fbpx

Naftni rat: Trikovi, ponude i ucjene Trumpa i američkih naftaša

Donald Trump - Nafta

Cijene nafte su blago porasle nakon objave Donalda Trumpa na Twitteru da je postigao dogovor s Vladimirom Putinom u „naftnom ratu“ u kojem su sudionici Rusija, Saudijska Arabija i na kraju SAD. Na kraju se to pokazalo netočnim i cijene crnog zlata su opet pale, a istovremeno je skliznuo i Dow Jones, koji je početkom tjedna imao dva do tri dana rast burzovnih indeksa.

Danas je nafta opet poskupjela i  brent se prodaje po 34 za barel, a WTI nafta za 28 dolara. Mediji i portali pišu doslovno svašta, a mnogi napisi izgledaju kao lažne Trumpove objave na Twitteru. To u trenutku može i podići cijene nafte, ali se one na toj razini ne mogu održati, a upitno je i koliko je ugovora sklopljeno po višim cijenama.

Portal Oil Price, jedan od rijetkih na kojem se nalaze približno točne informacije, a one koje to nisu, posebno se naglašava da su predviđanja i nisu službeno potvrđene, navodi „kako bi cijena nafte mogla porasti i preko 40 dolara za barel, ali ako se pokaže da su Trumpove izjave istinite.

Trump se koristi taktikom lažnih vijesti da digne cijenu nafte

Naime, Donald Trump rekao da je sklopio ugovor koji bi mogao rezultirati da Rusija i Saudijska Arabija zajedno smanje proizvodnju za 10 milijuna do 15 milijuna barela dnevno, što predstavlja 10 do 15% globalne ponude. Trump je također rekao da nije dao nikakvu ponudu u smislu smanjenje američke proizvodnje.

Prema Reutersu, izvor je dodao da je kartel OPEC+ pratio ishod sastanka Trumpa i naftnih kompanija kasno u petak i da konačna brojka o smanjenju ovisi o sudjelovanju svih proizvođača nafte.

Saudijski poziv na hitni sastanak

Saudijska Arabija je u četvrtak pozvala na hitni sastanak proizvođača nafte skupine OPEC i zemalja koje nisu njegov dio, rekavši „kako je cilj postizanje poštenog sporazuma za stabilizaciju naftnih tržišta“.

Navodno su zemlje podržale saudijski prijedlog sa sastanka. Kuvajtski ministar nafte Khaled Al-Fadhil rekao je u petak da podržava poziv Saudijske Arabije na sastanak između kartela i proizvođača koji nisu iz zemalja OPEC-a.

U međuvremenu, ministarstvo energije Azerbejdžana, koji nije OPEC, priopćilo je kako je sastanak OPEC+ planiran za 6. travnja i održat će se kao video konferencija, što je potvrdila ruska novinska agencija RIA Novosti.

Za Oil Price postoje mnoga neodgovorena pitanja i je li Rusija spremna smanjiti proizvodnju nafte. Prema izvorima portala, Moskva je to spremna učiniti, ali samo zajedno s još dva glavna igrača, svim zemljama skupine OPEC i Sjedinjenim Državama.

Moskva s pravom vjeruje da bez sudjelovanja Amerike bilo kakvi sporazumi drugih zemalja proizvođača nafte neće moći promijeniti situaciju na svjetskom tržištu. Glavno pitanje je hoće li Sjedinjene Države sudjelovati u međunarodnom kartelu, što nikad prije nisu učinile, piše Oil Price.

Trump prijeti Rusiji i Saudijskoj Arabiji

Ovo je Trumpa toliko razljutilo da je jutros Saudijskoj Arabiji i Rusiji zaprijetio carinama.

„Sjedinjene Države neće uvesti dodatne carine protiv Rusije i Saudijske Arabije, ali mogu to učiniti ako prema Washingtonu ne budu postupali pošteno“, rekao je američki predsjednik Donald Trump.

Prijeteći Moskvi i Rijadu, Trump je objasnio da su carine za “Kinu i druge zemlje donijele Americi nevjerojatne količinu novca”.

Američki predsjednik rekao je da tu metodu može “koristiti za normalizaciju stanja na svjetskom tržištu nafte“.

“Radim li to sada? Ne. Razmišljam li o njihovom uvođenju trenutno? Ne. Međutim, spreman sam poduzeti takve mjere ako s Amerikom ne budu postupali pošteno”, rekao je Trump uoči sastanka u ponedjeljak, što se može tumačiti kao “upozorenje“ ili „prijetnja“, ovisno s koje točke gledišta promatramo naftni rat u tijeku.

To se odnosi i na Saudijsku Arabiju i na Rusiju. Trump ne razmatra mogućnost “ukidanja ili bilo kakve vrste ublažavanja sankcija Rusiji”.

Izjavio je da je “spor između Rusije i Saudijske Arabije štetan za ostatak svijeta, jer je stvarno štetan za energetsku industriju”. Jeste, ali najviše za američku.

Trump je rekao da je cijena nafte sada “kao ’50-ih, kada je voda bila skuplja od nafte”.

Američki predsjednik vjeruje „da će se Moskva i Rijad složiti dovoljno brzo i da će ih tržište natjerati da stanu”.

„Rusija i Saudijska Arabija vrlo naporno rade“, rekao je američki predsjednik.

Kazao je da su na sastanku s vodstvom američkih naftnih kompanija u Washingtonu razmotrili potencijalnu uporabu carina protiv Rusije i Saudijske Arabije.

Američki ministar energetike Dan Bruyett rekao je na sastanku s predstavnicima naftne industrije da Bijela kuća ne pregovara sa Saudijskom Arabijom ili Rusijom o smanjenju proizvodnje nafte i želi da te dvije zemlje postignu međusobni sporazum.

Podsjetimo, mediji su izvijestili da američke naftne kompanije žele natjerati Rusiju da smanji proizvodnju nafte. Od Bijele kuće su tražile da razmotri uvođenje novih sankcija protiv ruskih kompanija ili čak ukidanje postojećih ako Rusija pristane na smanjenje proizvodnje.

Bloombergovi „anonimni izvori“

SAD i Saudijci su se nadali da će Rusija popustiti, jer su cijene nafte puno niže od referentne stope ruskog proračuna, koji je za 2020. Dizajniran s cijenama crnog zlata od 40 do 45 dolara za barel.

U tom smislu su vjerovali da su ruske naftne tvrtke spremne sudjelovati u globalnom sporazumu o smanjenju proizvodnje sa Saudijskom Arabijom, Sjedinjenim Državama i drugim velikim proizvođačima, kažu izvori upoznati s temom za Bloomberg.

Ruske naftne tvrtke, koje ne mogu donositi odluke bez suglasnosti Kremlja i ministarstva energetike, koje ovog mjeseca još nisu povećale proizvodnju, kao što je bilo obećano prije nekoliko tjedana kada se urušio sporazum OPEC+, najavile su spremnost na globalno koordinirano djelovanje za zaustavljanje pada cijena, jer se pad potražnje zbog problema u Indiji pokazao mnogo većim nego što se u početku mislilo, piše Bloomberg.

Navodno su četiri izvora ruskih naftnih tvrtki rekli za Bloomberg da mogu biti spremni pristati na nekakav tripartitni dogovor između Rusije, Saudijske Arabije i Sjedinjenih Država. Međutim, kao što smo rekli, svima je poznato da ruske naftne tvrtke u ovako velikoj igri ne mogu djelovati bez dozvole Kremlja. Stoga se svi navodi „anonimnih izvora“ Bloomberga mogu promatrati iz perspektive da se na dnevnoj bazi potaknu tržišta.

Prije dva tjedna je Rusija  odbacila sve pozive i izvješća o povratku za pregovarački stol, uvjerena da će „slomiti Saudijsku Arabiju u ratu s cijenama nafte“, piše Bloomberg.

Međutim, izgledi za potražnjom za naftom iz dana u dan postaju sve pesimističniji, a neki analitičari očekuju da će gubitak potražnje u travnju iznositi 30 milijuna barela dnevno, gotovo trećinu uobičajene svjetske potrošnje nafte.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je jučer održati videopoziv s rukovoditeljima ruskih naftnih tvrtki i razgovarao o situaciji na naftnom tržištu, izjavio je Putinov tajnik za tisak Dmitrij Peskov.

Peskov je u četvrtak rekao novinarima da nitko nije govorio o potencijalnom novom sporazumu o proizvodnji nafte koji će zamijeniti format OPEC+, ali je napomenuo da “nitko nije zadovoljan trenutnom cijenom nafte“.

Trenutne cijene nafte Brent znatno su niže od potrebne proračunske cijene Saudijske Arabije od 80 dolara za barel, a niže su od gotovo cijele američke proizvodnje škriljaca, pa čak i cijene prema kojoj je izrađen ruski proračun. Ali Moskva je to dobro znala kada je ministar energetike Aleksandar Novak u ožujku odbio saudijski prijedlog, zbog čega su se urušile cijene crnog zlata na svjetskom tržištu.

Ubrzo nakon što je glasnogovornik Kremlja rekao da se ne vode nikakvi razgovori, američki predsjednik Donald Trump je rekao da se nada i da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija “smanjiti otprilike 10 milijuna barela, a možda i znatno više”.

Sada se čeka videokonferencija u ponedjeljak, na koju će biti pozvani i američki regulatori nafte, što znači da je Vladimir Putin uspio ostvariti prvu pobjedu i uvući SAD u OPEC.

Vladimir Putin: „Smanjit ćemo proizvodnju samo ako tu urade svi!“

Čini se da s Trumpom un urednicima medija kao što je Blumberg i saudijskim prinčevima nema drugog načina komunikacije, osim službene.

Tako je ruski predsjednik Vladimir Putin sinoć poručio da je Rusija spremna udružiti snage s drugim zemljama kako bi zajednički smanjili proizvodnju nafte za oko 10 milijuna barela dnevno. Vladimir Putin je to rekao na videokonferencijskom sastanku o stanju na svjetskim tržištima energije.

Prema njegovim riječima, volumen proizvodnje nafte trebao bi biti smanjen za oko 10 milijuna barela dnevno, “malo manje ili možda malo više u odnosu na razinu iz prvog tromjesečja 2020. godine“.

Ovu procjenu potrebne razine smanjenja proizvodnje nafte podržao je ruski ministar energetike, Aleksandar Novak. Smatrao je da smanjenu razinu treba zadržati “sljedećih nekoliko mjeseci” i postupno je početi povećavati kako se svjetska ekonomija i potražnja budu oporavljali.

Dakle, Rusija je spremna smanjiti proizvodnju nafte, ali samo zajedno s još dva glavna igrača, kartelom OPEC i Sjedinjenim Državama. Bez sudjelovanja Amerike su svi sporazumi ostalih zemalja besmisleni, jer će ostali smanjiti svoje udjele, cijene će skočiti, a američki proizvođači će preplaviti svijet svojom naftom iz škriljca. Svi koji prate rad ruskog predsjednika dobro znaju da je ovo službeni stav i da na sastanku u ponedjeljak neće biti kompromisa na štetu Rusije.

Putin smatra da svi trebaju kombinirati napore, uključujući i Sjedinjene Države, kako bi se uravnotežila situacija na globalnim energetskim tržištima i smanjila proizvodnja nafte.

„Nismo bili inicijatori raspada sporazuma OPEC+. I spremni smo za sporazume s partnerima u okviru mehanizma OPEC + i spremni smo surađivati sa Sjedinjenim Američkim Državama po tom pitanju “, rekao je Vladimir Putin na sastanku o situaciji na globalnim energetskim tržištima.

Prema njegovom mišljenju, za svako moguće smanjenje proizvodnje nafte potrebno je računati razinu prije krize, a to bi se trebalo dogoditi “u partnerstvu”.

“Prema preliminarnim procjenama, mislim da možemo razgovarati o smanjenju količine od oko 10 milijuna barela dnevno. Malo manje, možda malo više”, rekao je Putin.

Stoga Rusija pristaje na novi sporazum koji će smanjiti proizvodnju ne samo Rusije, Saudijske Arabije i ostalih članica OPEC-a, već i Sjedinjenih Država. Međutim, Amerika se i dalje smatrala superiornijom od naftnog kartela, iako je trenutno u situaciji u kojoj je upitna budućnost ne samo američkog sektora škriljca, već i ekonomije i financija općenito.

Sama Sjedinjene Države, sudeći po objavama na Twitteru Donalda Trumpa, ne vide sebe među sudionicima u novom sporazumu. Barem je američki predsjednik rekao da se nada da će Saudijci, zajedno s Rusima, smanjiti proizvodnju za 10, ili čak 15 milijuna barela dnevno. Ali nije rekao ni riječ da će Sjedinjene Države za opće dobro smanjiti proizvodnju.

Saudijska Arabija, sudeći po svom pozivu da se hitno sastane OPEC+ i druge zemlje, kako bi se postigao fer sporazum kojim će se vratiti željeni balans na naftnim tržištima, također se zalaže za pojavljivanje novih zemalja u sporazumu. Ali osim Saudijaca i Rusa, Sjedinjene Države su najveći proizvođač nafte. Saudijska Arabija izravno ne vrši pritisak na SAD, ali Amerikancima ne izražava posebnu zahvalnost.

Dakle, glavno pitanje je hoće li Sjedinjene Države postići dogovor sa Saudijskom Arabijom i Rusijom za podizanje cijena nafte i zaustavljanje naftne apokalipse? To je sve i odluku mora donijeti Trump, a on dobro zna da Vladimira Putina nije impresionirao s prijetnjom carinama ili „mogućem ukidanju sankcija“.

U protekla tri mjeseca cijena sirove nafte Brent pala je na 25 dolara po barelu, a WTO na 22 dolara. Ruska nafta Ural je nekoliko dana prodavana za 11 do 13 dolara po barelu. Po toj cijeni, naftne kompanije trguju s gubitkom, jer ne pokrivaju troškove prijevoza, izvoznih carina i druge.

Prije dva dana se pravilno nagađalo da će Brent poskupjeti na 35 dolara za barel. Danas je 15:35 po srednjoeuropskom vremenu barel Brenta stajao 34,83 dolara. Tržište se oporavlja s približavanjem sastanka OPEC+ u ponedjeljak, 6. travnja, ali i zbog izjava Donalda Trumpa o dogovoru Saudijske Arabije i Rusije, kojeg zapravo nema. Ako se u ponedjeljak ne postigne sporazum,  kao što je bilo u ožujku, tada će se cijene neizbježno vratiti na 25 dolara, a zatim i niže.

U svijetu postoji ogromna količina nafte. Potražnja za naftom zbog koronavirusa i karantene katastrofalno je opala. Prema različitim procjenama, od 10 do 26 milijuna barela dnevno. Prema ministru energetike Ruske Federacije Aleksandru Novaku, globalna potražnja se sada smanjila za 10 do 15 milijuna barela dnevno, ali u narednih nekoliko tjedana potražnja bi mogla pasti na 15 do 20 milijuna barela dnevno. To je otprilike 20% ukupne svjetske proizvodnje, što je gotovo 100 milijuna barela dnevno.

Prema analitičarima Goldman Sachsa, globalna potražnja za sirovinama pala je za četvrtinu, odnosno 26 milijuna barela dnevno.

Istovremeno, zemlje uvoznice još uvijek kupuju dio crnog zlata i pumpaju u skladišta. Međutim, skladišni kapaciteti ugljikovodika su ograničeni. Novak kaže da će skladišta biti puna nafte do rekordne povijesne razine za 1,5 do 2 mjeseca.

“U stvari, nitko ne zna sigurno za koliko dana se mogu napuniti sva svjetska skladišta nafte. Ovo su samo procjene. Kada će se to dogoditi ovisi o nekoliko čimbenika “, kaže Igor Juškov, vodeći stručnjak iz ruskog Nacionalnog fonda za energetsku sigurnost.

Prvo, to ovisi od količine potražnje u Kini i koliko brzo će se oporaviti kineska ekonomija. Drugo, od količine proizvodnje nafte u Sjedinjenim Državama, jer su niske cijene štetne za industriju škriljaca. Treće, od potražnje u Europi, a koliko dugo će ovdje ostati karantena i mala potražnja za naftnim proizvodima, to nitko ne zna. Ovisno o omjeru ovih čimbenika bit će određen stupanj punjenja skladišta nafte širom svijeta.

Što će se dogoditi ako za 1,5 do 2 mjeseca sva skladišta nafte budu skroz puna? Cijene nafte će očekivano pasti na negativne vrijednosti i prodaja će postati neisplativa.

“U najgorem scenariju, ako europska i sva svjetska skladišta budu puna, a potražnja se ne oporavi, Rusija će možda morati zaustaviti dio proizvodnje. Ovo je neugodna priča i zato što je to tehnološki teško učiniti, kao i Saudijskoj Arabiji, koja je uvijek određuje ravnotežu svijeta”, kaže Juškov.

Postoje dva načina za izlazak iz katastrofalne situacije koja se razvila na tržištu nafte. Ili će se glavni proizvođači nafte dogovoriti o umjetnom smanjenju proizvodnje. Druga je mogućnost ništa ne raditi i pričekati dok slabi igrači očekivano, jedan po jedan, napuste tržište. Zaustavljanje proizvodnje prijeti u oba slučaja. Razlika je samo u vremenu.

Međutim, novi aranžmani za smanjenje proizvodnje nafte u OPEC+2 formatu, iako Trump to uporno izbjegava, bit će učinkoviti samo ako se drugi glavni proizvođači nafte, poput Sjedinjenih Država ili Brazila. Inače će svaki dogovor biti polovičan.

Glavni razlog propasti sporazuma OPEC+ je činjenica da se SAD žele nametnuti kao slobodan naftni akter na globalnom tržištu, a od Rusije i Saudijske Arabije, ne nužno tim redoslijedom, traže smanjenje proizvodnje. Može se reći da su SAD drsko povećale proizvodnju, žele je održati na istoj razini, čak i povećati, a od ostalih naftnih divova traže da spašavaju tržišta energenata i posljedično američke burze i petrodolar.

U tim okolnostima očekivati da će Vladimir Putin u petak postići dogovor s ruskim naftašima da u obzir dolazi samo trilateralni sporazum, kojeg bi pratili svi proizvođači, a da će Novak u ponedjeljak „kapitulirati“ i zbog Trumpa pristati da sa Saudijcima smanji proizvodnju, je besmisleno. Konačno, ruski  je predsjednik poznat po dosljednosti i kao vođa koji ne mijenja strateške odluke iz sata u sat. Osim toga, dogovor sa Saudijskom Arabijom bez Amerike bi bila svojevrsna kapitulacija pred Trumpovim ucjenama, a Putin pod ucjenama nikada nije pregovarao.

Prijedlog američkih naftaša da se Rusiji ukinu sankcije u zamjenu za smanjenje proizvodnje, a da se oni ne obvežu ni na što, opet bi bila pobjeda Moskve. Tako da je kompromis moguć i pod tim uvjetima.

Ipak naftni sektor je još uvijek važan za rusku ekonomiju, a Sjedinjene Države su tijekom postojanja sporazuma OPEC+ povećale proizvodnju za 40%.

To je veliki porast, obzirom na početno visoku proizvodnju. Ispada da su SAD svake godine od 2015. do 2017. Na godišnjoj razini povećavale proizvodnju za milijun barela dnevno.

Stoga je Rusija spremna sudjelovati u novom smanjenju proizvodnje samo zajedno s onima koji su ranije bili slobodni akteri, a to su SAD, Kanada, Norveška i Brazil.

Ako bivši slobodni akteri kupe kartu i zajedno s kartelom OPEC+ smanje proizvodnju, to može pomoći tržištu. Čak i ako se proizvodnja smanji za 10 milijuna barela dnevno, to neće biti puno ako se rasporedi na sve zemlje, obzirom da je danas prekomjerna proizvodnja 26 milijuna barela dnevno. To neće nužno dovesti do povećanja cijena na 40 dolara, ali će jamčiti cijenu ne nižu od 30 dolara po barelu, što je već puno.

Tada će se svejedno pojaviti problemi, jer će se nastaviti prekomjerna proizvodnja s dodatnih 16 milijuna barela dnevno. Stoga će u mjesec i pol dana nakon novog dogovora proizvodnja opet morati biti smanjena. Ali tada će sve ići lakše, jer bi to smanjenje na sebe opet preuzeli svi proizvođači.

Glavno je pitanje hoće li se Sjedinjene Države pridružiti skupini OPEC+ ili će na konferenciji u ponedjeljak sudjelovati kao promatrači i na kraju se povući?

Oni imaju dobar izgovor za odbijanje. Ali ipak govorimo o izgovoru. Naime, američki zakon zabranjuje sudjelovanje u kartelima. Međutim, ako Amerika želi sudjelovati u međunarodnom kartelu kako bi spasila svoju naftnu industriju, ona će brzo i lako promijeniti svoje zakone. To nije ništa natprirodno i neuobičajeno.

Međutim, do sada se SAD nisu htjele pridružiti skupini OPEC+, ne samo zbog formalnih ograničenja, već i zato što su SAD najmoćnija zemlja.

“Tko ima tehnologiju za proizvodnju nekonvencionalne nafte? Tko ima mogućnost refinanciranja? Tko štampa i upravlja petrodolarom, rezervnom valutom? Samo američki antikoronavirusni paket mjera košta sedam puta više od ruskog proračuna. Stoga bi se moglo reći da su Sjedinjene Države u situaciji da kažu drugima „ako im trebaju veće cijene, neka smanje proizvodnju“.

Štoviše, američke naftne kompanije i Trump su čak predložili uvođenje sankcija Rusiji i Saudijskoj Arabiji, odnosno da im se uskrati prilika za isporuke nafte američkim rafinerijama. A kao što znamo, sankcije su omiljena strategija Amerikanaca.

Ipak, situacija u Americi je katastrofalna, a da pristanu na multilateralni sporazum oni bi morali promijeniti svoju psihologiju i višedesetljetni način ophođenja s „partnerima“. Je li to moguće, to je zanimljivo pitanje.

Nažalost, naftni dogovor između OPEC-a i Rusije bez Sjedinjenih Država neće biti učinkovita.

Trump se nada da će Rusija i Saudijska Arabija same smanjiti proizvodnju za 10 do 15 milijuna barela dnevno. Ali Rusija godišnje proizvede samo 10 do 12 milijuna barela. Prema Trumpovoj logici, Rusija bi trebala smanjiti polovicu proizvodnje, što je, blago rečeno, neka vrsta apsurda.

Prije toga, OPEC+ je zajedno s Rusijom smanjio proizvodnju za najviše 1,8 milijuna barela dnevno, a 10 milijuna barela preveliko je smanjenje za dva aktera, pa čak i za cijeli OPEC, ako to bude bez Sjedinjenih Država.

Stoga, bez Sjedinjenih Država, ne može postojati novi sporazum. Ipak, Rusiju bi umjesto Sjedinjenih Država mogao zadovoljiti pristanak Brazila, koji je također prilično velik proizvođač i izvoznik, a do sada je bio izvan igre i takozvani „slobodan akter“. Ipak, od početka predsjedanja, što god mislili o njemu, Jair Bolsonaro ipak nije američki pijun. Brzo je uskočio na kinesko tržište soje, umjesto američkih poljoprivrednika. Bio je vrlo zadovoljan kada je sazvao konfernciju skupine BRICS, iako se se smatralo da će se njegovim dolaskom ovaj klub raspasti. No, Bolsonaro zna da može računati na povoljne kredite BRICS Banke i izvući druge pogodnosti iz ove skupine, stoga je nastavio ekonomsku suradnju  s partnerima u skupini, čak i ako je potpuno odbacio politički konsenzus u klubu BRICS, za kojeg se zalagala Dilma Rousseff.

Što se tiče ponedjeljka, bez konsolidiranog smanjenja proizvodnje ostvarit će se druga varijanta događaja i kada za mjesec i pol ili dva slabi akteri napuste tržište, cijene će se polako početi oporavljati.

U tom scenariju će prvi otpasti afrički proizvođači nafte. Prema najcrnjim prognozama zamjenika čelnika ministarstva energetike Rusije, Pavelu Sorokinu, zbog nagomilanih rezervi Rusija može izdržati više od jedne godine, čak i uz minimalne cijene nafte. Ovdje govorimo o negativnim cijenama nafte, ne o cijenama koje rusku proizvodnju prisiljavaju na poslovanje s „pozitivnom nulom“, a to su cijene od oko 20 do 25 dolara po barelu.

Međutim, treća „čudesna” varijanta neočekivanog rasta cijena nafte je moguća i ako se, primjerice, „negdje“ dogodi građanski rat. Recimo u Nigeriji, Alžiru, Iraku, Venezueli, a to se, poznajući „modus operandi“ CIA-e, ne može isključiti.

I za kraj, ali ne manje važno, upravo ovaj posljednji scenarij, bilo s ispadanjem slabih aktera ili ratom, za Europu znači priljev novih stotina tisuća, ako ne i milijuna afričkih izbjeglica. U jednoj od prošlih analiza smo spomenuli da ispadanje iz igre Alžira i Nigerije znači propast ekonomije ove dvije zemlje i mogući građanski rat raznih političkih, etničkih i vjerskih skupina u dvije zemlje koje zajedno imaju preko 200 000 000 stanovnika, stoga o ovom scenariju bolje i ne razmišljati. Zato pričekajmo ponedjeljak i sa završetkom sastanka naftnih sila ćete biti obaviješteni je li se i kakav sporazum postigao ili nije. Ovdje su vam svi najvažniji detalji naftnog rata u protekla tri dana.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
56 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
crna guja
Gost
crna guja
6 mjeseci prije

strumf je iz sadomazohizma presao na onanisanje nije mu laka ima zenu moze mu bit unuka zao mi ga je putine smiluj se

Abe 04
Gost
Abe 04
6 mjeseci prije

krleža

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Rusi nece ispustiti sansu da skinu sankcije sa sjevernog toka 2 , tako meni izgleda.
A ovo je idealna prilika , Zato Tramp na to nece da pristane , i spasi nafnu industriju ? Zar nije cudno da riskira najvazniju granun privrede.
Nije min jasno da Tramp ne moze prisilit Saudisku Arabiju vec ceka dogovor izmedu Rusije i SA……Ili se namijerno radi kolaps , radi reseta i dugova.
Opet se vrtimo u krug , boje je jos malo pricekat ,
“Dogovor” nije “postignu” za sigurno u vezi nafte ako je uopce nafta pravi razlog ovoga cirkusa.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Griješiš, Sjeverni tok 2 je priča za sebe!

Armagedon
Gost
Armagedon
6 mjeseci prije

Ico mozda si u pravu ali opet je sve jako povezano jer je plin isto energija kao i nafta od koje ima ogromne zarade nimalo manje mocan od nafte.
Ali kad mislis da si nesto malo shvatio o, oda iskrsne neki detalj koji navodi na jos nesto , ili drugacije i tako stalno… Tako da ovo pocimje bit naporno, a bez ikakvih dubljih informacija tesko je korektno komentirati.

Cinjenica da je (kad se zaustavi cijeli svijet) stvar Hebeno opasna , i da se ceka odluka kako ce u buducnosti sa nama vladati i ko ce o tome odlucivati .
Sto je jos najgore , za svaku teoriju koju smo iznili ima Argumenata….
Tako da se meni cini da nam je autobus sta na Raskurcu , i sad vozac autobusa ceka da mu javu kojim putem da nas nastavi vozit … a znamo da jedan put na tom raskrcu vodi u prrovaliju,….

Ringo10
Gost
Ringo10
6 mjeseci prije

Amerikanci neće pristati. S njima su sporazumi nemogući

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

“Cijene nafte su blago porasle nakon objave Donalda Trumpa na Twitteru da je postigao dogovor s Vladimirom Putinom…”
Ajoj ljudi – da li ste svesni koliko se “kajmaka” skine na tim talasanjima berze? To je oduvek tako, izjave su namenske baš za tu svrhu i oni koji treba da znaju uvek znaju unapred kakva će izjava da bude. Od kada pratim berzu koristi se isti fazon sa tim da je sada drastično. Više ne pratim a rekao bih da neću ni u buduće.

hiber
Gost
hiber
6 mjeseci prije

Taj Trump mnogo močan i sposoban čovjek. Ima nadljudske sposobnosti da radi mađioničarske trikove, ucjenjuje kao don Corleone, a ponude su mu naprosto neodoljive. Putin očigledno u svojoj naivnosti nema izgleda protiv takvoga, da negovorimo o onom dječarcu MbS-u.

Dejan
Gost
Dejan
6 mjeseci prije

Ucenjuje kao don Corleone? Corleone je majka Tereza za državnu američku mafiju, naftni i vojnoindustrijski sektor. Poredjenje nije na mestu

VasilisaPremudra
Member
VasilisaPremudra
6 mjeseci prije

#”Ucenjuje kao don Corleone? Corleone je majka Tereza za državnu američku mafiju, naftni i vojnoindustrijski sektor. Poredjenje nije na mestu”

Mda…

A nije bas ni da su don C. i majka T. oprecnog mentalnog sklopa

jupiter
Gost
jupiter
6 mjeseci prije

nesto mi govori da oboje imaju veze sa vatikanom?

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Don Korleone je kazao da se iz njegovog dugogodišnjeg iskustva prljavi novac mafije od droge i prostitucije najbolje opere u svetoj Vodici ( Vatikanska banka )!

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Ne radi se o nadtnome ratu Amerike sa bilo kojom drugom zemljom koja vadi naftu . . . Trump se jučer sasta sa šefovima velikih naftnih korporacija koje su desetljećima brale profite i obeća in bail out isto ka i korporacijama iz drugih industrija, pri čemu će male tvrtke ostat bez pomoći vlade. To znači svi dolari idu na Wall Street.
Rušenje cjena nafte u zadnjih par tjedana i nije bija nikakvi međusobni rat Rusije i SA ili njihov rat protiv Amerike nego je rušenje cjena nafte Amerika prešutno i pustila.

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

I ja tako mislim, da su ovaj naftni rat počeli amerićki deep state protiv Trumpa, da ne pobijedi na izborima. To znači da amerika več ima građanski rat elita…

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

tošo Neznan koliko je sve ovo upereno protiv Trumpa, ali protiv američkih i ne samo američkih građana je. Tribalo je srušit cjenu nafte kako bi pala vrijednost naftnih korporacija da bi ih FED lakše moga otkupit uz garancije američke vlade odnosno američkih poreznih obveznika. To je rat deep state-a odnosno korporacija protiv građana. Ovo Rusi, Saudijci oko nafte je isto ka šišmiši i ljuskavci oko korone.

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Zanimljiva i jedna od moguča opcija,,,čemo vidjet, mi pijuni smo premali…

Mucke
Gost
Mucke
6 mjeseci prije

Za naftne kompanije bih se slozio ali za wall street ne bih.Vec je nekoliko puta napomenuo da ce posrednici morati smanjiti apetite jer lavovski dio bail out-a ovaj put ide na proizvodjace.
Bacanje u smece emissions plana i povratak na 40 MPG umjesto 33 MPG sugerira boost za naftnu industriju i auto industriju a ne wall street.

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

Mucke Ne samo naftne nego i ostale korporacije su na burzama, male tvrtke nisu. S tim se burze drže pod kontrolom i ako ih bude tribalo rušit, burze će bit srušene.
Općenito, za sad se čini kako se brine o velikima, na uštrb malih, a sve to će platit američki porezni obveznici, a i ostali koji moraju najprij kupit dolar kako bi kupili naftu ili nešto drugo šta in triba.
Točno je kako se spašavaju proizvođači, ali spašavaju se i avioprijevoznici, pa čak i cruising industrija koja je skroz zadila i to tako šta velika većina cruisera uopće nije pod američkom zastavom nego pod zastavama raznih malih državica ili otoka državica, poreznih oaza, i do dana današnjega nije platila ni dolara poreza SAD-u. Upravo dok se sad sve ovo događa, miljuni Amerikanaca ostaju bez posla, i stotine tisuća malih tvrtki se zatvara.

Da skratin priču iza svega stoji FED koji ruši ekonomiju ciloga svita, ako FED odluči srušit će i burze na razinu posli sloma 2008 odnosno pustit će da se ispuše sve šta se od 2009 iz arije proizvedenim dolarima napumpalo i to se zove transfer imovine od velike većine koji imaju malo prema maloj manjini koji imaju enormno puno.
FED neograničenom proizvodnjom dolara želi redolarizirat cili svit. FED nastoji bit zajmodavac i krajnji kupac svake dostupne imovine u cilome zapadnome carstvu. Jedini proizvod centralnih banaka je dug i šta više duga proizvedu one su moćnije.
E sad oće li Trump srušit FED, oće li ostale države srušit svoje centralne banke koje su u dosluhu s FED-om, oće li dolar završit u hyperinfalaciji i ako oće, kad će se nešto ili sve od toga dogodit ja neznan niti vidin ikakve naznake kako bi se išta od navedenoga moglo dogodit, za sad je tako, a vidovnjaci neka proriču budućnost.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Još jedno , ali jedno od najvaznijih pitanja u radjanju multipolarnog svijeta..
Činjenica jeste da je taj svijet tu i da svijetu nema nazad , dakle ili će stvsri doći na svoje , putin predlaže pošten dogovor , ili će stvari ići do puha …
Takva vremena su i ne moze drugačije , ili dogovor ili šamaranje..
Pa dosta je više , jeli tako kolege ..

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Alen Rusi i Amerikanci će se dogovorit ovako ili onako, a oće li svit bit unipolarni ili multipolarni šta se nafte tiče europskim državama bit će irelevantno sve dok naftu budu plaćali u dolarima. Tek kad npr Hrvatska ili bilo koja ex YU državica bude mogla dobit naftu od npr Irana za svoje proizvode ili zlato onda će se moć reć kako je svit iša naprid, pa pričekajmo ti momenat. Od priče u prazno i crtanjen prstima po zraku nema koristi. Volija bi da nije tako, ali za sad je tako.

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Brzo će to moreno , jako brzo..

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

Alen Iz tvoje tipkovnice na Allahov screen ☺

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Hrvatići ne mogu naftu plaćati zlatom, jer je bivši guverner tzv Hrvatske narodne banke željko rohatinski, popularno zvan mucavac ( zašto ne veleizdajnik?!? ) rasprodao zlato koje su Hrvatići naslijedili iz Socijalističke Federativne Republike Yugoslavije.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

@guest_398657
U komentarima se stalno ide “na vruće pa na hladno” u zavisnosti od vesti.

Više puta sam pisao da je idustrija nafte iz škriljca podignuta da bi SAD imala energetsku stabilnost u kriznim situacijama – ratnim ali i svim drugim. Ako kompanije propadnu nema veze – postrojenja su tu, ni nalazišta škriljca nigde ne idu, dakle imaće nafte. Za vojsku sigurno, za industriju verovatno a za stanovništvo ako šta ostane. Sve je očiglednije da se SAD spremaju na veliko tumbanje – ekonomski reset, vojna konfrontacija… – ko zna? Ono što je praktično sigurno je da će ceo Zapad staviti pod svoju kontrolu, ne bih baš da zvučim kao Milanče pa da kažem za nedelju dana ali mi se čini da se ove snage koje dolaze u Evropu neće brzo vratiti.

Multipolarni svet u takvim uslovima je nemoguća misija. Verovatno – vrlo verovatno će se Istok organizovati na principu multipolarnosti ali će oni svi zajedno biti kontra Zapada. Ne svojom voljom ili zato što žele već ima Vašington neće dati izbora. Najviše multipolarnosti što smo imali je bilo pri kraju Obaminog mandata a više od toga nećemo imati za duži period ubuduće.

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Putin je svojedobno kazao da je zainteresiran za životni i trgovački prostor na cijelom potezu Lisabon – Vladivostok!
Putin ne pije vodku! A Shumy ?!?
g. Lavrov je prošle godine izjavio da u srazu s Amerima za utjecaj u Evropi, za sada ne gube bitku. g. Lavrov se ne razbacuje riječima tek tako, kao neki na ovom portalu

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ameri dovlače vojsku i oružje u Evropu Ico. legalno. Rusija to ne može legalno.
Lavrov priča o ekonomskom i diplomatskom uticaju i zaista, tu je Rusija u prednosti (Italija je trenutno najbolji primer) a o vijnom uticaju ni ne razmišlja (?) Ali ima ko razmišlja…

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

To što Ameri dovlače je najobičniji drlog od oružja, ne znam komu je namijenjen taj igrokaz, jedino što vojno industrijski kompleks valjda nešto proda ili drlog guraju u Evropu, a sebe naoružavaju modernijim.
Nedavna vijest da je ruska podmornica, naravno s nuklearnim projektilima prošla nepimjećena (?!?) istočnom obalom govori da Putin od tandrkanja tenkova po EU mirno spava, iako su mu pod prozorom.
Budi bez brige, neće Putin bos u trnje!

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Ako posmatraš američku vojsku i oružje u Evropi kao sretstvo za napad na Rusiju onda si potpuno u pravu ali… ko govori o napadu na Rusiju?

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Malo je čudno kako su zajednički Ameri i Rusi uzeli nuklearno oružje onim “čudacima” ukrajincima i tako im zajednički “skinuli gaće”?!?
Čudni su putevi božji ( Viša sila ), govorili su stari Slaveni!

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Putin s Lukašenkom pregovara o pripajanju Bjelorusije Rusiji, jučer Lukašenko kuka da ne zna šta se to upravo oko njega događa?!?

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Pa Rusija je u Republiku Srbiju dovukla BUK sustav, za sada je to dovoljno, ako bude trebalo više, dofurati će koliko bu trebalo

Alen
Gost
Alen
6 mjeseci prije

Šumi ,uspjeh će biti ako se amerika uopšte bude održala , vojna okupacija je moguća ali nema se financijskih sredstava za to !

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Jesi li ti svestan Alene u kakvoj je ekonomskoj situaciji bila Srbija 90tih?
Imaju li Ameri vojske – imaju.
Imaju li oružja – i više nego što im treba.
Imaju li hrane – konzervirane za vojsku verovatno za dve decenije.
Imaju li goriva – sad imaju i to.
Imaju li za plate vojnicima – možda će neko početi da odbija dolar ali za vojsku uvek mogu bez problema da naštampaju.

Za šta im još treba para?

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

shumadinac Triba in para za naranit Amerikance u Americi, ima ih već 50 miljuni na bonovima za GMO spizu, a sad in ostaci srednjega sloja nestaju. Američka vojna mašinerija je postala nerentabilna, sve više košta, sve više zuji, a sve manje meda daje, ali daleko od toga da je bezopasna.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Da li treba tebi Moreno da objašnjavam koliko od budžeta za vojsku ide u džep raznim vojnim korporacijama? Realni vojni troškovi su sitniš za ukupnu masu. A gladnim Amerikancima navučeš uniformu i imaju “besplatnu hranu i smeštaj, zdravstveno osiguranje a i proputuju svetom…” – možda je upravo to bio cilj?

Moreno
Gost
Moreno
6 mjeseci prije

shumadinac Znamo to, ali znamo i da vlade naoružavaju svoje vojske pomoću gospodara novca koji imaju više ili manje uticaja i na Ameriku i na Kinu i na Rusiju. Vladari su u prošlome stoljeću naizmjenično podržavali sve zaraćene strane i koristili su unuttašnue situacije svih država kako bi ostvarili svoje ciljeve. Kako će bit u bliskoj budućnosti neznamo. Evo i koronu niko nije očekiva, ko zna šta nan se kuva.

tošo
Gost
tošo
6 mjeseci prije

Zaboravio si samo američki patriotizam, toga ima najmanje..Kad bude još patriotizam u porastu onda znamo šta sleduje,,

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Vlasnici vojnog korporativnog kompleksa izvlače dividendu i ulažu je u tvrtke civilnog karaktera. Neznam razlog?!? Možda je u “civilnim” tvrtkama veći prinos dividende na uloženo?!? Lova je lova!

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

Shumadinac
Koje tumbanje?
“…Samo američki antikoronavirusni paket mjera košta sedam puta više od ruskog proračuna…”
A neke bolnice im – zjape prazne. Da.
U ovo vrijeme.
Vi nevidite da tu ne pomaže ni tumbanje ni preslagivanje.

shumadinac
Gost
shumadinac
6 mjeseci prije

Lucija, ono što vidi ko ume da vidi je haos na kompletnom zapadu još od pre Brexita. Taj haos je uslovljen nedostatkom izvršne komande (sukob stuja moći – da ne davim opet) a taj nedostatak komande je uslovio svu nesposobnost i lov u mutnom koje vidimo.

Ali taj haos nije pravi haos, to je samo nedostatak jasnog stava. Kad dođe vreme preslagivanja videćeš čeličan stav.

qwefriqwnrifqwuefuqwefqwf
Gost
qwefriqwnrifqwuefuqwefqwf
6 mjeseci prije

Gospodari kaosa na naše oči prave kaos u čitavom svijetu sa namjernim stavom.

Moreno
Member
Moreno
6 mjeseci prije

qwefriqwnrifqwuefuqwefqwf Ništa to šta se očima vidi kako psihopati sa vrha odnosno gospodari kaosa rade kaos, ovce oće ”dokaze”, a tu bubu o ”dokazima” su ovcama upravo gospodari kaosa uvalili u glavu. To ti je ona pojavnost kad ovca osjeti kako joj se nešto veliko i tvrdo odizad zabilo u šu#ak, zna ovca šta je to i ko bi to moga bit, ali kad se ovca okrene put nazad nevidi nikoga 🙂

Ico
Gost
Ico
6 mjeseci prije

Shumy, a gdje je po tebi ta granica između istoka i zapada, koji spominješ?!? Upravo zbog male korekcije granice između istoka i zapada bi moglo dojti do kontroliranog pičvajza

fćo
Gost
fćo
6 mjeseci prije

Ako mu Putin pošalje još nekoliko aviona medicinske pomoći možda ga odobrovolji.Nisam čuo da je neko još uspeo da pripitomi vuka ili krokodila,ali neka proba.

zgvaca
Gost
zgvaca
6 mjeseci prije

Ako imas nekog Baju koji godinama terorise svakog u selu i na taj nacin dobije ono sto zeli sa vrimenom misli da je to njegovo pravo. Nerazumi druge kad se bune. Nezna sta su pregovori sta je dogovor. Taj pocne tek da shvaca kad mu netko slomi nos.

Neko ko vas poznaje
Gost
Neko ko vas poznaje
6 mjeseci prije

Pisao sam na ovu temu pre nekih petnaest dana. Moja pretpostavka se pokazala kao tačna, odnosno, da je slično Amerikancima i ugovoru o raketama srednjeg dometa, (izlazak iz ugovora SAD uslovljen željom da se napravi novi koji će uključivati i Kinu, a možda potencijalno i još nekog), tako je i raspad grupe OPEC + uslovljen željom za uvlačenjem Jenkija u isti, jer je do sada, svako smanjenje proizvodnje OPEC+ iskorišćeno za povećanje proizvodnje nafte iz škriljaca i ostvarivanje dobiti/smanjivanje gubitaka fraking proizvođača. Što se tiče mogućnosti OPEC +2 dogovora, postoje dve mogućnosti., od kojih ni jedna nije smanjenje proizvodnje u SAD-u, bar ne na način da se to javno objavi. Trampu je ovo izborna godina i takav potez došao bi kao poklon demokratama, koji bi ga optužili da je žrtvovao američku proizvodnju zarad spašavanja Rusije i Saudi Arabije, ma koliko to netačno bilo. Dakle, mogućnosti su :

1. Stanje ostaje ovakvo kakvo jeste narednih dva do tri meseca, da bi slabiji igrači nestali sa tržišta, a proizvodnja se, samim tim, prirodno smanjila. Ovo bi moglo da pogodi američki fraking, ali velike kompanije bi ostale netaknute, odnosno, klasični proizvođači nafte ne bi bili pogođeni. Problem bi nastao i u Africi, ali to bi bio problem Evrope, a ne SAD, Rusije i Arabije.

2. Rusija i Arabija smanjuju proizvodnju, a SAD “utiču” na saveznike (Norveška, Kanada, Brazil, Meksiko…) da smanje proizvodnju i tako podignu cenu “crnog zlata”. Ova varijanta bi Trampu pogodovala jer bi imao izgovor da je spasio proizvodnju kod kuće i da je učinio sve da podigne cene nafte . Međutim, ovo bi posredno dovelo do scenarija pod tačkom 1. Cene bi skočile, ali ne dovoljno da se spasu mali i srednji proizvođači nafte iz škriljaca, samo bi duže umirali, tamo do decembra i završetka američkih izbora.

Sve u svemu, neki dogovor je na pomolu, pitanje je šta će Rusi i Saudijci tražiti za uzvrat. Konferencije se ne zakazuju ako radne grupe nisu blizu rešenja.

Jedna digresija. Mislim da se ovde precenjuje značaj Severnog toka 2 i njegovog uticaja na rusku privredu. Oni imaju gasovod sa Kinezima, ovde je opet problem Evrope u pitanju. I Rusi I Ameri sutra mogu da zapale Ukrajinu i izazovu slučajna oštećenja na gasovodu i nateraju “Staru prostitutku” da gas plaćaju po nezamislivo velikim cenama, bilo ruski iz gasovoda bilo američki ukapljeni. Samim tim sve komparativne prednosti Evrop nestaju. Nadam se da Makron, Merkel i ostali “državnici” shvataju u kakvu su situaciju doveli stari kontinent i da imaju nekog ko može da ponudi rešenje, jer, sviđalo se to nama ili ne, svi mi iz bivše SFRJ smo u Evropi i sami ne možemo mnogo toga da učinimo. Zajedno smo i bili neki faktor, pojedinačno smo lutke kojima se igraju evropske lutke višeg formata ili Ameri i Rusi, kad im se nesviđaju taktovi iz Brisela (čitaj Berlina).

Pera
Gost
Pera
6 mjeseci prije

Bili su neki faktor sve dok Sirak nije pristupio NATO paktu. Njemacka sa bilo kim na celu nikada nije bila ‘svoja’ i uvijek je bila protektorat. I danas je u njoj 30.000 tudjih vojnika i centar za upravljanje dronovim ( sve do Afganistana, Iraka, Sirije, Libana,…). I svi to znamo i kao nesto vjerujemo u Makarona i Merkelovu. Bez raspada EU i NATO pakta nema ni slobode a ni nade u napredak bilo koje vrste. Italija je bila pogodjena zbog Trsta i Genove, Spanija zbog svojih luka koje pruzaju opskrbu ruskim brodovima u Sredozemlju, Grcka tek ceka ‘raspored’ zbog iznajmljivanja luke Kini…Sve to ne moze biti dovedeno u kakav-takav red bez ozbiljno tumbanja i to nas sviju tek ocekuje. Ovo su pocetne ‘carke’ da se isprobaju ozbiljost i kredibilnost ‘partnera’.

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

sve je to rat između sebičnih protiv pohlepnih i bahatih.
ako se i pojavi neki dobrica a dobar=budala njega če svi da zaj..

mislim
Gost
mislim
6 mjeseci prije

čujem da 90 zemalja traži pomoč od MMFa.
sad ako BRICS odigra tu jake karte može da bude svašta.

qwefriqwnrifqwuefuqwefqwf
Gost
qwefriqwnrifqwuefuqwefqwf
6 mjeseci prije

Korocionom i posljedićno njom gašenjem ekonomije će nas ostaviti bez novaca a onda su oni tu da nam “pomognu” sva sjveže oštancanim dolarima u neograničenim količinama dovoljnim da kupe čitav planet!

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

“…treća „čudesna” varijanta neočekivanog rasta cijena nafte je moguća i ako se, primjerice, „negdje“ dogodi građanski rat. Recimo u Nigeriji, Alžiru, Iraku, VENEZUELI, …”

Lucija
Gost
Lucija
6 mjeseci prije

“…, američke naftne kompanije i Trump su čak predložili uvođenje sankcija Rusiji i Saudijskoj Arabiji, odnosno da im se uskrati prilika za isporuke nafte američkim rafinerijama…”

Očekujem tu rješenja. I da ne zaboravimo, ti škriljci nisu osigurali ‘samodostatnost’ jer se laka nafta mora miješati sa teškom, Venecuelanskom.

Mölltaler
Gost
Mölltaler
6 mjeseci prije

Zanimljiva situacija, prije 5-6 godina su amerikanci ucjenjivali ruse niskom cijenom nafte, a sada je obrnuto. Kolo sreće se okreće.

Šule
Gost
Šule
6 mjeseci prije

Komentatori sad će MILAN iz Češke da vam napiše najnovije informacije u vezi Putina i Trampa koje je dobio od anonimnih obavještajaca sa nepoznatih lokacija u svijetu .Danas je predvidio rat u Venecueli te zatvaranje Bospora od Turske jer se sprema puč Rusiji i svrgavanje Putina od nekih pinceka..hahaa.Morat ću pratit to zatvaranje Bospora u narednim danima kako Mičo piše..Ajde Mićo vidi šta ima novo?

Kile
Gost
Kile
6 mjeseci prije

Ja čekam Austro-Ugarsku reko je još prošle godine da ove godine svi idemo nazad pod Habsburge, uzeo sam kokice i čekam 😀

Ivi.tz
Gost
Ivi.tz
6 mjeseci prije

Međutim, treća „čudesna” varijanta neočekivanog rasta cijena nafte je moguća i ako se, primjerice, „negdje“ dogodi građanski rat. Recimo u Nigeriji, Alžiru, Iraku, Venezueli, a to se, poznajući „modus operandi“ CIA-e, JA MISLIM DA CE ZLOTVORI TJ CIA I KOMPANIJA NA OVU KARTU ODIGRATI…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik
56
0
()
x