”Moć i novac drže zatvorene egipatske granice dok izraelska zračna luka ostaje otvorena,” kaže sinajski vodič

Izraelsko-egipatska granica
7 komentara

Izraelski službeni stav je izbjegavanje okupljanja gužve na prijelazu koji je žarišna točka za tisuće izraelskih turista i zaustavljanje građana koji posjećuju zemlju crvene zone. No, osnivač Sinai Lovers, Facebook stranice koja usmjerava posjetitelje poluotoka, kaže da se zdravstveni problemi ne tiču izraelskih dužnosnika.

Izrael sada razmišlja o zatvaranju zemlje na tri ili četiri tjedna, vjerojatno od početka siječnja, jer broj slučajeva COVIDA-19 i dalje raste.

U utorak je Izrael zabilježio više od 3.000 novih slučajeva koronavirusa zbog čega se vlada okupila u srijedu i razgovarala o novoj seriji restriktivnih mjera.

Izrael je također zatvorio svoje granice za strane posjetitelje, ali Izraelcima koji žele putovati u inozemstvo to je dopušteno pod uvjetom da po povratku uđu u karantenu.

Turistička oaza

Zanimljivo je da, iako zračna luka Ben Gurion na periferiji Tel Aviva još uvijek djeluje, granica s Egiptom ostaje zatvorena; činjenica je za koju Guy Shiloh, izraelski turistički vodič za Sinaj koji vodi Facebook stranicu pod nazivom Sinai Lovers, tvrdi da krši osnovna prava građana zemlje.

Prema izraelskom zakonu, svaki građanin smije napustiti zemlju, ali sada je zbog pustošenja i ubijanja koje uzrokuje koronavirus to pravo ukinuto, kao i Shilohova sposobnost za zaradu.

Do izbijanja pandemije sredinom ožujka, Shiloh je nekoliko puta posjetio Sinajski poluotok i dogovarao brojne ture za grupe izraelskih posjetitelja u regiji.

Iako Shiloh tvrdi da njegov posao nikada nije bio izuzetno profitabilan, pružio je određeni prihod. Međutim, sa zatvaranjem granice i otkazivanjem tura, sada je prisiljen pouzdati se u pomoć vlade.

“Ja sam pravnik, ali prije četiri godine odlučio sam postati turistički vodič. Sinaj je nevjerojatan i jedinstven. Ima prelijepe krajolike i mještani su se navikli na naše posjete i rado nas dočekuju.”

U 2019. Egipat je primio nešto manje od pola milijuna izraelskih turista, koji su odabrali odmor na poluotoku, što je porast od 31 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Službeni brojevi još nisu dostupni za ovu godinu, ali Shiloh tvrdi da su drastično niži nego prethodnih godina.

Borba protiv sustava

Shiloh se pokušao boriti protiv pada i u kolovozu kada su on i drugi članovi njegove skupine podnijeli peticiju izraelskom Visokom sudu, zahtijevajući da izvrši pritisak na Ministarstvo unutarnjih poslova koje je bilo odgovorno za zatvaranje granice.

Ministarstvo je odgovorilo na peticiju rekavši da će prijelaz Sinaj ostati zatvoren s obzirom na to kako su slučajevi COVIDA-19 budu rasli, a Visoki sud nije imao izbora nego prihvatiti to.

Shiloh je još jednom pokušao sreću sredinom listopada, nedugo nakon završetka drugog zaključavanja u zemlji, ali nije imao sreće i prijelaz Taba ostaje zatvoren.

Izraelski službeni stav je da želi spriječiti masovna okupljanja na granici na kojoj se prošle godine okupilo 70.000 izraelskih turista tijekom blagdana. Druga briga je što je Egipat i dalje crvena zemlja s više od 120.000 slučajeva koronavirusa.

Politika i novac diktiraju pravila

Ali Shiloh je uvjeren da iza zatvaranja stoje “novac i moć”, a ne zdravstvene brige.

“Nema logike u održavanju zračne luke otvorenom, dok je prijelaz Taba zatvoren. Osim toga, da vlasti stvarno žele osigurati da se nitko ne zarazi, na granici bi instalirali beskontaktne uređaje za procjenu temperature ili neke druge korake za obračun s problemom,” kaže turistički vodič.

Zbog toga je, dodaje Shiloh, zatvaranje granice najvjerojatnije diktirano političkim i ekonomskim – umjesto zdravstvenim problemima.

Donedavno, Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su postali crvena zona zbog sve većeg broja pacijenata s COVIDOM-19, smatrani zelenim zbog intervencije izraelskog ministarstva vanjskih poslova koje je željelo izbjeći štete bilateralnim vezama s novim regionalnim saveznikom.

“Kad je Sinaj u pitanju, odluka je bila ekonomska. Rečeno mi je da se gradonačelnik Eilata [izraelskog južnog odmarališta, koji se graniči s Egiptom] protivio otvaranju granice sa Sinajom jer bi gradski hoteli pretrpjeli ozbiljne gubitke.”

Oslanjajući se uglavnom na domaći i strani turizam, Eilat je tijekom pandemije izgubio velik dio prihoda, a nezaposlenost je u listopadu premašila 40 posto.

U pokušaju suočavanja s krizom, izraelske vlasti pretvorile su odmarališta Eilat i Mrtvo more u takozvane otoke zelene zone za koje je prije dolaska potreban negativni test na koronavirus.

Međutim, unatoč pokušajima da spasi gospodarstvo područja, ono još uvijek pati od malog broja turista, a otvaranje Sinaja sa svojim jeftinim, ali luksuznim hotelima moglo bi biti posljednji čavao u lijesu izraelskih južnih odmarališta.

“Još uvijek čekamo odgovore iz Ministarstva unutarnjih poslova. Prema zakonu, oni su nam dužni pružiti službeno objašnjenje zašto drže tu granicu zatvorenom”.

Ministarstvo je trebalo dati svoje odgovore do srijede, ali sada kada je novo zaključavanje pred vratima, Shiloh je uvjeren da će vladino tijelo to iskoristiti kao izgovor da zadrži tu granicu zaključanom.

“Moj je osjećaj da će odugovlačiti i pokušati spriječiti otvaranje te granice. Budući da razumiju da će, nakon što je otvore, duh izaći iz boce i neće ga moći vratiti bez puno muke.”

EgipatIZRAELShilohSinai Lovers
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Novac i moć diktiraju uvjete zatvorili su cjelii svijet.

dr.Franjo
3 godine prije

Danas u 21. stoljeću imamo najveći konc logor u povjesti čovječanstva ali se o tome ne piše ili jako malo a zove se pojas Gaze.
Ali zato svaki dan slušamo o dnevniku ane frank, pa auschwitz, birkenao itd.
Razmislite malo o tome.

dr.Franjo
3 godine prije

Tko printa novac kontrolira cijeli svije.
A znate li uopće tko ima monopol na printanje novca?
Koja rasa?

gigi pinna
3 godine prije

Egipat? Jesu to oni “mali od kužine” od zio-nazija koji im asistiraju u organízacíji najvećeg konc-logora na svijetu?

Antinwo HR
3 godine prije

2005 godine bio sam u Izraelu i vidio kako se Izraelci odnose prema Palestincima.Okovana palestinska područja visokim zidom,kao u konclogoru!To ne rade pravi Židovi već otpad khazarski.2008 godine bio u Egiptu i imao problema na aerodromu zbog izraelskoga pečata u Putovnici. Arapi ne podnose Židove i Izrael barem koliko sam čuo od Egipčana

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI