Moskva poziva NATO da formalno odustane od planova za ulazak Ukrajine i Gruzije

NATO
14 komentara

Rusija je pozvala NATO da odustanu od svoje namere da prime Ukrajinu i Gruziju u svoje redove, tvrdeći da bi to koristilo „fundamentalnim interesima evropske bezbjednosti“.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je u četvrtak proširilo ideju o sveobuhvatnom bezbjednosnom sporazumu sa Zapadom, objavivši u petak opširno saopštenje.

Ideja ovog sporazuma je bila da pruži konkretne, pravno obavezujuće garancije bezbjednosti za više strana u Evropi. Prvi put ga je pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin ranije ovog mjeseca.

Za Rusiju, proširenje NATO na istok ostaje među najvećim bezbjednosnim problemima, pri čemu Moskva više puta naziva potpuno neprihvatljivom mogućnost da se Ukrajina pridruži alijansi.

Tekući kurs „uvlačenja Ukrajine u NATO” vjerovatno će rezultirati raketama i drugim „destabilizujućim oružjem” koje će biti raspoređeno u zemlji, upozorilo je ministarstvo spoljnih poslova.

„Ovakvo neodgovorno ponašanje stvara neprihvatljive prijetnje našoj bezbjednosti, izaziva ozbiljne vojne rizike za sve uključene strane, sve do sukoba velikih razmjera u Evropi“, saopštilo je ministarstvo.

Dok je blok više puta tvrdio da se „pitanje hipotetičkog članstva Ukrajine u NATO tiče isključivo Kijeva i alijanse“, ovi planovi zapravo krše sopstvene obaveze bloka, istakle su ruske diplomate.

Blok je vezan drugim obavezama uz sporazum koji je pokrenuo Washington, uključujući i one u okviru Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS).

Ove obaveze – odnosno osnovni princip nedjeljive bezbjednosti u Evropi – u suprotnosti su sa procesom proširenja NATO, saopštilo je ministarstvo. Ovaj princip je podržan višestrukim međunarodnim ugovorima, uključujući Povelju o evropskoj bezbjednosti iz 1999. godine, u kojoj se izričito navodi da potpisnici „neće ojačati svoju bezbjednost na račun bezbjednosti drugih država“, dodaje ministarstvo.

„U fundamentalnim interesima evropske bezbjednosti, neophodno je formalno odbaciti odluku samita NATO u Bukureštu 2008. da će „Ukrajina i Gruzija postati članice NATO“, jer je to u suprotnosti sa opredjeljenjem lidera svih država članica OEBS“, navodi se u saopštenju.

Poziv Moskve je, međutim, brzo odbio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je ponovio stav da se potencijalni ulazak Ukrajine u blok tiče samo alijanse i Kijeva.

„Pozicija NATO kada je u pitanju naš odnos sa Ukrajinom ostaje nepromijenjena, osnovni je princip da svaka nacija ima pravo da izabere sopstveni put… uključujući i vrstu bezbjednosnih aranžmana čiji dio želi da bude“, rekao je Stoltenberg novinarima.

Sličnu primjedbu iznio je i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji se žalio na određene „prepreke“ na trnovitom putu zemlje ka NATO.

„Nastavljamo putem ka NATO. Idemo, ali tu je barijera. Vidimo li to ili ne? Ili nas nije briga? Hajde da zaobiđemo barijeru? Ali ne možemo da je zaobiđemo“, rekao je Zelenski lokalnim medijima.

GruzijaNATOrusijaSporazumukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Doktor Zivago
2 godine prije

Tko ili sto je putin i njegovi dzenerali da uvjetuju drugim drzavama i narodima s kim ce stupiti u vojne ili ekonomske saveze.
Zar nemaju dovoljno prostora za zivot u rusiju?
Ta njihova papagajska mantra o nekakvim nato raketama koje im prijete je neozbiljna i smijesna.

Vendetta
2 godine prije

Ne razumijem poantu ovih tekstova više. Ovakvi tekstovi su bili zanimljivi do korone gdje su neki jos vjerovali da postoji sukob Zapad vs Rusija vs Kina….Sada nakon ured 2 godine pandemije jasno nam je svima kao dan da je svaki sukob između ovih sile izrežiran pa tako i ovo što se dešava u Ukrajini….Stvarno nema smisla pisati o Rusiji, Ukrajini, Nato, a posebno ne i dalje drzati Rusima stranu i pisati hvalospjeve o njima…U ovom svemu Rusi su se pokazali kao izuzetno slab narod, a nihov veliki vođa je napokon pokazao laicima svoje pravo lice i pripadnost istoj skupini vladara, nema tu sukoba, nema tu razlika, samo iluzije kreirane da mase misle da se ovi nesto bore hjooooj….Pa mogu mislit sa vrijeme 2 svj rata kako su se sastajali Hitler Staljin i ostali u nekom dvorcu na sjeveru Škotske, i u dobrom drustvu uz pice i hranu umirali od smijeha… Čitaj više »

Cobanovic
2 godine prije

U boj, u boj, za LAZ svoj!

david
2 godine prije

i moji rusi, vi ste u ratu, zapad ( natovci ) ce vas smazati za marendu….zapad sve zdere pred sobom

mol
2 godine prije

Sjećam se da su se prije nekoliko godina Rusi žalili na raketne sustave u Europi i kada je pitanje postavljeno Amerikancima, rekli su Rusima da su ti sustavi tu da se brane od napada Irana.
Dakle, Rusi su morali podsjetiti Amerikance da sustavi nisu bili samo usmjereni na njih, ali kada pogledate kartu, lokacija tih sustava, odnosno Iran, nije imala nikakvog smisla.
Sve do tada, Amerikanci su vrijeđali inteligenciju Rusa i gospodina Putina , očito je dosta ovih američkih gluposti i laži.

mol
2 godine prije

Sjećam se da su se prije nekoliko godina Rusi žalili na raketne sustave u Europi i kada je pitanje postavljeno Amerikancima, rekli su Rusima da su ti sustavi tu da se brane od napada Irana.
Dakle, Rusi su morali podsjetiti Amerikance da sustavi nisu bili samo usmjereni na njih, ali kada pogledate kartu, lokacija tih sustava, odnosno Iran, nije imala nikakvog smisla.
Sve do tada, Amerikanci su vrijeđali inteligenciju Rusa i gospodina Putina , očito je dosta ovih američkih glu posti i laži.

ad astra
2 godine prije

Odakle netko crpi pravo da uvjetuje drugu državu da se ne pridruži nekoj svjetskoj organizaciji? I onda pričamo o demokraciji i o tome da netko drugi izaziva sukobe. Države se udružuju da bi ostvarile obostrane koristi i nitko nema pravo utjecati na to. Rusija je izazvala rat u Ukrajini i sad očekuje da će Ukrajinci pohrliti u njihov zagrljaj.

Mudantinac sam
2 godine prije

zašto bi ukrajna i gruzija odustale od natoa kad je moskva sastavni dio nato paradigme. a to je ubijaj bombama vakcinam i medijskim zaflupljivanjem širokih narodnih masa. dobar auto, dobar mobitel i stan iz reklame . ako je za sve to preduvjet pikica… a moj mamone nije problem. RUSIJA JE NATO

Max
2 godine prije

Logičan potez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI