Malezijski premijer rekao je da će AUKUS biti katalizator utrke nuklearnog naoružanja, jer bivši diplomat upozorava da je Australija sada izolirana u regiji

Ismail Sabri Yaakob
11 komentara

Malezijski premijer Ismail Sabri Yaakob upozorio je da bi sporazum AUKUS-a o opskrbi Australije podmornicama na nuklearni pogon mogao potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju u regiji, dok bivši diplomat tvrdi da je Canberra sada izolirana.

Ismail je u subotu izrazio zabrinutost zbog učinaka na regionalnu stabilnost, nakon što je razgovarao s australskim premijerom Scottom Morrisonom o sporazumu AUKUS-novom Canberrinom sporazumu sa Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim Kraljevstvom o nabavci podmornica na nuklearni pogon koji je očito usmjeren na suprotstavljanje Kini.

Sporazum AUKUS mogao bi postati “katalizator utrke u nuklearnom naoružanju u indo-pacifičkoj regiji”, a mogao bi “izazvati i druge sile za agresivnije djelovanje u regiji, posebno u Južnom kineskom moru”, upozorio je Ismail. Zatim je pozvao sve “da izbjegavaju bilo kakve provokacije i natjecanje u naoružanju u regiji”.

Također u subotu, bivši australski diplomat Bruce Haigh upozorio je da je zemlja sada “izolirana u Aziji i Europi” zbog dogovora s AUKUS-om.

“Regija je ljuta na odluku o podmornici Morrison/Dutton”, izjavio je Haigh, optužujući Morrisona da je “lagao jučer kad je rekao da je regija na strani”.

Malezija nije jedina zemlja u regiji koja je izrazila zabrinutost zbog AUKUS -a.

Indonezijsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u petak da je “vrlo zabrinuto zbog nastavka utrke u naoružanju i projekcije vojne moći u regiji”, te pozvalo Morrisona i njegovu vladu da “održe mir, stabilnost i sigurnost”.

Kina je taj potez nazvala “krajnje neodgovornim”, a glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je da sporazum “ozbiljno narušava regionalni mir i stabilnost i pojačava utrku u naoružanju”.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu pozvalo je Australiju, SAD i Veliku Britaniju da se “otrese svog hladnoratovskog mentaliteta i ideoloških predrasuda”, dok su kineske novine Global Times prepoznale Australiju kao “američkog pijuna”, koji bi se mogao „suočiti s najopasnijom posljedicom toga što je topovsko meso u slučaju vojnog obračuna u regiji“.

Australski ministar obrane Peter Dutton, međutim, uzvratio je da “nikakva propaganda” iz Kine ne može promijeniti dogovor.

AukusIsmail Sabri Yaakob
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Šele
2 godine prije

Engleskom carstvu, sa USA, Australijom, Kanadom, i sluganskoj EU, da bi zadržali narednih 50tak godina ovu dominaciju treba barem hladni rat, pravi ratni sukob nije im u interesu, jer tada gube mnogo, a možda i sve, ostalim je namjenjen drugorazredni, trećerazredni položaj, Kinezi su mudri i strpljivi, kao i Rusi, oni će morati čekati svoje prilike, ali nikad im neće dati u klub, moje mišljenje je da bi moglo doći do rasnih podjela svijeta po boji kože, jer bijela rasa zasad drži dominaciju, pitanje je kad će to konačno shvatiti,, žuti,, crni,, i ostali

Mahatma
2 godine prije

Ajde napokon da se neki svjetski rat vodi izvan Europe. U Aziji su svi nabrijani. Bit će odličan za gledanost CNN-u i MSNBC-u. Probudiš se ujutro, upališ twitter, Australija bombardirala Hong Kong, Filipini bombardirali Šangaj, Kinezi uzvratili sravnivši s zemljom Melbourne. Uff.

Zvrk
2 godine prije

Naprosto sam šokiran.

U eter izlaze geopolitičke vijesti iako većina Logičara pod svojim zdravim razumom i virtualnim identitetom tvrde da geopolitika ne postoji.

Pretpostavljam da je sadržaj namijenjen za geopolitičke talibane i tikvane koji žive u matriksu i ne kuže ništa.

ejfrweijriwehrfweofr
2 godine prije

Rekoh, naoružavanje ausija nuklearkama je dokaz sljedećeg rata sa Kinom, kinezi, da ih ne vode varani koji glume kineze, su trebali još prije 15 godina preći na ratnu ekonomiju i samo štancati nuks, na taj bi način skupo prodali kožu, ovako će ih spržiti……………..

tihobl
2 godine prije

Kina se naoruzava, a anglosasi ne mogu da prate taj tempo. Ameri previse izdvajaju na naoruzanje, ali je preskupo pa veliki vjni budzet obezbjedjuje malo novog oruzja. Zato su natjerali Australiju da pojaca tempo naoruzavanja ne misleci o posljedicama. A posledice ce biti da ce se Indija i zemlje izmedju Austalije i Kine morati dodatno naoruzavati ruskim i francuskim oruzjem.

Max
2 godine prije

To je točno ta je igra opasna.

Red Dog
2 godine prije

Australija se je postavila u ulozi topovskog mesa.
Kao blesavi istocnoevropljani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI