Musk osuđuje nedostatak “izlazne strategije” u ukrajinskom sukobu

Elon Musk
7 komentara

Strane uključene u ukrajinski sukob moraju da rade na načinima da ga privedu kraju, predložio je u subotu izvršni direktor SpaceX-a i Tesle Elon Musk.

Odgovarajući na X (bivši Twitter) post kolege milijardera Davida Sachsa, u kojem je ovaj komentirao da Predstavnički dom odobrava račun o potrošnji koji uključuje novih 61 milijardu dolara za Kijev, Musk je primijetio da se sukob pretvara u „vječni rat .”

“Moja najveća briga je što ne postoji izlazna strategija, samo vječni rat u kojem djeca ginu u rovovima od artiljerije ili punjenja mitraljeza i snajpera kroz minska polja”, napisao je Musk.

Musk ovaj put nije elaborirao svoj stav prema samom zakonu o pomoći, ali je krajem marta napomenuo da bi to “trebalo zavisiti od pravilnog obračuna o tome kako se finansijska sredstva koriste i plana za rješavanje sukoba”.

Milijarder nije eksplicitno stao na stranu tokom sukoba u Ukrajini. Isporučio je Kijevu besplatne internetske terminale Starlink i pristup satelitskoj mreži, ali je kasnije odbio aktivirati uslugu u blizini ruskog lučkog grada Sevastopolja na Krimu zbog straha da bi Ukrajina mogla iskoristiti tehnologiju za eskalaciju sukoba napadom na rusko Crno more Flota sa vođenim dronovima.

U februaru je Musk rekao da SAD treba da prestanu da pomažu Ukrajini u potpunosti jer  “ne postoji način da  Rusija izgubi rat”.

“Ova potrošnja ne pomaže Ukrajini. Produženje rata ne pomaže Ukrajini”,  izjavio je on na forumu na X Spacesu. Prošlog mjeseca Musk je također upozorio da  “pravo pitanje”  u sukobu sada leži u tome koliko će teritorije Kijev izgubiti prije nego što pristane da sjedne na mirovne pregovore s Moskvom.

Rusija je više puta ponavljala da je otvorena za mirovne pregovore ako Ukrajina prihvati  “realnost na terenu”.  Moskva je također upozorila da zapadna pomoć i pošiljke oružja Ukrajini samo pogoršavaju i produžavaju sukob. U međuvremenu, SAD su sve bliže odobravanju još 61 milijarde dolara za Kijev. Nakon što ga usvoji Dom, o zakonu o pomoći Ukrajini trebalo bi da glasa Senat kasnije ove sedmice.

elon muskSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
11 dana prije

Nebitno.

Graciela
11 dana prije

lažnjak se opet proserava

Bruno
11 dana prije

Izlazna strategija je jednostavna. Isključiš 2000 satelita koje si lansirao u “miroljubive svrhe”. I odmah će prestati rat, a cijela teritorija Rusije neće biti prekrivena špijunskim satelitima. Spasiti ćeš milijune života, ili bar dvije države strahovitih razaranja. Ovako daješ lažnu nadu Američkim majmunima da misle da su nepobjedivi u ratu. A ako Amerikanci zakuhaju rat s Rusima, prva stvar neće biti lansiranje atomskog naoružanja, već uništavanje tvojih “miroljubivih” satelita.

anik
11 dana prije

Vjerovali su, da če biti dovoljno samo sankcije, i Rusija če se slomiti.

tihobl
10 dana prije

Ameri imaju izlaznu strategiju – tajno potpisu kapitulaciju, a onda proglase pobjedu i pokupe se iz bivse Ukrajine onajo junacki, pobjednicki, docekaju vojnike sa paradom.

Nakon toga kazu da je to evropski problem.

abc
10 dana prije

Treba mu poskidati sve te njegove špijunske satelite. Pa če kreten da potihne.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI