CNBC: Svijet se rješava američkih obveznica i Bijela Kuća traži kupce

Burza monitori
12 komentara

U kontekstu rastućih trgovinskih napetosti se zemlje širom svijeta rješavaju američkih državnih obveznica, piše CNBC. No, prvo mjesto u ovom trendu zauzima Rusija, koja je najviše smanjila ulaganja u američke vrijednosne papire. Od ožujka do travnja ove godine je gotovo prepolovljen njihov udio u rezervama zemlje. Središnja banka Rusije i Ministarstvo financija su količinu američkih obveznica od 96,1 milijardi dolara u riznici smanjili na 48,7 milijardi.

CNBC napominje da, iako smanjenje nije tako značajno, signalizira potencijalno vrlo zabrinjavajući trend za SAD.

“Potrebna nam je sva pomoć koju možemo dobiti za potražnju u kupaca za američkim vrijednosnim papirima, obzirom na činjenicu da se u narednih nekoliko godina očekuje naplata velikog broja ranije izdanih”, rekao je Peter Boockvar,  glavni investicijski direktor kuće Bleakley Advisory Group.

Rusija se rješava američkih dužničkih obveznica brže od ostalih zemalja

U konkretnom slučaju, ulaganja u američke državne obveznice su od ožujka do travnja ove godine značajno smanjena u Rusiji, gotovo dvostruko, s 96,1 na 48,7 milijardi dolara.

Još dvije zemlje su smanjile posjed američkih vrijednosnih papira, a to su Kina i Japan. U travnju ove godine se Kina oslobodila američkih obveznica u vrijednosti 5,8 milijardi dolara, ali i dalje drži 1180 milijardi dolara američkog duga. S druge strane, Japan se riješio svote od više od 12 milijardi dolara.

Naglašeno je da je strani investitori ukupno drže 6170 milijardi američkih vrijednosnih obveznica, od ukupno 14 840 milijardi dolara. Istovremeno, američki dug iznosi 21 000 milijardi dolara.

CNBC podsjeća kako pitanje pronalaženja kupaca nacionalnog duga ima još veću važnost od kada je FED u listopadu 2016. prestao kupovati obveznice.

Istodobno, dužnički deficit, za kojeg se očekuje da će se povećati u narednim godinama, aktivno povećava američka vlada. Ove godine su već izdane obveznice vrijedne 443,7 milijardi dolara, što je devet puta više od istog pokazatelja za 2017. godinu, zaključuje CNBC.

CNBC

američke državne obvezniceCNBCdržavne obveznicePeter Boockvar
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Euro
5 godine prije

Bura u čaši vode ništa se neće dogoditi.
Standardne fluktuacije na tržištu . Nažalost.
Treba čekati Kinu . Jedino ona može nešto napraviti, ne očekivati zemljotrese.

Abe
5 godine prije

Na prodaju: Bijela kuća, povoljno, malo se prešla. Cijenjene ponude na:
The White House
1600 Pennsylvania Avenue NW
Washington, DC 20500

tel:202-456-1111

tuf
5 godine prije

Budu vjerni psi ako treba otkupili sve americke obveznice – Hrvatska, Poljska, Svedska, Estonija… – Trumpe, samo reci letit’ cemo kao meci. Nema veze sto smo u dugovima do grla, guverner HNB-a ce nas na HRT-u uvjeriti da je to dugorocno isplativa investicija i potvrda dobrih odnosa sa vaznim strateskim, ekonomskim i vojnim partnerom. Nema veze sto smo vec tako popusili zlatne rezerve, ovaj put ce biti drugacije. Nema veze sto pametan dio svijeta mijenja kurs, mi cemo ostati na brodu koji tone. I da nitko nije mrdnuo ! Jel cujete, ruski, kineski i svemirski placenici !

Ivo
5 godine prije

Dug je očigledno i nedvosmisleno nenaplativ, a s ozirom da ameri štampaju ubrzano nove obveznice očito je da ga ni ne namjeravaju vratiti. Kad obveznice dospiju na naplatu, udariće neku kaznu dotičnoj zemlji (prevelike emisije CO2, trgovanje s Iranom, itd) i prebiti dugovanja. Ako netko baš bude inzistirao na isplati dugova i to u zlatu a ne u tariguzu (kao npr. Gaddafi) uslijediti će revolucija i oružana agresija s posljedičnim otpisom dugova americi.

Neki ovdašnji komentatori to nazivaju slobodnim tržištem i superiornim zapadnim neoliberalnim ekonomskim modelom. Ja bi to ipak nazvao dobro organiziranim globalnim kolonijalizmom, vođenim od strane psihpata i sociopata koji se odavno ne mogu nazivati ljudskim bićima.

Grdi
5 godine prije

Prije ili kasnije ameri ce pustiti da inflacija pojede dolarski dug ….. 10 posto inflacije i ameri vise nemaju dug niti imaju neku obvezu prema vlasnicima americkih obveznicama ……….. nebi bilo prvi put da su dozvolili da inflacija naraste ………..

Arkaj
5 godine prije

Pametne i suverene drzave vec godinama jacaju svoje zlatne rezerve, dotle su nasi qvislinzi sasprodali hrvatsko zlato…
Ako je vlada popunjena idiotima i prodanim dusama nemojte vi bit blesavi. Imate li ustedjevinu najbolje je da je drzite u plemenitim metalima….

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI