Ministar izraelske vlade razmatra izglede za rat s Iranom ako Biden pobijedi

Ministar izraelske vlade - Tzachi Hanegbi
20 komentara

Komentarišući iranski nuklearni sporazum, izraelski političar je tvrdio da premijer Benjamin Netanyahu i većina Izraelaca taj sporazum smatraju „pogrešnim – a to je podcjenjivanje“.

Kako se proces prebrojavanja glasova na američkim predsjedničkim izborima 2020. nastavlja, izraelski ministar Tzachi Hanegbi izrazio je zabrinutost zbog toga šta bi se moglo dogoditi na Bliskom istoku ako Joe Biden postane sljedeći Predsjednik, prenosi The Jerusalem Post.

Prema novinama, Hanegbi tvrdi da bi Bidenov stav o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA), poznat i pod nazivom Iranski nuklearni sporazum, mogao zapravo dovesti do rata između Irana i Izraela.

„Biden je već davno otvoreno rekao da će se vratiti nuklearnom sporazumu“, rekao je. „To vidim kao nešto što će dovesti do konfrontacije između Izraela i Irana.“

Takođe se izvještava da je Hanegbi insistirao da su on, izraelski premijer Benjamin Netanyahu i većina Izraelaca smatrali JCPOA “pogrešnim – i to je podcjenjivanje”.

„Ako Biden ostane pri toj politici, na kraju će doći do nasilne konfrontacije između Izraela i Irana“, upozorio je ministar.

Ali, predsjednik odbora za spoljne poslove i odbranu Knesset Zvi Hauser navodno je usvojio „optimističniji pristup“, opisujući Bidena kao pravog prijatelja Izraela.

“Pretpostavljam da će čak i ako se iranski sporazum obnovi… biti bolji od prethodnog”, citiraju novine njegovu izjavu za Army Radio u četvrtak. „Postoji široka saglasnost da je imao značajne rupe kada su u pitanju interesi slobodnog svijeta.“

JCPOA je potpisan 2015. između Irana i stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (Kina, Francuska, Njemačka, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Sjedinjene Države) i Evropske unije.

Dogovorom se od Irana traži da smanji svoj nuklearni program i ozbiljno smanji svoje rezerve uranijuma u zamjenu za ublažavanje sankcija, uključujući ukidanje embarga na oružje pet godina nakon usvajanja sporazuma.

2018. američki predsjednik Donald Trump najavio je jednostrano povlačenje Sjedinjenih Država iz sporazuma, što je na kraju dovelo do toga da je Iran postepeno suspendovao neke od svojih obaveza povezanih sa JCPOA.

iranIZRAELjoe bidenmogući rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
SULE
3 godine prije

Sad će Izrael prvi udarit na Iran i tako uvući SAD u rat to im je plan ako Trump ne pobjedi-sad samo čekajte prvu reakciju ove godine,

Max
3 godine prije

Izraelska strana je uvjerena u svoju nadmoć ali ukoliko bi došlo do rata s Iranom od izraela ne bi ostalo ništa.

Milance
3 godine prije

To su izjave sionista Kao sto je Biden sionista i po zvali cjenu hoce uspijeti unístí Izrael.Dobro informativno polje od sionista sto namjeravaju a sada jos vise se otvaraju vrata Trumpove pobjede.Takvu informaciju promatrajte koji joj je cilj a cilj je jos odpis pindusa ,sionista i Bidena.

3 godine prije zadnji put uredio Milance
piždro
3 godine prije

sad kad bidi dođe bit će svega . zato bidiju Rusija i Kina nisu ni čestitale a natan i prije nego su glasovi ko fol prebrojani.. sad će biti nosanje maske i u prirodi šetnji čak i u stanu i vlastitoj kući..

3 godine prije zadnji put uredio piždro
gigi pinna
3 godine prije

Najbitnije je da se od Hazaristana ništa ne traži…

Amazon
3 godine prije

A od Juda se niti ne očekuje mir i tišina samo bi ratovali to nisu normalni ljiudi. Jel imaju oni neke druge afinitete osim ratnih?

Kkk
3 godine prije

Azeri srusili ruski helihopter iznad Armenije i lepo se izvinuli, i nikom nista.A ja idiot narucio travu preko interneta pa me zajebalu za 220 eura 30 grama , super limun haze na stranici weedhuis.com. Zato tamo ne kupujte poozz

RADOMIR
3 godine prije

A sad ne smete napast Iran? 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI