Naftne kompanije prijavljuju ogromna povećanja profita – Eni će upeterostučiti profit ovoga kvartala, Shell poduplati

Nafta - Povecanje profita
24 komentara

Talijanski energetski div Eni priopćio je u petak da je gotovo upeterostručio svoju neto dobit u trećem tromjesečju, na 5,86 milijardi eura, zbog skokovitog rasta cijena plina povezanih s ratom u Ukrajini.

Rezultat je bio znatno iznad konsenzusa analitičara Factseta koji su očekivali dobit od 2,15 milijardi eura. Eni je već u devet mjeseci ostvario 13,26 milijardi eura čiste dobiti, znatno više nego u cijeloj prošloj godini (6,12 milijardi eura).

Promet se udvostručio u trećem tromjesečju, popevši se na 37,3 milijarde eura, što je rezultat ponovno znatno iznad očekivanja analitičara.

Neto dobit povećana je iznimnim dobitkom od 2,45 milijardi eura od doprinosa Enijevih angolskih podružnica u zamjenu za 50 posto udjela u zajedničkom pothvatu u Angoli, Azule Energy, priopćila je tvrtka. Prilagođena neto dobit — koja isključuje izvanredne stavke — porasla je za 161 posto na 3,73 milijarde eura.

Kao i cijeli sektor nafte i plina, Eni je imao koristi od porasta cijena povezanog s ponovnim pokretanjem globalne gospodarske aktivnosti nakon pandemije koronavirusa i učinaka ruske invazije na Ukrajinu.

Njegovi konkurenti također su ostvarili golemu dobit u trećem tromjesečju, oživljavajući raspravu o tome trebaju li podlijegati porezima na iznenadnu dobit.

Neto dobit TotalEnergiesa porasla je 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 6,6 milijardi dolara, dok je britanski energetski div Shell objavio neto dobit od ukupno 6,7 milijardi dolara u trećem kvartalu.

Shell je izvijestio o prilagođenoj zaradi od 9,45 milijardi dolara za treće tromjesečje 2022., što je više nego dvostruko u usporedbi s 4,13 milijardi dolara iz istog razdoblja prije godinu dana.

Unatoč tome, dobit energetskog diva bila je gotovo 18 % niža od 11,47 milijardi dolara objavljenih u drugom tromjesečju 2022., zbog slabijeg rafiniranja i trgovanja plinom.

Za tromjesečje koje je završilo 30. rujna 2022. Shellova prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 21,51 milijardu dolara, u odnosu na 13,46 milijardi dolara prije godinu dana.

Neto dobit koja se može pripisati dioničarima iznosila je 6,74 milijarde dolara, u usporedbi s gubitkom od 447 milijuna dolara u trećem kvartalu 2021.

Tvrtka sa sjedištem u Londonu primijetila je da je ukupna proizvodnja dostupna za prodaju u tromjesečju pala na 2,77 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno (boepd) sa 3,06 milijuna boepd prije godinu dana.

Novčani tok iz poslovanja tijekom trećeg tromjesečja smanjio se na 12,54 milijarde dolara, sa 16 milijardi dolara u istom razdoblju prije godinu dana.

Pad novčanog toka iz poslovanja prvenstveno je bio potaknut odljevima radnog kapitala od 4,2 milijarde dolara i poreznim uplatama od 3,4 milijarde dolara, istaknula je tvrtka.

Kompanija je također objavila planove za povećanje svoje dividende po dionici za gotovo 15 % za četvrti kvartal 2022., koja će biti isplaćena u ožujku sljedeće godine.

Shell je također najavio program otkupa dionica vrijedan 4 milijarde dolara, za koji se očekuje da će biti dovršen do sljedeće objave zarade.

Komentirajući učinak, glavni izvršni direktor Shella Ben van Beurden rekao je: “Postižemo snažne rezultate u vrijeme stalne nestabilnosti na globalnim energetskim tržištima. Nastavljamo jačati Shellov portfelj discipliniranim ulaganjem i transformirati tvrtku za niskougljičnu budućnost.

“U isto vrijeme blisko surađujemo s vladama i kupcima kako bismo odgovorili na njihove kratkoročne i dugoročne energetske potrebe.”

DobitItalijaNaftaNaftne kompanije
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tata mata
1 godina prije

pa normalno ..kad nemres puniti struju u baterije ,moras se vratiti na fosilna goriva,i pare se ponovu slivaju u kasu naftasa

Dokurčilomi
1 godina prije

Pa kako to ogromna povećanja profita u krizi?

Ludi Zoka
1 godina prije

Hvala Bogu da Amerika ima koristi od povećanja cijena energenata ipak su se oni napatili pomažući i suosjećajući se sa Ukrajnom.

Ivan
1 godina prije

Evo kako truli zapad pljacka drzavljane EU uz pomoc korumpiranih vlada..

Stipe
1 godina prije

Da samo komentiram naslov kratko sa “Pa dobro jutro”

mrdo
1 godina prije

Šta?!? Prebogati kapitalisti postaju još bogatiji, a narod siromašniji?!? Vrlo sam iznenadijen i uvredijen!

Mamurant
1 godina prije

Je li tko vidio vijest da su saudijske službe javile amerima da ce doći do iranskog napada na njih i erbil kroz dan, dva ?
Znamo da saudijci i iran hoce u Brisc, saudijski kralj je sprdao bidena i s rusima dogovorio smanjenu kolicinu proizvodnje nafte. Na prvu bih odma rekao false flag jer bi ameri opet ojačali prisutnost tamo, ali iranci su ponovno dignuli crvenu zastavu (zadnji put je bilo lp kad je ubijen Sulejmani). Taj rat bi doveo vjerojatno do kolapsa ekonomija i naftne cijene bi se vjerojatno apsolutno rekordno digle. Što mislite, hoće li iranci izvršiti osvetu i u potpunosti sve zakomplicirati, da li je false flag amera ili nešto treće?

DEDA
1 godina prije

RAT SU PARE OVCE NAŠE.

Max
1 godina prije

To je priznao i senilni Biden.

Buničar
1 godina prije

Pa kaj se hoce? Svi dobijamo, oni dobijaju duplu (ili vecu) dobit a mi placamo duplu (ili vecu) cjenu za gorivo. Svi smo na “dobitku” 🙄😁🤦‍♂️

Jomla
1 godina prije

Cijena nafte stabilna, a SVE ostalo poskupilo (prvenstveno goriva!). I sada bih se trebao zabezeknuti?

Lucija, prva
1 godina prije

“Odljev radnog kapitala”

Prvi put čujem za takvu stavku. Odlio se on u banke…

Lucija, prva
1 godina prije

Pa, jesam lijepo rekla: nakon farmaceutskih, malo i naftne moraju zaraditi…

Lucija, prva
1 godina prije

“In 2021, Russia exported approximately 210 bcm via pipeline. Russia is the world’s second-largest crude oil exporter. In 2021, Saudi Arabia exported $95.7 billion in crude oil, and Russia exported $74.4 billion in crude oil (11.6% of global exports).

The United States exported $52.3 billion worth of oil in 2020, comprising 8.17% of global exports.
Canada exported $47.2 billion worth of oil in 2020 (7.37% of the global total). Iraq exported $45.2 billion (7.06%). United Arab Emirates (UAE), Nigeria, Kuwait, Kazakhstan, and Norway complete The World’s 10 Biggest Oil Exporters.”

TKO zarađuje na iračkoj nafti? 😏

Miki
1 godina prije

Rusi proizveli krizu a zapad se bogati. U iščekivanju smrzavanja zapada Rusi bankrotirali. Oporavak Rusije bit će spor i bolan. Ako se ikad oporave.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI