Mirovne snage UN-a tvrde da ih je Izrael napao

IDF napad na Liban
13 komentara

Privremene snage Ujedinjenih naroda u Libanu optužile su izraelsku vojsku za napad na mirovnu patrolu u subotu, tokom privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

Incident se navodno dogodio oko podneva, u blizini libanskog sela Aytaroun, na granici s Izraelom i 125 kilometara od glavnog grada Libana, Bejruta. Prema UNIFIL-u, to je bilo  “tokom perioda relativnog mira duž Plave linije”.

“Danas oko 12 sati patrola UNIFIL-a pogođena je patrolom IDF-a u blizini Ajtaruna, u južnom Libanu”, naveli su mirovne snage UN-a u saopćenju na svojoj X (bivši Twitter) stranici, dodajući da nijedan mirovnjak nije povrijeđen, ali granatiranje je oštetilo njihovo vozilo.

Od početka rata između Izraela i Hamasa u oktobru, na izraelsko-libanonskoj granici je bila česta razmjena vatre, uglavnom između IDF-a i libanonske militantne grupe Hezbolah. Prema novinskoj agenciji AFP, u prekograničnom požaru u Libanu je poginulo 109 ljudi, uključujući 77 boraca Hezbolaha i 14 civila, od kojih su tri novinari.

Prošlog mjeseca UNIFIL, koji je osnovao Vijeće sigurnosti UN-a 1978. godine da posmatra povlačenje Izraela iz Libana, rekao je da je jedan od njegovih pripadnika povrijeđen u artiljerijskom napadu na bazu misije u blizini sela Houla na granici.

Nakon najave četverodnevnog primirja u Gazi u petak, Hezbollah je rekao da će se pridržavati uvjeta prekida vatre ako Izrael to učini, prema izvoru Hezbollaha na koji se poziva Al Jazeera.

Mirovna misija UN-a oštro je osudila napad u subotu, nazvavši ga “duboko zabrinjavajućim” i pozvala sve strane u sukobu da “čuvaju mirovne snage”. UNIFIL je u petak upozorio da bi daljnja eskalacija u južnom Libanu mogla rezultirati “razornim posljedicama” i pozvao sve strane da “zaustave ovaj ciklus nasilja”.

Izrael još nije komentarisao incident. Ranije je ID navela da je gađala ciljeve koji pripadaju Hezbolahu kao odgovor na rakete ispaljene na sjever Izraela.

IZRAELLibanUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
5 mjeseci prije

Za njih ništa čudno.

tihobl
5 mjeseci prije

Француске тинејџере који су у суботу правили журку у селу код Гренобла напала је група младих миграната ножевима. Нападачи су узвикивали „Дошли смо да убијемо белце!“

Резултат је страшан: двадесет рањених, од којих су двојица још у коми. Један шеснаестогодишњак је преминуо у колима Хитне помоћи од рана у грудном кошу и грлу.

tihobl
5 mjeseci prije

Британска права на морско гасно поље Газе истичу 2024.

Огромне резерве енергије леже уз обалу Газе, права су тренутно уговорена са Бритиш Петролеумом и истичу следеће године.

Као и увек – пратити новац…

gargamel
5 mjeseci prije

Čuj ovo, pa oni uništavaju cijelu planetu. Mora da imaju neku rezervnu planetu, na ovoj im se , nadam se nema opstanka.

Zvone
5 mjeseci prije

Izrael se ponaša kao razmaženo djete koje može da uradi sve što hoče. Sionisti (ne jevreji) su gori od svojih učitelja nacista.

Ico
5 mjeseci prije

UN više nema nikakvog smisla, a kamoli učinka.

Darko
5 mjeseci prije

Izraelska stoka zaslužuje što su već jednom dobili. Projekt je trebalo završiti a ne bagru poslati na tlo Palestine koju su okupirali i okrali.

gargamel
5 mjeseci prije

Jebiga, kako god, nemam nikakvu zamjerku na Mein Kampf.

Keki
5 mjeseci prije

Bacili su fosforne bombe na Libanon koliko čitah.

abc
5 mjeseci prije

Židovski nacisti su gori od Njemačkih i to puno gori.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI