fbpx

Na izborima u Hong Kongu pobijedila oporba – Za Peking to ne znači ništa, jer je to Kina

Carrie lam Hong Kong

Uvjerljiva pobjeda takozvanih „prodemokratskih kandidata“ na lokalnim izborima u Hong Kongu, koji su održani u nedjelju, nije dobila posebnu pokrivenost kineskih državnih medija. Televizijski kanal CCTV u državnom vlasništvu nije ni komentirao rezultate, samo je optužio Sjedinjene Države da su se miješale u unutarnje poslove Kine.

Državna novinska agencija Xinhua je govorila o činjenici da su se konzultacije održavale tijekom vikenda, ali je pojasnila kako treba uspostaviti red u gradu, dok je Global Timesu u članku na engleskom jeziku priznao veliku pobjedu „demokrata“, precizirajući, međutim, da ovom rezultatu ne bi trebao pridavati poseban značaj. China Daily je komentirao izborne sastanke, ali bez riječi o pobjedi oporbe. Stav kineskih medija odražava po svoj prilici i stav vladinog aparata.

Uspjeh „prodemokratskog fronta“, koji je osvojio oko 90 posto mjesta u okružnim vijećima i imao je koristi od povijesne vrlo visoke izlaznosti od 70 posto onih koji imaju pravo glasa, vjerojatno neće gurnuti ni Peking i ni izvršnu vlast iz Hong Konga, na čelu s guvernerkom Carrie Lam, kojoj Peking daje punu podršku.

Peking će vjerojatno tražiti kompromisne forme s pristalicama ovog pokreta. Čini se da predstavnici Komunističke partije nemaju nikakvu namjeru otvoriti dijalog s predstavnicima zapadnih sila, čak i ako su osvojili 90% mjesta na izborima. Peking je čvrsto pri stavu da je Hong Kong dio Kine i ustav zemlje je iznad lokalne temeljne povelje, dok je Carrie Lam, priznajući neuspjeh njene administracije, samo obećala konzultacije i podsjetila da je želja građana Hong Konga da treba okončati kaos.

Osnovni problem koji stvara ogroman jaz između vlasti u Pekingu i pristaša prozapadne opozicije je ideološke prirode. Kineska vlada želi i održat će status quo, a sigurno će okončati i prosvjede. S druge strane, pobunjenici na čelu s Joshom Wongom žele uvesti više elemenata zapadne liberalne parlamentarne demokracije u životu Hong Konga.

Ovu „ustavnu anomaliju“ bi Hong Kong bi trebao uživati najmanje 50 godina od 1997. godine, kada je iz statusa kolonije  Velike Britanije postao dio Kine. Joshua Wong i njegovi suradnici žele „demokratski sustav vlasti“ i „više građanskih sloboda“, što su bili zahtjevi u dvije velike pobune u autonomnoj regiji Kine.

Zahtjev nekoliko demonstranata da se uvede opće biračko pravo na zakonodavnoj razini, jer su zastupnici u lokalnom parlamentu napola imenovani od interesnih skupina određenih gospodarskih sektora, a pola ih je izabrano, dok izborni odbor imenuje guvernera, ali je i on djelomično sastavljen od izabranih mandatara.

Ovakav sustav prozapadni pobunjenici žele promijeniti i to im je glavna poluga u borbi protiv središnjih vlasti u Pekingu.

No, kada je u pitanju Hong Kong, koji bi ovim promjenama krenuo putem odvajanja od Kine, čini se da nema mjesta za kompromise. Razlike između  ideoloških horizonata i političkih ciljeva dviju strana su prevelike, a kada se sukob ne može riješiti političkim sredstvima, riješit će se silom. Tako je uvijek bilo i bit će.

Peking tu ima sve adute na svojoj strani. Ako situacija degenerira, vojska zemlje može intervenirati u bilo kojem trenutku kako bi uspostavila red i ustavni poredak. Očito je da pobunjenici, prije svega mladi i izmanipulirani ljudi, nemaju ništa čime bi se suprotstavili čak ni lokalnih policiji Hong Konga, da ne govorimo vojsci NR Kine.

Joshua Wong računa da prosvjedi u Hong Kongu neće moći trajati dulje a da ne potaknu oštre reakcije vlasti, što bi za njega i njegove suradnika bio bar neki oblik pobjede. Iako se čini malo vjerojatnim da bi središnja vlada mogla tolerirati da Hong Kong dugo vremena bude talac stalnog kaosa i snažne napetosti, poruka da nema dijaloga s odmetnicima je jasna poruka onima koji se ne brinu za budućnost vlastitog grada.

U konačnici, kao što smo ranije pojasnili, sve da od Hong Konga ostanu samo „ruševine“, susjedni Shenzen ima svu potrebnu infrastrukturu da se aktivnosti iz autonomne regije presele na „kontinentalnu Kinu“. U ovoj situaciji su oni koji bi trebali predložiti kompromisna rješenja novoizabrani zastupnici Hong Konga. Ako oni budu radikalni kao oni koje traže pobunjenici, pregovora neće biti.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
36 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Siniša
Member
Siniša
1 godina prije

Još kada dodamo da je Tramp stao na stranu demonstranata i da je potpisao zakon o zaštiti ljudskih prava i demokratije u Hong Kongu….neće izaći na dobro.

Ha ha
Gost
Ha ha
1 godina prije
Reply to  Siniša

ekonomski uvjetovano ponašanje
kinezi će lagano gušiti hong kong
i naseljavali odanim ljudima
volim diskretan šarm azijskih diktatura

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Jedan od scenarija, mada mislim da će ga ugušiti i da će se razseliti za primjer.

Hohoho
Gost
Hohoho
1 godina prije
Reply to  Ha ha

A koja zemlja tako ne radi ako zeli uspostaviti vlast nad nekim podrucjem? Po tome je onda usa prva diktatura svijeta.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Ha ha

Mala digresija… “U Plimutu, u saveznoj državi Masačusets, gde se 1620. godine godine iskrcao brod “Mejflauer”, u kome su bili novi doseljenici koji su sebe zvali hodočasnicima, iduće godine će biti svečano obeleženo 400 godina od novog naseljavanja britanske kolonije Nova Engleska, na severoistoku SAD. Tog dana će se zahvaljivati, kao svih prethodnih 400 godina, na dobroj žetvi, ali i pripadnicima indijanskog plemena Vampanoag i njihovom poglavici Mašasoit, što su im doneli hrane i tako ih spasili gladi tokom zime. Istovremeno, pristalice Dana žalosti, potomci onih domorodaca koji su pomogli da njihove nove komšije prežive, držaće govore o Plimutu, u kojima će podsećati na sve nevolje koje su im doneli doseljenici. Ujedinjeni Indijanci Nove Engleske govoriće o genocidu miliona njihovih sunarodnika nad urođenicima, “krađi” njihove zemlje i nemilosrdnom napadanju na njihove kulturne tradicije. Dok traju govori predstavnika Indijanaca, u celoj Novoj Engleskoj će preostali domoroci udarati u bubnjeve da bi pokazali da ih još uvek ima, iako je najveći deo urođenika umro od zaraznih bolesti koje su doneli doseljenici. Jedan od predstavnika Indijanaca je podsetio da doseljenici iz Evrope ne bi preživeli da ih njihovi susedi Indijanci nisu naučili kako da love i kako da pripremaju hranu od voća i… Pročitaj više »

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Siniša

@Sinisa
Na papiru mrtvo slovo

Zare
Gost
Zare
1 godina prije

“Za Peking to ne znači ništa, jer je to Kina” ..Naravno sta ce drugo da kazu komunisticne vlasti 🙂 Ali po komentarima ovde moze Katalonija ali nemoze Hong Kong. Zar nije to pomalo licemerno? Inace u stvari prvi protesti uopste nisu poceli (pa ni danas) za nezavisnost HK samo da se postuju neki dogovori sa Kineskim vlastima kojima HK do 2047 određuju neki dio samostalnosti u nekim sektorima. Protesti su poceli kad su Kinezi prestali da postuju ovaj dogovor. Naravno ne ocekujem da na to temu bude nekakva analiza na ovom “nepristranom” portalu 🙂

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zare

Katalonij je svoj suverenitet unijela u Španiju kao njen suosnivač, Hong Kong je bio deo Kine kojoj je vraćen suverenitet nad njim…porediti nije moguće.
Problem je nastao kad je Kina htjela ubicu da mu sudi a koji je pušten na slobodu jer Hong Kong nema saradnju sa Tajvanom.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  Siniša

Mozda su tebi svi koji zive u Kini Kinezi al ima između njih ima velikih razlika kao npr. kod nas u bivsoj Jugoslaviji. U stvari HK imaju se za Kineze samo za nesto sasvim drugo kao oni na kontinentu. Problem je poceo kad su se Kinezi poceli mijesat u unutrasnje stvari Hong Konga za koje je bilo dogovoreno da ce ih resavat samo i samo HK.

Siniša
Member
Siniša
1 godina prije
Reply to  Zare

Demonstracije su krenule kada je trebalo donijeti pravilo o izručivanju kriminalca Kini a sve zbog ubice koji je sada na slobodi. Naravno da sam za to da se u Hong Kongu sačuva sve što im je moguće ali ovo je već problem koji može loše završiti po ovu enklavu.
I naravno da znam da u Kini ima svakakvih skupina, to je možda i jedini razlog zašto je ostao tbrdi komunistički sistem jer i sami su rekli da bi se u suprotnom kina raspala kao Jugoslavija;i Vijetnam je isto iz istog razloga ostao komunistički.

janko
Gost
janko
1 godina prije
Reply to  Zare

I koje su to stvari ?

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  janko

To su represija i nadzor. A sve se uvodi pod krinkom jednog ubojice a komunisti su inače za pravdu pa im je to broj jedan. Moš mislit.

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Zare

@Zare
“Kao npr. kod nas u bivšoj Jugoslaviji” 🤔

E, baš si našao primer.

Realno razlike između balkanskih Slavena su neuporedivo manje, nego što su bile razlike između stanovnika nemačkih državica ili Italijana u vreme ujedinjenja i stvaranja nemačke ili italijanske nacije.
Prema Goranu Šariću (da ne jurim sada njegove izvore) oko 40% današnjih Srba, Hrvata i Muslimana-Bošnjaka imaju istog – zajedničkog pretka.

Razloge zbog kojih jugoslavenski projekat nije uspeo treba tražiti u specifičnostima geopolitičkog položaja ovog prostora. U vreme kada su “normalne” evropske zemlje formirale svoje “jedinstvene” nacije, balkanski Slaveni su živeli podeljeni između dva carstva i 3 religije.

Danas su na tom prostoru formirane i još se formiraju posebne “nacije”, što nije nikakav problem.
Mislim da je bolje tako, kada već ne umemo da živimo zajedno.

Kina je nešto drugo.

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  Zare

I napominju kako kineske novine(pod strogom kontrolom) nisu prenjele vjesti kobajage nije im bitno.
Logično je ipak izbacio članak ali naravno suprotan narodu tj. otvoreno podržavajući komunističku diktaturu.
A pazi ove rečenice:” Čini se da predstavnici Komunističke partije nemaju nikakvu namjeru otvoriti dijalog s predstavnicima zapadnih sila, čak i ako su osvojili 90% mjesta na izborima.”
Pa to znaju i kinezi da pripadnike komunističke partije ne zanimaju izbori. Zato se i bore ovi šta smiju. U “pravoj” Kini prosvjednike proguta mrak i cenzurira se sve.

basso
Gost
basso
1 godina prije

Kina je previse jaka da bi se neko mijesao u njene unutrasnje stvari,i da bi neko pokusao da joj otme teritoriju.Nova HK vlast i demonstranti ce to uskoro shvatiti,kinezi ce biti jos ostriji prema njima nakon americkog mijesanja.Trampu bi bilo bolje da usvoji zakon o zastiti crnaca,i zakon o pomoci milionima gladne djece u njegovoj “posebnoj” drzavi.

Zare
Gost
Zare
1 godina prije
Reply to  basso

Nikakva hegemonija nije dobra stvar za covecanstvo, al se bojim da ce posle velikog hegemoma Amerike to postat Kinezi. Ako te zanima kako Kinezi upostavljaju svog Orwella ne treba ti daleko u Kinu gde je to obicna stvar, mozes samo u Beograd gde im Huawei sa pomocu Kimeskih vlasti postavljaju najmodernije kamere za prepoznavu lica i ko zna sta vec.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  Zare

Zare: produži još malo do Bora (Majdanpek) i tamo ćeš još bolje vidjeti naznake budućeg obrasca ponašanja.

Ivan
Gost
Ivan
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Kolonijalna uprava ce pristati na sve moguce uslove ako mogu da se ugrade. Primer je Meita u Obrenovcu gde je uzasna zastita radnika. Dakle, Kinezima treba reci da mogu da ulazu u Srbiju ali pod tim i tim uslovima. Budici da ima treba uporiste u Evropi, ulagace i pod strozijim uslovima u Srbiju.

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  basso

Ček,ček. Zar nije ovdje bilo riječi kako većina hongkožana podržava majčicu Kinu, a sitna grupica izmanipulirana.
Kako sad ovo? Na jedinim izborima u komunističkoj Kini ono suprotno.
Ljudi i naš plaćeni L.R. shvatite da se svi u Kini boje komunističkog diktatora. Kina je prvo gotovo carstvo za Novi svjetski poredak. Orwell na entu.
I dalje imam jednu želju da L.R. djeca žive u Kini i da imaju kinesko državljanstvo. I ujedino mu se ispričavam za ovajvu kletvu al zaslužio je.
Smrt diktauri komunizma.Evropa i Rusija su se riješili zlotvora ali je bilo puno patnje da se dođe do toga. Kineskom narodu preostaje puno godina patnje i krvi da bi se oslobodili pogotovo jer su komunisti napasli para i time još više učvrstili svoju poziciju.

Mali Mujo
Gost
Mali Mujo
1 godina prije

Ti demokrati USA petokolonasi ce na kraju dobiti i to dobro dobiti po ledjima, a biti ce ih po robijama na dugi niz godina sve zbog demokratske edukacije.

tuf
Gost
tuf
1 godina prije

Vrlo je indikativan rezultat izbora za okružna vijeća. Makar se netko može probati tješiti da je to tek lokalna razina, radi se o testu pulsa građana Hong Konga koji očigledno kuca drukčije nego što nas kineski (pa i ruski) mediji žele uvjeriti (da većina građana podupire politiku službene Kine). J… ga, to je stvarnost – znamo da je do toga došlo upornim radom interesnih skupina, ali neće nitko promijeniti mišljenje javnosti preko noći – a još manje bilo kakvom silom. Čini mi se da je Hong Kong trajno otpisan. Kina će ga u nekom trenutku odlučiti gospodarski izolirati, a to će značiti krah za njihov prosperitet jer trgovinski apsolutno ovise o kontinentalnoj Kini. Jedini spas će im biti ošamariti se i prihvatiti stvarnost – da je gospodarska gravitacija okoline jača od njihovih fiks ideja.

Ivan Sever
Gost
Ivan Sever
1 godina prije
Reply to  tuf

tuf: točno, Kina više ne treba Hong Kong i može ga otpisati u svakom trenu. Dakle nema druge budućnosti Hong Konga doli u Kini ili u potpunoj propasti i izolaciji.

PATMAT
Gost
PATMAT
1 godina prije
Reply to  Ivan Sever

Pa nek ga otpišu. Narod Hongkonga je rekao svoje. Možda bio malo siromašniji ali bi mogao pisati ovakve postove . Jedina fiks ideja je da itko osim komunističkih čelnika voli komunizam. Dokazno više puta.

emi
Gost
emi
1 godina prije

Opet su neki “mladi” pristali, da igraju žalostnu ulogu potrošnog materiala u igrokazu, a scenarij za ovaj komično groteskan film se piše u Londonu i Washingtonu, prije svega. Nismo ni mi na Balkanu a i u svim područjim postsocialističkima i postkapitalističkima puno bolji, ovdje skoro pa svi slobodno igramo uloge istoga takvog potrošnog materiala, a scenariji se pišu…pogodili ste i dodajte još Berlin, Beč, Rim, Pariz, Moskvu, Peking…itd. Naravno, da se malom bednom lopovu po imenu Joshua slatko fučka za demokratiju ali izgleda da zajedno sa svojim štabom pripada onom najbednijem ljudskom soju, koji ne može opstati a da ne uživa u manipulacijama hiljada, desetina hiljada, pa čak nekad i milijona ljudi bez obzira na provaliju o koje ih to gura. Kina nema tu šta čekati, jednostavno mora napraviti iskorak i u potpunosti i do kraja integrirati Hong Kong, naravno, zauzvrat mora osujetiti planove nekih močnih organizacija u Šanghaju i Pekingu, koje imaju velike koristi od mafijske demokratije na Hong Kong način što nije lak posao, jer su tu umiješane, več stolječima neke vrlo močne zapadne organizacije, koje svoje korijene puštaju do svih značajnih aktera oronulog zapada.

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije

zašto se omalovažava slobdna volja naroda
Hong Kong spada u top najobrazovaniju grupu ljudi na svijetu
i sada za njih se govori da su izmanipulirani!!!????
prilično uvredljivo, ne čini Vam se ????

ili , možda tamo ima nešto što neki ne žele priznati jer im se ne uklapa u ideološku koncepciju poimanja dobra i zla ????
U SVAKOM SLUČAJU
PODRŠKA SLOBODNOM NARODU HONG KONGA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan

Naroda Hong Konga?

Zar u Hong Kongu ne žive Kinezi?

E, ako u Hong Kongu žive Hongokongoanci, onda je to sasvim druga i čisto demokratska priča. 🤑

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  Ostap Bender

Priznajem, nespretno Sam se izrazio
Stanovnicima Ili žiteljima bi bile ispravnije rijeci

Makar, rijec narod se u govoru cesto koristi kao imenica za masu ljudi povezanih zajednica omogućuje idejama, ne nuzno etnickom

A ako bes cjepidlacimo, u konkretnom slucaju , skliska tema….

Narod je skupina ljudi karakterizirana sljedećim značajkama:

skupno vlastito ime
mit o zajedničkim predcima
zajednička povijesna sjećanja
Jedan ili više razlikovnih elemenata zajedničke kulturna povezanost s određenom “domovinom”
osjećaj solidarnosti kod značajnih dijelova populacije

Po TOJ definiciji
Lakse je ukalupiti Hrvate I Srbe u ist narod nego HK I Kineze 🙂

Ostap Bender
Gost
Ostap Bender
1 godina prije
Reply to  Fabijan

@Fabijan

Ne radi se o cepidlačenju, niti je termin narod slučajan.

Pravo na samoopredelenje je nešto što pripada narodu, ili naciji, a ne bilo kakvoj grupi ljudi po kriterijumima koji su nam u određenom trenutku zgodni.

Inače pod pravom na samoopredelenje podrazumeva se – pravo na vlastitu državu – uključujući i otcepljenje iz državne zajednice, pravo na ujedinjenje sa drugim narodima, pravo na izbor političkog i društvenog uređenja itd.

Kao i svako međunarodno pravo i ovo se primenjuje, kada to odgovara, ili je odgovaralo međunarodno pravnom siledžiji, ili ako siledžija nije dovoljno moćan da nametne svoju volju, jer bi u protivnom npr. Kurdi već odavno imali vlastitu nacionalnu državu.

Iz navedenoga proizilazi i to – da stanovnici Hong Konga imaju jednako pravo na samoopredelenje, koliko i bilo koji gradić u nekom delu ovi naših balkanskih vukoje***ica.

istina boli
Gost
istina boli
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Fabijan
Okani se droge, vidis da te puca jako. Da te pitam kakvu to demokraciju tamo traze, ne bi znao odgovor, kao niti 99% onih debila u HK sto razbijaju i demoliraju sve pred sobom.

emi
Gost
emi
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Pa vidite gospodine Fabijan, da ste malo bolje pratili zbivanja u HK u poslednjih 12 meseci a pritom i malo bolje poznavali istoriju HK u razdoblju prije 1997 onda biste več sami sebi odgovorili, ovako, evo vam malo pomoči: 1. Oni tupan Joshua zajedno sa svojim prijateljima iz američkih i dakako engleskih deep službi žele, da se u HK vrati demokratija, kakva je navodno postojala prije 1997, a tada bogami od demokratije ni milimetra jer je HK bio pod prisilnom upravom londonskog guvernera i SVE značajne su se odluke donosile u Londonu. Samo onako, da se ne zaboravi. 2. Kad netko, posebice mlad i navodno školovan čovjek “misli”, da je demokratija nekakav projekt, kojeg se pokreče sa nasiljem, bili to molotovi koktejli, paljenje sugrađana, bodenje noževima, bacanje kocki od betona na policajce, odapinjanje strela…itd..onda je to dokaz, da takvi ljudi ne misle, da na žalost nisu očito ni sposobni više za takvu vrstu bavljenja mozgom i da su, JER itekako slušaju naređenja malog dripca Joshue&Co, prosto izmanipulisani i to bez mogučnosti povratka. Što če reči, da zapravo mnogima od njih i ne treba neka posebna manipulacija jer su se več odavno nabacili na poseban autopilot. Takva se ljudska glupost na… Pročitaj više »

Fabijan
Gost
Fabijan
1 godina prije
Reply to  emi

kako razgovarati sa nekime tko u startu polazi od pretpostavke da si glup i da ništa ne znaš ???
a praksa je pokazala da osobe nesigurne u svoje znanje i sposobnosti zauzimaju obrambeni stav vrijeđanjem i nepoštivanjem drugih….

Ivo
Gost
Ivo
1 godina prije
Reply to  Fabijan

Odlična samoanaliza. Bravo fabo. Plus od mene.

Ante
Gost
Ante
1 godina prije

Kineski problem u ovom trenutku je taj što ovisi o volji Amerike. Iako kina to ne želi priznati, ali to priznaje na način kako je postupila prema prosvjednicima. Kina neće dozvoliti da joj od Hong Koga rade državu kao što je Tajvan, ali Amerika ima puno sredstava da kazni Kinu kako im god to paše. Kada bi se kina promijenila, pa ne bi više stvarala kozumersko društvo, nego bi stvarala samoodrživi razvoj i tu onom pravom smislu bez figa u đepu, samo tako bi se Kina mogla suprotstaviti zapadnu. Ali to su ionako bajke.

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije
Reply to  Ante

@ante
Kina ovisi o volji Amerike ?
Da postoji međuzavisnost, trgovinska i svakojaka je normala XXI stolječa, ali Kina nije američki vazal

samo tako
Gost
samo tako
1 godina prije

Pobunjenici u HK traže demokratske izborne rezultate, bez 50%-tnog postavljanja neizabranih na funkcije . Pošteno
U slučaju jasnog i transparentnog izraženog tog stava, plavokrvi kolonijalisti če bježati podvijenog repa, da se ne bi dogodila refleksija, pa i da podanici Njezinog Visočanstva postanu pobunjenici zahtjevajuči ukidanje Doma Lordova
Što se tiče Pekinga, do 2047. mogu slobodno razbijati svoj grad

happy trigger
Gost
happy trigger
1 godina prije

ja mislio kinezi jaki tamo bruce lee,jackie chan,,,,a ka bolje razmisliš oni su iz hong konga

POVEZANE VIJESTI

Izbornik