Mađarska predlaže rješenje za obuzdavanje globalne inflacije

Viktor Orban
17 komentara

Prekid vatre u Ukrajini umjesto sankcija protiv Rusije neophodan je da bi se zaustavila ‘ratna inflacija’, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban. Međutim, rekao je da je njegova jedina zemlja koja se zalaže za ovo rješenje.

Govoreći na Radiju Kossuth, Orban je objasnio da većina zemalja EU vjeruje u uvođenje sankcija Rusiji. Rekao je da je Mađarska, uprkos tome što ima neke “crvene linije” uključujući embargo na naftu, odlučila da pliva sa plimom u ovoj strategiji.

Međutim, premijer je naveo da nisu potrebne sankcije, već momentalni prekid vatre, koji bi omogućio objema stranama da razgovaraju o okviru mirovnih pregovora.

“U interesu Mađarske i svih zemalja je mir”, rekao je Orban.

Dodao je da njegova vlada poduzima određene ekonomske korake, poput ograničavanja cijena određenih proizvoda, kako bi obuzdala inflaciju, ali to može poslužiti samo kao privremeno rješenje.

Ističući da Mađarska “mora biti na strani mira”, Orban je naglasio da su događaji u proteklih nekoliko mjeseci jasno dali do znanja Budimpešti da bi se brzina vojnog razvoja zemlje trebala značajno povećati.

On je objasnio da je situacija u Ukrajini “veoma ozbiljna” i “sva je prilika” da se front približi Mađarskoj.  “Ako želimo mir, sada moramo značajno povećati naše vojne sposobnosti” , rekao je on i dodao da će za to biti potreban “nadljudski rad” .

NATO, dodao je, “takođe smatra da postoji problem”.
„Istočno krilo alijanse treba ojačati“ , rekao je on.

Statistički ured EU Eurostat saopštio je u petak da je inflacija u eurozoni u junu skočila za 8,6% na godišnjem nivou kako se kriza troškova života produbljivala. Stopa je porasla sa 8,1% zabilježenih u maju, i bila je viša nego što su očekivali ekonomisti.

Recesija je period ekonomskog pada, kada trgovinska i industrijska aktivnost opadaju, što postepeno dovodi do pada BDP-a. To može biti rezultat regulatornih mjera koje se fokusiraju na borbu protiv inflacije umjesto na stimulisanje ekonomskog rasta, na primjer povećanjem stopa. Od početka godine, mnoge nacije, uključujući SAD i većinu evropskih zemalja, bore se protiv porasta cijena uzrokovanih krizom u Ukrajini i sankcijama protiv Rusije. A sada sve više analitičara upozorava da će, davanjem prioriteta borbi protiv inflacije u odnosu na rast, ove zemlje neminovno doći do usporavanja ekonomskog rasta.

inflacijamađarskaOrban
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Otpornik
1 godina prije

Orban jedini normalan u Europi. Jedini koji se zalaže za mir i prekid rata. Svi drugi luđaci samo huškaju na rat. Je li netko u bilo kojoj zemlji NATO-a pitao narod/građane jesu li za rat? I usput im objasnio da rat donosi smrt, razaranja i osiromašenje.

Oli
1 godina prije

Jel ikad itko ikad pitao narod za išta?

tihobl
1 godina prije

Njemacki ekonomsita Jens Erhard kaze da im treba 4 milijarde za prelazak sa ruskog gasa na LNG i 1000 milijardi za izgradnju kapaciteta za LNG.
Ali sta on zna, Usrulja i Analena brabonjak znaju bolje.

Prijedlg za Hrvatsku
1 godina prije

Prijedlog za Hrvatsku i šire:

Prijedlog rješenja za obuzdavanje cijena nafte za građane i poduzetnike:
cijena benzina, nafte, goriva i ostaloga na benzinskim pumpama u Hrvatskoj može biti maksimalno ona cijena kao u zemljama u kojima se nalazi proizvođač ili vlasnik proizvođača (ona koja je manja), Kao znak dobre volje ali i troškova transporta ta cijena može biti uvećana za najviše 10%.

To znači da cijena goriva na Ininim benzinskim pumpama može biti najviše kao u Mađarskoj uvećana za 10%, cijena goriva na onim pumpama koje kupuju gorivo od Slovenaca ili Austrijanaca ista kao u Sloveniji ili Austriji + max 10%, cijena na onim pumpama koje prodaju rusko gorivo kao u Rusiji + 10%,…

Na ovaj način mogli bismo jako pojačati fer tržišnu utakmicu pa čak možda omogučiti i povrat Ine u hrvatsko državno vlasništvo (ne privatno).

Moguće su i razrade i varijante ovoga prijedloga, ali ovako je sada najjednostavnije.

cro pad x
1 godina prije

OVAKO ILI ONAKO SVEJEDNO JE JA CU RECI ONO STO JE KLJUCNO U OVIM ZBRDA ZDOLA VREMENIMA MOZE G.ORBAN PREDLAGATI STA HOCE NO JEDINO RJESENJE JE DA G.DOLAR PRESTANE BITI SVETSKA VALUTA KOJOM SE SVE PLACA I S TIME I PRESTANAK OPCE DOMINACIJE USA U SVJETU.JER DOK GOD JE STANJE OVAKVO KAKVO JE USA U SVE UPETLJANA NEMA MIRA NIGDJE PA NI I U SAMIM USA.TO JE JEDINO RJESENJE OVE STVARNO ZAPETLJANE SITUACIJE NIJE KRIV RAT TOLIKO NI RAT U UKRAJINI KOLIKO ONI UPUMPAVAJU SVE TO A KORONA JOS NIJE PROSLA UPRKOS CAK I SEDMOJ FAZI IMUNIZACIJE NO HOCE -POSTO POTO DA NAS JE SVE MANJE I USPJET CE U TOJ NAMJERI NA ZALOST

Max
1 godina prije

Razuman prijedlog ali uzalud.

Jimmy
1 godina prije

A gore u povezanim člancima orban prijeti i poziva na cijepljenje svih građana Mađarske ili se neka suoče sa smrću. Ja ga doduše nisam čuo da je to izgovorio tako da može biti i laž ali video snimaka gdje govori o problemima inflacije i kritizira politiku zapada u sukobu Rusije i Ukrajine nije teško naći.

Davko
1 godina prije

Svatka čas gosp.Orbanu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI