije. Granica cijena trenutno je na snazi ​​do oktobra.

Komisija je zatražila od mađarskih vlasti da poštuju odredbe zakona EU koje se odnose na „slobodno kretanje roba i usluga, uključujući transportne usluge, slobodu poslovnog nastanjivanja, slobodno kretanje građana i radnika, načelo nediskriminacije, kao i pravila o obavještenja prema Direktivi o transparentnosti jedinstvenog tržišta.”

gorivomađarskaPokretanje Postupka
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zoran
1 godina prije

Koji 🤡

Vanja
1 godina prije

Nije to sve,švabe traže da se solidarno na sve članice raspoređuje zemni plin koji ulazi u EU.Kaže Orban,uvde sankcije na ruske energente,zatvaraju atomske elektrane i sad bi da otmu od Mađara ono što su oni zdrave pameti sa Rusima prošle godine potpisali na skričanje Ukrajine i EU komisije.Ako iz svog budžeta subvencioniše gorivo onima koji to iz svog poreza plaćaju,ne moraju to da rade za ostale.Neka plenković isto to uradi za one sa hrvatskim tablicama.

Emiliano Zapata
1 godina prije

Tako je to kad udes u kolo s vragom

Jomla
1 godina prije

Nek’ Orban samo smanji porezna opterećenja na gorivo za mađarske rezidente, ta-daaa…

Samo U Prolazu
1 godina prije

Tako je, ne smije postojati razlika u cijeni!

onaj najglu...Dalton
1 godina prije

”Otkupili bi mi INU, al’ Mađari neće da je prodaju.” – ugledni HDZ-ovac

A da im podmitimo premijera!?
Mišljenja…

tihobl
1 godina prije

Sta ono kazu iz Brisela:
Madjarska mora da bude solidarna i da podijeli sa ostalim clanicama plin i naftu koju kupi od rusa. Ako ne bude htjela donjecemo odluku po kojoj ce biti obavezna.

ivi.tz
1 godina prije

Bolesna eu…

Max
1 godina prije

Mađarska je imala pravo dati te subvencije.

Dokurčilomi
1 godina prije

Pa to je kao prvo Mađarska onda EU. Prvo Mađarski zakoni a onda EU možda priznati ili ujednačeni koji odgovaraju Mađarskoj. Tako je to u normalnoj državi.

gigi pinna
1 godina prije

A ne smeta im financiranje Ryan Aira, German Wingsa… Tu nije narušeno tržište.

gigi pinna
1 godina prije

Ali mađarska je i dalje članica EU-a, NATO-a…

Lucija, prva
1 godina prije

Ne, onaj Sholz mora otići…jučer ili danas bulaznio je o klimatskim promjenama.
I zelenoj energiji…

Izašle su još neke afere.
K tome, napravio je glupost da je obveznice njemačke države vezao sa inflacijom…
Čovjek Warburga…

Antee
1 godina prije

Subvencije EU se nazivaju Potpore i to je u redu (dobiješ i naljepnice koje moraš stavit na vidljivo mjesto da reklamiraš subvenciju EU) ali potpore koje ne odgovaraju EU fašizmu unišzenja nacija se nazivaju Subvencije i to onda nije u redu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI