Najveći ruski zajmodavac Sberbank želi se transformirati u visoko-tehnološki razvijenu tvrtku

Sberbank
15 komentara

U velikoj promjeni strategije, Sberbank, najpopularniji ruski zajmodavac, želi izgraditi vlastiti ekosustav koji bi išao puno dalje od svijeta financija. Tim novim sustavom, Sberbank želi biti poznat ne samo kao banka, već i kao tehnološka tvrtka.

Tijekom svog prvog velikog internetskog događaja, koji je održan u četvrtak, Sberbank, koji je sada preimenovan u Sber, predstavio je niz usluga i uređaja koji signaliziraju da tvrtka želi ući dublje u tehnološki sektor. Na primjer, banka je predstavila obitelj “emocionalnih” virtualnih pomoćnika, nazvanu “Pozdrav”, koja će biti ugrađena u sve Sberbankove uređaje i mobilne aplikacije.

“Mi smo prva i jedina banka na svijetu koja je počela proizvoditi pametni uređaj”, rekao je izvršni direktor Sberbanke Herman Gref. Primijetio je da je, kako bi postala tvrtka koja može razvijati tehnološke proizvode, morala proći masovnu “transformaciju” koja je trajala pet godina.

Tri su pomoćnika u obitelji Salute, koji se zovu Sber, Joy i Athena. Za razliku od Appleove Siri ili Amazonove Alexe, tvrtka uvodi aplikacije koje imaju “emocionalne” značajke virtualnih pomoćnika; navodno svaka od tih zasebnih usluga ima svoju vlastitu osobnost, čime se korisnicima omogućuje odabir one koju smatraju najprikladnijom.

Uz promjenu logotipa i nove značajke financijskih usluga, poput Sber Paya (alternativa Apple Payu i Google Payu), Sber je također predstavio TV streaming box nazvan Sber Box i pametni zvučnik nazvan Sber Portal. Oba uređaja daju pristup širokom spektru usluga Sber, dok će Sber Portal, koji uključuje prepoznavanje gesta i glasa, omogućiti korisnicima upravljanje ostalim uređajima u kući.

“Oduvijek smo imali želju biti tehnološki orijentirani, a sada vjerujemo da smo i postali tehnološka tvrtka s bankarskom licencom”, rekao je glavni tehnološki direktor Sberbanka, David Rafalovsky za Reuters, uoči internetske konferencije.

U još jednom koraku prema svom pridruživanju panteonu visokotehnološki razvijenih tvrtki, Sber je također pokrenuo Smart Market platformu. Usluga je donekle slična App Storeu i Google Playu, a omogućit će dodatne značajke virtualnim pomoćnicima, kako bi tvrtkama i poduzetnicima omogućili proizvodnju vlastitih aplikacija. Ruska zrakoplovna kompanija S7 već ima pristup platformi i najavila je da će na njoj stvoriti vlastitu aplikaciju.

Zajmodavac želi povećati prihode od brzorastućeg nefinancijskog sektora za 20 do 30 posto, kažu dužnosnici. Ove godine očekuje se da će ove usluge banci donijeti oko 70 milijardi rubalja (911 milijuna dolara), što čini oko pet posto svih njezinih operativnih prihoda.

sberbankSberPay
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
qints
3 godine prije

Cim Sberbank postane veliki igrac, Amerika ce uvesti na njega sankcije.
Covjek ne pamti ovako nesto u povijesti, sankcije na svakog tko ojaca, svaki tren svuda.
Ovaj ekonomski rat sto namece velika sotona iz Washingtona ce nas pogoditi svijuh, svakog na malo drugaciji nacin.

Slonica
3 godine prije

Hoće li i zajam davati po emociji
Ili mogućnosti otplate?

Istražuj
3 godine prije

“… rekao je izvršni direktor Sberbanke Herman Gref…” “… rekao je glavni tehnološki direktor Sberbanka, David Rafalovsky…” Bas “tipicno” ruska imena i prezimena ovih najvisih direktora…?! Cudno je da isto zvuce kao i prezimena direktora najvecih banaka sa Wall Streeta. Meni se sve nekako cini da Parazit – namjerava preuzeti Rusiju – kao sljedecu “Imperiju”. A i ne bi bilo velikih problema, jer Izrael je jedina tzv drzava, u kojoj se i Ruski i Americki politicari – takmice ko ce joj biti veci prijatelj. Sta vise, ogroman broj stanovnika Izraela i ne zna za drugi jesik osim – ruskog… … Uz to, sve moguce “visoke tehnologije” kojima se dice i Rusija i SAD – na neki volseban nacin, dijele se, “raspiruju”, a nekad navodno “poticu” odatle – i u tako maloj drzavi a ocito “tehnoloskom divu” – kao sto je Izrael. Neko bi se mozda i zapitao – kakva je… Čitaj više »

3 godine prije zadnji put uredio Istražuj
Mahatma
3 godine prije

Internet of things ili najbolji način kako ljude odvratiti od tehnologije. Bravo ”znanstvenici”.

Marko
3 godine prije

Toliko ste veliki da nemate karticu ni za devizni račun kao ni puno opcija na internet bankarstvu u 21. Stoljeću

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI