Merkel se zbog 330 milijardi “razvodi” od Trumpa

Trump - Merkel
17 komentara

Trump od europskih članica NATO pakta traži da izdvajaju 2% BDP-a godišnje za zaštitu, ali izbjegava odgovoriti hoće li, ako to bude potrebno, zaista braniti europske saveznike.

Nedavna izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o odnosima između SAD-a i Europa zvuči kao “geopolitički razvod” zbog činjenica d Trump traži i da “Europa mora zauzeti svoje mjesto u globalnoj politici”.

“Vremena u kojima smo se mogli u potpunosti osloniti na druge su dobrim dijelom iza nas. Mi Europljani moramo preuzeti sudbinu u svoje ruke”, rekla je njemačka kancelarka prošli tjedan na predizbornom skupu.

Nije li uloga NATO pakta da brani Europu?

Zbog političkog smisla, izjava kancelarke Merkel je privukla mnogo pozornosti u međunarodnom tisku, iako ova kriza transatlantski solidarnosti ima složenu genezu, koja također uključuje ideološke i financijske aspekte.

Stručnjaci tvrde kako jedno od ključnih pitanja u ovoj krizi ima točnu cijenu od 330 milijardi eura godišnje. Ova brojka odgovara 2% BDP-a Europske unije iz 2015. Brojka može varirati jer nisu sve zemlje EU ujedno i članice NATO pakta, ali se može uzeti kao referentna točka.

SAD zahtijeva da se svake godine taj iznos uplaćuje u “kasicu prasicu” NATO banke za zajedničku obranu. Taj iznos bi, gotovo u cijelosti, išao američkom vojno-industrijskom kompleksu, uključujući i Pentagon.

Međutim, Trump nije pokazao dosljednost u smislu predanosti Amerike članku 5. Ugovora NATO pakta, koji traži da sve zemlje članice ustanu u obranu u slučaju da bilo koja zemlja Saveza bude napadnuta.

U tom smislu je časopis Foreign Policy sažeo stav međunarodnih stručnjaka da se provedba ovog članaka smatra nedostižnom, jer se on u pravnom smislu referira na “napad na NATO u cjelini”. Osim toga, ovaj članak nikada nije aktiviran, osim kada se na njega pozvao Washington nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine, ali je napad proveo nedržavni entitet, odnosno Al-Qaeda, tako da je bilo prilično nejasno obvezuje i on ostale članice da sudjeluju u NATO invaziji na Afganistan ili ne?

Naravno, tada se nitko u NATO paktu nije usudio odbiti pružiti pomoć “napadnutom američkom narodu”, iako su dokazi o krivnji Afganistana za napade bili prilično klimavi.

Danas, s točke gledišta Europljana, plaćati 330 milijardi eura godišnje, a nemati nikakve sigurnosne garancije, a ako se nešto dogodi, da sami moraju braniti svoju obranu, priličnom komplicira odnose EU sa Sjedinjenim Državama.

U tom smislu vrijedi podsjetiti na riječi predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera, koji je još u studenom prošle godine naglasio potrebu za stvaranjem europske vojske.

Tko će platiti za Ukrajinu?

Međutim, postoje i drugi razlozi za financijsku krizu u odnosima između SAD-a i EU. Dobro, Angeli Merkel se ne može sviđati Trumpovo podbadanje zbog  izvoza njemačke automobilske industrije u SAD, kojoj je zaprijetio nametanjem carina od čak 35%. Ali je u središtu ove “svađe” činjenica da Europu sve više privlači Kina, kao i njen projekt “Novog Puta svile”.

Osim toga, u pregovorima o “razvodu” će SAD i EU konačno morati odlučiti još jedno pitanje koje pritišće njihove odnose, odnosno, tko će plaćati alimentaciju za “problematično dijete” ovog geopolitičkog braka, a to je Ukrajina?

Nema sumnje da su pred nama vrlo burna i neizvjesna vremena, čak i u odnosima između Sjedinjenih Država i Europske unije.

Njemačka će opet kapitulirati pred Sjedinjenim Državama

Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

…Ili ce izbaciti zlocestog decka cudne frizure te nastaviti po starome

Ivan1
6 godine prije

Kad je NATO ikada ikoga branio?

Padania
6 godine prije

Nije li uloga NATO pakta da brani Europu?
Svrha NATO pakta je vojno udariti na Rusiju.
Svrha EU je Rusiju ekonomski zakociti ili eksploatirati.

Obe institucije za celnike imaju iste osobe, to smo vidjeli na zadnjem sumitu u Brukselesu.
Obe institucije su osnovane na zahtjev americke vlade.

Buduci da se ne vidi kraj vojnog poraza Rusiji s njihovim vojnim prijetnjama
i buduci da se ne vidi kraj kad ce to vec jednom Rusija ekonomski kolapsirati
Amerikanci shvacaju da nemaju koristi od te dvije organizacije.

Igor
6 godine prije

Europa (njemacka) nije samo pretnja za bliski istok, oni aktivno rovare i po balkanu

Piretis
6 godine prije

SAD traži od Europe (2%) za zaštitu.Meni to smrdi na mafijaško raketarenje, samo neznam jeli to više ili manje od izdvajanja za “zaštitu” ugostiteljskog objekta. I zaštitu od čega? Od stvarne ugroze, terorizma, teško je braniti se tenkovima i VBRima. Ali ako je to za agresiju na druge ( vidi pod Afganistan, Irak, Srbija, Libija) onda je to sasvim OK. A to da će im sav taj novac biti dosta za napad na Rusiju, to malo sutra. Boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka. A NATO, osim što je zločinačka, je i kukavička organizacija. Izdvajanje od 2% možda se ne čini previše ( RH manje izdvaja za visoko školstvo), dok to ne spustimo na svakodnevni,razumljiv nivo. Kad bi netko, npr, od svoje plaće cca 5000 KN izdvajao 2%, za godinu dana bilo bi to 1200KN. Zamislite koja bi to lijepa kolekcija (naravno za obanu, a za… Čitaj više »

Zlatko
6 godine prije

Gospođa Merkel je prava državnica i državnički se ponaša. Gospođa mora pokazati da nije Tramp-ovo po trkalo i da predstavlja jedan od većih naroda. Svaki njezin istup je odmjeren. Tako se predstavlja država i narod, bez razlike na veličinu i ekonomsku moć.

Eheh
6 godine prije

Zanimljivo kako ti je u ovom pamfletu isparila Francuska. Bas cudno.

subaru
6 godine prije

Oba klovna rade za tamu tako da ove “svađe” dođu kao prikazivanje sukoba između običnih izvršilaca tuđe volje, volje tame. A to što kramp prijeti njemačkoj industriji automobila caka je u nečem sasvim drugom. Da bi ustoličili jabuku trebali su uništiti Nokiju koju je uništio Elop. Da bi uništili konkurenciju Tesli (sutra jabuka i gugl sa električnim samovozečim ljudovozima) moraju uništiti največeg proizvođača automobila, VW-a i ostale. Prvo su krenuli sa dizelima iz VW-a ko fol varali a troše tri puta manje goriva od kaubojskih V8 i V6 benzinskih motora, po gradu. Sad najnovije je da traže gali predvođeni hazarima 20 miljardi dolara jer eto varao je VW-e. Skoro su procjenili, hazarski procjenjivači obamnjivači lažovi u svojim medijima, da je Tesla jača kompanija od Forda koji ima toliko veću proizvodnju od Tesle da je to smiješno. Direktor u Fordu (hmm Field) nedavno otpušteni iznutra je uništavao Ford a ove ciorejting… Čitaj više »

Bobi
6 godine prije

USrA (1776g.Deklaracija neov) kao i izrahell(1948), je balavac delikventnog ponašanja u odnosu na sve druge zemlje sa tisućljetnim+ postojanjem i kulturom, te bi ga trebalo poslati u odgojno obrazovnu ustanovu zbog ponašanja i bezobrazluka prema starijima 😉

Miki
6 godine prije

2% ne znači da će to primiti američka vojna jndustrija, več da će članice uvečati udjeo za osobnu odbranu. Ne kupuju svi američko naoružanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI

Nije pronađen nijedan rezultat.