fbpx

Ekonomska kriza je strogo kontrolirani proces koji uvijek završava ratom

Ekonomska kriza je laž

Ekonomska kriza je naša svakodnevica. Radi se o degradaciji ekonomske situacije koja nije poštedjela niti jednu državu u povijesti. Dok Marx govori o neizbježnoj situaciji koju uzrokuje hiperprodukcija, njegovi oponenti ju opisuju kao neminovnu ekonomsku cikličnost.

Aktualni monetarni sustav ne omogućava ni teorijski spriječiti buduće ekonomske krize. Nametnuta dogma na svjetskoj razini po kojoj je kredit banaka u stranom vlasništvu jedini način monetarne kreacije, a niska inflacija i stabilne cijene temeljna načela zdrave ekonomije, bacila je na koljena gotovo sve zemlje svijeta. Održavanje permanentnog bankrota¹, temelji su današnje ekonomije koja razvlašćuje građane i države.

Mnogi nude ideološke odgovore, koji nikada u povijesti nisu dugoročno riješili ovaj „civilizacijski problem“. Svi ti odgovori nude rješenja temeljena na sukobu, a nikada na među-klasnoj suradnji. Nosioci svih ideologija su ustvari lovci na duše onih koji na svojim leđima nose najveći teret jednog društva.

Koja su onda rješenja za izlaz iz krize?

Postavlja se pitanje što učiniti? Kako se izvući iz začaranog kruga koji stoljećima uništava poštene radnike i poslodavce? Postoje li ideje koje mogu riješiti ovaj kompleksan problem?  Sve su ovo pitanja koja muče intelektualno poštene osobe.

Za svaku suverenu državu na planeti Zemlji postoji, ne jedno, nego četiri moguća i isprobana načina izlaska iz ekonomske krize. Oni se mogu primijeniti na zemlje koje upražnjavaju svoj suverenitet i čiji politički predstavnici istinski žele opće dobro populaciji koja im je ukazala povjerenje.

Što je suverenitet?

Bez prevelikog teoretiziranja kojeg malo tko razumije, najkraća pragmatična definicija suvereniteta jedne države je sljedeća:

„Suverenitet je sposobnost države da samostalno stvara i raspolaže svojim novcem, donosi zakone, provodi zakone i odlučuje protiv koga će i hoće li ući u rat ili ne“.

Kako bismo lakše objasnili načine izlaska iz krize, uzeti ćemo primjer Republike Hrvatske, koja ima svoju valutu, zakonodavnu, sudbenu i izvršnu vlast, a što su prethodno navedeni elementi suvereniteta. Dakle, Hrvatska ima sve potrebne instrumente za izlazak iz ekonomske krize koje treba „osvijetliti“ i iskoristiti  za pronalazak pravog puta za njeno prevladavanje.

Koji su načini izlaska iz ekonomske krize?

Kako je već rečeno postoje četiri načina izlaska iz ekonomske krize koja vrijede za sve zemlje, bez obzira na politička i ekonomska uređenja:

  1. štednja
  2. ekonomski rast
  3. rat
  4. inflacija

Štednja – prvi način izlaska iz krize

Svaki građanin zna što je štednja i što treba uraditi da bi se izvukao iz krize. Iako sličan princip vrijedi i za državu, radi se o dvije neusporedive stvari. Država može stvarati svoj novac, a pojedinac ne.

Proračun Republike Hrvatske za 2017. godinu iznosi 121 milijardu kuna, međutim deficit proračuna je skoro 7 milijardi kuna. Osim deficita na naplatu stiže državni dug gotovo 30 milijardi kuna, zbog kojeg je Sabor ovlastio Ministarstvo financija Republike Hrvatske za novo zaduženje od 34 milijarde kuna (Ministarstvo financija Republike Hrvatske / Word file). Bez novog zaduživanja, Hrvatska mora platiti do 2022. godine preko 100 milijardi kuna državnog duga (sume su aproksimativne radi lakšeg razumijevanja).

Što govore ove činjenice? Štednja putem reformi koje trebaju rasteretiti javni sektor (smanjenje broja zaposlenih) nema nikakvog ozbiljnijeg efekta na javni dug, iako su reforme potrebne zbog kontinuiranog razvoja društva. U situaciji gdje godišnja rata otplate glavnice državnog duga iznosi gotovo 30% proračuna, svaki bi oblik štednje još više povećao javni dug, te stvorio još veću ekonomsku krizu u državi.

Jednostavno rečeno, imate mjesečnu plaću 5000 kn, stan vam košta 3500 kn, struja, voda i druge režije plaćate 1000 kn, te vam ostane 500 kn za hranu. Mjesečni obrok kredita vam iznosi 1500 kn. Možete smanjiti potrošnju struje i vode. Imate „mogućnost“ jesti travu, umjesto kruha. Međutim što god vi činili, vaš kredit opet nećete moći plaćati. Prodati stan i postati beskućnik jedino je rješenje koje vam ostaje.

Samo štednja i reforme u ovom slučaju nisu rješenje. One su direktan put za beskućništvo, gdje će građani Hrvatske postati roblje stranih banaka i korporacija.

Ekonomski rast – drugi način izlaska iz ekonomske krize

Ovaj način rješavanja ekonomske krize, glavni je adut današnjih dominirajućih ekonomista. Zbog stalne monetarne depresije koju uzrokuje kreditno stvaranje novca, ekonomski rast zahtjeva neprekidnu borbu protiv dužničkog ropstva.

Bruto društveni proizvod Republike Hrvatske u 2016. godini je iznosio preko 300 milijardi kuna. Ekonomski rast u istoj godini je iznosio manje od 3%. Jednostavnom računicom uviđamo da i ekonomski rast ne može riješiti ekonomsku krizu jedne zemlje, upravo zbog visine duga koji guši Republiku Hrvatsku, a koja ne može profitirati od porasta BDP-a.

Najveći ekonomski rast na svijetu imaju Iran, Sudan, Etiopija, Burkina-Faso, Obala Bjelokosti,… Očito da ni ekonomski rast u odnosu na BDP nije garancija boljitka jedne zemlje. Dodamo li da se ekonomski rast u Republici Hrvatskoj temelji na novim zaduženjima, začarani krug je još očitiji.

Rat – treći način rješavanje ekonomske krize

Hrvatima i drugim susjednim narodima, ne treba previše objašnjavati što je rat i što on donosi. Destrukcijom se sve ruši i država kreće iznova graditi svoj ekonomski sustav. Radi se o radikalnom načinu koji dolazi kada više ništa nije moguće riješiti dogovorom i intelektom. To je moment kada nitko ne zna hoće li država krenuti pravim ili krivim putem, osim što se zna da svi gube – bogati i siromašni.

Za one koji priželjkuju rat kao način za izlaz iz ekonomske krize
Podsjetnik za one koji priželjkuju rat kao način za izlaz iz ekonomske krize

Inflacija ili deprecijacija nacionalne valute – četvrti i jedini put*

Na sam spomen inflacije, mnogima se digne kosa na glavi. Međutim radi se o strogo kontroliranom procesu opisanom na svim ozbiljnim zapadnim visokim školama. Novostvoreni novac putem kredita kojeg država posuđuje od privatnih financijskih institucija, zbog kamata stvara još veću inflaciju koja je prikrivena dugom. Mogućnost da država novac posudi (kontrolirano tiska) direktno od svoje središnje banke ne postoji (Ugovor o Europskoj uniji / Članak 104).

Na žalost, ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska se odrekla auto-financiranja (Zakon o Hrvatskoj narodnoj banci). Korištenje inflacije za optimizaciju cijene rada, a time i stvaranje veće zaposlenosti više nije moguće bez promjene zakona. Ako je Hrvatska suverena zemlja, saborski zastupnici to mogu promijeniti, jer im to Ustav omogućava, pod uvjetom da su patrioti i da misle o onima koje predstavljaju i koji su im dali svoje povjerenje.

Sada je puno jasnije, zašto aktualna Vlada, guverner Hrvatske narodne banke kao i gotovo sve druge parlamentarne stranke žele uvesti euro. Uvođenjem eura, zadnja mogućnost putem koje Hrvatska može riješiti svoje dužničko ropstvo će biti eliminirana.

Monetarni instrumenti inflacija i deprecijacija će biti predani u ruke Europske centralne banke (ECB), čime je direktno ugrožen hrvatski suverenitet.

Zašto je to tako?

Gotovo sve zemlje EU su prezadužene. Zbog aktualnog monetarnog sustava, kredite nije moguće vratiti. Čak da i poželimo vratiti sve kredite, to će stvoriti još veću ekonomsku krizu, a ne boljitak.

Zamislimo sljedeću situaciju:

Jednog dana svi građani i sva poduzeća u Hrvatskoj odluče vratiti sve svoje dugove. Kažu: „Dosta je! Hoćemo novi početak“. Odluče podignuti svu svoju ušteđevinu, prodaju svoje kuće i stanove, svoja imanja i svoju djedovinu. Dogovore se da prodaju sve prirodne resurse Hrvatske i sve ono što se može unovčiti – od igle do lokomotive. I na kraju presele svi na jedno prazno polje gdje nema ničega, jer su sve rasprodali i ostali su beskućnici. Na kraju, sav novac koji su dobili odluče vratiti bankama kako bi krenuli ispočetka.

Što mislite koliko kredita bi mogli vratiti novcem kojeg su dobili od rasprodaje svega?

Vjerojatno ni 50% kredita ne bi bilo vraćeno. I dalje bi bili prezaduženi, bez lipe u džepu, a pri tome bi ostali izgubljeni beskućnici. To je odgovor i na pitanje treba li rasprodavati državna poduzeća koja zapošljavaju hrvatske građane i koja stvaraju profit, kao i prirodne resurse. Očito da to nema nikakvog utjecaja, osim što hrvatski znoj hrani zapadnog bankara.

O čemu se onda radi?

Sagledamo li sve ove činjenice, jasno je da krize nisu spontane, nego se radi o strogo kontroliranom procesu koji je poznat uskom krugu ljudi od nastanka središnje banke u Engleskoj 1694. Radi se o momentu kada su privatne banke počele preuzimati ovlasti nad novcem od kraljeva. Kraljevi su predstavljali državu kojom su vladali, dok su bankama granice bile veliki problem, kao što su i danas.

Uzak krug briselskih činovnika je upoznat s procesom, a onaj malo širi krug lijeno slijedi, pošto za bilo kakav otpor nema ni znanja ni interesa. Svaki pokušaj otpora bi rezultirao njihovom eliminacijom iz političkog i ekonomskog života Hrvatske.

ZA RAZMISLITI: Kada bi ECB (Europska središnja banka) otkupila sve dugove članica EU koji iznose 20.000.000.000.000 € (BDP EU), inflacija u Europskoj uniji bi iznosila samo 5%, a sve države bi prodisale punim plućima. Poslodavci bi se otimali za radnike, a radnici bi mogli od svoje plaće živjeti i više nego kvalitetno. Čak bi i našim medijskim “neoliberalima” mogli spustiti porez na dobiti i dohodak, a koji bi iznosio samo 10%.

*Za kraj – Rezultat inspiracije autora dok je pisao članak – PETI način

Analizirajući proračun Republike Hrvatske, kao i druge statističke podatke vezane za fiskalnu politiku, nije moguće ne primijetiti još jedan strašan skandal.

Republika Hrvatska kontinuirano uzima nove kredite kako bi vratila postojeće, što se naziva „klasično dužničko ropstvo“. Identičnu situaciju imamo u drugoj europskoj članici Francuskoj.

Međutim, interesantno je vidjeti nešto što promiče većini, a što će razumjeti svi građani Republike Hrvatske.

Svi, kako ih nazivaju dugoročni krediti, koje uzima Republika Hrvatska su ustvari „mini dugoročni“ krediti. Ako pogledamo projekciju zaduženja ona su u prosjeku manja od 10 godina unaprijed, nikada 20 i 30 godina. Samo 39,6% duga ima dospijeće preko 10 godina, 37,5% duga ima dospijeće između 5 i 10 godina, 16,6% duga ima dospijeće od 1 do 5 godina i 6,7% duga ima dospijeće do 1 godine (Statistike 2015).

Dakle, Republika Hrvatska putem reprogramiranja duga može smanjiti svoje otplate kredita u odnosu na BDP za 50% u vrlo kratkom roku.

Dospijece duga RH od 2017. - 2027.
Dospijeće duga Republike Hrvatske od 2017. – 2027. – Nisu uzeti u obzir trezorski zapisi koji iznose 30 milijardi kuna

Pitate se zašto?

Zamislite da kupite kuću na kredit koja košta 1.000.000 kn. Vaša ukupna mjesečna primanja u obitelji iznose 15.000 kn. Uzimate kredit na 25 godina, tako da mjesečna rata s godišnjim kamatama od 7% iznosi 7000 kn. Vi to naravno možete platiti, jer vam za život ostaje 8.000 kuna.

Sada uzmite isti kredit ali na 7 godina s istom kamatom. Vaše mjesečna rata neće biti 7000 kn, već 15.000 kn. Da biste mogli živjeti vi morate nešto prodati ili uzeti novi kredit, te se naći u dužničkom ropstvu kao i Republika Hrvatska.

Ovo je još jedan očiti dokaz o kontroliranom procesu, u protivnom Hrvatska bi preko noći svoje kredite reprogramirala sa prosječnih 7 na 25 godina, a zaduženje bi bilo daleko manje. Višak novca bi tekao rijekama, a gospodarstvo bi se preporodio kao i građani Hrvatske.

Definitivno od danas čitatelji portala Logično pojam ekonomske krize trebaju staviti pod navodnike, jer se ne radi o niokakvoj krizi, nego o strogo kontroliranom procesu, što pokazuju gore iznesene činjenice.


Izvori: Vlada RH | Ministarstvo financija RH | Ministarstvo financija Francuske | HNB  | Eurostat

¹Država ne može bankrotirati u klasičnom smislu kao poduzeće, jer ona ne može nestati niti druga država ima pravo plijeniti imovinu suverene države.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
56 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
kojekude
Gost
kojekude
2 godine prije

“Dakle, Republika Hrvatska putem reprogramiranja duga može smanjiti svoju zaduženost u odnosu na BDP za 50% u vrlo kratkom roku” Ovo nije tačno, ne bi se smanjila zaduženost (ukupne obaveze), već rata (aktuelna obaveza), što bi možda dugoročno omogućilo i smanjenje ukupnih obaveza kroz ekonomski razvoj. Ali sve je to… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  kojekude

Poštovani kojekuda,

Hvala na primjedi. Autor ja javio da ispravimo propust i sada je jasnije što je mislio.

LP

Ante
Gost
Ante
2 godine prije

Hrvatska živi na kredit, paraziti u zalog daju dijelove naše zemlje, samo da bi paraziti koji sebe nazivaju domoljubima vozili nove aute imali dobre plaće i pune bankovne račune. Svi ti paraziti bez problema otvaraju bankovne račune u stranim državama na koje se slijeva ukradeni novca. Jednom su čak objavljena… Pročitaj više »

Helena
Gost
Helena
1 godina prije
Reply to  Ante

Pisao kod nas jedan list, pre nekoliko godina, kako su Srbi potpisali neki sporazum o Kosovu, kojim su ga praktično priznali nezavisnim. Kaže, zapretila grofica Ešton kako će, ukoliko Srbi taj ugovor ne potpišu, obelodaniti sve njihove marifetluke, uključujući ogromne tajne račune u stranim bankama. Kažu da je prekaljeni lopov… Pročitaj više »

Trubadur
Gost
Trubadur
2 godine prije

Kao što se kaže… Nema đabe ,ni u stare babe….Uvijek ima kreditodavač gornju ruku, nad onim, ko uzima kredit… Važi za sve, pa tako i za države….Pa tako i prestroktruiranje treba da se plati… Možda ne uvjek u parama ali ima zato dosta drugih stvari, sa kojima može, da se… Pročitaj više »

B.A.N.
Gost
B.A.N.
2 godine prije
Reply to  Trubadur

Pošto nema džabe ni u stare babe, razuman čovjek će uzeti „stvar“ u svoje ruke, neće se zaduživati radi kurvaluka. Zaduživanje se može opravdati jedino stvaranjem nove profitabilne vrijednosti, sve ostalo je put u propast.

Ivex
Gost
Ivex
2 godine prije
Reply to  B.A.N.

Tako je

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije

Obrni okreni, nema druge nego ponovo u rat.
Inflaciju ne dozvoljava EU, za reprogram nece da cuju kreditori, rasta nema, a ustediti se nema od cega.
Znaci opet rat.

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  tihobl

Ne ratuju oni koji nemaju industriju vezanu uz ratovanje, pa nećemo ratovati da se još više zadužujemo, neka ratuju oni koji imaju račune u stranim bankama, ja neću !

tihobl
Gost
tihobl
2 godine prije
Reply to  Direktor

Lako je tebi moj Direktore, tebi nece slati poziv za mobilizaciju. Pozive ce poslati ovima sto oklijevaju oko odlaska u Irsku ili Njemacku.

Kuga
Gost
Kuga
2 godine prije
Reply to  tihobl

Nisam bio ucesnik domovinskog rata, ali sada sa 70 godina na ledjima spreman sam se boriti protiv zlocinackog HDZ-a

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije

Krize jesu kontrolirani procesi; znamo što je fed napravio 1929… Inflacija može biti mjera ekonomske politike… Mnoge stvari u tekstu su upitne: npr, bio bi bolji dugoročni kredit, aki tko će ga dati? Jeste sigurni da bi to napravile Rusija ili Kina? Također, kod mnogih stvari u tekstu treba napraviti… Pročitaj više »

Francuz
Gost
Francuz
2 godine prije
Reply to  Lucija

Je li netko tražio dugoročni kradit? Nije. Je li netko pregovarao s Kinom ili Rusijom za reprogramiranje kratkoročnih kredita u dugoročne? Nije. Je li netko pokušao monetarnom politikom povećati zaposlenost koja bi automatski obezvrijedila državni posao i riješila problem uhljeba? Nije. Čini mi se da doista netko ne želi opći… Pročitaj više »

Direktor
Gost
Direktor
2 godine prije
Reply to  Francuz

Koliko me pamćenje služi tako je bilo i u Jugoslaviji, općinari, milicija (za vojsku na znam, oni su bili tajnoviti) imali su manju plaću od KV radnika u nekom proizvodnom pogonu, odgovorno tvrdim.

Duje Zbunjola
Gost
Duje Zbunjola
2 godine prije
Reply to  Direktor

Da u pravu si najveće plaće su imali srpski direktori, uzmi si statistiku iz 1988 i promotri malo koliko se “mažnjavalo” po firmama.

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Duje Zbunjola

Ta spika o ‘srpskim direktorima’ je isto što i spika o ‘srpskim snajperistima’ u Zagrebu.
Kad treba dati imena, nekako – nema.

IVE iz pecalbe
Gost
IVE iz pecalbe
2 godine prije
Reply to  Duje Zbunjola

Kada smo kod statistike nabrojte po zupanijama ili opcinama koliko je poduzeca bilo 1989. koja su dolaskom HDZ na vlast ugasena. nestala koja su opstala i koja su novo nastala. I tada cete vidjeti razmijere unistenja i pljacke HDZ-a i Tudjamnovih pobocnika. Pogledajte zatim statistiku koliko je bilo milijunera 1989.… Pročitaj više »

Lucija
Gost
Lucija
2 godine prije
Reply to  Francuz

Francuz 😊 vjerojatno se sjećate da se moralo razgovarati s američkom ambasadoricom i za onaj iznos kredita Agrokoru? Ima jedan pojam, kako se ono zove? Ah, da. Suverenost. A što se tiče monetarne politike, strah me i pomisliti što bi ‘stručnjaci’ napravili, osim onog što je snašlo Njemačku 20-tih godina… Pročitaj više »

101
Gost
101
2 godine prije
Reply to  Francuz

Vidis sine nije problem zaposliti i proizvoditi, problem je prodati, a prodano je kada novac stigne. Eto dok smo bili u YU imali so trziste u nesvrstanima, uglavnom zato su ameri i rasturili YU. Rasturili su YU nestali su nesvrastani sada YU umijesto da proizvodi i prodaje oni kupuju USA… Pročitaj više »

planetx
Gost
planetx
2 godine prije

Najbolje ulaganje je ulaganje u Goli otok. Zatvoriti one koji omogućavaju i koji su omogućavali pljačkanje. Oduzeti im imovinu. Svu. To bi riješilo dobar dio budućih problema jer bi obeshrabrilo iduće “ekonomske domoljube”….

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Ekonomske krize mogu, ali i nemoraju završit ratom. Najveća svijetska kriza 1929 nije završila ratom nego je nakon krize nastavljen rast pa onda rat . . . zadnja velika kriza 2008 također nije završila ratom, ali ta kriza nikad nije ni završila . . . Krize su velikim dijelom kontrolirani… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno, kao sto si dobro rekao kako ova kriza iz 2008 jos traje, tako je bilo i sa onom iz1929. Na kraju strukturni problemi te krize su zavrsili svetskim ratom, sta ce biti sa ovom trenutnom videcemo. Inace nas vec per godina ubedjuju kako je kriza davno prosla i da… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Tink

Tink Općenito kriza traje od ustanovljavanja FED-a i ostalih centraknih banaka sve do danas. Od 1913 dolar je izgubija 97% svoje vrijednosti. Šta se tiće razdoblja od 1929 do WWII rast je bija neuspotedivo veći nago od 2008 do danas. Također nemogu se uspoređivat ni vrimena jer se onda ukupni… Pročitaj više »

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ma Moreno, slazemo se u potpunosti oko svega, jedino sto mislim da je i kriza tridesetih bila generator 2 svetskog rata, tada nije postojao ovakav “inzenjerig” u kome si mogao duplati dugove a ipak odrzavati privid da sistem funkcionise, tako da tadasnji rast nije bio dovoljan da poravna gubitke velike… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Tink

Tink a e

Zax
Gost
Zax
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno, jesi li ti prije komentirao na imbexu kao ante bratincevic? Poznavanje teme I dijalekt isti kao u tog lika. Nema vise njegovih komentara. Bit ce da je baniran

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Zax

Zax Baniralo me svugdi, pogasilo sve račune, a i ovde na logično mi ne puštaju bez provjere 🙂

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Moreno

Poštovani Moreno,

Mi vas odblokiramo, a vi ste pojavite s drugim IP-om s kojeg nas zezaju. 🙂

LP

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  L. R.

L.R. Pa doma mi je jedan IP, na brodu drugi, u kafiću treći . . . doma iman laptop, na brodu iman drugi laptop i u kafiću i tamo di nema wi-fi koristin smartphone . . . točno je kako me vi odblokirate, ali to je u rasponu od po… Pročitaj više »

L. R.
Admin
Famed Member
2 godine prije
Reply to  Moreno

Idemo skinuti s crne liste ovaj IP broj.

LNT_Iluvatar
Member
Famed Member
LNT_Iluvatar
2 godine prije
Reply to  Moreno

Moreno

Bilo bi zgodno da na forumu otvoriš topic na ovu temu.
Na ovim komentarima članaka dobri postovi se brzo izgube i tema prebrzo zamre i postane nepregledna.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  LNT_Iluvatar

LNT_Iluvatar Fala. Vidija san da se pojavija forum, najprij moran shvatit kako to funkcionira.

Pazi
Gost
Pazi
1 godina prije
Reply to  LNT_Iluvatar

Slazem se

ботовање
Gost
ботовање
2 godine prije
Reply to  Moreno

10+

Alan Ford
Gost
Alan Ford
1 godina prije
Reply to  Moreno

Top komentar! Masa stvari objašnjena u par rečenica, a sve ispravno.
Ovo bi svatko trebao pročitati. Tko nije razumio, neka pročita još jednom.

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
2 godine prije

O čemu mi odlučujemo,o ničem bitnom!Ovi naši,nazovi vođe,moraju raditi po diktatu.Naravno da je sve posloženo da nas ovi bankari izvana parazitiraju.Parazitiraju većinu planete.Kad nam je mafija prodala priču i uzela stvar u svoje ruke iza njih su ostala opustošena i propala poduzeća,a mi bez večine svoje industrije,na zadovoljstvo ovih izvana,koji… Pročitaj više »

ANTINWO.HR
Gost
ANTINWO.HR
2 godine prije

Plenkovića i ostalu marvu u prve redove ako bude rata!Nevjerovatno šta Hrvatski narod trpi tu gamad.Najgore od svega nemamo pravoga vođu da povede taj napaćeni Hrvatski narod. Namjerno nas se raseljava i uništava.UZ BOGA I KRISTA protiv masonerije i domaćih izdajnika

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  ANTINWO.HR

Narod nemoze nista,u svim institucijama sjede isti prevaranti povezani kao hobotnica,ako im sta kazes neslusaju,a ako krenes silom cuva ih specijalna policija i samo dobije glavni voda po glavi i razlaz kuci.Eno francuski zuti prsluci,i sta svi snimaju selfije a od rabote nista.Lopovi dalje uzivaju. Mozda bi narod trebao napraviti… Pročitaj više »

oifvnaefnvuaenfvuaenfvraeuaef
Gost
oifvnaefnvuaenfvuaenfvraeuaef
2 godine prije

Ovo što je Petar ingeniozno objasnio je jasno nama koji tu problematiku pratimo no sve ovo gore je špansko selo za sedam milijardi zemljana.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Temeljem krivih pretpostavki se nužno dolazi do krivih zaključaka. Hrvatska NIJE suverena država. ni po samoj definiciji koju je naveo autor, NEMA ni jednog insrumenta samostalnog odlučivanja. O sudbenoj vlasti, pravosuđu je bespredmetno raspravljati. Na razini je predcivilizacijskog doba. Za male zemlje postoji jedan i samo jedan način izlaska iz… Pročitaj više »

Čitaj slovo po slovo
Gost
Čitaj slovo po slovo
2 godine prije
Reply to  samo tako

Nigdje u članku ne piše da Hrvatska upražnjava svoj suverenitet već da ima sve instrumente za potonji.

Taj dio je čak i boldiran.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije

Ti misliš da ima sve instumente u svojim rukama, ja ne mislim tako.
Ne moramo isto misliti

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  samo tako

Kako ne shvatas, ima sve poluge koje treba imati suverena drzava ali ih ne moze upotrebiti po svojoj volji , to kaze i autor.

samo tako
Gost
samo tako
2 godine prije
Reply to  Tink

Ma jelda, imaš dvije zdrave noge koje ne možeš upotrijebiti po svojo volji ?
Ili nemaš noge ili si rob ili lud

Tink
Gost
Tink
2 godine prije
Reply to  samo tako

Hahaha, ma ne imas noge alu su ti vezane i kluc drizi neko drugi.

mile
Gost
mile
2 godine prije

Krize nastaju zbog više raznih usroka, a i liječe se na različiti način, ovisno o uzroku.
U zadnjih 400 godina bilo je pedesetak različitih kriza i svaka je zanimljiva sama po sebi.
https://www.scribd.com/document/261363773/Povijest-gospodarskih-kriza

Mateja
Gost
Mateja
2 godine prije

Če pravim, da skrilavec in Amerški orožarji niso donosni. Zato bomo pa imeli tretjo svetovno vojno, nove begunce in možnost jedrskega onesnaženja s kakšnega Izraelskega tajnega jedrskega skladišča.

123
Gost
123
2 godine prije
Zax
Gost
Zax
2 godine prije

Ovo hrvatska je nezavisna drzava me dobro nasmijalo. Politicka elita je hrpa izdajnika koja je za sicu prodala drzavu i narod. Hrvatska vojska je umjesto na hrvatskom granici na ruskoj. Hnb je obicna mjenjacnica kojom se upravlja iz mmf-a i ecb-a jos od 94 godine. Sudbena vlast je korumpirana od… Pročitaj više »

crodaemon
Gost
crodaemon
2 godine prije

Sjedi 5

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Rat košta a na ovim područjima nikad više nebude toliko ratne mašinerije koja je bila devedesetih,razlog-skupljalo se 45 godina a sad se ne skuplja…a kao drugo,rat sa susjedima u našoj situaciji samo produbljuje krizu…mi smo razbijeni u osamdesetima a dokrajčeni u devedesetima,kome to nije jasno,nikad ni nebude…

mladen3x
Gost
mladen3x
2 godine prije

Koja “suverenost” na planeti zemlji?O čemu pričate?Pa SAD,RUSIJA I KINA nisu suvereni jer ovise jedni o drugima koliko se god to nama činilo da nije tako a vi pričate o ostalim zemljama,pih….

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  mladen3x

Povezanost i ovisnost o drugima, neme veza sa suverenizmom. Odluka u okviru ove dvije kategorije, koje si naveo, može biti suverenistička ili sluganska. Razlika je očita.

Far
Gost
Far
2 godine prije

Par dodataka. Ovo sa suverenosti je točno “suverun je onaj koji može da proglasi vanredno stanje”. Hrvatska, ali i bilo koj ex yu republika nema niti s od suvereniteta. Valute su čvrsto vezane za EURO, vojska je pod kontrolom Nato, finansijska i monetarna politika uvjetovana MMF on EDBD i ECB… Pročitaj više »

Ive Oldtimer
Gost
Ive Oldtimer
2 godine prije

Početak Hrvatske tragedije je trenutak kada je donesena odluka osnivanja HDZ sa Franjom Tudjmanom i emigrantima na čelu, slijedi Drugi čin tragedije bez povratka je izjednačavanje antifašističkih i nacional fašističkih quislinskih učesnika u II Svijestkom ratu, treči čin je odluka o kriminalnoj privatzaciji podbnih a nesposobnih poduzetnika. Izlaz iz ove… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik