Malavi je postao prva afrička država koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu

Malavi otvara ambasadu u Jerusalimu
6 komentara

Nekoliko država sada razmatra preseljenje svojih izraelskih ambasada u Jerusalim, koji Izrael smatra svojom „vječitom i nedjeljivom“ prestonicom, iako međunarodna zajednica taj grad ne priznaje kao takav.

Malavi će otvoriti ambasadu u Jerusalimu, postajući prva afrička država koja je to učinila, najavila je u utorak izraelska ministarka spoljnih poslova Gabi Ashkenazi.

To će biti treća ambasada otvorena u Jerusalimu, nakon sličnih koraka Sjedinjenih Država i Gvatemale.

U video izjavi podijeljenoj na mreži, malavijski ministar spoljnih poslova Eisenhover Mkaka nazvao je to „smjelim i značajnim korakom“. Ashkenazi je takođe tvitovala poziv drugim državama da slijede primjer Malavija.

Saopštenje dolazi usljed normalizacije veza između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, nakon američki posredovanog sporazuma „Abraham Accord“, potpisanog u Bijeloj kući u septembru. Krajem oktobra, američki predsjednik Donald Trump objavio je da su se Tel Aviv i Sudan dogovorili da normalizuju veze kao dio šireg plana koji je Trumpova administracija vodila za izgradnju saveza u regionu.

Ranije su Dominikanska Republika i Honduras izrazili želju da svoje ambasade presele u Jerusalim, a prije toga izraelski premijer Benjamin Netanyahu najavio je da će Srbija postati prva evropska zemlja koja je otvorila ambasadu u Jerusalimu, već u julu 2021. godine.

Nakon UAE i Bahreina, Sudan postaje peta arapska država koja je priznala Izrael, nakon što su Egipat i Jordan to učinili 1979. odnosno 1994. godine.

Trend preseljenja ambasada započeo je američki predsjednik Donald Trump u decembru 2017. godine, kada je Bijela kuća najavila da će priznati Jerusalim kao glavni grad Izraela i nakon toga svoju diplomatsku misiju iz Tel Aviva preseliti u grad proglašen svetim za tri religije.

Odluku su osudile palestinske vlasti i nekoliko drugih država, uključujući Tursku.

ambasadaIZRAELJERUSALIMMalavi
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Edden
3 godine prije

Tako i treba.

Max
3 godine prije

Siromaštvom i bijedom načeta afrička republika se snalazi kako god može. Ovo je jedan od načina.

onaj najve... Dalton
3 godine prije

Prodaje se….
U etapama.
Kuća za ambasadu… u Jeruzalemu.
Krov je već prodan.
P.S.
Kupcu prizemlja, jednosobna vrata gratis.

3 godine prije zadnji put uredio onaj najve... Dalton
Alex
3 godine prije

Malavi, Guatemala,Srbija…moćna gomilica 😆😂🤣

Ime
3 godine prije

Bravo za Srbiju, svaka čast

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI