fbpx

Američki veleposlanik Zagrebu “savjetuje” koliko bi tko trebao imati udjela u Agrokoru

Agrokor će pojesti lešinarski fondovi

Novi američki veleposlanik Hrvatskoj, W. Robert Kohorst, na poslovnom ručku u srijedu u organizaciji Američke gospodarske komore je ustvrdio kako zbog izbjegavanja nepovoljnih scenarija pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupa ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji.

Pritom je istaknuo kako bi se time izbjegle posljedice loše odluke jednog pojedinca ili grupe, dok se pri zajedničkom odlučivanju većeg broja ljudi s financijskim udjelom donose i bolje odluke.

Rekao je i da bi se vlada trebala usredotočiti upravo na preveniranje i smanjivanje rizika oko koncentracije vlasništva i glasačkih prava, a napominje da se to može učiniti i putem ograničavanja glasačkih prava vlasnika udjela, složeno strukturiranim upravnim odborima ili drugim procedurama koje omogućavaju da kompanija uspije, a ne da postane predmet određenog riskantnog ponašanja.

Napomenuo i da bi primjer Agrokora državi trebao poslužiti za razmatranje odnosa prema velikoj i strateškoj imovini te je li njezin broj primjeren za zemlju te veličine.

agrokor

FOTO  – Budući vlasnici Agrokora prema trenutnoj nagodbi

“Kada imate velike konglomerate koji kontroliraju velike dijelove gospodarstva, bez obzira bili oni u državnom ili privatnom vlasništvu, oni mogu spriječiti dinamičan rast koji je Hrvatskoj potreban”, rekao je Kohorst.

Njegove tvrdnje je nemoguće čitati drugačije nego u kontekstu navodne “opasnosti” prema kojoj bi ruska državna Sberbanka trebala postati vlasnik 40% Agrokora.

Naime, Sberbanka bi imala oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB držala oko 45 posto dionica nove kompanije.

Naravno da odgovor Rusije nije trebalo dugo čekati.

“Smatram da američki veleposlanik pokušava vršiti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No, one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti”, poručio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u petak kako je Sberbanka spremna odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da za to ima resurse i potencijal, te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

Sberbanka je spremna odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke”, odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika oko Agrokora.

“Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen”, poručio je Anvar Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
34 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Christian
Gost
Christian
2 godine prije

Da je agrokor dobijao bespovratne kredite kao: lidl, kaufland, bauhouse i druge švapske kuće, nikad ne bi propao, Ovo je samo igra da se uništi sve domaće i da švabe dominiraju.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  Christian

Nisu dobijali bespovratne kredite (onda to i nije kredit već poklon) nego one puno povoljnije. A dase nismo odrekli vlastitog bankarskog sektora onda bi sami odlučivali tko će dobiti kakve kredite. Da je HNB napravio ono što je trebao – stopirati dodatno zaduženje Agrokora kada je Gazda naumio kupiti Mercator (a nedugo prije toga Turci su otpravili kući dječaka Ivicu kada je htio kupiti njihov najveći trgovački lanac) ne bi se propast Agrokora niti dogodila. Trebala je država namiriti samo male dobavljače, a sve ostalo neka ide u stečaj. Brzo bi se osovili na noge – Pevec je lijepi primjer.

Crodaemon
Gost
Crodaemon
2 godine prije
Reply to  palermo

Kupnja Mercatora nije upropastilo Agrokor, nego mu je cak ma loproduzila zivot. On je propa davno prije toga.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Istina je da Lidl, Billa, Spar, Kaufland dobijaju povoljne kredite od 0% kamata ( tajno i neformalno i bespovratno u vidu nekih subvencija), tako da je sa njima Agrokoru bilo nemoguće držati korak (U prijavi dobiti i gubitka ta strana konkurencija je u gubitku od dolaska na naše tržište, a za osvajanje tržišta i u pokrivanju gubitka imaju od svojih centrala dozvolu minusa i na 100 godina, to je demping poslovanje velikih i moćnih u osvajanju tržišta i uništenju domaćina, hrvatskih firmi. Oni također imaju Hrvatske dobavljaće u minimalnom postotku)). Ali imam direktna saznanja, jer sam jedno vrijeme radio u službi, koja je imala uvide u bilance spomenutih stranih robnih lanaca, a i dijela Konzuma i Belja”. Imao sam priliku i vidjeti i knjigovodstveno stanje Agrokorovih dobavljača i poddobavljača. Iz tih podatake se nedvosmisleno može utvrditi, uz nelojalnu konkurenciju, pogrešna politika i Konzuma i npr. nepovoljni kreditni novac uložen u Belje itd. Također se nedvosmisleno može utvrditi da je Todorić egzistirao na nepoštenim ugovorima sa malim dobavljačima, rokovima plaćanja za 200 do 300 dana. Kao takav veliki i politikom “napuhani” sistem bio je glavni uzrok i generator nelikvidnosti u Republici Hrvatsko. On je također mnogo kasnio sa plaćanjem PDV obveza… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Izvrsno opisano trenutno posljedičmo stamje međutim za vidit uzroke triba zagrabit dublje i šire pa se vratit u 1994 kad se od lupeški privatiziranih društvenih poduzeća osnova komcern Agrokor. Te iste 1994 Tuđman je preda HNB nepoznatima šta je bija jedan od uvjeta za političku, obaviještajnu, logističku i financijsku podršku oluje odnosno oslobađanja 1/4 od Srba okupiranog teritorija 1995 i Hrvatska, sve tvrtke i svi građani su postali dužnički robovi, odnosno okupacija 1/4 se pretvorila u okupaciju 1/1. Zato se nebi složija s tobom u detalju da je američki veleposlanik kreten, jer mu je Hrvatska dala ta prava, a kreteni su oni koji to dopuštaju, uključujući i tebe i mene. Tako je i Agrokor 1994 upa u globalnu Ponzi shemu koja zahtijeva permanentno širenje zaduženja ili se Agrokor ruši. Globalno zaduženje je danas 4 puta veće nego 1994 kad se uzme i za inflaciju korigirana vrijednost novca. Agrokor se mora širit ili bi bija uništen joś prij. Centralne banke proizvode novce iz arije i tome novcu određuju količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju politički, a ne tržišno zato se događa da Svijetska banka subvencionira strane distribucijske lance koji opet većim dijelom prodaju proizvode koji su uz subvencije proizvedeni. Sve bude puno… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Isto kao sto sam ka okupirao Banja Luku.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ili jos bolje…tako su nama Hrvati okupirali Posavinu!

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Crodaemon

Ma jasno da je pogrešan projekt od početka. Ali u bezizlaznu insolvenciju dovela ga je kupnja Mercatora, koji isto posluje na istom tržišti ex-Jugoslavije, koje nije dovoljno solventno zbog malih prosjećnih plaća u “regiji”, što je uzrok same slabe potrošnje, nedovoljne da Agrokor ostvari dobit kojim može vraćati kredite. Ni buduće poslovanje Agrokora pod ovim uvjetima neće opstati, ako se u uvjetima poslovanje nešto ne promjeni ili neki “veći” igrać stane iza Agrokora.

m.ivanisevic
Gost
m.ivanisevic
2 godine prije
Reply to  palermo

Lidl ima 2-5% kamatu, a Agrokor 15%. Mislim da je time sve rečeno.

nikud nikam
Gost
nikud nikam
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Krivo. Lidl ima oko 1% dok je Agrokor uzimao sindicirane kredite od zapadnih banaka po cca10%, dok su mu Rusi to refinancirali na cca 5%.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  m.ivanisevic

Uz bonuse 0% u “Deutsche bank” tako oni na “tržišni” način osvajaju “male dilbere”, a rokovi gubitka neograničeni dok ne unište konkurenciju, u ovom slučaju Agrokor. Takvi postupci uništavaju Evropsku uniju, jer kada osvoje tržište, onda dolazi “gaženje radničkih nadnica i prava” ispod životnog minimuma. A sa padom Agrokora padaju i mnogi dobavljači, a mali baš svi. “Lidlovi” imaju svoje dobavljače. I to je lanac potpunog gospodarskog uništenja domaćina. Tada će bez utjecaja Brisela strane firme mijenjati i postavljati vlade po potrebi i to je slom nacionalnih država. To je pogrešna i nedopustiva metoda, koja će na koncu stajati glave i Brisel i Berlin i Pariz. Kada na ovom portalu pišem o “resetiranju EU, na tom polju hitno treba mijenjati odnose. To je srž problema EU, ostali problemi izviru iz ovog temeljnog ekonomskog problema.

HEKPCT
Gost
HEKPCT
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

“Kada na ovom portalu pišem o “resetiranju EU, na tom polju hitno treba mijenjati odnose. To je srž problema EU, ostali problemi izviru iz ovog temeljnog ekonomskog problema.” – pa projekt EU je i osnovan da bi se stvari postavile upravo tako. To tvoje resetiranje EU nikad se neće dogoditi jer u tom slučaju sudbina EU više ni najmanje ne bi zanimala one koji rade na njenom očuvanju.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  HEKPCT

Zanima Eevropa i integracije sve, bukvalno “kako misliš ti kao osoba preživjeti bez da živiš unutar porodice, grada i lokalne i državne sredine. Na isti način ne mogu niti države “soleri” preživjeti, pogotovo ako su male i slabe. A Njemačka npr je “mala” za jednu Kini i Ameriku. Samo veliki sustavi imaju budućnost.Naša šira “zajednica može biti Evropa. Ma samo odgovori na pitanje tko je bio jači Jugoslavija ili posebno Hrvatska, Makedonija C G i Srbija? A ne misliš valjda da će tvoja “općina” u integraciju sa Amerikom ili Kinom.ili Rusijom.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

10 godina se tolerira rad u minusu na novom tržištu. Nakon toga ide odluka ostanak ili povlačenje.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  STroj

Račun dobiti i gubitka je veoma fleksibilan….teško je govoriti o točnosti dobiti i gubitka kada je on oko nule. Nekada se radi iz političkih razloga. Taj minus za Spar ili Lidl nije ništa. Veliki lanci imaju promete iznad 100 milijardi EUR.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  palermo

…”Pevec” je bio teska mucka, jedna od prvih. Gosp. Pevec ako po meni nema tolike krivice i odgovornosti. Pozadinski je netko pokrenuo “domino efekt”. Projekt uspio a “Agrokor” logican nastavak. Gosp. Todoriva ne spominjem i ne usporedjujem sa gosp. Pevecom za kojega su cak neki pisali da mu je “oduzeto” pravo na vlastito prezime.O brodogradilistima smo odavno sve prozlvakali, peogutali, recikrirali i isporucili gnjojivo. A sto je sljedece?! Vode i sume su vec u nekom postotku “papaaaa”..!

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  krivA

Pevec je projekt “C” kategorije političara, a sam Pevec je “ŽNJ” klasa seoskog “buisnisa”. Lavinu njegove propasdti izazvala je poslovna odluka o kupnji velike količine kamiona, za potrebe gradnje autocesta i kamiona za vlastitu uporabu. Taj leasing je bio nepovoljan i upao je u insolventnost, a nije imao zaštitu “A”klase politike.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  krivA

Točno, to nam se dogodilo i još uvijek se događa brodogradnji i njihovim podizvođačima. Da li će doći na red šume i vode, ? DA!..Pa preko Todorićeve Jamnice je počelo. A, tko će zaštiti elektroprivredu? NITKO!

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Šta doći na red. Pa vise od 10 godina na kupovnoj VODI Bistra piše vlasništvo coca-cole.

krivA
Gost
krivA
2 godine prije
Reply to  Christian

….to je nama nasa borba dala…! Napokon..Svoji Na Svome..! Imamo/te Hrvataku..!

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Christian

Lidl, kaufland, billa, bauhaus itd ne plaćaju porez u RH temeljima nekih ugovora stranjskih ulaganja, a agrokor je plaćao. Tako sam čuo barem.

Zadranin
Gost
Zadranin
2 godine prije

Znači, amerikenjčina bi ograničio udjele na 10%, jer po ovome Rusi bi imali većinski udio, ali ne bi predložio da će neka američka firma uložiti novac u Agrokor, jer pretpostavlja da je Agrokor neisplativa rupa bez dna (čitaj, firma na naš hrvatski način).

Moga bi ti amer manje kenjati. Ostavi se Rusa, oni bar ne daju šamar/trisku uz ulaganje novca kao i vi.

Eto ga.

Pljuc.

Christian
Gost
Christian
2 godine prije
Reply to  Zadranin

Ambasadoru treba reći da je politički nekorektan jer je povrijedio naše osjećaje stoga neka se vrati odakle je i došao.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Americki veleposlanik vjerovatno ima na umu kako ce neka veca americka banka ili “Hedge fond” pljunuti zivu lovu i smanjiti udio rusa na 20%,jedva cekam.

davor
Gost
davor
2 godine prije

Tko je čitao Johna Perkinsa zna tko se zapošljava u američke ambasadore – ekonomski ubojice.

palermo
Gost
palermo
2 godine prije
Reply to  davor

Slušao si Richie Allena? I drugi bi to radili da mogu – nemoj imati iluzija.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Kad nije u stanju nečim pametnim, čovjek se producira besmislicama. Ali nije mu zamjeriti. U jednoj partiji golfa, pričao je pajdi da bi poveo ženu negdje na putovanje. Ali da su putni aranžmani skupi. Pajdo mu sredio da putuje o državnom trošku. Kao veleposlanik. Iz one rent-a kategorije. Pred senatskim odborom svjedočio je da se cijepio protiv malarije, boginja, kuge i svašta nečega. Jer ide u južnu Aziju. Tamo se nalazi neka Croatia. A on zna da je bolje biti bogat i zdrav. Kad si siromašan džaba ti što si bolestan. Na aerodromu bila gužva, pa sjeo na krivi avion. I došao u Europu. Rekli su mu da tamo ima neka Hrvatska. I da se mora cijepiti protiv ospica. Brzo je skužio poglavice domorodaca. Imaju višak ljubavi za lovu. Tuđu. A glavna im je fora, nisam Ja, nisi Ti, nije On, nismo Mi. A tko je onda dirao pišu? Ima jedan, zovu ga Njonjo. Kaže ženi da ide u birtiju, a ženu mu ne da. Odlučan kakav je, naknadno je i sam odlučio da neće ići. Jer bi mu draga mogla uvesti sankcije. A netko mu je šapnuo da je muškarac najpametniji za vrijeme seksa. Direktno je spojen na izvor… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

“The Pljack”of Narodna Imovina?

Adriana
Gost
Adriana
2 godine prije

“Kada imate velike konglomerate koji kontroliraju velike dijelove gospodarstva, bez obzira bili oni u državnom ili privatnom vlasništvu, oni mogu spriječiti dinamičan rast koji je Hrvatskoj potreban”, rekao je Kohorst.
Naknadna pamet, za vrijeme I.T., nitko nije dijelio ovako mudre i nadasve opravdane savjete, čak niti najbliži saveznici čiji je ambasador predstavnik. A sada bi poništili i kapitalizam i njegova pravila igre (za politikante u RH ništa čudno), ali to bi učinio predstavnik perjanice kapitalizma.

Churko
Gost
Churko
2 godine prije

Da se razumijemo od pocetka je jasno da je prica oko Agrokora. prica kako je SAD uz pomoc domojubnih politicara trebala preuzeti vodjecu ulogu u gospodarstvu HR. A gradjani Hr promijeniti feudalca ili robovlasnika. Zasto se narod ne digne na noge ili barem jasno i glasno kaze da im je dosta LAZLJIVICE I MANIPULATORICE KULINDE kojoj je interes SAD iznad nacionalnih interesa Hrvatske, a stovremeno da kazu da je dosta vladavine diplomatskog potrcka anemicnog premijera Pljenkovica. Vecinu onih koji od 1990-te odlucuju o HR nacionalnim interesima treba nagraditi dozivotnim besplatnim smjestajem u nekom od kazmata sa osiguranom strazom na ulazu i izlazu i sve na teret poreskih obveznika.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja
2 godine prije

da je ovaj dikobraz ovakve blezgarije izrekao u svojoj zemlji postao bi instant redikul

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije

Sve ok,dugorocno gledajuci bez zakeranja svi su povjerioci na dobitku ali zna li se ko je kriv…hoce li ovo dobiti sudski epilog!?

Slovenac
Gost
Slovenac
2 godine prije

Pa evo vam to je evropa. Treba je uničit domaće firme da mogu velike velesile imat svoja podjetja kod vas. Tako so kod nas uničili fabriko šečera. I puno drugih.

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav
2 godine prije

neka bolje savjetuju svoje firme da opet ne bi napravile svjetsku ekonomsku krizu!

POVEZANE VIJESTI

Izbornik