Muskova kompanija za čipove mozga pod federalnom istragom

Musk - Kompanije za cipove mozga istraga
6 komentara

Neuralink Corp Elona Muska, firma specijalizovana za implantate mozga, suočava se sa federalnom istragom zbog navodnih “kršenja dobrobiti životinja” tokom testiranja proizvoda, izvijestio je Reuters u ponedjeljak, samo nekoliko dana nakon što je milijarder najavio novi vremenski okvir za klinička ispitivanja na ljudima.

Glavni inspektor Ministarstva poljoprivrede SAD-a pokrenuo je istragu negdje “posljednjih mjeseci” nakon što su federalni tužioci rekli da bi Neuralink mogao kršiti Zakon o dobrobiti životinja, izvještava agencija, pozivajući se na vladine dokumente i više izvora upoznatih sa istragom.

Zakon o dobrobiti životinja reguliše tretman određenih životinja koje se koriste u istraživanju i komercijalnom testiranju proizvoda, zabranjujući nehumane postupke koji uzrokuju nepotrebnu patnju ili smrt.

Prema više od 20 sadašnjih i bivših zaposlenika Neuralinka, kao i desetinama internih dokumenata kompanije, Musk je natjerao istraživače u svojoj firmi za čipove za mozak da “ubrzaju razvoj”, što je u nekim slučajevima rezultiralo “pogrešnim eksperimentima”.

“Takvi neuspjeli testovi morali su se ponoviti, povećavajući broj testiranih i ubijenih životinja”, rekli su zaposlenici Reutersu, dodajući da je broj uginuća životinja veći nego što bi trebao biti “iz razloga povezanih s Muskovim zahtjevima da se ubrza istraživanje. ”

Najmanje četiri eksperimenta koja su uključivala 86 svinja i dva majmuna bila su “narušena” zbog “ljudske greške” u posljednjih nekoliko godina, što znači da su testovi morali biti provedeni ponovo, što je rezultiralo više uginuća životinja. Greške su uzrokovane “nedostatkom pripreme od strane osoblja za testiranje koje radi u okruženju ekspres lonca”, dodali su zaposleni.

Dok regulatorni podnesci pokazuju da je Neuralink prošao sve prethodne federalne inspekcije, izvori su rekli Reutersu da kompanija ne vodi tačnu evidenciju o broju životinja koje je ubio tokom testiranja. Međutim, potpuni obim istrage USDA-e još nije jasan i nije poznato da li je istraga direktno povezana sa pritužbama zaposlenih u Neuralinku.

Izvještaji o tekućoj istrazi stigli su samo nekoliko dana nakon što je Musk objavio da bi američki regulatori uskoro mogli odobriti testiranje na ljudima za Neuralink moždani implantat, tvrdeći da bi ispitivanja na ljudima mogla početi za samo šest mjeseci. Međutim, tačan vremenski okvir ostaje maglovit, jer je Musk ranije nagovijestio nadolazeća ispitivanja na ljudima.

Poduzetnik milijarder izrazio je nadu da će moždani implantat omogućiti paraliziranim ljudima da ponovo hodaju, a slijepima da povrate vid, među ostalim medicinskim čudima. Iako nova tehnologija tek treba da bude testirana na ljudima, Musk je demonstrirao čip mozga u više navrata, uključujući prezentaciju u aprilu 2021. u kojoj je majmun makakija navodno igrao video igricu koristeći samo svoj um.

MuskNeuralinkživotinje
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
MrKamenjarac
1 godina prije

…CIPOVO SVOJOJ MATERI PI-ZD-UR-INU,PA DA ZNA NA KOJEM JE KUR-ZU ,NA ELEKTRICNU STOLICU SA NJIME,DOK IMA STRUJE…….

Max
1 godina prije

To zlo treba zaustaviti.

tihobl
1 godina prije

Preseravanje. Istrazivaci su svaki dan rostiljali nakon ugradjivanja cima u mozak svinje. To su bila dobra vremena, svako polijepodne rostilj

veria
1 godina prije

Jasno je da je sve namestaljka, Elon Musk je na meti, srusiti njega i kompaniju( i usput, kupiti je za male pare).

Jozo O
1 godina prije

A što je sa onih Pfizerovih 8 miševa?

Umpah Pah
1 godina prije

Musk najvoli Muskvu ?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI