Moskva komentira prebacivanje nuklearne tehnologije svom ključnom savezniku

Iskander M
8 komentara

Rusija ne planira dati Bjelorusiji znanje i iskustvo za modificiranje svojih zrakoplova za nošenje nuklearnih projektila, kaže visoki diplomat

Rusija ne namjerava dati Bjelorusiji tehnologiju koja bi joj omogućila modificiranje svojih vojnih zrakoplova za nošenje nuklearnog oružja, rekao je u petak visoki ruski diplomat. Govoreći u Prvom odboru Opće skupštine UN-a, koji se bavi pitanjima kontrole naoružanja i sigurnosti, Konstantin Vorontsov, zamjenik šefa ruskog izaslanstva, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da NATO premjesti svoju nuklearnu infrastrukturu bliže ruskoj granici. Moskovski izaslanik istaknuo je da je Poljska nedavno razmatrala uključenost punog formata u nuklearne misije.

“Takve aktivnosti iz Varšave znatno su pojačane. Bjelorusija i Rusija to uzimaju u obzir”, rekao je, dodajući da su savezničke protumjere u potpunosti u skladu s Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja. Diplomat je rekao da ti koraci uključuju prijenos ruskih sustava Iskander-M, koji su naoružani konvencionalnim projektilima, u Bjelorusiju.

Vorontsov je rekao da bi druga mjera bila opremanje bjeloruskih zrakoplova SU-25 sredstvima za nošenje nuklearnog oružja, ali da “prijenos tehnologije koja bi omogućila opremanje takvim oružjem nije u planu”. Objasnio je da Rusija ne planira “fizički opremiti bjeloruske sustave nuklearnim bojevim glavama niti prebaciti takve bojeve glave na bjeloruski teritorij”. Naglasio je da Moskva također nema namjeru uspostaviti objekte za skladištenje nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Diplomat je dalje rekao da će Rusija pomno pratiti politiku NATO-a, osobito nakon što je Poljska predložila smještaj američkog nuklearnog oružja na svom teritoriju. “Ovo će biti vrlo destabilizirajući korak, to je očito”, upozorio je Vorontsov.

Krajem kolovoza, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je Minsk završio pripremu nekih svojih vojnih zrakoplova za nošenje nuklearnog oružja. Zatražio je pomoć Rusije u tom smislu tijekom sastanka s predsjednikom Vladimirom Putinom krajem lipnja, kada je izrazio zabrinutost zbog zahtjeva Poljske da SAD rasporedi taktičko nuklearno oružje na njenom tlu.

BjelorusijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ante
1 godina prije

Ne trebate objaviti ovaj komentar pošto to nije tema. Samo želim zahvalit redakciji što su vraili ovaj stari izgleda kod komentiranja.

Max
1 godina prije

Samo jedan ima prst na crvenom gumbu.

Samo U Prolazu
1 godina prije

Ako moze jedan Izrael imati nuklearno oruzje, zasto ga svi ne bi imali? (Vecina drzava ionako cini manje genocida nego oni.)

tihobl
1 godina prije

Sta ti je dobar diplomata – kaze da nece prebaviti znanje i tehnologiju niti modifikovati Su-25. To je tacno. A tacno je da su modifikovali u Rusiji bjeloruske Su-24.
Kaze da nece Rusija skadistiti svoje bombe kod Lukasenka. I to je tacno. A i sto bi skladistili svoje bombe kad su Lukasenku dali iskandere, a dio projektila ima i nuklearne glave. Naravo da to Moskva nikad nece priznati kao sto ne priznaje ni Izrael, ali sad Lukaseno ima atomskih bombi koliko i Izrael – izmedju 0 i 200. Koliko imaju moze saznati samo napadac.
Sad je Bjelorusija izjednacena sa Izraelom i sad se mogu praviti ludi kao izraelci. A ruske diplomate mogu gmumiti ameikance i sve negirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI