fbpx

MMF i europski sudovi tiho odbacuju američki pritisak u poslovanju s Iranom

Teheran noću

SAD s neopisivim žarom žele spriječiti Iran u nabavi maski, lijekova i medicinske opreme potrebne sustavu javnog zdravstva da suzbije negativne učinke koronavirusne epidemije. Potezi koje vuče američka uprava pokazuju opsesiju Bijele kuće Islamskom Republikom.

Najnoviji „uspjeh“ Trumpove uprave bi trebala biti blokada zajma kojeg MMF treba dati Iranu da se lakše nosi s koronavirusniM infekcijama.

Nakon što su se pojavila izvješća da Sjedinjene Države žele blokirati iranski zahtjev, iranski predsjednik Hassan Rohani upozorio je Međunarodni monetarni fond da iranski zahtjev o zajmu 5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa razmotri bez diskriminacije.

Dok je MMF priopćio da pregovara s iranskim vlastima kako bi shvatio potrebe Irana, neka izvješća navode da je MMF pod američkim pritiskom da odbaci zahtjev Islamske Republike.

„Pozivamo sve međunarodne organizacije da ispune svoje legalne dužnosti. Iran je članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i uvijek je uplaćivao svoje obavezne doprinose, a neki naši resursi nalaze se na njihovom raspolaganju“, kazao je Rohani u srijedu i upozorio da ni za Iran ni za svjetsko javno mnijenje neće biti podnošljivo ukoliko bude diskriminacije Irana i drugih zemalja.

Središnja banka Irana je prošlog mjeseca od MMF-a zatražila zajam od 5 milijardi dolara za financiranje borbe protiv V Covida-19.

Iran proteklih 50 godina, još od vremena šaha Reze Pahlavija, nije tražio nikakve zajmove od Međunarodnog monetarnog fonda. Tajnik Vrhovnog vijeća za državnu sigurnost,  general Ali Shamkhani, tijekom  vikenda je rekao da će SAD iskoristiti sav svoj utjecaj u MMF-u kako bi blokirale iranski zahtjev.

Prvi signal da SAD neće uspjeti

No, kao što smo u više navrata istaknuli, tijekom proteklih dana i tjedana je sve jasnije da SAD više nisu sila s neupitnim globalnim utjecajem.

Prošlog tjedna su Njemačka, Francuska i Velika Britanija Iranu poslale pošiljku medicinske opreme koristeći se sustavom INSTEX, stvorenim kako bi se zaobišle američke sankcije.

Jučer je guverner Središnje banke Irana rekao da je Iran dobio pravnu bitku u Europi protiv američkog pokušaja da blokira iranske fondove u EU i prebaci ih u Washington „kao odštetu za žrtve terora“.

Abdolnasser Hemmati je jučer rekao kako su sudovi u Luksemburgu u sporu u vezi s iranskim fondovima u vrijednosti preko 1,6 milijardi dolara, koje drži Clearstream, koje je Washington htio zaplijeniti, presudio u korist Irana.

„Kroz pravni proces Središnje banke je američki pokušaj da zaplijeni i prebaci iranske fondove iz Europe u SAD poništen“, priopćio je Hemmati.

Guverner je pojasnio da je Iran prvo dobio pravnu bitku u Luksemburgu da se fondovi odblokiraju, a zatim je drugi sud u istoj zemlji izdao privremenu presudu koja sprječava transfer iranskih fondova u Sjedinjene Američke Države. I drugi sudovi u Europi su prethodno odbacili američke zahtjeve da imovinu Središnje banke Irana iskoriste kao „odštetu za žrtve napada 11. rujna 2001. godine“, javlja iranski televizijski kanal SaharTV.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
19 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
crna guja
Gost
crna guja
5 mjeseci prije

sramota

Ico
Gost
Ico
5 mjeseci prije

Daj ne seri, zašto bi bila sramota, ako ti imaš mozak na nivou mozga umno retardiranog majmuna?!? U demokraciji smo, kaj ne ?

crna guja
Gost
crna guja
5 mjeseci prije

rodjo igraj covjece ne ljuti se

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
5 mjeseci prije

Dabogda takvu demonkratiju osjetio na svojoj koži.

octopus
Member
Famed Member
octopus
5 mjeseci prije

Onome koji te je greškom ispljunuo u krmaču umjesto u zahodsku školjku reci da ima mozak umno retardiranog majmuna. Demokracija, kaj ne?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
5 mjeseci prije

Demokracija je kad ti ja kažem da odeš u 3PM – a ti ne odeš.

cro crv
Gost
cro crv
5 mjeseci prije

A dobro kad je demokratija zasto se samo dve stranke u Usradeu bore za oglodjanu kosku od drzave koja jedino zivi od svjeze nastampanog dolara jer ej upumpati taj novac u bilo koju drugu drzavu bi bilo ekstra razvoj na svim nivoima no ne i u usredaeu.I TO DA SE TE STRANKE BORE S RAZLICITIM IDEJAMA KO STO PREDLAZU DRUGIM DRZAVAMA, ZNACI VISE PLURALIZMA GOSPODO IZ REPUBLIKANSKE TJ KRILU DESNOM OD DEMOKRATSKE STRANKE NARAVNO VLADA JEDNOPARTIJSKI SISTEM I U USRADEU A TO ZNACI DA I JEDNI I DRUGI IMAJU IZGLEDA IDEJU SAMO KAKO SE BOGATITI NA BILO CIJI RACUN I BILO KAKO NIJE BITNO NIMALO JER NE ZABORAVIMO TU CINJENICU DA ONI NEMAJU NIMALO MILOSTI NI PREMA KOME .E PA KAD JE TO TAKO E ONDA MI PRESTANIMO DA SE UOPCE OBAZIREMO Na to sto kazu amerikanci bilo cijeg porijekla. E Pa demokratije NEMA nigdje
g. ICO ZATO STO TO TAKO HOCE LJUDSKI USUD DA SE TAKO IZRAZIM. ZNACI DOSLO JE DOBA KAD SE VISE NE POZNAJEMO. I SAD NEKA MI NEKO KAZE POMOCI CE OVAJ ILI ONAJ.TU SU U PITANJU SAMO STRATESKI POSLOVNII INTERESI ZNACI SAMO EKONOMIJA NARAVNO i bogata naftom ili plingasom.I DANAS SUTRA S LJUDSKIM POTENCIJALOM.HA TO SE NIKAD NE ZNA.

Bili
Gost
Bili
5 mjeseci prije

Visoko uređena država sa tisućama godina kulture i tradicije sa ogromnim naučnim i industrijskim kompleksima ima samo par slučajeva gripe, tamo nema korone i spaljenih bolnica, oni su pre napredni za ostatak zemljana, samo miomiris šafrana gdje se god okreneš.

Njima ne treba pomoć kršćanske evrope koju žarko žele uništiti, oni sve mogu sami sa svojom superiornosti.

Sir Oliver
Gost
Sir Oliver
5 mjeseci prije

Amero sotonistim ne znaju šts je sramota.

Hogar
Gost
Hogar
5 mjeseci prije

Amerikancima morate priznati da su dosledni, tj. dosledno krvoločni. Kuba 60 godina sankcija, Severna Koreja skoro 70, Iran 40, Venecuela i Rusija tek 10-15, sitno nešto…
Poruka je: usprotivi nam se i NIKAD ti neće biti oprošteno liše tvoje potpune kapitulacije i poniženja.
E, došla su konačno druga vremena, kad i najveći uvlakači ne mogu a da ne vide ko su i kakvi su.
Mislim da bi najbolje bilo da SAD nastave ovim kursom, najbolje za ostatak sveta to jest.
Pompeo, Đina Haskel, Adam Šif, američki Kongres i Senat itd. su najbolja moguća reklama za Rusiju, Kinu, Kubu, Iran, Venecuelu, S. Koreju i ostale ponosne zemlje koje ne daju da ih gringosi gaze šta god da ih to koštalo.
Virus se širi, i to ne Covid-19.

Bili
Gost
Bili
5 mjeseci prije

Šta se događa sa Erdyem? Odavno nema članka o jahaču apokalipse, kakvo je stanje kod njega što se tiče korone?

Zadranin
Gost
Zadranin
5 mjeseci prije

Gamad jedna amerokenjska. I svi vi, što podržavate i/ili pravdate amerokenjske akcije i poteze: jadni ste i bijedni.

Gamad.

P***!

FATIH
Gost
FATIH
5 mjeseci prije

EU CE KONACNO MORATI POKRENUTI REVOLUCIJU S CILJEM STICANJA SLOBODE I NEOVISNOSTI.OVO JE PRILIKA DA NAKON 1945. IZADJU IZ OKOVA OVALNOG UREDA.

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Vrlo dobro.

Bili
Gost
Bili
5 mjeseci prije

“Vrlo dobro.”

Služimo narodu!

Red Dog
Gost
Red Dog
5 mjeseci prije

Na mestu voljno 🙂

varjag
Gost
varjag
5 mjeseci prije

Nemam riječi da izrazim koliko mi je američka politika odvratna……………….

Abe 04
Gost
Abe 04
5 mjeseci prije

Ovi pacijenti iz Washingtona, kako uopće dođu na ideju zaplijeniti pa ovo je stvarno da ih sve u luđačke košulje treba i na jake lijekove iza sedam brava.

kocki
Gost
kocki
5 mjeseci prije

Samo da znate koliko sam ponosam sto sam docekao da vidim kako Amer place,koje li lepote……

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
19
0
()
x