Mitologija o Rusiji dominira američkim medijima

Moskva noćni život
160 komentara

Moj šogor mi je poslao sljedeću CNBC-jevu priču o “novinarstvu” koja prikazuje strašnu sliku ruskog “neuspjeha” u Ukrajini:

Smiješno je lišen činjenica, ali hej, to je ono što na Zapadu više prolazi za novinarstvo. Dovoljno sam star da se sjećam dobrih starih dana (tj. sovjetske Pravde) kada smo se mi Amerikanci mogli od srca hihotati na spin koji dolazi iz Moskve. Pa, sad sam doživio da gotovo cijeli establišmentski mediji nadmašuju Pravdu u smislu otvorenog laganja svojoj publici.

Članak CNBC-a inzistira da se “Moskva suočava s neželjenim posljedicama svoje agresije u Ukrajini, u rasponu od velikih žrtava među njezinim vojnicima do ekonomske propasti u godinama koje dolaze”. Prije nego što uđem u 5 CNBC-ovih točaka, želim komentirati ono što je Putin očekivao “brzu pobjedu” i da je neuspjeh u osvajanju Ukrajine u četiri tjedna za njega katastrofa.

Ovo je smiješno i zapadna propaganda. Ne postoji niti jedna izjava Putina ili bilo kojeg od ruskih generala koja obećava munjevit rat i brzu pobjedu. Putin je bio vrlo jasan u ciljevima ove vojne kampanje: denacificirati i demilitarizirati Ukrajinu. Točka. Nijedan rok nikada nije objavljen. Napomenuo sam u prethodnim objavama da napredak Rusije u Ukrajini nadmašuje ono što su nacisti učinili u operaciji Barbarossa. Nacistima je trebalo sedam tjedana da stignu do predgrađa Kijeva i još sedam tjedana za gušenje otpora 1941. Rusija se kretala dalje i brže u četiri i pol tjedna.

A ako je brzina osvajanja mjera, zašto Sjedinjene Države nisu uspjele smiriti Afganistan nakon 20 godina? Ljudi koji žive u staklenim kućama ne bi trebali bacati kamenje.

Što se tiče objava CNBC-a:

  1. Ruske žrtve su velike.
  2. Rusija je bila sramežljiva u objavljivanju statistike o svojim gubicima, ali jedan dužnosnik ruskog ministarstva obrane rekao je u petak da je u ratu do sada poginuo 1.351 ruski vojnik, a da je 3.825 ranjeno.
  3. Ukrajinske vlasti tvrde da je u sukobu ubijeno više od 15.000 ruskih vojnika, dok je visoki dužnosnik NATO-a prošlog tjedna procijenio da je ubijeno između 8.000 i 15.000.

Da je to istina, gdje su slike kilometara uništenih tenkova i oklopnih transportera? Gdje su slike tisuća ruskih žrtava? Što sprječava zapadne novinare da krenu naprijed s navodno nepobjedivim ukrajinskim jedinicama, kako bi snimili pokolj koji nanose nesretnim ruskim ročnicima? Ako mi kažete da vašu kuću čuva rotvajler, ali ja ne čujem lajanje i ne vidim pseća govanca, pitat ću se imate li zaista psa.

Još jedna stvar koju sam naveo u svom posljednjem postu, ali je vrijedno ponoviti. Ako su ruske jedinice pretrpjele velike gubitke, te jedinice više ne bi bile borbeno učinkovite. Ispravna vojna odluka je povući postrojbu (ili jedinice) i zamijeniti ih svježim rezervama. To se nije dogodilo. Medicinske sestre, liječnici i pomoćno osoblje u ruskim poljskim bolnicama razgovarali bi i procurila bi vijest.

Još jedno posljednje zapažanje, “procijenio” je dužnosnik NATO-a. Procijenio? SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju potpis. Mogu presresti komunikaciju. Trebamo li vjerovati da je ruska kontra-špijunaža toliko veličanstvena da nije procurila niti riječ stvarnih podataka o njihovim žrtvama? Rusija je dobra, ali ne toliko dobra. Da Zapad ima stvarne čvrste informacije, Bidenova administracija bi o tome vikala s krovova. Ni to se ne događa.

  1. Ukrajinci sada mrze Rusiju.
  2. Jedna od vjerojatnih posljedica ovog rata je da će mnogi Ukrajinci gajiti trajni animozitet prema Rusiji, osobito nakon bombardiranja domova i civilne infrastrukture, uključujući dječju bolnicu i rodilište u Mariupolju, kao i kazalište u kojem su obitelji tražile sklonište. Međunarodna zajednica ih naširoko smatra ratnim zločinima. Rusija tvrdi da nije gađala civile.
  3. Ukrajinski predsjednik VolodimirZelenskij sažeo je raspoloženje u zemlji početkom ožujka kada je izjavio: “Nećemo oprostiti, nećemo zaboraviti, kaznit ćemo sve koji su počinili zločine u ovom ratu na našoj zemlji”, prije nego što je dodao da neće „postojati niti jedno mirno mjesto na ovoj Zemlji za njih osim groba.”

VolodomirZelenskij manje je popularan u Ukrajini od Joea Bidena u Sjedinjenim Državama. Anketa Statista Research u listopadu samo je “28 posto ukrajinskog stanovništva odobrilo aktivnosti Volodimira Zelenskog kao predsjednika zemlje. Ocjena odobravanja zabilježila je pad posljednjih mjeseci. Nadalje, Volodimiru Zelenskom je u ožujku 2021. vjerovalo više od 31 posto Ukrajinaca.” Jedan od glavnih razloga za opadanje političkog bogatstva Zelenskog bio je njegov neuspjeh u pogledu ispunjavanja svog predizbornog obećanja traženja mira s Rusijom. Nisam vidio nove ankete. CNBC samo ponavlja zapadnjačke želje.

  1. Ekonomska propast.
  2. Međunarodna zajednica optužena je da je bila spora i neučinkovita kada je Rusija anektirala Krim Ukrajini 2014. Ovaj put je povećala svoj angažman kada je počela ruska invazija u punom razmjeru, a zapadne demokracije nametnule su široke sankcije ključnim ruskim sektorima, tvrtkama i pojedincima povezani s Kremljom ili koji podržavaju invaziju.
  3. Kao rezultat toga, očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine pasti u duboku recesiju. Institut za međunarodne financije predviđa da će se rusko gospodarstvo smanjiti za čak 15 posto u 2022. zbog rata. Također je predvidio pad od 3 % u 2023. i upozorio u prošlotjednoj bilješci da će rat “izbrisati petnaest godina gospodarskog rasta”.

Dodatne gluposti i zablude Zapada. Rusija je sama sebi dovoljna. Ne ovisi o inozemnom uvozu, koji bi poticao njezino gospodarstvo. Svijetu izvan Rusije potreban je ruski izvoz: pšenica, gnojiva, plin, nafta, aluminij, neon i paladij, da spomenemo samo neke. Kakva god šteta koju Rusija pretrpi od sankcija, to će biti ništa u usporedbi s ekonomskom ranom koju su si Sjedinjene Države i Europa nanijele svojim očajničkim naporima sankcioniranje Rusije. Rusija, Kina, Indija i Saudijska Arabija sasvim su jasno dale do znanja da više nisu spremne klečati ispred nekoć svemogućim petro-dolarom.

  1. Europa ispušta rusku energiju.
  2. Rat je također ubrzao tranziciju Europe od ruskog uvoza energenata, što je značajno umanjilo prihode koje zemlja dobiva od svog poslovanja s naftom i plinom.
  3. Također je plinovod Sjeverni tok 2 vrijedan 11 milijardi dolara, dizajniran za transport više ruskog plina u Europu (a za koji su Sjedinjene Države, Poljska i Ukrajina upozorile da će povećati energetsku nesigurnost regije), učinio suvišnim, možda zauvijek.

Sretno s ovime kauboji. Ne postoji čarobna fontana nafte i plina za punjenje automobila i grijanje domova Europljana. Možda bi mogli pronaći dugoročno rješenje, ali ekonomska šteta koju će ta gospodarstva pretrpjeti, ako prestanu kupovati rusku naftu i plin, bit će ogromna.

  1. Rusija je ujedinila Zapad.
  2. Tijekom 22-godišnje Putinove vlasti on je sustavno i više puta pokušavao oslabiti i potkopati Zapad, bilo da se radi o miješanju u demokratske procese u SAD-u (s izborima 2016.) i Europi (uz financiranje desnih političkih skupina) ili kroz ozbiljne incidente, kao što je navodna upotreba živčanih agenasa protiv njegovih osobnih i političkih neprijatelja.

Ovo zovem fantazijom o Titaniku. Da, Europljani i Amerikanci pristojno će se odmaknuti i potaknuti sve žene i djecu neka uđu u čamce za spašavanje. Neće biti panike i zapadni čelnici će strpljivo i veselo pijuckati viski i pušiti cigare, dok brod tone pod teretom gospodarskog kaosa. Ako vjerujete u ovakve gluposti.

Autor: Larry Johnson, bivši agent CIA

CNBC
Pretplatiti se
Obavijesti o
160 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mmne
1 godina prije

znaju li kad ulaze ukri u Moskvu?

radoznalo_mače
1 godina prije

I tako meni tu i tamo netko krene recitirat šta su mu napričali sa Yutela (htv), a ja samo šutim i pustim ‘Podmoskovske večeri’. Uskoro i taj zašuti pa slušamo muziku.

1 godina prije

Oh, konačno, netko….
Jer, pozli mi več kad otvorim stranicu MSM u mojoj zemlji, hahahahaha…
Da sam počeo bilježiti sve propagandne prijeme, bilo bi ih več za knjigu!
“Putin nije obaviješten o situaciji na terenu…”
“Vojnici, bosi, bez naoružanja….”
“Pobunili se, pucali na nadređene….”
” Skinuli vlastiti avion…”
“Nemaju hrane, ni municije…. ”
Nikad u životu nisam ni u snu pomislio, kako nisko padne novinarski ceh u MSM, za svoju platu!
Danas je 1.april…. Možda če danas za promjenu spisati nešto istinito, kad nas več mjesecima lažu?

none
1 godina prije

a di smo mi, hrvati? malo nas je al smo glupi…

1 godina prije

Ukrajinci mogu imati razloga da mrze Ruse, tu je pre svega verska mržnja gde su ukrajinski katolici mrzeli i svoje pravoslavne sunarodnike a da ne mrze Ruse. Ima tu i istorijskih razloga, “Gladomor” je maksimalno iskorišten za tu konfrontaciju. Prisutna je i zavist jer su, dok su bili u SSSR-u imali energenata koliko im je trebalo a sada moraju skupo da ih plaćaju. Zašto Zapad mrzi Ruse… nema smisla gubiti vreme na objašnjavanje. Meni je posebno interesantno kako je na ovom port.alu došlo do neverovatne promene! Od teškog “putinofilstva” gde su često korišćene fraze “sprži g0vn@ Putine” korona je donela prelazak na potpuno suprotnu stranu gde se masovno prihvata, podržava i nadograđuje teza “istaknutih pojedinaca” da je Putin “neprijatelj ruskog naroda, da je cionistički sluga, da mesečno šalje po 300 tona 99.999999% zlata u London…” Koliko je bilo onih koji su me podržavali kada sam pričao da su to nebu!0ze,… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Zapad je propao totalno. Jedino cim raspolaze je propaganda i sad je toliko forsiraju da ispiraju mozak svom stanovnistvu sa tolikim lazima da ih je postalo nemoguce progutati. Lice na njemacku propagandu iz 1945. kad je Hitler trabunjao o snaznim kontraofanzivama kojima razbija neprijatelja i nanosi mu ogrmne gubitke, o tajnom oruzju koje ce preokrenuti tok rata …

Ameri su pobjegli iz Kabula, pa iz Kazahstana, pa iz Kijeva. Sad se uzdaju da ce zadrzati Lavov, da ce rusi stati i da nece ici toliko daleko. Da im je barnesto sto mogu prikazati kao pobjedu, pa makar privremeno dok ne prodju izbori.

Max
1 godina prije

Jasno da ne vjerujem jer su to gluposti Ali moja obitelj ispranog mozga postala više Ukrajinsks od Stepana Bandere a ne znaju ni gdje je Ukrajina. Kao i ostala Fajzer rulja.

ad astra
1 godina prije

Tema je vrlo interesantna i zahtijeva dosta vremena i prostora za razradu. Ali pokušat ću dati odgovor na jedan dio teksta. Kaže autor da predsjednik Putin nigdje nije kazao da će rat trajati kratko. Autor zanemaruje činjenicu da postoji vojna nauka koja determinira očekivane rezultate vojnog djelovanja. Kad krećeš u napad na cca 250000 Ukrajinaca vojnika moraş biti trostruko brojniji. To nije bio slučaj kod Rusa. Kad krećeš u napad onda imaš glavni pravac napada i pomoćne pravce. Na glavnom pravcu su koncentrirane najjače snage. Rusi su napali lepezasto očekujući brzi raspad ukrajinske obrane. Greška. Poslije mogu još nešto izanalizirati ako mi admin ovo pusti.

rade
1 godina prije

Zapad je majstor propagande,a i nije im tesko jer njihov narod sve,bas sve vjeruje sto mu se servira.Upravo danas (01.04.2022) gledam na holandskoj TV kako ce navodno evropske zemlje ruski plin i dalje placati u eurima.Najveci biser je video na holandskoj stranici rtlnieuws,gdje kazu da za evropu uopste nije problem bojkotovati ruski plin jer ce u tom slucaju recesiju u evropi biti samo 3%.Samo 3%?

1 godina prije

Hvala bogu trolova je sve manje…
Ali ipak čovjek ne može da ne reaguje na neznanje, totalnu nesposobnost nekih komentatora.
Ljudi u Mariopulu, koji je sada na redu za čiščenje, NE SJEDE PRED TV, DA BI ZNALI, ŠTA SE OKO NJIH DEŠAVA! Večinom sjede u podrumima, bez hrane, struje, več danima.
Ako pomole njušku van, dobijaju metak, jer Banderaši ih trebaju, da ruska vojska ne puca….
Mediji su puni nekih konvoja autobusa, crvenog krsta, koridora…
Bednici, O TOME LJUDSTVO NE ZNA NIŠTA!!!!
Žene, djeca? Koje žene, koja djeca? KO VRŠI SELEKCIJU, KO OBAVJEŠTAVA????
Ta sramota zapadnih medija popela mi se negdje!
Američko vodeni MSM toliko su vas pogloopjeli, da ne znate više razmišljati svojom glavom!!

Detektor
1 godina prije

Sve ovo nabrojano nisu gluposti i zablude Zapada, nego popis želja i što je još važnije popis sugestija namijenjenih Ukrajincima (naprimjer da bi oni svi sada svakako trebali početi trajno i zauvijek mrziti Ruse). Uz naravno ohrabrivanje Ukrajinaca da i dalje nastave pružati otpor, odbijati kontruktivne pregovore i na taj način što je više moguće produživati rat i nastojati oslabiti položaj Rusije a sve u korist i za interese zapadne kabalističke oligarhije i bez obzira na ukrajinske žrtve.

nessy
1 godina prije

U ovoj situaciji, jedini, apsolutni, nedvojbeni pobjednik je USA. Ono sto su dobijali iz Rusije, dobijat ce i u buduce, zaobilazeci sankcije, u tome su svjetski prvaci. Za ostalo, postoji Kina. Ogroman gubitnik je, naravno, EU, ne treba niti nabrajati sve elemente. No, sve to ce platiti radni ljudi, a ovi politicari, koji se busaju u domoljubne grudi, nece ni osjetiti da se nesto dogadja. Ipak, za EU, nije sve crno, u svom ovom kaosu, EU je dobila par miljuna useljenika, uglavnom mladih i bogu hvala bijelih, koji su spremni raditi, za razliku, od ‘osuncanih’, kojih je 75% na nekoj vrsti pomoci. Ukrajinskim izbjeglicama ova situacija je olaksala ono sto je ionako ogroman postotak zelio; bezanija na zapad + legalni papiri. Jack pot! Nadalje, sampion gubitnika je Ukrajina, prije ovog sukoba, po standardu na nivou Moldavije. Boli me kad kazem ‘nije mi ih zao’, jer opet ce patiti obican narod,… Čitaj više »

Janko
1 godina prije

Zapadna propaganda i to jednodušna i trenutačna pokazuje da su se na Zapadu dugo pripremali za ovu situaciju.U protivnom očekivalo bi se neke disonatne tonove.Medjutim normalni čovjek kad razgrne propagandnu maglu može konstatirsti a) da Rusi korak po korak ostvaruju svoje ciljeve ,a tempo nije bitan i b) u ruskim vojnim akcijama vodi se rsčuna o civinim žrtvama,što je i razumljivio ,jer će ta zemlja ostati i nadalje ruski susjed,što ograničava tempo ii brzinu ratovanja.Rusija nije u ovom ratu primjenila taktiku Amera i Englezs koju smo gledali u Iraku,Afganistanu uništi sve pred sobom

Sve samo HDZ NE
1 godina prije

Uskoro u Jameriku plaćanje na benzinskim postajama samo i Rubljama.

Sardelino
1 godina prije

*Blic krig u teritorijalno najvećoj državi Europe sa 50 tak miliona stanovnika sa samo 190000 tisuća vojnika….

DEDA
1 godina prije

NI TO NIJE NIŠ NOVO I SVE JE ZNANO.NAJ VEĆI PROBLEM I JE VJEROVANJE.VJEROVANJE JE NEPISMENOST.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI