Na ”vratima” Europe – Preko 1000 terorista se iz Sirije vratilo u Maroko i Tunis

terorista
13 komentara

Kako prenosi televizija Al-Manar, nakon bijega s ratišta Siriji i Iraku, gdje je teroristička skupina doživjela potpuni slom u ofenzivi sirijskih snaga, proiranskih milicija, Rusije i Hezbollaha više od 1000 militanata takozvane ”Islamske države” se vratilo u Maroko i Tunis.

Smatra se da se oko 300 terorista, stranih boraca, vratilo u Maroko, odakle navodno potječe šest od 12 terorista koji su izveli napade u Barceloni, kako je izvijestio britanski list The Guardian.

U završnoj fazi vlasti ”kalifata”, procjenjuje se da je oko 1600 Marokanaca otišlo za Irak i Siriju, čime je se ova zemlja popela na vrh po broji stranih boraca u redovima ”kalifata”. U ranijim su procjenama uvijek prednjačili Tunižani, potom Saudijci i Egipćani.

Procjenjuje se da je polovica od onih koji su otputovali u Siriju i Irak poginula u borbama.

Također se smatra da je Tunis dao najviše boraca i da se ISIL-u pridružilo oko 1880 muškaraca, uključujući djecu.

Marokanske vlasti kažu da su već spriječile nekoliko velikih terorističkih napada u Casablanci i Rabatu, ali da imaju ograničena sredstva da zaustave svoje sugrađane da čine terorističke operacije izvan zemlje.

Ne zna se točan broj militanata egipatskog podrijetla koji su se pridružili  terorističkoj skupini, ali se pretpostavlja da je to prilično velika brojka. Egipatska vlada je uvela razne sigurnosne mjere, kako bi se izbjegli teroristički napadi koji bi inače su se dogodili na Sinaju i u drugim dijelovima zemlje.

Sjeverna Afrika se pretvara u bazu terorista koji putuju u Europu, kako bi tamo provodili napade na odabrane ciljeve.

U svojim izvješću o terorizmu za 2017. godinu, glavna policijska agencija Europske unije, Europol, upozorio je svoje zemlje da ISIL ne oskudijeva s dragovoljcima u Europi, često s visokom obrazovanjem i svaki put sve spremnijim za vrijeme napada. Svi su indoktrinirani ekstremističkom ideologijom vehabizma, koja je službeno priznata samo u Saudijskoj Arabiji.

Prema Europolu, vjeruje se da više od 5000 ljudi putuje u EU iz konfliktnih područja u Siriji i Iraku, gdje su bili u redovima raznih terorističkih skupina, ali je najviše boraca takozvanog ”kalifata”.

Oni koji nisu poginuli na bojištu, sada se počinju vraćati, a svi su prošli vojnu obuku i islamističku indoktrinaciju, zbog čega su posebno opasni.

Sirija je nekoliko europskih zemalja okrivila za podržavanje terorista i militanata još od početka sukoba u zemlji.

Posljedice povratka većine stranih boraca iz ratnih zona u europske zemlje, uz terorističke ćelije koje su u mirovanju, uvelike povećava rizik od terorističkih napada.

Povratak militanata u Maroko i Tunis također može imati nesagledive posljedice. I dok se Maroko, navodno, uspijeva nositi s prijetnjom, Tunis ima veći problem, jer su militanti u Siriji i Irak odlazili uz blagoslov moćne islamističke stranke Ennahda, koja je nakon Arapskog proljeća dragovoljno predala vlast ”demokratskim institucijama”, ali još uvijek ima veliki utjecaj u zemlji. Ennahda je ideološki izdanak Muslimanskog bratstva, ali je u zemlji i susjednoj Libiji surađivala s militantnim pokretom Ansar Al-Sharia, Libijskom islamskom borbenom skupinom, neslužbenom podružnicom Al-Qaede, i drugima. Povratak militanata u Tunis prijeti krhkoj stabilnosti zemlje, ali još više Europi, jer iz te sada ”demokratske zemlje” relativno lako može putovati u EU.

Sve ovo su rizici na koje europske vlade nisu računale kada su slale oružje islamistički skupinama u Siriji s ciljem svrgavanja vlade u Damasku, za koju se smatra da ne odgovara zapadnim interesima.

Sirija i Irak su izborili pobjedu, iako još nije konačna, nakon što su platili visoku cijenu. Sada se bojno polje protiv terorizma neminovno seli u Europu, u zemlje svojih bivših pokrovitelja, koje se sada pretvaraju da su ”iznenađene” ovim lako predvidljivim zbivanjima.

Ranije su se svi smijali Assadovim intervjuima u kojima je uvijek upozoravao kako se terorističke skupine ne mogu koristiti za ostvarenje geopolitičkih ciljeva i nadati se da će nakon pobjede, koja se nije dogodila, oni položiti oružje i nastaviti živjeti kao zemljoradnici, industrijski radnici, studenti, građevinari ili činovnici u javnim službama. Nakon svega što su čuli, vidjeli i činili po Siriji i Iraku, to je nemoguće, što znači da će nastaviti djelovati ili na sjeveru Afrike ili u Europskoj uniji.

EnnahdaHezbollahISILIslamska državaKalifatmarokoTeroristi
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
apolo
6 godine prije

Terorizam se vraca kuci!! Zbog njega je i trebalo ukinuti granice, da mogu doci kao ljudi. Suplje price o laksem protoku roba neka pusi tko zeli. Nisu Madjari budale. Svaka drzava mora imati granice koje ce cuvati vojska. Mora se kontrolisati tko zeli uci u zemlju i kakve su mu namjere. Kakav je problem locirati i pohapsiti teroriste ako se vec odavno zna da su godinama u Siriji ili Iraku. Pokrenuti istrage tko je iz vlade slao oruzje teroristima i tretirati ga kao teroristu.

Gaast
6 godine prije

odlican izbor fotke!

Alen
6 godine prije

Ko drugom jamu kopa….

Neko ime
6 godine prije

“To rade, to rade skupstine i vlade

podmeću bombu pod palatu pravde…”

Angela
6 godine prije

Ko im daje pasose (krivotvorene sa laznim imenima i podatcima!), ko im daje pare za tolika putovanja, ko ih usmerava i navodi kuda treb da idu, ko im obezbedjuje baze, ko stvara “celije” u kojima cekaju poziv na akciju (ubijanje civila i rusenje zgrada i sl.), ko im obezbedjuje eksploziv, ko im obezbedjuje logistiku? Ja se cudim kako to da su kombiji kojim ulecu u narod uvek BELE boje i ganc novi?? Ko to snabdeva? To nisu jeftina kola, zar ne? I ko ih sklanja kad izvrse teroristicki napad? Na TV pokazu nam nekakvu sliku nekakvog Hase, Muje, Kurte-Murte i objave nam: e,to je taj! Kako ja to mogu da proverim? Kako da ja verujem u tu “fake news”? Kako ja mogu da poverujem da je bas “taj sa slike” iz Tunisa? E, pa ja u to NISTA ne VERUJEM. Sve te teroristicke akcije su VOJNE akcije iza kojih stoji… Čitaj više »

Zagi
6 godine prije

Vojska treba čuvati granice, kao što kaže “apolo”, tako je bilo za vrijeme Juge, neka rade i oni nešto a policija neka se prebaci na svoj posao, ima hvala Bogu od rata na ovamo puno lopova koji nam uništiše firme i radna mjesta, plače, sve da bi oni imali, neka policija to istražuje a granice neka ostave vojsci! Treba pokazati tim svercerima ljudima i migrantima tko je gazda u kući, jer oni samo taj jezik razumiju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI