Pentagon vodi iskrene razgovore s kineskom vojskom u vezi sa spornim AUKUS sporazumom

Pentagon i Kina
6 komentara

Američka vojska je priopćila da je vodila “dubinski” dijalog s Pekingom, ponavljajući kako ostaje predana regionalnim saveznicima usred stalnog neprijateljstva oko novog sigurnosnog sporazuma između SAD-a, Velike Britanije i Australije koji je namijenjen suprotstavljanju Kini.

“Dvije su strane vodile iskrenu, dubinsku i otvorenu raspravu o nizu pitanja koja utječu na obrambeni odnos SAD-a i NR Kine”, rekao je glasnogovornik Pentagona pukovnik Martin Meiners u srijedu, koristeći akronim za Republiku Kinu.

Nazvao je sastanak “važnom komponentom” u naporima Washingtona radi “odgovornog upravljanja konkurencijom između SAD -a i NR Kine.

”Obje su strane potvrdile konsenzus o tome da komunikacijski kanali ostanu otvoreni. Američka strana također je jasno stavila do znanja našu predanost pridržavanju zajedničkih načela s našim saveznicima i partnerima u indo-pacifičkoj regiji.”

Izjava je prekinuta agresivnijom retorikom protiv Pekinga, koju su američki dužnosnici poznavali u posljednje vrijeme, a dolazi tijekom velike diplomatske svađe oko novoosnovanog trilateralnog sigurnosnog sporazuma između Washingtona, Londona i Canberre, nazvanog “AUKUS”. Sporazum je trebao poslužiti kako bi Australija nabavila podmornice na nuklearni pogon od Sjedinjenih Država, što je razbjesnilo Francusku, koja je već sklopila ugovor vrijedan više milijardi dolara s Australijom za francuske podmornice na dizelski pogon. Dok nijedna nacija nije imenovana kao meta novog indo-pacifičkog saveza, anonimni dužnosnici Bijele kuće ocijenili su sporazum “još jednim potezom zapadnih saveznika usmjeren prema potiskivanju uspona Kine na vojnom i tehnološkom polju” u komentarima objavljenim u Politicu ranije ovog mjeseca.

Kina je sa svoje strane osudila aranžman AUKUS kao “krajnje neodgovoran”, rekavši da planovi naoružavanja Australije podmornicama na nuklearni pogon “ozbiljno narušavaju regionalni mir i stabilnost”, pa bi čak mogli potaknuti “utrku u naoružanju” u ovom dijelu svijeta.

Osim novog sigurnosnog saveza – koji je odvojen od četveročlanog bloka “Quad”, još jednog tijela stvorenog da se suprotstavi Kini – Peking i Canberra posljednjih su mjeseci posvađali niz drugih pitanja, naime vezanih uz trgovinu.

Tijekom nedavnog intervjua, australski premijer Scott Morrison ustvrdio je da bi njegova zemlja preferirala veći dijalog s Pekingom, ali Kina jednostavno nije zainteresirana učiniti isto. Odgovarajući na te primjedbe sljedećeg dana, glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying rekla je da su trenutne diplomatske nevolje “potpuno vlastite australijske”.

“Bez obzira na to je li Australija iskrena u pogledu poboljšanja i razvoja odnosa s Kinom, ili čini suprotno od onoga što kaže ili čak ide toliko daleko da Kini otvoreno ubada nož u leđa – Kina ima vlastitu prosudbu”, rekao je Hua pozvavši Australiju da odlučiti gleda li na Peking kao prijatelja ili neprijatelja.

”Imperativ je da se Australija suoči s glavnim razlogom zastoja u bilateralnim odnosima i da ozbiljno razmisli o tome smatra li se Kina partnerom ili prijetnjom.”

AukuskinaPentagonSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
2 godine prije

Dobar vic.
Iskreni razgovori….
Dali tko prati ustanavljanje “greyhound” grupu američkih razarača, koji bi trebali loviti Ruske podmornice po Atlantiku? Zajedno sa podmornicama, izviđačkim avionima, pronalazili bi svako Rusku podmornicu… Iz Islanda…
Zato, to još fali u Pacifiku. Nemaju dovoljno potpornika…..
“iskreno”?
Hahahahahaha….

Kile
2 godine prije

Koja sprdačina, ajde bjež

lurker
2 godine prije

inaće sam bio za Australce glede sukoba s Kinom, ali nakon njihovih zadnjih mjera gdje vojska lovi ekipu koja se usudi prošetati vani bez maske – ma neka ih Kina zgazi, nisu bolje niti zaslužili.

Max
2 godine prije

Ha oni i iskreni dijalog to je šala to je alijansa kontra Kine

Jery
2 godine prije

“Iskreni razgovori”, nešto novo u diplomatskom jeziku! Da čovjek ne povjeruje! Ovo mi liči na jezik EU politicara i diplomata! Kada slusas njihove izjave ili čitaš dokumente, da ne povjeruješ koliko glupih i praznih fraza! A sto se tice iskrenosti tih imperijalista, oni su jedino iskreno pobili preko 20 milijona ljudi od 1946 do danas i to bas iskreno!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI