MMF i europski sudovi tiho odbacuju američki pritisak u poslovanju s Iranom

Teheran noću
18 komentara

SAD s neopisivim žarom žele spriječiti Iran u nabavi maski, lijekova i medicinske opreme potrebne sustavu javnog zdravstva da suzbije negativne učinke koronavirusne epidemije. Potezi koje vuče američka uprava pokazuju opsesiju Bijele kuće Islamskom Republikom.

Najnoviji „uspjeh“ Trumpove uprave bi trebala biti blokada zajma kojeg MMF treba dati Iranu da se lakše nosi s koronavirusniM infekcijama.

Nakon što su se pojavila izvješća da Sjedinjene Države žele blokirati iranski zahtjev, iranski predsjednik Hassan Rohani upozorio je Međunarodni monetarni fond da iranski zahtjev o zajmu 5 milijardi dolara za borbu protiv koronavirusa razmotri bez diskriminacije.

Dok je MMF priopćio da pregovara s iranskim vlastima kako bi shvatio potrebe Irana, neka izvješća navode da je MMF pod američkim pritiskom da odbaci zahtjev Islamske Republike.

„Pozivamo sve međunarodne organizacije da ispune svoje legalne dužnosti. Iran je članica Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke i uvijek je uplaćivao svoje obavezne doprinose, a neki naši resursi nalaze se na njihovom raspolaganju“, kazao je Rohani u srijedu i upozorio da ni za Iran ni za svjetsko javno mnijenje neće biti podnošljivo ukoliko bude diskriminacije Irana i drugih zemalja.

Središnja banka Irana je prošlog mjeseca od MMF-a zatražila zajam od 5 milijardi dolara za financiranje borbe protiv V Covida-19.

Iran proteklih 50 godina, još od vremena šaha Reze Pahlavija, nije tražio nikakve zajmove od Međunarodnog monetarnog fonda. Tajnik Vrhovnog vijeća za državnu sigurnost,  general Ali Shamkhani, tijekom  vikenda je rekao da će SAD iskoristiti sav svoj utjecaj u MMF-u kako bi blokirale iranski zahtjev.

Prvi signal da SAD neće uspjeti

No, kao što smo u više navrata istaknuli, tijekom proteklih dana i tjedana je sve jasnije da SAD više nisu sila s neupitnim globalnim utjecajem.

Prošlog tjedna su Njemačka, Francuska i Velika Britanija Iranu poslale pošiljku medicinske opreme koristeći se sustavom INSTEX, stvorenim kako bi se zaobišle američke sankcije.

Jučer je guverner Središnje banke Irana rekao da je Iran dobio pravnu bitku u Europi protiv američkog pokušaja da blokira iranske fondove u EU i prebaci ih u Washington „kao odštetu za žrtve terora“.

Abdolnasser Hemmati je jučer rekao kako su sudovi u Luksemburgu u sporu u vezi s iranskim fondovima u vrijednosti preko 1,6 milijardi dolara, koje drži Clearstream, koje je Washington htio zaplijeniti, presudio u korist Irana.

„Kroz pravni proces Središnje banke je američki pokušaj da zaplijeni i prebaci iranske fondove iz Europe u SAD poništen“, priopćio je Hemmati.

Guverner je pojasnio da je Iran prvo dobio pravnu bitku u Luksemburgu da se fondovi odblokiraju, a zatim je drugi sud u istoj zemlji izdao privremenu presudu koja sprječava transfer iranskih fondova u Sjedinjene Američke Države. I drugi sudovi u Europi su prethodno odbacili američke zahtjeve da imovinu Središnje banke Irana iskoriste kao „odštetu za žrtve napada 11. rujna 2001. godine“, javlja iranski televizijski kanal SaharTV.

europairanMMFSADSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
crna guja
4 godine prije

sramota

Hogar
4 godine prije

Amerikancima morate priznati da su dosledni, tj. dosledno krvoločni. Kuba 60 godina sankcija, Severna Koreja skoro 70, Iran 40, Venecuela i Rusija tek 10-15, sitno nešto…
Poruka je: usprotivi nam se i NIKAD ti neće biti oprošteno liše tvoje potpune kapitulacije i poniženja.
E, došla su konačno druga vremena, kad i najveći uvlakači ne mogu a da ne vide ko su i kakvi su.
Mislim da bi najbolje bilo da SAD nastave ovim kursom, najbolje za ostatak sveta to jest.
Pompeo, Đina Haskel, Adam Šif, američki Kongres i Senat itd. su najbolja moguća reklama za Rusiju, Kinu, Kubu, Iran, Venecuelu, S. Koreju i ostale ponosne zemlje koje ne daju da ih gringosi gaze šta god da ih to koštalo.
Virus se širi, i to ne Covid-19.

Zadranin
4 godine prije

Gamad jedna amerokenjska. I svi vi, što podržavate i/ili pravdate amerokenjske akcije i poteze: jadni ste i bijedni.

Gamad.

P***!

FATIH
4 godine prije

EU CE KONACNO MORATI POKRENUTI REVOLUCIJU S CILJEM STICANJA SLOBODE I NEOVISNOSTI.OVO JE PRILIKA DA NAKON 1945. IZADJU IZ OKOVA OVALNOG UREDA.

Red Dog
4 godine prije

Vrlo dobro.

varjag
4 godine prije

Nemam riječi da izrazim koliko mi je američka politika odvratna……………….

Abe 04
4 godine prije

Ovi pacijenti iz Washingtona, kako uopće dođu na ideju zaplijeniti pa ovo je stvarno da ih sve u luđačke košulje treba i na jake lijekove iza sedam brava.

kocki
4 godine prije

Samo da znate koliko sam ponosam sto sam docekao da vidim kako Amer place,koje li lepote……

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI