Novi australski savez protiv Kine

Podmornica
11 komentara

Iznenađujuća objava premijera Scotta Morrisona 16. rujna da je Australija u novom sigurnosnom savezu sa Sjedinjenim Državama, Britanijom i Australijom, AUKUS formalizira svoje ratne porive protiv Kine.

Intenziviranje dugogodišnjeg savezništva Australije s ove dvije velike imperijalističke sile učvršćuje njezinu ulogu kao dio američkog napora u blokiranju kineskog gospodarskog razvoja, silom ako je potrebno.

Po još uvijek nepoznatoj cijeni, Australiji će se dati američka i britanska tehnologija za izgradnju podmornica na nuklearni pogon u Adelaideu. Dvije zemlje s nuklearnim oružjem i pogonom iskoristit će rupu u međunarodnom sporazumu o neširenju oružja: zaštitne mjere Međunarodne agencije za atomsku energiju dopuštaju da se nuklearni materijal koristi za “zabranjene vojne aktivnosti”.

Australija sada stvara presedan da i druge države koje nemaju nuklearno oružje učine isto.

Sada znamo da se tri vlade dogovaraju mjesecima, ali Morrison se nije potrudio obavijestiti australsku javnost.

Zahvaljujući organizacijskim naporima protu-nuklearnog pokreta 1970-ih i ranih 1980-ih (veliki dio u laburističkim redovima), laburisti su se držali linije protiv rudarstva urana i nuklearnog oružja. Ogromni godišnji marševi protiv nuklearnog oružja i nuklearnih brodova u posjetu australskim lukama također su spriječili uraniju da stekne veće uporište.

Međutim, prije preuzimanja dužnosti 1983. laburisti su odbacili svoju politiku protiv urana i protu-nuklearne politike. Nije iznenađujuće što je Anthony Albanese rekao kako laburisti “pozdravljaju” sporazum o “maksimiziranju interoperabilnosti naših obrambenih i sigurnosnih aranžmana”. Rekao je da je potreban “miran i odmjeren pristup”.

“Američki savez je naš najvažniji. I UK je, naravno, naš stari prijatelj”, rekao je Albanese. “Dakle, ima smisla u smislu učinkovitosti i u smislu maksimiziranja pozitivnog učinka koji ostvarujemo u naše tri zemlje kako bismo bili sigurni da je dostupna maksimalna interoperabilnost.”

Albanese je rekao da su uvjeti da radnici podupiru podmornice na nuklearni pogon bili: nema zahtjeva za domaću civilnu nuklearnu industriju; nema nabave nuklearnog oružja; te da bi sporazum bio kompatibilan s Ugovorom o neširenju.

Međutim, kako su rekli kritičari (pa čak i neki pristaše), dogovor o podmornicama vjerojatno će postati lansirna rampa za pronuklearni lobi kako bi obnovili svoje nastojanje za otvaranjem rudarstva urana. Uostalom, Australija ima treće najveće rezerve minerala u svijetu.

Australija je potpisala Ugovor o neširenju nuklearnog oružja 1973. godine i Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnog testiranja 1998. godine, kada je protunuklearni pokret još bio sila. Morrisonova vlada odbila je potpisati Ugovor Ujedinjenih naroda o zabrani nuklearnog oružja, koji je stupio na snagu u siječnju i sada ima 55 potpisnika, iako nitko nema nuklearne sposobnosti.

Australija je, međutim, stranka Sporazuma o zoni bez jezgre u Južnom Pacifiku iz Rarotonge, kojim je uspostavljena zona bez nuklearnog oružja u južnom Pacifiku. Nove podmornice također neće biti dobrodošle na Novom Zelandu koji je zadržao zabranu ulaska takvih potencijalno opasnih plovila u svoje luke.

Čak je i bivši član podmornice Rex Patrick, sada neovisni senator koji podržava Australiju u stjecanju podmornica, izrazio zabrinutost zbog vladine tajne odluke. Pozvao je na parlamentarni nadzor prije sljedećih izbora.

S obzirom na tajnost koja je okruživala ovu najavu, s kampanjom za zastrašivanje protiv Kine, možda nije previše iznenađujuće da se u anketi Roya Morgana 16. rujna 57 % ispitanika složilo s kupnjom nuklearnih podmornica.

Patrick se složio da bi Australiji bilo “teško” imati podmornice na nuklearni pogon “bez domaće nuklearne moći”. “Nabava, upravljanje i održavanje nuklearne podmornice bez domaće nuklearne industrije izazov je koji se ne smije podcijeniti.”

Dr. Vince Scappatura, glasnogovornik mreže Neovisna i mirna Australija, rekao je da će AUKUS “potkopati suverene obrambene sposobnosti Australije” i doprinijeti većoj militarizaciji regije.

Zastupnik Adam Bandt rekao je da će se Zeleni usprotiviti sporazumu o nuklearnim podmornicama, te je pozvao Laburističku stranku da slijedi vodstvo Paula Keatinga protiv “zaključavanja” australske vojne opreme “i tako prisili” američku.

Sam Wainwright, jedan od čelnika Socijalističkog saveza, rekao je Zelenoj ljevici da se novi vojni sporazum bavi formalizacijom starog saveza, radi opreza u vezi s Kinom.

“Australija je možda mlađi igrač u smislu razmjera, ali je energična”, rekao je. “Ministar obrane Peter Dutton želio je ući u rat i odlučio je povećati ulog protiv Kine. On i Morrison otišli su ranije ove godine u Washington i zatražili pomoć: dugo su željeli da nuklearna industrija ovdje unovči velike rezerve urana u Australiji.”

Australija je jedina zemlja G20 sa zabranom nuklearne energije, zemlja u kojoj je uran samo roba za izvoz. Vrijednost prodaje urana prošle godine procijenjena je na 2,5 milijardi dolara.

U međuvremenu je francuska vlada povukla svoje veleposlanike iz SAD-a i Australije zbog “izdaje zajedničkih interesa”. “Ovdje se ne radi samo o frustracijama zbog gubitka ‘posla stoljeća'”, rekao je Wainwright.

“To također odražava frustraciju europskih sila zbog pooštravanja savezništva između anglo-imperijalističkih sila nakon njihovog Brexita na njihov račun. Francuska i Njemačka već su razmišljale o brzom povlačenju NATO-a iz Afganistana te su pojačavale pozive na formiranje europskih vojnih snaga koje bi mogle djelovati neovisno o SAD-u.

Wainwright je rekao da se Australija nije trebala prijaviti ni za francuske ni za američke podmornice. Rekao je, također, da Australija ne bi trebala biti partner američkih ili europskih vojnih intervencija, “jer im je jedina svrha održavanje sadašnjeg nasilnog, nepravednog i eksploatatorskog svjetskog poretka. Svaki cent dodijeljen podmornicama novac je koji treba potrošiti na projekte koji stvaraju pravedniji i održiviji svijet za sve.“

Autor: Pip Hinman
AukusaustralijakinapodmorniceSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
užio
2 godine prije

Biden nije ništa drugo do predsjednik vladajuće klase.
Opasno je biti američki neprijatelj, a fatalno je biti njezin prijatelj.
Veliki prijatelji … špijunirate i udarate leđa jedni drugima!
Amerika je gospodar kaosa.

Franko
2 godine prije

Zapad se medjusobno glodje, samo sto Kina i Rusija trebaju napraviti je izdrzati ove navale imperijalista, prije ili kasnije ce se oni okrenuti jedan na drugoga kad vidu da ne mogu nista ugristi od Rusije, Kine, Irana, Bjelorusije ili Kazahstana…

dulebg
2 godine prije

Šta traži Britanijia u indo-pacifičkom savezu, a da tu ne pripada Francuska?

nessy
2 godine prije

Neka u savez prime jos Nizozemsku, pa kratica moze biti A NeUkUs.

Max
2 godine prije

To je opasna igra u kojoj će Audstralija lako stradati

Lucija, prva
2 godine prije

Vijest od jučer: Francuska vratila ambasadora u SAD.
Nakon razgovora Mikrona i Bidnog.

Ovo s Australijom je važno i zbog toga jer su neki tvrdili da je tamo “sigurno”, nekoliko desetljeća.
I u novije vrijeme, kao, elita kupuje nekretnine na Novom Zelandu…

Ringo10a
2 godine prije

Anglosaksonsko imperijalisticko bratstvo

tabula
2 godine prije

Kako je počinjao drugi svjetski rat: 1937 Njemačka, Italija i Japan potpisuju trojni pakt protiv komunističkog SSR-a, 1938 Englezi i Francuzi potpisuju sporazum sa Hitlerom o čerečenju Čehoslovačke jer nisu bili spremni za rat, 1939 pakt o nenapadanju potpisuju Njemačka i SSSR, Rusi također kupuju vrijeme, jer ni oni nisu bili spremni za rat. Neki dan USA, UK i Australija potpisuju trojni pakt protiv komunističke Kine. Da se slučajno ovi idioti ne pripremaju za još jedan svjetski rat? Ovakvi paktovi mi mnogo smrde na zlo, a nikako na dobro!

Scorpiorex
2 godine prije

Kreće se na kinu,šućur Allahu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI