fbpx

Ministarstvo obrane najavljuje zajednički izraelsko-američki projekt stvaranja novog balističkog raketnog štita

zajednički izraelsko-američki projekt

Izraelski obrambeni sektor već je stvorio niz naprednih sustava protuzračne i proturaketne obrane, uključujući Strijelu 3, Željeznu kupolu, Barak 8 i Davidovu praćku. Sustavi su dizajnirani za obranu od raznih prijetnji: od malih raketa do balističkih i krstarećih raketa.

Izraelsko Ministarstvo obrane priopćilo je u četvrtak da je započelo stvaranje sustava proturaketne obrane sljedeće generacije, nazvanog Strijela 4. Navodi se da se sustav razvija u suradnji s američkom Agencijom za raketnu obranu.

Izraelska zrakoplovna industrija, glavni izraelski programer i proizvođač raketa i proturaketnih sustava, uključujući seriju protubalističkih raketnih sustava Strijela i Željeznu kupolu, navedena je kao glavni izvođač projekta.

“Strijela-4 bit će napredna, inovativna raketa-presretač s pojačanim sposobnostima. Radit će se o širokom spektru evoluirajućih prijetnji u okruženju i zamijenit će presretače Strijela-2 tijekom sljedećih desetljeća”, priopćilo je Ministarstvo obrane u priopćenju.

IAI je potvrdio svoje sudjelovanje u projektu u tvitu rekavši kako se “raduje uvođenju sustava Strijela u svoju sljedeću generaciju.” Tvrtka obećava da će presretač biti “najnapredniji” sustav te vrste na svijetu.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je da će stvaranje novog sustava “s našim američkim partnerima rezultirati tehnološkim i operativnim skokom naprijed, pripremiti za budućnost ratovanja i porast krize i napetosti na Bliskom istoku i šire.”

U međuvremenu, direktor američke Agencije za proturaketnu obranu John Hill rekao je da projekt Strijela-4 “ilustrira američku predanost pružanju pomoći izraelskoj vladi u nadogradnji njene nacionalne proturaketne obrane u obrani države Izrael od novih prijetnji.”

U svom članku o razvoju događaja, The Jerusalem Post sugerirao je da je najava “signal Iranu” te da je projekt započet zbog toga što se Izrael “susreo s iranskim kontinuiranim razvojem balističkih raketa velikog dometa, sposobnih za nošenje nuklearne bojeve glave.”

Teheran nije skrivao svoju izgradnju ogromnog raketnog arsenala, koji navodno uključuje tisuće projektila različitih klasa i dometa, ali kaže da je to oružje stvoreno isključivo za obranu od bilo kojeg američkog ili “cionističkog” avanturizma u okruženju. Islamska Republika također je glasno negirala sve tvrdnje o tome da teži nuklearnom oružju. Izraelski dužnosnici, uključujući premijera Benjamina Netanyahua, upozoravaju da je Iran veći dio posljednjeg desetljeća bio udaljen samo “nekoliko tjedana” ili “mjeseci” od razvoja nuklearne bombe.

Najava sustava Strijela-4 dolazi samo dan nakon što su američki predsjednik Joe Biden i Netanyahu održali dugotrajni telefonski poziv, u kojem su navodno razgovarali o naporima za “nastavak jačanja postojanog saveza između Izraela i SAD-a”, kao i o “iranskoj prijetnji.”

Izrael se pridružio maloj šačici zemalja koje su posjedovale protu-balističke raketne sposobnosti krajem 1990-ih, stvaranjem tehnološkog demonstratora Strijela-1. Sustav je bio kasnije nadograđen i raspoređen kao Strijela-2. 2017. IAI i MO objavili su da je Strijela-3, egzo-atmosferska hipersonična protubalistička raketa koju su zajednički financirali, razvili i proizveli Izrael i Sjedinjene Države, dostigao operativnu sposobnost. Strijela-2 ostaje operativna, a Strijela-3 je zadužena za obranu izraelskog neba na velikim visinama. Također postoje izvješća da potonji sustav ima protu-satelitske mogućnosti.

S linijom proturaketnih raketa Strijela, izraelski obrambeni sektor također je proizveo Davidovu praćku, sustav obrane za rakete srednjeg i velikog dometa, kao i Željeznu kupolu, raketni i minobacački obrambeni sustav. Od svog raspoređivanja 2011. godine, Željezna kupola intenzivno se koristi u izraelskim borbama protiv palestinskih i libanonskih milicija, koje su naoružane uglavnom malim raketama i bespilotnim letjelicama, ali djelotvornost tih sustava dovodi se u pitanje zbog manjkavosti sustava kupole.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
15 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nekoime
Gost
nekoime
3 dana prije

Protiv kamenjem i praćkama naoružanih Palastinaca sustav će funkcionirati bez greške, ali protiv ozbiljnije vojske…

mano
Gost
mano
3 dana prije
Reply to  nekoime

Koja to ozbiljna vojska prijeti izraelskoj državi?

tihobl
Gost
tihobl
3 dana prije
Reply to  mano

Prijeti im hezbolah ozbiljna vojska. Moraju mijenjati PVO jer im se celicna kupola pokazala suplja ko sito u sudaru sa korumpiranim hamasom. Sa hezbolahom i njegovih 120.000 raketa nebi imali nikakve sanse.

nessy
Gost
nessy
2 dana prije
Reply to  mano

Saznat ces.

Ришона Вилон
Gost
Ришона Вилон
3 dana prije
Reply to  nekoime

Евреји могу да се организују и подривачким методама:
КАТЕХИЗИС ЕВРЕЯ В СССР:
«Не бойтесь протекционизма — это наш главный инструмент. В него открыты двери евреям всех национальностей, всех вероисповеданий, всех партий.
Шире привлекайте людей близких по крови,  только они обеспечат вам желательную биосферу. Формируйте свои кадры. Кадры — это святая святых. Кадры решают все. Каждая лаборатория, каждая кафедра, каждый, институт, газета, журнал, издательство должны стать кузницей наших кадров.  Проникайте на руководящие посты, в рабочую и крестьянскую среду гоев, дайте им много денег, но еще больше водки, чтобы зачатые в пьяной угаре гои деградировали и действительно представляли собою рабочий скот: деньги, водка, секс и никакой духовности! 
Всеми средствами подавляйте сознание гоев, лучшего из них раздавите, полоните, худшего, подобного тупому барану, возвысьте.». 
необходимо как можно раньше выдвигать наших молодых людей на ключевые посты, доказывая всем и всюду их зрелость и гениальность. 
Не наше дело заботиться в СССР о славянских кадрах. 
Помните: все высокооплачиваемые, влиятельные, прибыльные должности на всем пространстве России от Карпат до Тихого океана — все это наш национальный доход, принадлежащий нам по праву нашей избранности. 

ПОД ЧУЖИМИ ИМЕНАМИ ЖИВУТ ТОЛЬКО ШПИОНЫ, ДИВЕРСАНТЫ И НЕЛЕГАЛЫ – ЕВРЕЙСКИЙ СКОТ – ВОРЫ.

mano
Gost
mano
3 dana prije

Govoriš gadosti. U izraelu živi 1,5 miljuna državljana rusije, prma tome nitko neće napasti izrael.

Komunjara
Gost
Komunjara
3 dana prije
Reply to  nekoime

Ništa bez starih dobrih minobacača, pamova, patova i kalašnjikova. Tu ne pomaže nijedna strijela. A ako i top od 130 mm ispali koju, nije viška

Egzorcist
Gost
Egzorcist
3 dana prije
Reply to  Komunjara

Jest vala, vidjeli smo 1999. mocne patove , pamove, papovke i kalasnjikove, treca vojna sila europe kako si je tepala slobina armija,3. mjeseca nije izlazila iz sklonista i bunkera.
Cuj vojski, slobina jna, tudjmanova garda, izetbegovicevi ljiljani, hahaha sprdnja, tri nato aviona su bila sasvim dovoljna da bilmeze nauce pameti i za usi ih kao tri magarca odvuce u Deiton i stave potpis na Nato dokument , gdje se obavezuju prekinuti krvoprolice nad civilima.

Komunjara
Gost
Komunjara
2 dana prije
Reply to  Egzorcist

Vidio bih te vojnike da su se upustili u kopnenu bitku. Oni koji bi preživjeli imali bi noćne more doživotno. To su mekušci koji gađaju sa 100 kilometara. Minobacačka vrijedi 50 eura, pa ako želiš to je obaraj raketom od 10000 dolara. Ako ti je skupo, pusti je nek padne. A glede rata, govorim o ratu između naoružanih muškaraca, a ne hakera za ekranima. Mene bi nakon ovog ratnog iskustva bilo sram ratovati na ovaj današnji način

Egzorcist
Gost
Egzorcist
3 dana prije
Reply to  nekoime

Sta rusi vise nisu ozbiljna vojska? Eno ih u siriji kuhaju pasulj u bacvama S300, dok Izraelski F35 izvode vjezbe gadjanja po iranskim revolucionarnim pistachi komandosima.
Ruske vazdusno svemirsko vasionske snage stacionirane u Siriji ne vide ni sto se krcka u bacvama a kamoli Izraelske avione, obnevidili od vodke.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
2 dana prije
Reply to  nekoime

Recite i mislite vi šta hoćete, ali onaj tursko američki spor i svađa oko turske nabave ruskih raketa S 400 je samo farsa i dimna zavjesa. Ja mislim, da su u tim turskim ekipama, koje upravljaju sa sistemima S 400 i mnogi prikriveni ameriški stručnjaci maskirani u Turske vojnike i oni proučavaju te sisteme do detalja i sad će na osnovi tih spoznaja zajedno sa izraelcima graditi svoje nove PZO sustave. Rusi su uvjek bili inovativni i uvjek su pronalazili naj jednostavnija i genijalna rješenja za sve probleme koji su iskrsnuli pred konstruktorima novih oružja. Uzmimo na primjer, Rusi (sovjeti) su u osamdesetim godinama prošlog stoljeća već imali pilotske kacige s pomoću kojih su mogli navoditi rakete R 73 na cilj i širina kuta navođenja je bila za ono vrijeme solidnih 60″ (stupnjeva) dok su zapadni lovci morali točno poravnati nišan na protivnički avion i tek onda ispaliti svoj Sidewinder. Tek kad je pao Berlinski zid, i kad je njemačka od propale vojske DDR-a dobila avione MiG 29, zapad je uvidio kako napredne sisteme su imali Sovjeti. Oni su to odmah iskopirali i napravili su mnogo bolje tzv. Mountedtsight helmet nego što ih danas imaju Rusi, ali Rusi su dali ideju i toga je bilo jako mnogo u povijesti. Na primjer: Ameri su potrošili milijune dolara, da pronađu neku tekućinu odmrzivač, kojiom bi odmrzavali stakla na kabinama aviona, kojima se je na visinama na stakla kabine skupljao led i ometao im pogled. Sovjeti su to rješili jednostavno i genijalno: Za odleđivanje stakala na kabinama aviona su upotrebljavali benzin, kojega je avion nosio u velikoj količini.

Lurker
Gost
Lurker
2 dana prije

Čuo sam ovu anegdotu – nisam siguran da li je istina, pošto kupio poto prodao – Ameri su potrošili milijune dolara razvijajući kemijsku olovku koja piše u bestežinskom stanju – Rusi su ponijeli običnu olovku.

Tatanka Yotanka
Gost
Tatanka Yotanka
2 dana prije
Reply to  Lurker

Ameri su čudni ljudi! Kad su letjeli na mjesec, sa sobom su nosili čekić za uzimanje uzoraka kamena, koji je koštao 10 000 dolara. Rusi bi sigurno uzeli obični “čekićak vrijedan 3 dolara! Kod Amera je važno, da na svemu neko dobro zaradi!

Max
Member
Famed Member
Max
2 dana prije

Boje se Iranskih raketa.

nessy
Gost
nessy
2 dana prije

Bez obzira na utrosene novce zidovsku vojsku i drzavu ce stici sudbina, prije ili kasnije kao i sve silnike u povijesti.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik