Musk negira da je dao Starlink Rusiji

Starlink
42 komentara

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk porekao je da je ruskim vojnicima snabdjeo svoju satelitsku internet mrežu Starlink. Službu je naširoko koristila ukrajinska vojska tokom borbe sa Rusijom.

“Izvestan broj lažnih vijesti tvrdi da SpaceX prodaje terminale Starlink Rusiji”, rekao je Musk na svojoj platformi X (bivši Twitter) u nedjelju. “Prema našim saznanjima, nijedan Starlinks nije prodat direktno ili indirektno Rusiji.”

Upitan da li se terminali Starlinka mogu nekako aktivirati iz Rusije, Musk je odgovorio da „Starlink sateliti neće zatvoriti vezu u Rusiji“.

Muskovi komentari dolaze kao odgovor na tvrdnje Kijeva da ruske snage koriste satelitsku uslugu Starlink na bojnom polju. Ukrajinska glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane (GUR) saopštila je u nedjelju da je presrela razgovor između ruskih vojnika. Objavio je snimak od 15 sekundi, na kojem se može čuti kako osoba na ruskom kaže „Starlink radi, imamo internet [pristup].“

Portparol GUR-a Andrej Jusov tvrdio je da ruske trupe “sistematski” koriste terminale Starlink. Novinska internetska stranica o vojnoj temi Defence One citirala je ukrajinske izvore ove sedmice koji su rekli da su kijevske snage prvi put otkrile upotrebu Starlinka od strane Rusije “prije nekoliko mjeseci”.

Moskva nije komentarisala ove optužbe. SpaceX je u četvrtak objavio odvojeno saopštenje u kojem se navodi da kompanija “ne posluje bilo koje vrste sa ruskom vladom ili njenom vojskom” i da “nikada nije prodala ili reklamirala Starlink u Rusiji, niti je isporučivala opremu na lokacije u Rusiji”.

Musk je Kijevu poklonio oko 20.000 Starlink terminala ubrzo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u susjednoj državi u februaru 2022.

Milijarder je, međutim, rekao da je odbio zahtjev Ukrajine za aktiviranje usluge Starlink na Krimu, uz objašnjenje da bi napadi Kijeva na rusku Crnomorsku flotu doveli do dalje eskalacije. Obećavajući podršku Ukrajini, Musk je više puta rekao da se zalaže za mirno rješavanje sukoba.

rusijaStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Dao ga je Ukrajini.

hogar strašni
2 mjeseci prije

koliki je vijek trajanja tih balona starlink?

Crescent
2 mjeseci prije

Boji se…. Ovako se ljudi nisu bojali ni za vrijeme tzv komunizma

nastran
2 mjeseci prije

a zašto Rusi ne bi sami izradili terminale na osnovu zarobljenih primjeraka…što se tiče spajanja poznati su kao dobri hakeri?

Jomla
2 mjeseci prije

Starlinkom je pokrivena Ukrajina uključujući i Donbas i Lugansk. Sami su krivi, jbg… 😛 😛

Darko
2 mjeseci prije

A zašto ne bi smio dati jer ako Biden može sve dati fašističkoj Ukrajini u čemu je onda problem?

noppo
2 mjeseci prije

da mu rusi nisu shekali Starlink…

nessy
2 mjeseci prije

Ako su Rusi zarobili ispravne terminale (a jesu), i koriste ih na teritoriju odvojenih republika, sto ima Musk s tim? Nece valjda osoblje Starlinka provjeravati svakog pojedinog korisnika? Dok je racun za koristenje placen, signal je van Rusije, sto ima Musk s tim. UA neka bolje cuva opremu, i neka ne cvile k’o pi..ice, trazeci da netko drugi rijesi problem koji su sami izazvali. Musk je prije svega biznismen, prema UA je pokazao dobru volju, brojnim donacijama, a ipak su mu iz vlade porucili da ‘odhebe’, i gleda svoja posla. UA politicari su inace vrlo drski i bahati prema donatorima, bez ijedne rijeci zahvale, ikada. Samo, ‘daj jos, malo je, kasno je, moglo je i prije’. Cigani, zicari, korupcija do neba. S miljrdama koje su dobili, mogli su imati vojnu paradu na Crvenom Trgu.

Гавран
2 mjeseci prije

Prema izvoru, Ruska mobilna “odbrambena linija” sastoji se od otprilike 2.100 različitih automobila i proteže se na oko 30 km. Montaža strukture počela je u julu 2023. godine; podignuta je u slučaju proboja

Ante
2 mjeseci prije

Još za vrijeme Iransko Iračkog rata Ameri su uhvaćeni da prodaju indirektno oružje jednoj i drugoj strani. Što ba ne bi prodavali starlink Rusima? 😀

Tысяча = Tisuća
2 mjeseci prije

Elon Minsk je skriveni, latentni prijatelj Rusije to USA rezim znade i uhvatice ga uskoro za zub.
Svi zapadni ili natovski politicari sutu, svi oni znaju da im je bogastvo labilno.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Video koji je izazvao pozornost. “Ruski projektil Invar-M sa T-90M razneo Bredli IFV na udaljenosti od 4.815 METARA. Poreklom iz bivšeg Sovjetskog Saveza, 9M119 Svir i 9M119M Refleks su protivtenkovske rakete koje koriste navođenje laserskim snopom. Iako dele sličnosti u svom dizajnu i nameni, njihov domet i odgovarajuće platforme za lansiranje se razlikuju. Napravljene za tenkovsko i protivtenkovsko naoružanje glatkih cevi od 125 mm [2A45, 2A46 i 2A46M], ove rakete se takođe nazivaju AT-11 Sniper u NATO govoru. Nazivi “Svir” i “Refleks” inspirisani su rekom Svir, odnosno terminom “refleks”. Ove rakete su preuzele ili su ugrađene u sistem 9K112 Kobra u nekoliko regiona. Raketa Refleks se koristi u tenkovima kao što su T-90, srpski M-84AS i pojedini modeli T-80 i T-84. Naime, Narodna Republika Kina je postavila sopstvenu proizvodnu liniju za ovu raketu, povezujući je sa svojim tenkovima Tip 98.” Ima i dalje. Indija… “Invar 9M119M i Invar 9M119M1 [Invar-M]… Čitaj više »

Lucija, prva
2 mjeseci prije

“Украјински извори су јавили да је војска Руске Федерације стигла до Индустријског пута у Авдејевки.

Растојање је смањено на 3 км – могуће је да ће Оружане снаге Украјине бити потпуно одсечене у наредна 24 сата у Авдејевки.

Подсећа на Дебаљцево 2014.”

Josip
2 mjeseci prije

A zasto ne bi dao, sto su Ukrajinci svete krave da sam oni mogu izvoljevati? Pa dajte Rusi vec jednom dotucite tu gamad..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI