U 53 sata tri Ukrajinca u BiH opljačkala 23 bankomata ruske Sberbanke – Ukrajinski mediji pišu: “To je bio patriotski čin”.

Bankomat Sberbanke opljačkali Ukrajinci
35 komentara

I dok je u susjednoj Bosni i Hercegovini ovo vjerojatno vijest za „Crnu kroniku“, za nekada visoktiražni list Ukrajinsku pravdu kriminalne aktivnosti trojice Ukrajinaca između redaka imaju drugu konotaciju. Ukrajinski list nije išao u krajnost i tvrdio da je pljačka bankomata ruske Sberbanke u BiH bio „patriotski čin“, ali sugerira kako su mete bile samo ruski bankomati, dok su u komentarima Ukrajinci dobili pohvale za svoj „patriotski čin podrivanja neprijateljske ekonomije“.

U 53 sata su tri Ukrajinca u BiH uspjela opljačkati 23 bankomata ruske Sberbanke i odnijeli su  iznos veći od milijun eura. Prema Ukrajinskoj pravdi, opljačkani bankomati pripadaju Paytenu. Druge banke u Bosni i Hercegovini također koriste njegovu opremu, ali su napadači pljačkali samo one Sberbanke i uspjeli su opljačkati ukupno 2,7 milijuna konvertibilnih maraka.

Iako je tijekom radnog dana ispraznila neke bankomate, Sberbanka u petak nije primijetila ništa i tek u ponedjeljak, dan nakon što je policija uhitila dvojicu od trojice Ukrajinaca, bankarskoj agenciji su iz policije poslali poruku da je nestao novac s njihovih bankomata.

Službeno su Aleksandar Zajcev, Dmitrij Bojko i Jaroslav Titarenko 31. siječnja ušli u Bosnu i Hercegovinu iz Srbije. Dva dana kasnije, 2. veljače, Bojko i Zajcev su uhićeni nakon što ih je policija slučajno zaustavila i pretresla. Titarenko je uspio pobjeći. Policija ima informacije da je dan kasnije ušao u Mađarsku.

Policijski službenici pronašli su kod Zajceva i Bojka oko 100 tisuća konvertibilnih maraka, a preostalih 2,6 milijuna maraka, koji su, prema riječima Sberbanke nestali, još uvijek nije pronađeno. Uhićeni Ukrajinci ne surađuju s policijom i ne otkrivaju detalje i razloge svojih postupaka.

Osumnjičeni su uspjeli „očistiti“ najmanje 23 bankomata Sberbanke u Brčkom, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Kladnju, Vogošći, Sarajevu, Kiseljaku, Kreševu, Hadžićima, Ilidži, Mostaru, Čitluku, Zenici, Kaknju i na kraju u Bihaću.

Opljačkani bankomati u vlasništvu su Paytena. Druge banke u Bosni također koriste njegovu opremu, ali su napadači samo pljačkali strojeve Sberbanke, piše Ukrajinska pravda, koja je nedavno promijenila ime i sada se zove Europska pravda.

U komentarima ih neki nazivaju bandom „Robin Hud“, dugi patriotima, a neki kažu da je dobro što nisu opljačkali bankomate ukrajinskih banaka. Istina, neto se pita ima li nakon 6 godina išta u ukrajinskim bankomatima, dok drugi čitatelj navodi „kako su dečki podrivali neprijateljsku ekonomiju“.

No, šalu na stranu. Brzina kojom su se trojica Ukrajinaca kretala po BiH i kojom su praznili „ruske“ bankomate je impresivna. Što se tiče iznosa, obzirom na ukrajinske plaće i mirovine, ako se ne pronađe, Zajcev, Bojko i Titarenko su u svom privatnom „hibridnom ratu protiv ruskog agresora“ sebi osigurali pristojnu mirovinu.

Europska pravda/Ukrajina

BankomatSberbanka
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mölltaler
4 godine prije

Zanimljivo je da su svi opljačkani bankomati na području Federacije Bih i distrikta Brčko.

Brainstorm
4 godine prije

kako?
skanerom, eksplozivom, bagerom?
eto vijesti a citatelj mora nagadjati.

Mercury
4 godine prije

Jedna banka, jedan tip bankomata = jedna vrsta malware-a. Tako da tu nema ništa čudnoga. Pitnje je kako su ga ubacili u ATM. Ili na licu mjesta (bušenjem) ili su nekako “dobili” pristup mreži bankomata… S obzirom na ekstremno visoku efikasnost, ova druga opcija je možda više u igri.

Standard
4 godine prije

Ali naslov… Zar se ne zalagate za više standarde u novinarstvu?

citam "logicno" , logicno razmisljam
4 godine prije

Zaniljivo, iz banke sute, i tri dana ne znaju da su opljackani. Da li su bili sami?

DažBog
4 godine prije

Mozda su oni za “galicijane” heroji i patriote ali su ovde kriminalci. Lopate u ruke i 10 godina neka sirie patriotizam po Bosanskim putevima.
Da su opljackali Ukrainske banke, Zelenski bi vec morao proglasiti bankrot Ukrajine.
Zanimljivo je pogledati i gradove u kojima su “operisali” i sirili patriJotizam.
Reklo bi se da se u Banja Luci ne osjecaju bas najpatrijotskije.

DažBog
4 godine prije

PsihoJebiJatar da ti kupimo par pelena ili da potrazis od USrAnaca nakon vojnih vjezbi?

Siniša
4 godine prije

Šta hvali naslovu, pogotovo zadnje reči su pogodak kada se gleda sa strane Ukrajine.

4 godine prije

Pa neće valjda pljačkati ukrajinske banke, jer ih nema. To je isto kao kad bi pljačkali austijske, talijanske i francuske banke po Hrvatskoj….

Laki Topalović
4 godine prije

Pa konju, naslov citira članak i komentare Ukrajinaca

nevjernintomo
4 godine prije

Sberbank ima atm-e u BiH. Samo u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Brčkoom Kaknju Vitezu, Gradačacu i Bihaću.
Otkad BiH graniči sa Mađatskom?
Itd itd

Kolega 105
4 godine prije

Sada treba te ukrajince nagraditi; skinuti do gaca javno napendreciti i onda da ispred policajca sa pendrekom trce bez stajanja do Ukrajnine, da pokazu koliko im je veliko domoljublje

Jaran.
4 godine prije

Novac je osiguran tako da sberbank ne gubi nista.

Alex
4 godine prije

I kod nas su lopovi najveći domoljubi… vrijedi i obrnuto…patrioti su najveći lopovi.

Borac2
4 godine prije

Propala drzava, propali mediji, propali moral. Ukrostan. Sramota za ponos bivsi SSSR

nije bitno tko
4 godine prije

Da su ova trojica pljačkali zapadno evropske ili američke banke, bili bi u Ukrajini proglašeni kao putinovi teroristi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI