Moskva bijesna na Berlin zbog nedostatka saradnje oko Navaljnog

Aleksej Navalni
21 komentar

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova dalo je izjavu u kojoj upozorava Njemačku i njene saveznike u NATO i EU da će biti odgovorni za akcije Berlina u vezi sa navodnim trovanjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Izvanredna intervencija stigla je nakon što je pozvan njemački ambasador u Moskvi da uloži protest zbog onoga što je Ministarstvo nazvalo pokušajima Berlina da diskredituje Rusiju na svjetskoj sceni nakon navodnog trovanja ruskog opozicionara.

Komentari su uslijedili u srijedu, kada je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takođe kritikovao Nijemce zbog prikrivanja ruskih istraga o stanju antikorupcijskog aktiviste.

„Ambasadoru je uručen snažan protest zbog neosnovanih optužbi koje je njemačka vlada iznijela protiv Rusije u kontekstu bolesti i hospitalizacije ruskog državljanina Alekseja Navaljnog i očigledne upotrebe njegove situacije od strane Berlina kao opravdanja da diskredituje našu zemlju na međunarodnoj sceni“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova. „Njemačka vlada i njeni saveznici u NATO i Evropskoj uniji snosit će punu odgovornost za posljedice takve politike.“

Ruske diplomate zatražile su od Njemačke da pruži detaljan odgovor na zvanični zahtjev ruskog Generalnog tužilaštva od 27. avgusta 2020. godine, tražeći od Berlina da navede detalje o liječenju Navaljnog, dijagnozi i rezultatima testova, kao i da priloži kopiju medicinske dokumentacije pacijenta i biološki materijal za uporedna ispitivanja.

Ako Berlin ne odgovori na ruski zahtjev, Rusija će to smatrati „eklatantnom neprijateljskom provokacijom“ i „odbijanjem njemačke vlade da pomogne u utvrđivanju istine nepristrasnom istragom“. To bi bilo “opterećeno posledicama po rusko-njemačke odnose” i moglo bi zakomplikovati međunarodnu situaciju, navelo je ministarstvo.

Njemački ambasador u Rusiji Geza Andreas von Geyr izjavio je tokom sastanka da slučaj Navaljni nije pitanje samo Njemačke i Rusije, radije se pozivajući na međunarodne saveze Berlina. „Tokom razgovora sa prvim zamjenikom ministra spoljnih poslova, ambasador von Geyr je još jednom naglasio da ovaj slučaj nije pitanje bilateralne njemačko-ruske agende. Citirao je izjave EU, NATO, G7 i mnogih drugih država“, navodi se u poruci iz ambasade moskovskoj novinskoj agenciji TASS.

Ranije tokom dana, Lavrov je rekao da je Berlin nedavno odbio da podijeli informacije o hemijskoj analizi koju su sproveli njemački vojni toksikolozi, kako bi spriječio Rusiju da shvati „obim znanja koje njemačka vojska posjeduje u sferi hemijskih supstanci“.

„Naravno, skupili smo dosta pitanja za naše njemačke kolege u vezi sa apsolutno neprimjerenim odnosom prema onim zvaničnim upitima koje smo poslali u Berlin, uključujući zvanični upit Generalnog tužilaštva za pružanje pravne pomoći u skladu sa sporazumom između naše dvije zemlje“, primijetio je. „Nismo zadovoljni suštinom reakcije na naše ovlašćene, pravne i osnovane zahtjeve za ispunjavanje obaveza prema međuvladinim sporazumima o pravnoj pomoći, niti smo zadovoljni apsolutno neprihvatljivim tonom kojim se saopštava njemački stav svjetskoja zajednici “.

Prema Lavrovu, Njemačka je dugo ignorisala ruske upite – a ponovljeni zahtjevi Moskve su svi dobili odgovore u vidu „Znate već sve i za sve treba da odgovarate“.

Moskva je više puta kritikovala Njemačku zbog, kako je rekla, odugovlačenja oko navodne sonde za trovanje i propusta da odgovori na zahtjeve ruskih zvaničnika podnijete još u avgustu. Berlin je odgovorio rekavši da su urađena sva potrebna odobrenja za zahtjeve, ali podaci nisu mogli biti proslijeđeni ruskoj strani, jer je istraga još uvijek u toku.

Odnosi između Moskve i Berlina pogoršali su se nakon što je njemački ministar spoljnih poslova Heiko Maas rekao da njegova nacija ima “puno dokaza” da je ruska država stajala iza trovanja opozicionara. Maas je takođe razmišljao o nametanju novih sankcija Moskvi zbog incidenta, nagovještavajući da bi to moglo čak uticati na Sjeverni tok 2 – veliki projekat gasovoda, u koji su umiješane i evropske i ruske kompanije.

Njemački zapadni saveznici odmah su se okupili oko Berlina i izrazili sopstvenu „zabrinutost“ zbog trovanja Navaljnog. London je prozvao ruskog ambasadora zbog tog pitanja, a zemlje G7 dale su izjavu u kojoj su osudile napad na Navaljnog, ali su izbjegle da otvoreno okrive Moskvu.

Rusija je odgovorila miniranjem same ideje o sankcijama kao „apsurdnu“, istovremeno izjavivši da je spremna da sarađuje sa Njemačkom u istrazi incidenta.

Ruski opozicionar Navaljni hitno je prebačen u lokalnu bolnicu u sibirskom gradu Omsku 20. avgusta nakon kolapsa na letu Tomsk-Moskva. Pao je u komu i bio je priključen na respirator na odjeljenju intenzivne njege. 22. avgusta prebačen je helikopterom u bolnicu Charite u Berlinu.

Njemačka vlada je kasnije tvrdila da su, ispitavši uzorke Navaljnijevih testova, toksikolozi Bundeswehra [njemačke vojske] došli do zaključka da je na blogera uticalo toksično sredstvo iz porodice Novičok. Berlin je pozvao Moskvu da razjasni okolnosti incidenta, dodajući da će razmotriti potencijalne sankcije u vezi sa incidentom.

Rusija je izjavila da je zainteresovana da istraži šta se dogodilo Navaljnom. Ipak, prema ruskom ministarstvu spoljnih poslova, Berlin još uvijek nije predstavio nijedan dokaz svoje verzije incidenta.

U ponedeljak je berlinska klinika saopštila da Navaljni više nije u komi i da je skinut sa respiratora.

Aleksej Navalninjemačkarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
3 godine prije

Opet Švabe čačkaju mečku.

Ringo10a
3 godine prije

Nebitno. Sad je bitno kako da dobiju kompenzaciju za ST2 kao od Francuza za Mistrale.

Zagor
3 godine prije

Mislim da su propale sve nade za mirnim rješenjem ove višegodišnje svjetske krize.
Očito su svi akteri odabrali strane, čak i oni naizgled neopredjeljeni.
Ovo što se sada događa je dodatno polariziranje gologuzije.
To se da isčitati iz nevjerojatno oštre ruske reakcije.

Max
3 godine prije

Nijemci provode nanještaljku pa neće surađivati sa žrtvom iste.

LNZ
3 godine prije

Ovo nije više ludilo nego čisti kretenizam.
Saudijci razkomadaju novinara u svojoj ambasadi i nikom ništa……….a ovdje skočili do neba bez dokaza kao u slučaju Škripalj.
Pa i budali je jasno da Moskva nema ama baš nikakvog motivaa za ovo. A da su ga stvarno htjeli ubit, ovu budaletinu navaljnjeg bi neki mrtav pijan zgazio autom ko mrava i mirna Bosna.

Sino-Belarus
3 godine prije

Da su rusi imalo pametni i dan danas bi berlin pod njihovom kontrolom…

qints
3 godine prije

Zasto Rusi ne podsjetu Nijemce na njihove zlocine u Rusiji i nad svim ostalim Slavenima?
Zasto ne recu Nijemcima da je brojka od 27 miliona veca od navodne brojke 6 miliona?

Nijemci se jos uvijek pridrzavaju one Goebbelsove krilatice
Ponovi laz tisucu puta i postat ce istina. To Nijemci radu s Navalnim.

Rusi moraju podsjetiti Merkel na nacisticki DNA koji zivi u Njemackoj naspram Rusa i svih ostalih Slavena.
Za njih je dobar Slaven samo ako je porobljen, asimiliran ili mrtav.

glen
3 godine prije

Njemački medicinari su pronašli tragove Novichoka kod blogera Navaljnog u njegovoj krvi, koži, urinu i boci s vodom iz koje je pio, javlja Der Spiegel.
Ovako Der Spiegel siri fake news.
Wikipedia pokupi i postane istina.

nekoime
3 godine prije

Otrovan je novičokom iz Saddamovih zaliha, potvrdili Englezi.

medo
3 godine prije

CNN
Trump silent as world leaders call for answers from Putin on alleged Navalny poisoning.
Pa zato jer je to alleged
a znaci navodno.

Ringo10
3 godine prije

Njega i njegovu zenetinu trebaju zadrzati u Njemackoj

davor3
3 godine prije

Velike lazi iz s zapada.

HAG / DEN HAAG, 10. rujna / TASS /.

 Moskva je spremna razgovarati o situaciji o ruskim blogerom Aleksejem Navalnim u okviru Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), ako to pitanje iznese Njemačka,
izjavio je u četvrtak TASS-u stalni ruski predstavnik u OPCW-u Alexander Shulgin.

“Još se posebnosti pojavljuje u” slučaju Navalny “, napomenuo je.” Jučer su njemački dužnosnici izjavili da su predali sav materijal koji potvrđuje da je ruski državljanin otrovan OPCW-u. Međutim, provjerili smo ove izjave i utvrdili da su neistinite: Njemačka nije poslala ništa Tehničkom tajništvu OPCW-a ni jučer ni jutros. “” Očekujemo da će Njemačka dati jasno objašnjenje po ovom pitanju “, naglasio je Shulgin.

Ringo10
3 godine prije

MA nisu ga Rusi trebali poslat Nijemcima. Opet su ispali naivni jer su mislili da se sa njemackim nacistima moze posteno suradjivat

A Navaljano govno je u velikom sranju. Jer slijedeci put kad zapadne sluzbe budu htjele od njega napravit mucenika kako bi okrivili Rusiju, to ce biti definitivno i on ce biti pokojni.

Da sam na njegovom mjestu trazio bih da me vrate u Rusiju jer jedino tamo niko nije zainteresiran za njegovu smrt niti koga briga za njega.

A njegova takozvana politicka karijera u Rusiji je gotova. I on je Zapadu potpuno beskoristan.
I to je velika opasnost za njegov izdajnicki bezvrijedni zivot.

ALi to je vec njegov problem.

Dusan
3 godine prije

Ako Njemačka i Rusija prestanu suradnju i Sjeverni tok, Amerikanci profitiraju. Eto vam motiv i krivac.

Croatia
3 godine prije

Obična zapadnjačka lakrdija i manipulacija. Na šta su spali bijednici ,kao Rusi neznaju ništa napravit bez otrova. Moj savjet braći Rusima radite kao „Saudijci“ Engleski i Američki saveznici i prijatelji sa motornim pilama i mačetama isjeku novinara puno je zabanije i nikom ništa. Nema sankcija,nema osude rezima,nema protjerivanja diplomata.

jetflash
3 godine prije

da se njemačka i rusija dogovore njima nema kraja! njemačka je dovoljno moćna da ne trpi ucjene sa zapada pa sjeverni tok su dogovorili a amweri bjesne! i nikome ništa. da se dogovore evropa bi bila sigurna. dosta su ameri tlačili evropu.

Perun
3 godine prije

Toksikolozi Bundeswehra (njemačke vojske) došli do zaključka da je na blogera uticalo toksično sredstvo iz porodice Novičok.
Berlin ce morat da razjasni okolnosti incidenta oko analize(citaj došli do zaključka koji nema potporu u tehnickoj dokumentaciji provedene analize) …P.S..Navaljni je predstavljen kao vojnik Bundeswera ili pripadnik njemacke vojske …Nijemci bi onda trebali objasniti sta to Navaljni radi u Russiji zadnjih godina …Zar se Nijemcima(citaj njemackoj vojsci ) moze vjerovati ….Slaven Bijelac Slobodan Strijelac

Vlastimir
3 godine prije

Fašizam u Nemačkoj nije nestao.Jeste li mislili da jeste?

NSU
3 godine prije

Zar ti stvarno misliš da bi ovaj izdajnik bio živ da je Putin htio drugačije?

Messerschmitt
3 godine prije

Da su ga Rusi htjeli ubit, sigurno bi ga ubili. Npr. u nekoj automobilskoj nesreći. A ne sa otrovom koji samo “oni imaju”. i to bez uspjeha. Hmmm nisu Rusi baš toliko nesposobni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI