Moskva upozorava EU zbog zaplijenjene imovine

Maria Zaharova
40 komentara

Rusija će odgovoriti istom mjerom ako se njezina sredstva daju Ukrajini, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova

Svi zapadni pokušaji prebacivanja zaplijenjene ruske imovine u Ukrajinu bili bi “barbarizam”, ustvrdila je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova. Ako bude potrebno, Moskva je spremna nametnuti odgovor “milo za drago”, dodala je. Govoreći na brifingu za novinare u petak, Zakharova je istaknula da su zemlje EU-a mnogo uložile u Rusiju, što znači da je značajan iznos imovine u europskom vlasništvu ostao u zemlji. Njihova je vrijednost veća od vrijednosti ruske imovine koju su zaplijenile strane države, ustvrdila je glasnogovornica. Zakharova je inzistirala na tome da Rusija želi djelovati u okviru zakona i da će SAD-u i njegovim saveznicima dati “svaku posljednju priliku” da preispitaju bilo kakve planove zapljene ruske imovine. Međutim, dodala je da je Moskva u potpunosti spremna braniti svoje interese, uključujući korištenje “jednakih kompenzacijskih mjera”. Primjedbe su se odnosile na novu radnu skupinu EU-a, osnovanu kako bi se istražili načini kako da Rusija financira buduću obnovu Ukrajine.

“To se mora učiniti u skladu s EU i međunarodnim pravom, a trenutačno nema izravnog modela za to”, rekao je švedski premijer Ulf Kristersson, komentirajući novu skupinu. Stockholm trenutno predsjedava Vijećem EU-a.

Zapadne zemlje zamrznule su stotine milijardi dolara vrijedne ruske državne rezerve, kao i imovinu Rusa koje smatraju bliskima vladi. Moskva je te mjere označila kao pljačku. Zakharova je naglasila da imovinska prava ne bi trebala biti podložna hirovima i geopolitičkim potrebama nekolicine nacija, dodajući da je američka vanjska politika često sklona divljim promjenama. Tvrdila je da je takav slučaj Venezuela, gdje je Washington ranije spominjao Juana Guaida kao legitimnog vođu s pravom upravljanja nacionalnim bogatstvom.

“Sada zapadna izaslanstva posjećuju Nicolasa Madura, čovjeka kojeg smo uvijek smatrali legitimnim predsjednikom, kao da se ništa nije dogodilo”, rekla je Zakharova. “Dakle, sve što sada govore o Rusiji, njihove optužbe, prijetnje i ucjene, može nestati u trenutku. Zapamtite moje riječi.”

Glasnogovornica je upozorila na to da bi se međunarodna zajednica trebala suprotstaviti pokušaju izvlaštenja ruske imovine. Zemlje bi se inače mogle naći na udaru “navodno nepristranog” financijskog sustava pod kontrolom Zapada, upozorila je Zakharova.

rusijaSADZakharova
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prika
1 godina prije

I vas se upozorava za zlocinacke poduhvate na suverenu drzavu pa nista , imovinu treba svu uzeti da se bar dio stete namiri Ukrajini.

Dr. Evil
1 godina prije

A jest dobra ova ruska kuja. Šteta što ima poganu jezičinu.

Ante
1 godina prije

Neka Rusi prestanu plačati kredite za stare dugove svim državama koje su zaplijenile imovinu. Pa da vidiš dreke iz europskih bankarskih sektora.

Tupko Glupko
1 godina prije

“Zakharova je istaknula da su zemlje EU-a mnogo uložile u Rusiju, što znači da je značajan iznos imovine u europskom vlasništvu ostao u zemlji. Njihova je vrijednost veća od vrijednosti ruske imovine koju su zaplijenile strane države, ustvrdila je glasnogovornica.”

Još jedna genijalnost europskih političara.
Što su gluplji, pokvareniji i korumpiraniji, to su na višoj funkciji.

MNK
1 godina prije

Zakharova opet pijana.

Ivan
1 godina prije

Moskva treba poceti plijeniti imovinu EU bande razbojnika..

Max
1 godina prije

Vratit će in se istom mjerom.

gargamel
1 godina prije

Jedini zaključak iz bezkonačnih komentara, uglavnom nebuloza je ; Jugoslavija ( ni prva ni posleratna ) nije bila suverena , kratko rečeno, mogao je svaki jebivjetar da je razvali. Ne da žalim, dapače, kunem dan kad je ikad stvorena. Bio bih najsretniji, da su neki imali mudanca i ostali u u svojoj državi, saveznicoj Hitlera. bar bi sačuavali obraz, zvali se kako i tada, ovako presvučeni kod mene izazivaju prezir, a to je drugačije od mržnje, još gore.

Ološ
1 godina prije

Toj kriminalno-terorističkoj bandi treba prijetiti oružjem, ne nekakvim pravnim glupostima.

Oli
1 godina prije

Slatki cukerančić

Alex Keller
1 godina prije

Pravo jačega je i dovelo do ovog rata u Ukrajini ,kao i do svih agresija koje su počinili USA nakon 2.sv.rata, prevazišavši i Hitlerovu Njemačku. Da bi se sanirala šteta od rata u Ukrajini, nije dovoljno 200 milijardi $,ili €. Treba bar 10 puta toliko. U Afganistanu je potrošeno preko 2.000 milijardi,a izgleda gore nego na početku američke agresije. O Iraku bolje i ne pričati,ili Siriji,Libiji,itd. Ali tko bi to mogao zaplijeniti novac Zapadnim agresorima,donositeljima demokracije,među kojima je bila i Ukrajina.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI