fbpx

Ministar izraelske vlade razmatra izglede za rat s Iranom ako Biden pobijedi

Ministar izraelske vlade - Tzachi Hanegbi

Komentarišući iranski nuklearni sporazum, izraelski političar je tvrdio da premijer Benjamin Netanyahu i većina Izraelaca taj sporazum smatraju „pogrešnim – a to je podcjenjivanje“.

Kako se proces prebrojavanja glasova na američkim predsjedničkim izborima 2020. nastavlja, izraelski ministar Tzachi Hanegbi izrazio je zabrinutost zbog toga šta bi se moglo dogoditi na Bliskom istoku ako Joe Biden postane sljedeći Predsjednik, prenosi The Jerusalem Post.

Prema novinama, Hanegbi tvrdi da bi Bidenov stav o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), poznat i pod nazivom Iranski nuklearni sporazum, mogao zapravo dovesti do rata između Irana i Izraela.

„Biden je već davno otvoreno rekao da će se vratiti nuklearnom sporazumu“, rekao je. „To vidim kao nešto što će dovesti do konfrontacije između Izraela i Irana.“

Takođe se izvještava da je Hanegbi insistirao da su on, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i većina Izraelaca smatrali JCPOA “pogrešnim – i to je podcjenjivanje”.

„Ako Biden ostane pri toj politici, na kraju će doći do nasilne konfrontacije između Izraela i Irana“, upozorio je ministar.

Ali, predsjednik odbora za spoljne poslove i odbranu Knesset Zvi Hauser navodno je usvojio „optimističniji pristup“, opisujući Bidena kao pravog prijatelja Izraela.

“Pretpostavljam da će čak i ako se iranski sporazum obnovi… biti bolji od prethodnog”, citiraju novine njegovu izjavu za Army Radio u četvrtak. „Postoji široka saglasnost da je imao značajne rupe kada su u pitanju interesi slobodnog svijeta.“

JCPOA je potpisan 2015. između Irana i stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države) i Evropske unije.

Dogovorom se od Irana traži da smanji svoj nuklearni program i ozbiljno smanji svoje rezerve uranijuma u zamjenu za ublažavanje sankcija, uključujući ukidanje embarga na oružje pet godina nakon usvajanja sporazuma.

2018. američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma, što je na kraju dovelo do toga da je Iran postepeno suspendovao neke od svojih obaveza povezanih sa JCPOA.

4.7 3
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
20 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
SULE
Gost
SULE
14 dana prije

Sad će Izrael prvi udarit na Iran i tako uvući SAD u rat to im je plan ako Trump ne pobjedi-sad samo čekajte prvu reakciju ove godine,

4e 65 6b 64 6f 2e
Gost
4e 65 6b 64 6f 2e
14 dana prije

Nemojte se zavaravati da sa Trumpom 100% ne bi došlo do rata. Možda ne u njegovom mandatu ali kako ja vidim stvari, on (ili oni koji stoje iza njega) je to pokušao izvesti puno perfidnije. Sa proksi ratom u kojeg bi uvukao blisko-istočne zemlje, koje jedna za drugom potpisuju sporazume sa Izraelom. SAD bi nudile samo logističku potporu, kao u Jemenu.

Eglise
Gost
Eglise
14 dana prije

Pisao ja da će Biden pobediti makar s jednim glasom i da će biti rata ko u priči. Sve je spremno za veliku igranku.

Uvek će da bude budala i rata.

Max
Member
Max
14 dana prije

Izraelska strana je uvjerena u svoju nadmoć ali ukoliko bi došlo do rata s Iranom od izraela ne bi ostalo ništa.

Eglise
Gost
Eglise
14 dana prije

Jeli ti to ozbiljno ili se šališ?

Outsider
Gost
Outsider
14 dana prije

Da su uvjereni u nadmoć ne bi toliko kukali na sve strane.Dobili su maksimum sa jaredom i trumpom. Ako ovaj starac pobijedi,moguće je vraćanje na tvorničke postavke. U svakom slučaju prevelik sukob interesa unutar amerike. Već su u psihičkom ratu izmedju sebe i teško da će ovo sve mirno završiti.

Laki
Gost
Laki
14 dana prije

Svi dosadašnji ratovi protiv Izraela su potvrdili tvoju tvrdnju, a čak i u 2020. godini Izrael povećava svoj teritorij nemilice i zatvara Palestince u getao a jaki Iran još nije osmislio kako baciti soli na rep Izraelu! Izrael ima 80 komada ATOMSKOG naoružanja a Iran jako puno starih Imama koji vode državu i puni su dolara na svojim računima koji dijele vojsci.

LLC
Gost
LLC
13 dana prije

Izrael ima otprilike preko dvije tisuće nuklearnih glava

HOUSE
Gost
HOUSE
13 dana prije

izrael ima sve USA,Ruske i evropske Nuklearne glave, osim toga Izrael je Usa vojna baza, sa milijun ipo ruskih državljana.
I tko je ta budala koja će se usuditi napasti Izrael?

Milance
Gost
Milance
14 dana prije

To su izjave sionista Kao sto je Biden sionista i po zvali cjenu hoce uspijeti unístí Izrael.Dobro informativno polje od sionista sto namjeravaju a sada jos vise se otvaraju vrata Trumpove pobjede.Takvu informaciju promatrajte koji joj je cilj a cilj je jos odpis pindusa ,sionista i Bidena.

SULE
Gost
SULE
14 dana prije

Milane nemaš pojma o politici i drži se PuTina i njegovih PINDUSA koji su ga trebali zbaciti sa vlasti do jeseni kako si tu pisao mjesecima a sad lupas gluposti po B istoku

Milance
Gost
Milance
14 dana prije

Ti imaš, neboj se ti za Putina..

Milance
Gost
Milance
14 dana prije

To sám pisao da vidim kako reagirate a vecinu je bez problema prevesti preko vode zedne..sile, veze ti o nicemu nemas

Jaja
Gost
Jaja
14 dana prije

😂😂😂😂😂😂😂😂
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

nessy
Gost
nessy
14 dana prije

Milane, tvoje prognoze su izuzutno pouzdane. Nikad se ne ostvare.

piždro
Gost
piždro
14 dana prije

sad kad bidi dođe bit će svega . zato bidiju Rusija i Kina nisu ni čestitale a natan i prije nego su glasovi ko fol prebrojani.. sad će biti nosanje maske i u prirodi šetnji čak i u stanu i vlastitoj kući..

gigi pinna
Gost
gigi pinna
14 dana prije

Najbitnije je da se od Hazaristana ništa ne traži…

Amazon
Gost
Amazon
14 dana prije

A od Juda se niti ne očekuje mir i tišina samo bi ratovali to nisu normalni ljiudi. Jel imaju oni neke druge afinitete osim ratnih?

Kkk
Gost
Kkk
14 dana prije

Azeri srusili ruski helihopter iznad Armenije i lepo se izvinuli, i nikom nista.A ja idiot narucio travu preko interneta pa me zajebalu za 220 eura 30 grama , super limun haze na stranici weedhuis.com. Zato tamo ne kupujte poozz

RADOMIR
Gost
RADOMIR
14 dana prije

A sad ne smete napast Iran? 😀

POVEZANE VIJESTI

Izbornik