Ministarstvo obrane najavljuje zajednički izraelsko-američki projekt stvaranja novog balističkog raketnog štita

zajednički izraelsko-američki projekt
13 komentara

Izraelski obrambeni sektor već je stvorio niz naprednih sustava protuzračne i proturaketne obrane, uključujući Strijelu 3, Željeznu kupolu, Barak 8 i Davidovu praćku. Sustavi su dizajnirani za obranu od raznih prijetnji: od malih raketa do balističkih i krstarećih raketa.

Izraelsko Ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da je započelo stvaranje sustava proturaketne obrane sljedeće generacije, nazvanog Strijela 4. Navodi se da se sustav razvija u suradnji s američkom Agencijom za raketnu obranu.

Izraelska zrakoplovna industrija, glavni izraelski programer i proizvođač raketa i proturaketnih sustava, uključujući seriju protubalističkih raketnih sustava Strijela i Željeznu kupolu, navedena je kao glavni izvođač projekta.

“Strijela-4 bit će napredna, inovativna raketa-presretač s pojačanim sposobnostima. Radit će se o širokom spektru evoluirajućih prijetnji u okruženju i zamijenit će presretače Strijela-2 tijekom sljedećih desetljeća”, priopćilo je Ministarstvo obrane u priopćenju.

IAI je potvrdio svoje sudjelovanje u projektu u tvitu rekavši kako se “raduje uvođenju sustava Strijela u svoju sljedeću generaciju.” Tvrtka obećava da će presretač biti “najnapredniji” sustav te vrste na svijetu.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je da će stvaranje novog sustava “s našim američkim partnerima rezultirati tehnološkim i operativnim skokom naprijed, pripremiti za budućnost ratovanja i porast krize i napetosti na Bliskom istoku i šire.”

U međuvremenu, direktor američke Agencije za proturaketnu obranu John Hill rekao je da projekt Strijela-4 “ilustrira američku predanost pružanju pomoći izraelskoj vladi u nadogradnji njene nacionalne proturaketne obrane u obrani države Izrael od novih prijetnji.”

U svom članku o razvoju događaja, The Jerusalem Post sugerirao je da je najava “signal Iranu” te da je projekt započet zbog toga što se Izrael “susreo s iranskim kontinuiranim razvojem balističkih raketa velikog dometa, sposobnih za nošenje nuklearne bojeve glave.”

Teheran nije skrivao svoju izgradnju ogromnog raketnog arsenala, koji navodno uključuje tisuće projektila različitih klasa i dometa, ali kaže da je to oružje stvoreno isključivo za obranu od bilo kojeg američkog ili “cionističkog” avanturizma u okruženju. Islamska Republika također je glasno negirala sve tvrdnje o tome da teži nuklearnom oružju. Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, upozoravaju da je Iran veći dio posljednjeg desetljeća bio udaljen samo “nekoliko tjedana” ili “mjeseci” od razvoja nuklearne bombe.

Najava sustava Strijela-4 dolazi samo dan nakon što su američki predsjednik Joe Biden i Netanyahu održali dugotrajni telefonski poziv, u kojem su navodno razgovarali o naporima za “nastavak jačanja postojanog saveza između Izraela i SAD-a”, kao i o “iranskoj prijetnji.”

Izrael se pridružio maloj šačici zemalja koje su posjedovale protu-balističke raketne sposobnosti krajem 1990-ih, stvaranjem tehnološkog demonstratora Strijela-1. Sustav je bio kasnije nadograđen i raspoređen kao Strijela-2. 2017. IAI i MO objavili su da je Strijela-3, egzo-atmosferska hipersonična protubalistička raketa koju su zajednički financirali, razvili i proizveli Izrael i Sjedinjene Države, dostigao operativnu sposobnost. Strijela-2 ostaje operativna, a Strijela-3 je zadužena za obranu izraelskog neba na velikim visinama. Također postoje izvješća da potonji sustav ima protu-satelitske mogućnosti.

S linijom proturaketnih raketa Strijela, izraelski obrambeni sektor također je proizveo Davidovu praćku, sustav obrane za rakete srednjeg i velikog dometa, kao i Željeznu kupolu, raketni i minobacački obrambeni sustav. Od svog raspoređivanja 2011. godine, Željezna kupola intenzivno se koristi u izraelskim borbama protiv palestinskih i libanonskih milicija, koje su naoružane uglavnom malim raketama i bespilotnim letjelicama, ali djelotvornost tih sustava dovodi se u pitanje zbog manjkavosti sustava kupole.

IAIIZRAELStrijela-4
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Protiv kamenjem i praćkama naoružanih Palastinaca sustav će funkcionirati bez greške, ali protiv ozbiljnije vojske…

Max
3 godine prije

Boje se Iranskih raketa.

nessy
3 godine prije

Bez obzira na utrosene novce zidovsku vojsku i drzavu ce stici sudbina, prije ili kasnije kao i sve silnike u povijesti.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI