Američki veleposlanik Zagrebu “savjetuje” koliko bi tko trebao imati udjela u Agrokoru

Agrokor će pojesti lešinarski fondovi
34 komentara

Novi američki veleposlanik Hrvatskoj, W. Robert Kohorst, na poslovnom ručku u srijedu u organizaciji Američke gospodarske komore je ustvrdio kako zbog izbjegavanja nepovoljnih scenarija pri postizanju nagodbe u Agrokoru nijedna grupa ne bi smjela imati više od 10 posto glasačkih prava u toj kompaniji.

Pritom je istaknuo kako bi se time izbjegle posljedice loše odluke jednog pojedinca ili grupe, dok se pri zajedničkom odlučivanju većeg broja ljudi s financijskim udjelom donose i bolje odluke.

Rekao je i da bi se vlada trebala usredotočiti upravo na preveniranje i smanjivanje rizika oko koncentracije vlasništva i glasačkih prava, a napominje da se to može učiniti i putem ograničavanja glasačkih prava vlasnika udjela, složeno strukturiranim upravnim odborima ili drugim procedurama koje omogućavaju da kompanija uspije, a ne da postane predmet određenog riskantnog ponašanja.

Napomenuo i da bi primjer Agrokora državi trebao poslužiti za razmatranje odnosa prema velikoj i strateškoj imovini te je li njezin broj primjeren za zemlju te veličine.

agrokor
FOTO  – Budući vlasnici Agrokora prema trenutnoj nagodbi

“Kada imate velike konglomerate koji kontroliraju velike dijelove gospodarstva, bez obzira bili oni u državnom ili privatnom vlasništvu, oni mogu spriječiti dinamičan rast koji je Hrvatskoj potreban”, rekao je Kohorst.

Njegove tvrdnje je nemoguće čitati drugačije nego u kontekstu navodne “opasnosti” prema kojoj bi ruska državna Sberbanka trebala postati vlasnik 40% Agrokora.

Naime, Sberbanka bi imala oko 30 posto vlasničkog udjela, dok bi s drugom ruskom državnom bankom VTB držala oko 45 posto dionica nove kompanije.

Naravno da odgovor Rusije nije trebalo dugo čekati.

“Smatram da američki veleposlanik pokušava vršiti pritisak ili se umiješati. Neka dođu američke banke i spase Agrokor. No, one to ne čine. A ruske su banke spremne to učiniti”, poručio je ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov

Veleposlanik Rusije u Hrvatskoj Anvar Azimov kazao je u petak kako je Sberbanka spremna odigrati pozitivnu i konstruktivnu ulogu u Agrokoru, da za to ima resurse i potencijal, te je pozvao unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke.

Sberbanka je spremna odigrati vrlo pozitivnu, konstruktivnu i stabilizirajuću ulogu. Pozivamo unutarnje i vanjske snage da ne postavljaju prepreke”, odgovorio je Azimov na pitanje novinara kako komentira nedavne izjave američkog veleposlanika oko Agrokora.

“Mislim da nije dobro za veleposlanika da daje savjete o tom pitanju. Mi iz Rusije to nikada ne činimo. Ja sam profesionalac i to znam, a on nije profesionalni diplomat nego biznismen”, poručio je Anvar Azimov nakon gospodarskog foruma Zagreb – Sankt Petersburg.

Agrokoranvar azimovLex AgrokorsberbankSberbankaVTBW. Robert Kohorst
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Christian
5 godine prije

Da je agrokor dobijao bespovratne kredite kao: lidl, kaufland, bauhouse i druge švapske kuće, nikad ne bi propao, Ovo je samo igra da se uništi sve domaće i da švabe dominiraju.

Zadranin
5 godine prije

Znači, amerikenjčina bi ograničio udjele na 10%, jer po ovome Rusi bi imali većinski udio, ali ne bi predložio da će neka američka firma uložiti novac u Agrokor, jer pretpostavlja da je Agrokor neisplativa rupa bez dna (čitaj, firma na naš hrvatski način).

Moga bi ti amer manje kenjati. Ostavi se Rusa, oni bar ne daju šamar/trisku uz ulaganje novca kao i vi.

Eto ga.

Pljuc.

Mucke
5 godine prije

Americki veleposlanik vjerovatno ima na umu kako ce neka veca americka banka ili “Hedge fond” pljunuti zivu lovu i smanjiti udio rusa na 20%,jedva cekam.

davor
5 godine prije

Tko je čitao Johna Perkinsa zna tko se zapošljava u američke ambasadore – ekonomski ubojice.

onaj najgl.....veći Dalton
5 godine prije

Kad nije u stanju nečim pametnim, čovjek se producira besmislicama. Ali nije mu zamjeriti. U jednoj partiji golfa, pričao je pajdi da bi poveo ženu negdje na putovanje. Ali da su putni aranžmani skupi. Pajdo mu sredio da putuje o državnom trošku. Kao veleposlanik. Iz one rent-a kategorije. Pred senatskim odborom svjedočio je da se cijepio protiv malarije, boginja, kuge i svašta nečega. Jer ide u južnu Aziju. Tamo se nalazi neka Croatia. A on zna da je bolje biti bogat i zdrav. Kad si siromašan džaba ti što si bolestan. Na aerodromu bila gužva, pa sjeo na krivi avion. I došao u Europu. Rekli su mu da tamo ima neka Hrvatska. I da se mora cijepiti protiv ospica. Brzo je skužio poglavice domorodaca. Imaju višak ljubavi za lovu. Tuđu. A glavna im je fora, nisam Ja, nisi Ti, nije On, nismo Mi. A tko je onda dirao pišu? Ima… Čitaj više »

Adriana
5 godine prije

“Kada imate velike konglomerate koji kontroliraju velike dijelove gospodarstva, bez obzira bili oni u državnom ili privatnom vlasništvu, oni mogu spriječiti dinamičan rast koji je Hrvatskoj potreban”, rekao je Kohorst.
Naknadna pamet, za vrijeme I.T., nitko nije dijelio ovako mudre i nadasve opravdane savjete, čak niti najbliži saveznici čiji je ambasador predstavnik. A sada bi poništili i kapitalizam i njegova pravila igre (za politikante u RH ništa čudno), ali to bi učinio predstavnik perjanice kapitalizma.

Churko
5 godine prije

Da se razumijemo od pocetka je jasno da je prica oko Agrokora. prica kako je SAD uz pomoc domojubnih politicara trebala preuzeti vodjecu ulogu u gospodarstvu HR. A gradjani Hr promijeniti feudalca ili robovlasnika. Zasto se narod ne digne na noge ili barem jasno i glasno kaze da im je dosta LAZLJIVICE I MANIPULATORICE KULINDE kojoj je interes SAD iznad nacionalnih interesa Hrvatske, a stovremeno da kazu da je dosta vladavine diplomatskog potrcka anemicnog premijera Pljenkovica. Vecinu onih koji od 1990-te odlucuju o HR nacionalnim interesima treba nagraditi dozivotnim besplatnim smjestajem u nekom od kazmata sa osiguranom strazom na ulazu i izlazu i sve na teret poreskih obveznika.

Jurišić maja
5 godine prije

da je ovaj dikobraz ovakve blezgarije izrekao u svojoj zemlji postao bi instant redikul

Siniša
5 godine prije

Sve ok,dugorocno gledajuci bez zakeranja svi su povjerioci na dobitku ali zna li se ko je kriv…hoce li ovo dobiti sudski epilog!?

Slovenac
5 godine prije

Pa evo vam to je evropa. Treba je uničit domaće firme da mogu velike velesile imat svoja podjetja kod vas. Tako so kod nas uničili fabriko šečera. I puno drugih.

Dub Miroslav
5 godine prije

neka bolje savjetuju svoje firme da opet ne bi napravile svjetsku ekonomsku krizu!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI