Moguće pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu potkopava stabilnost u Europi

Makedonija

Američki Senat podržao je, u listopadu, napore Skopja za članstvom u NATO-u. Međutim, razgovori o tom pitanju nedavno su odgođeni.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je NATO-ove pokušaje uvrštavanja Makedonije, ističući kako to narušava stabilnost i vodi sukobu u Europi.

“Stav Rusije o proširenju NATO-a dobro je poznat. Taj je proces sam po sebi destruktivan, potkopava povjerenje i stabilnost na europskom kontinentu i dovodi do pojačane konfrontacije. Sve nove članice pridružuju se savezu, uključujući Sjevernu Makedoniju (možda se pridruži NATO savezu u nadolazećim mjesecima)”, izjavio je voditelj 4. europskog odjela Yuri Pilipson.

Očekuje se kako će proces pristupanja savezu biti dovršen u prosincu na samitu NATO-a u Londonu.

Skopje pokušava postati član NATO-a više od desetljeća, ali to je bilo problematično zbog spora s Grčkom – trenutnom članicom bloka – oko imena zemlje, budući da Makedonski susjed ima istoimenu sjevernu regiju.
Kako bi riješila to pitanje, zemlja je održala referendum u rujnu 2019. godine i preimenovana je u Sjeverna Makedonija, rješavajući 27-godišnji spor oko imena.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Dimce
Gost
Dimce

Kako bi riješila to pitanje, zemlja je održala NEUSPEŠNI referendum u rujnu 2019. godine i preimenovana je u Sjeverna Makedonija, rješavajući 27-godišnji spor oko imena.

tihobl
Gost
tihobl

Makedonija je odrzala NEUSTAVNI referendum koga je MZ proglasila uspjesnim.

Iza_horizonta
Gost
Iza_horizonta

Nešto razmišljam kad bi nekim slučajem Nato promjenio svrhu postojanja sa imaginarnih prijetnji i preorjentisao se na borbu protiv organizovanog kriminala, kakva bi vriska nastala na balkanu 😁

samo tako
Gost
samo tako

Tad bi NATO krepao od glada 😆😆

puf
Gost
puf

@Iza_horizonta

Imaginarne prijetnje? Ovo neka šala? NATO članice nisu savršene, svi to znamo, ali su mnogo bolje od Rusije. Jako je vidljivo kako završavaju svi oni koji Rusiji nisu po volji. Tako se dobije Pridnjestrovlje u Moldaviji, Nagorno Karabah u Azerbejdžanu, Abhazija i Južna Osetija u Gruziji, Donbas i Krim u Ukrajini. šta je sljedeće?

Kuga
Gost
Kuga

puf jesi li ti lud svaki dan ili samo kada ne uzmes tableticu. NATO = NORTH ATLANTIC TERORIST ORGANISATION je kartel kriminalaca koji terorizira i ucijenjuje cijeli svijet a sve u interesu krupnog USA kapitala koji posjeduje vojnu industriju ili ti proizvodjnju igracki za velike decke.

xyx
Gost
xyx

Zar uopće postoji ikakva dilema da li će S Makedonija ući u NATO??Pa cili scenario održavanja na životu ,nasuprot Grcima,Bugarima ,Albancima,Srbima..održava upravo NATO.Ako bi igdi referendum ,ZA NATO,moga proć ,a da ne treba Šeksova kemija,to bi bila S Makedonija.Uopće ne razumin čemu se to rusofili nadaju ..Nekoj mini ruskoj zoni?Sve je ,ljudi ,NATO,nego se njemu ne žuri proglašavat ono što narod neće..Narod će se prominit.Ako ne za 10 godina,oće za 50.Evo ,recimo Srbija je u NATO uronjena 90 %.Ali narod neće.NIšta..Ide karavna dalje,dok se narod ne opameti ili biološki izmjeni…
A što se tiče standarda života,čak i šugava i opljačkana RH ,radnicima iz Srbije i Makedonije izgleda bajno!

Kuga
Gost
Kuga

SINKO Iza… Pa NATO vrhuska je skupina kriminalaca, sljam ljudskog roda bez obzira na naciju.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo

Jednom sam cuo razgovor dvojice meni neznanih.
Prva osoba: Kada bi moj sin odlucio biti policajac u nekoj Balkanskoj vukojebini ili NATO vojnik skratio bih ga za glavu.
Druga odoba: A zasto zar to nije casno?
Prva osoba: Bolje da ga ja smaknem koji sam ga napravio nego da ga mrzi ili smakne netko iz bijelog svijeta, i jos mu uz to psuje i oca i majku koji su ga napravili i donjeli na svijet.

Nakon toga cesto sam razmisljao o tim rijecima i shvatio da u stvari ta prva osoba ne grijesi mnogo, ali sam svoju djecu odgojio tako da niti ne pomisljaju baviti se tim poslovima, da nebih dosao u iskusenje pomisliti ili reci nesto kao i ta prva osoba.

Kuga
Gost
Kuga

Amerikenjci su gazde u Makedoniji vise od 10 godina. Tako negdije prije 10 godina bijah u Skoplju sluzbeno smijestio seu hotelu na obali Vardara, nakon 3 dana mi otkazuju gostoprimstvo jer su dosle nenajavljene neke glavonji iz CIA-e i US army. To mi je bio znak da se u Makedoniji nece moci raditi, dosao sam jos par puta, ali nikada vise nisam odsjeo u tom je*enom hotelu. Makedonija je USA kolonija, kao i Kosovo.

xyx
Gost
xyx

Makedonci mogu zahvaljivati USA do neba.Prošli su kroz period raspada SFRJ sa minimalnim neredima.A bili su bobma koja je mogla biti satrvena.Samo zahvaljujući USA i NATO ,održan je mir i sve ide po nekakvom pregovaračkom scenariju..Oni koji bi mogli proklinjat USA jesu Hrvati .Hrvati su potpuno bespotrebno prošli kroz užasni rat sa cca 15.000 mrtvaca i stotinama tisuća invalida,blesavih itd..A zapravo je RH branila avnojske granice SRH i SFRJ ,što znači da rata nije trebalo biti.Nego su USA naplatili drčni Tuđmanov kurs ,jer USA ne prašta onima koji krše planove i dogovore.Srbi ,Milošević i ekipa,koji su kao i Tuđman igrali se nekakvih manga i delija,također su dobili po rebrima..

Stabilnost i mir
Gost
Stabilnost i mir

Zbog toga treba BALKAN Unija!

Mlata
Gost
Mlata

Moguće je al malo kasnije, ne “ovakvi i ovi”

Slavonac
Gost
Slavonac

Megli ste je imat devedeseti.Ali ste mislili da mozete napraviti veliku srbiju.Drukcije je kad hoces neciji teritorij,a drukcije je branitise.

Carlosan
Gost
Carlosan

KOme to treba?

Meni ne treba

Mercury
Gost
Mercury

Pa to je samo pitanje vremena.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik