Moguće pristupanje Sjeverne Makedonije NATO savezu potkopava stabilnost u Europi

Makedonija
14 komentara

Američki Senat podržao je, u listopadu, napore Skopja za članstvom u NATO-u. Međutim, razgovori o tom pitanju nedavno su odgođeni.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kritiziralo je NATO-ove pokušaje uvrštavanja Makedonije, ističući kako to narušava stabilnost i vodi sukobu u Europi.

“Stav Rusije o proširenju NATO-a dobro je poznat. Taj je proces sam po sebi destruktivan, potkopava povjerenje i stabilnost na europskom kontinentu i dovodi do pojačane konfrontacije. Sve nove članice pridružuju se savezu, uključujući Sjevernu Makedoniju (možda se pridruži NATO savezu u nadolazećim mjesecima)”, izjavio je voditelj 4. europskog odjela Yuri Pilipson.

Očekuje se kako će proces pristupanja savezu biti dovršen u prosincu na samitu NATO-a u Londonu.

Skopje pokušava postati član NATO-a više od desetljeća, ali to je bilo problematično zbog spora s Grčkom – trenutnom članicom bloka – oko imena zemlje, budući da Makedonski susjed ima istoimenu sjevernu regiju.
Kako bi riješila to pitanje, zemlja je održala referendum u rujnu 2019. godine i preimenovana je u Sjeverna Makedonija, rješavajući 27-godišnji spor oko imena.

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dimce
4 godine prije

Kako bi riješila to pitanje, zemlja je održala NEUSPEŠNI referendum u rujnu 2019. godine i preimenovana je u Sjeverna Makedonija, rješavajući 27-godišnji spor oko imena.

Stabilnost i mir
4 godine prije

Zbog toga treba BALKAN Unija!

Mercury
4 godine prije

Pa to je samo pitanje vremena.

Iza_horizonta
4 godine prije

Nešto razmišljam kad bi nekim slučajem Nato promjenio svrhu postojanja sa imaginarnih prijetnji i preorjentisao se na borbu protiv organizovanog kriminala, kakva bi vriska nastala na balkanu 😁

Kuga
4 godine prije

Amerikenjci su gazde u Makedoniji vise od 10 godina. Tako negdije prije 10 godina bijah u Skoplju sluzbeno smijestio seu hotelu na obali Vardara, nakon 3 dana mi otkazuju gostoprimstvo jer su dosle nenajavljene neke glavonji iz CIA-e i US army. To mi je bio znak da se u Makedoniji nece moci raditi, dosao sam jos par puta, ali nikada vise nisam odsjeo u tom je*enom hotelu. Makedonija je USA kolonija, kao i Kosovo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI