fbpx

Ovo nije bila teorija zavjere: briselski činovnici su doista nadigrali Ruse

Andrej Plenković i Martina Dalić

Ovaj članak je objavljen 17. lipnja 2017. godine. Mnogi su smatrali da se radi o teoriji zavjere. Danas vidimo da to ipak nije bilo tako. (ažurirano 27. 10. 2017.)

Danas, u prvoj polovici 21. stoljeća, asocijacije na pridjev ‘grčki’ nisu ispunjene bogovima i boginjama, mitskim junacima i homerskim pričama. Grčka/grčki je sinonim za dug, za neracionalno ponašanje oligarhija na vlasti, za populističko potkupljivanje birača privilegijama, za šutnju potkupljenih. Od premladih umirovljenika do preplaćenih akademika.

No, sve to ne bi bilo dovoljno za grčki kolaps da s druge strane nisu postojale banke voljne financirati grčka ekonomska pijanstva. Francuske i njemačke banke, čiji posao je stvaranje eura ni iz čega, a na osnovu pologa ulagača i zakonskih ovlasti, znale su za grčku prezaduženost i znale su na osnovu svojih proračuna točan datum grčkog ulaska u probleme s otplatom kamata pa su ipak davale kredite. Dakako, znale su i za Goldman Sachsovo friziranje grčkog knjigovodstva o pravom stanju vanjskog duga koje je prethodilo ulasku Grčke u euro zonu. Banke su to činile zbog nekoliko razloga, ali ni jedan od njih nije taj što su bile naivne ili zato što nisu znale što rade. Najprije, znale su kako će Grci dodijeljene kredite potrošiti za kupovinu roba iz njihovih domicilnih država pa će tako posredno poticati vlastita gospodarstva; na grčkim kreditima su zarađivali nekoliko puta više nego li da isti novac prodaju u Francuskoj ili Njemačkoj (kamata za Nijemce je bila oko 1%,a za Grke veća od 6% unutar istog valutnog kruga); znali su kako će političari koji upravljaju domicilnim državama i Europskom Unijom nakon Dana D (grčkog kolapsa) učinkovito pritisnuti Grke i odigrati za banke igru po scenariju napisanom isti dan kad su krediti i podijeljeni.

Nakon odmotavanja cijelog scenarija imamo Grčku u beskoncepcijskom stanju, u odumiranju, namirene i zadovoljne banke pa se novčarski svijet i dalje može kretati po svojim tračnicama.

Skoro sve elemente iz grčke priče mogli bismo prepoznati i u priči o Agrokoru, iako Agrokor nije država. Ali po svom značaju i ulozi ima veću važnost, nego li tih nekoliko državica u kojima djeluje. Znamo li da su parlamenti i Vlade tek organizirana bankarska poluga u strogo ograničenom prostoru, tzv. međunarodno priznatim granicama, onda možemo prepoznati Agrokorov potencijal kao bankarske poluge, budući da je djelovao u svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije.

Ivica Todorić u Hrvatsku 1990., zemlju s enormnim društvenim bogatstvom kojeg je zakonom najprije otela društvu država, a potom to bogatstvo po raznim ključevima odlučila podijeliti odabranima, nije ušao s gaćama na štapu. Niti kao direktor kakvog društvenog poduzeća s dugogodišnjim stažom u Partiji, već kao bogat i uspješan poduzetnik. Vjerojatno je u priču s Agrokorom i kupovinom društvenih poduzeća ušao bogatiji, nego li što je izašao iz te priče ovog proljeća, 27 godina poslije. Vještine, poslovne sposobnosti, menadžerska znanja koja je posjedovao razotkrivao je paralelno s razotkrivanjem lica i naličja kapitalizma u ex-YU verziji u kojem država rasprodaje, poklanja, rješava se društvenog kapitala i imovine u korist privatnoga. Nastavio je to činiti sljedećih 20 godina. U zanemarena, opljačkana, zapuštena poduzeća donosio je najprije red i to nije koštalo ništa.  Koštale su moderne tehnologije koje je morao financirati kreditima. Svatko će posvjedočiti kako je Todorić svako poduzeće koje je preuzimao pretvarao u uređenu i profitabilnu kompaniju. Dovoljno je prisjetiti se poslovne agonije Tiska, PIK-a Vrbovec s kojim su muku mučile Vlade i zaposlenici, PIK-a Belje, lokalnog (bez)značaja Unikonzuma.

Agrokor je s vremenom postao regionalni igrač i zbog svoje strateške usmjerenosti na širenje, preuzimanja – postao je interesantan igrač za bankarska ulaganja. Izgledalo je kako Agrokor ima neograničenu sposobnost plaćanja kamata. Svi su trljali zadovoljno ruke. I strani bankari, i lokalne države. U lokalnim državama Agrokor je donosio poslovnu stabilnost, imidž uspješnih, punio je državne kase plaćanjem poreza i donosio enormnu dobit svojim bankarskim financijerima, baš poput Grčke prije (i poslije) sloma.

Svjetska banka i njena podružnica IFC te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su Agrokor namirisali već na početku ovog stoljeća (Agrokor). Godine 2000. Agrokorovo ukupno kreditno dugovanje je iznosilo 178 milijuna eura (Monitor.hr). Tad dobiva kredit EBRD-a u iznosu od ukupno 225 milijuna eura po kamati od 9% s čim se zatvaraju stari dugovi te financiraju dalja širenja po regiji.

S vremenom se dug prema EBRD-u popeo na 600 milijuna eura. Ivica Todorić je tako pokrenuo spiralu, ušao u igru u kojoj nikad nije bilo predviđeno (niti moguće) da u njoj pobijedi. Agrokor je postao najozbiljnija adresa za isisavanje novca iz regije. Ali ne za Todorićev privatni račun, kako misle neupućeni zlobnici, već za privatne račune privatnih vlasnika banaka, dioničare fondova kod kojih se zaduživao.

Prijelomna godina u Agrokorovom poslovanju je 2014. Kamate od 7 do 10% postale su neizdrživ teret u državi koja se još od 2008. valjala u krizi, u kojoj se iz godine u godinu događao gospodarski pad, iseljavalo radno sposobno stanovništvo (iseljavanjem Agrokor ostaje bez cca 200 000 kupaca svojih proizvoda). Jedini način za odgađanje sloma bio je dalji fizički rast. Todorić je izračunao kako bi kupnjom Mercatora mogao popuniti sve dubioze nastale dotadašnjim poslovanjem, općim gospodarskim padom u zemljama u kojima djeluje i zadržati glavu iznad vode. Ozbiljni ekonomisti su tad komentirali Agrokorovu kupnju Mercatora kao odgađanje konačnog sloma na maksimalno tri godine (Jutarnji). Bili su u pravu.

Prelazak Todorića na rusku stranu

Vidimo dakle kako Todorić nije pogriješio kupnjom Mercatora (iako se Agrokorov ukupni promet nije uvećao za ukupni Mercatorov promet), ali negdje očito jest. Te ključne 2014. Ivica Todorić odlazi u Moskvu i dobija od banke u 51% vlasništvu ruske države Sberbank kredit od 600 milijuna eura po kamati od 5% s kojim otplaćuje dotadašnje kredite Svjetskoj banci, IFC-u, EBRD-u s prosječnim kamatama od 9% (Sberbanka).  Da igre više nisu samo ekonomske, već geopolitičke, pokazalo se vrlo brzo.

Ruski kredit Agrokoru nije značio samo preusmjeravanje novca iz regije prema Rusiji (što je dotadašnjim vlasnicima Agrokorovog duga, samim tim i Agrokora u cijelosti, bilo podnošljivo) i rusko bogaćenje, već i ruski nadzor nad regijom što je bilo nedopustivo.

Vjerojatno ne postoji pismena niti usmena naredba stvarnih vlasnika eura i dolara (svaka valuta je isključivo vlasništvo onog tko tu valutu izdaje) koja bi glasila: Uništiti Agrokor, ali da je negdje donijeta, pokazat će stvarnost. Agrokor je svojim prelaskom na rusku stranu na sebe navukao moćne neprijatelje – Svjetsku banku, marionetske države u kojima je djelovao.

Svjetska banka ulazi u igru

Izbor oružja za odstrijel starog lovca Todorića pada na Schwartz grupu, vlasnika trgovačkih lanaca  Lidl i Kaufland. Svjetska banka toj grupi daje kredit od milijardu dolara uz kamatu od 1% za širenje poslovanja u Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, BiH, Srbiji (Jutarnji). Na istom ‘slobodnom’ tržištu, u kojem isti zakoni navodno važe za sve, Lidl i Kaufland ulaze u ‘ravnopravnu’ tržišnu utakmicu protiv Agrokora s ‘nekoliko igrača viška i nekoliko golova prednosti’. Naime, dok Todorić lipše pod teretom kamata od 5-10%, Schwartz grupa u startu dobija prostor za ekstra profite. Ne samo na kamatama, već mu dodatni vjetar u leđa daju i dobavljači roba iz EU koji plasiraju svoje robe B i C kategorija uz diskontne cijene, a Lidl ih prodaje neznatno jeftinije od robe A kvalitete (kakve je morao kupovati Todorić). Da to nije samo pretpostavka, pokazao je i angažman notorno potkupljenih europarlamentaraca koji moraju s vremena na vrijeme pokazati da ne brinu samo o sebi (što je točno), već i o biračima (što je netočno). Digli su graju u EU Parlamentu oko prodaje roba na europskom Istoku koji su nekvalitetniji od roba pod istom markom koje se prodaju u starim zemljama članicama EU.

Agrokorov slom i protjerivanje Rusije

Da bi konačni rezultat, Agrokorov slom i protjerivanje Rusa iz regije, bio unaprijed cementiran valjalo je upregnuti i marionetske države koje će svojim represivnim aparatom dodatno cijediti Agrokor. Simboličko i stvarno presijecanje vrpce kojim će se označiti svrstavanje države uz blok Neprijatelja Agrokora odradio je tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović kad je uzeo škare i presjekao vrpcu na otvaranju Lidlovog distribucijskog centra u Lici (net.hr).

Kako je u praksi izgledalo sudjelovanje države u razaranju Agrokora (države su ekspoziture međunarodnih financijskih mogula), za saborskom govornicom svjedočio je dr Ivan Lovrinović.

https://www.youtube.com/watch?v=yqj1ds_nmYg

Taj njegov istup prošao je medijski nezapažen (a tko bi ga to i zapazio? Zar Jutarnji koji je pod masonskim nadzorom, zar Večernji koji je pod nadzorom Katoličke crkve, ekspozitura Austrija, zar državna TV pod nadzorom briselskih opunomoćenika, zar privatne TV kuće u vlasništvu provjerenih korporacija?).

Istraživanjem kojeg su proveli dr Lovrinović i njegov ekspertni tim, se pokazalo kako trgovački lanci Lidl, Kaufland, Billa, Spar u razdoblju od 2010. do 2015. na ostvareni promet od 6 milijarda eura hrvatskoj državi nisu platili ni jednu lipu poreza na dobit. U isto vrijeme je Agrokor u državnu kasu uplatio oko milijardu eura poreza na dobit (Jutarnji).

Te činjenice nisu samo skandalozne, one govore o državi kao agentu stranih sila u porobljavanju vlastitog naroda i uništavanju njegove gospodarske osnovice (Agrokor je sa samo 1,5% poljoprivrednih površina koje je koristio ostvarivao 15% ukupne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj što govori o učinkovitosti sustava kojeg je etablirao Agrokor).

Ne samo da u spomenutih 6 godina strani trgovački lanci nisu platili ni lipe poreza, oni to neće učiniti niti u slijedećih 6 godina. Naime, posluju s gubitkom, ukupno od 4 milijarde kuna. Ozbiljna država bi nakon objave tih podataka poslala ekspertni porezni tim u te trgovačke lance, pročešljala poslovne knjige i odrezala im kaznu od najmanje pola milijarde eura! Umjesto toga je hrvatska država bila prva koja je blokirala račun Agrokora za porezni dug! A o poreznom nadzoru u stranim trgovačkim lancima ni riječi, ni povika. Zato su kroz usta Bože Petrova u svojstvu predsjednika Hrvatskog Sabora dolazili povici o pljački u Agrokoru, zazivanja poreznog nadzora u Agrokoru i podnošenja kaznene prijave protiv Todorića (tako je Petrov postao glasnogovornik antihrvatskih interesa, trbuhozborac sila koje su ga školovale i dovele na političku scenu, a da vjerojatno toga nije bio ni svjestan).

Lihvari kamatare Ivicu Todorića

Umjesto da narod bude ogorčen na takvo lopovsko potkradanje države u izvedbi ‘renomiranih’ stranih trgovačkih lanaca, narod je pozvan na javno iskazivanje mržnje, bijesa, zlobe, zametnutih frustracija uslijed svih lopovština u pretvorbi i privatizaciji prema Ivici Todoriću. Onom koji sigurno ne bi propao barem još nekoliko godina da se ponašao poput stranaca i potkradao državu za porez. S druge strane su mediji stvorili sliku o Agrokoru kao zaštićenom ličkom medvjedu kojeg nitko ne smije dirati. Istina je bila sasvim suprotna, Ivicu Todorića su kamatarili, reketarili i lihvarili svi – političari, guverneri (valja se prisjetiti kako je bivši guverner HNB ‘prodao’ bezvrijednu tvrtku Agrokoru za 2 milijuna kuna), bankari, porezna uprava, dobavljači.

Kako su ti strani trgovački lanci došli u poziciju da rade navodno s gubitkom, jasno je svakom tko zna nešto o stranim investicijama. Strane tvrtke osnivaju tvrtku kćer u Hrvatskoj s minimalnim temeljnim kapitalom, a cjelokupni iznos investicije upisuju u poslovne knjige kao dug koji istovremeno postaje i dio ukupnog vanjskog duga države (Google).

Izgon Rusa

Operacija izgona Rusa iz Agrokora, time i iz zemalja ex-YU dalje je povjerena provjerenim briselskim igračima, bivšem europarlamentarcu Plenkoviću (sad premijeru) i bivšoj MMF-ovoj uzdanici Martini Dalić (sad ministrici gospodarstva). Navedeni dvojac je iskoristio rusko oklijevanje u trenutku Agrokorovog sloma (Rusi su morali, da bi zadržali svoju poziciju uložiti dodatni novac u Agrokor i s tim novcem izbaciti iz Agrokora sve lešinarske fondove, kreditore MMF-ovskog porijekla) i žurno donio Lex Agrokor, pod pokroviteljstvom EU. Zakon je u svojoj suštini neustavan, ali to nitko u Hrvatskoj službeno neće nikad utvrditi. EU diplomati su nadigrali Ruse i oteli im pozamašan novac.

Da se slom Agrokora odvijao po redovnoj proceduri, ruske banke bi došle u priliku namiriti dobar dio svojih potraživanja Agrokorovom imovinom s kojom je jamčio za povrat kredita. S primjenom Lex Agrokora, Rusima takvo što nakon završetka mandata Vladinog povjerenika za Agrokor neće biti moguće. Naime, najnovijim kreditom Agrokoru od cca pola milijarde eura,  zapadnjački financijeri za svaki novouloženi euro u cijelosti namiruju jedan euro starog duga tako da ova, okruglo milijarda eura duga ima prvenstvo u naplati nakon sutrašnjeg čerupanja Agrokora.

Ivica Todorić nije mogao uspjeti jer nikad nije uspio sklopiti savezništvo s dovoljno moćnim igračima iz sjene (kako je to uspjelo Tedeschiju i Atlantic grupi, Orbicu i Branku Rogliću). Sad je samo upitno koliko će lešinarski usmjerena javnost, koliko mediji, a koliko plaćeni igrači zazivati Todorićevo hapšenje, oduzimanje imovine kao opomenu svima koji se drznu ući u bitku s odavno postavljenim zaštićenim igračima na ‘slobodnom’ tržištu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

Facebook
Twitter
Telegram
Reddit
Pretplati se
Obavijest
guest
80 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Wehrmacht-ov feldmaršal Friedrich Paulus je već stajao sa dvije noge u Staljingradu misleći da je gotovo. Ostalo je povijest.
Nije gotovo kad vi mislite da je gotovo, već je gotovo kad sudac bude zviždao kraj.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Andrej

…možeš zamisliti da njemac stoji u staljingradskom rovu i podjebaje rusa u nedalekom rovu urlajući:….rusi uskoro buć,buć u volgu….a ostalo je povjest.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Ivici Todoriću i nije bio cilj da pobijedi, da mu je bio taj cilj danas ne bi bio sklonjen u zapadnoj državi u sigurnosti pričao kako će se javiti kada skupi dokaze već bi Interpol, SAD, UN npr. tražio od Rusije izručenje… Svaka sličnost sa ruskim oligarsima koji su se sklonili na Zapad sasvim slučajna…

Ivica Todorić je proizvod zla i kretenski 90-tih i njegov cilj ulaska u kompaniju neku je namjerno uneređenje te kompanije preko direktora koji su radili u dosluhu sa njim i ostalim novokomponiranim tajkunima. Zatim bi se on pojavio i kao neki spasitelj sve otkupio za kunu… Uništio je domaću poljoprivredu svojim neplaćanjem i bacio brdo seljaka u dug , tim seljacima su se nadobudni ulizivači smijali…

Banalan i isprazan tekst u kojem Rusi su pokušali preko Agrokora pridobiti hrvatski narod , dok Amerikanci nisu dali (ako se tko sjeća na sam dan kreiranja Lex Agrokora američka veleposlanica dolazi sve narediti , a Pernar snima mobitelom “slučajan ” dolazak…)

Ivica je samo jedan od glupih i pokvarenih ljudi koji realno nisu ni znali puno o poslu, nego su dobili priliku da opljačkaju narode Balkana. Koja budala ide kupovati Mercator i to kreditom , a zna da već one kredite ne može vratiti (Agrokor bi bio još živ…). Sav ovaj sukob između Todorića i Vlade je čista farsa … Todorić = Vlada , Vlada = Todorić…

X3M
Gost
X3M
3 godine prije

Nebih bas rekao da su Rusima uzeli velik novac. Na listi financijera roll-up kredita, na drugom mjestu je VTB banka.

Znaci da ce Rusi svoj dio dobiti kroz roll-up kredit VTB banke a Sber banka s druge strane tuzi na medunarodnim sudovima i pljeni dio imovine koji moze. Ako se sve pogleda u globalu, bankari su profitirali i Ruski i Americki a HR ispusila jako.

Jedan Americki poslovni covjek je rekao da nikakve sankcije nemogu zaustaviti biznis.
I to je istina. Biznismeni placaju politicare, a ako im ovi pocnu smanjivat ili ogranicavat biznis, politicari ostaju bez para.

Ovo su igre na najvisoj razini gdje male drzave gube a pobjeduju igraci na najvisoj razini (US, Rusia, Kina, Njemacka, Engleska)
a svi ostali gube. Jer su oni igru namjestili od pocetka i igraju po vec dogovorenom scenariju.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  X3M

Rusi će bez problema se naplatiti preko plina ili ćemo imati problem sa plinom kao Ukrajina… NA to je upozorena naša “vrhunska stručnjakinja” Kolinda koja se išla naslikavati u Rusiju pa joj prisjelo i brzo se uozbiljila…

panSlaven
Gost
panSlaven
3 godine prije
Reply to  Busola

Moš mislit kako nju brine Cijena plina… za ono gore si u pravu. Logicari lakiraju todorica. Kao , sad je siromašniji..

zgvaca
Gost
zgvaca
3 godine prije

Sud u Londonu ce odluciti protiv ruske Banke Sberbank?
Internacionalno Pravo nije hrvatsko pravo kojeg svaki polupismeni sudac tumaci kako njemu odgovara. Sberbank ima Akcionera koji dolaze iz svih krajeva svjeta. Ti Akcioneri imaju svoja ulaganja u razlicitim Institucijama i nijedan sud nece riskirat svoju reputaciju zbog jedne politicke odluke.
Zbog Sankcija su mnogi zapadnoevropski Ulagaci bili prisiljeni otvarati u Rusiji pogone kako bi mimoisli Sankcije. E sad da Sud u Londonu donese odluku koji njihova ulaganja dovodi u pitanje mi je tesko zamislivo. zamislimo kako bi sutra taj sud reagirao kad bi njima Rusi pod slicnim uvjetima oteli takvu jednu Investiciju?
Ima par nepobitnih cinjenica kojim ce se sud zabaviti; Agrokor je Bilacu falsikovao da dobije povoljne kredite. To je najveci zlocin koji moze neka Firma da napravi.
Todoricu je Firma oduzeta bez ikakvog procesa. Anglosaksonski Pravni Sistem ce imati potpuno razumjevanje za takvo nesto.
Danas Drzavno Povjerenstvo upravlja Agrokorom. To znaci da drzava njime upravlja. To se zove Nacionalizacija. E ako tebi pripada Firma ti preuzimas i sve obaveze.
ja mogu zamisliti da US Strvinari dobiju svoje pare. Da Banana drzava preuzme obaveze prema Rusima i drugim potraziocima i da Banana Drzava plati odstetu Todorovicu za nepravno oduzimanje imovine.
Jedno je sigurno, nakon odluke sudova Agrokor vise nece postojat a svi djelovi Koncerna ce dobiti stranog vlasnika. E sad ostaje pitanje ko ce jos uloziti neku paru u Privedu Bananistana? I Firme koje budu trazili Kredite ce zbog Agrokora dobiti jos vecu kamatu.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  zgvaca

…to bi bio blagoslov za ruse…katar je koliko sam pročitao kupio veliki udio ruske naftne kompanije i modus operandi je sljedeći izazovi umjetni kolaps firme i proglasii je strateškom kompanijom i dovedi ruskog ramljaka ne čelo i oguli kožu arapima.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  igi

…ovo je sarkazam naravno.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  zgvaca

Vec je jedan “mali” kantonalni sud u Sarajevu prdsudio u korist Sberbanke i dodijelio je dionice Kiseljaka u milionskoj vrijednosti za dug Agrokora preko Jamnice.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije

Ovaj tekst je drska manipulacija. Nadam se da će autor njime bar nešto zaraditi.

Miki
Gost
Miki
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Puno manje nego ti udbaški manipulatoru.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

U kojem si ti filmu???? Odmori i uzmi ljek!

Pitalac
Gost
Pitalac
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Admine: manipulacija sa znakovima + i – su toliko vidljivi i bezobrazni da mogu misliti kako se smijes ‘niaivnim’ citateljima jer nas pravis magarcima sa
dozvolom da mislimo kako mi ‘ocjenjujemo’ vrijednost napisanog. Bijedno, kao
i objasnjenje da je u istom trenutku vise citatelja pritisnulo tipku. Iskreno, nisam ocekivao od ovog portala ovakvu manipulaciju tudjim / nasim / .misljenjem.
Sramota za portal koji prezentira da zeli da bude iskren i pravedan.

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Poštovani Pitalac,

Po tko zna koji put dužni smo ponoviti nešto što smo već objasnili bar deset puta.

Modul za komentare kojeg koristi portal Logično nema mogućnost ručnog štimanja.

Na portalu je trenutno gotovo 200 osoba koje čitaju naše članke.

Admin

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije
Reply to  Pitalac

@Pitalac
Druže nema potrebe da moderator/admin namješta plusove ili minuse to može da uradi i bilo ko od nas komentatora koji zna kako se to može uraditi… a nije uopšte teško !

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Pitalac

Pitalac uplati si par sati iz informatike pa onda kakaj gluposti

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Čekajte ljudi !!! Jel’ ovo T.Maras koji radi za ovaj portal ili je u pitanju neki ” kradljivac identiteta” ????

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

mislim da ne “radi” više…tj. pisao je za isti kao i svojedobno na amsi.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

ljudi razumijem ovaj clanak ako vam ga je todoric dobro platio jer svi mi zivimo od novca i ne osudjujem vas zbog toga jer treba zlozvoru uzeti pare ako se moze i to je sve mafijasa todorica ne bih obrazlagao mislim da nije potrebno pozdrav

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

sramotan propagandni pamflet velicanja lika i djela ivice todorica nedostaje jedino prijedlog da ga se proglasi za sveca

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  ohrana

Da, upravo na to sam mislio i ja: beatifikacija najvećeg primatelja državnih poticaja, čija kompanija je usprkos privatizacijskoj “shemi” uspjela poklonjeno dovesti do bankrota. I da, ne “radim” više na ovom portalu, od kad mi je kao ekstremistički odbačen članak na koji primjedbe nije imalo ni Hrvatsko psihološko društvo. Članak možete pronaći pod mojim imenom na academia.edu, na donjem linku.

https://www.academia.edu/33263135/Lijeni_poslodavci_i_poduzetni_radnici

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Pošto je na linku potrebna identifikacija, objavljujemo članak u komentaru, a u cilju zdrave polemike:

TVRTKO MARAS : Lijeni poslodavci i poduzetni radnici

Dolaskom sezone, često se u medijima pojavljuje ovakvo lupetanje: “Na moru, u gradu tom-i-tom pekar ne može otvoriti kiosk jer nema radnika! Nudi se 4000 kn neto plaće i prijava!”. Kiosk poduzetnike prikazuje se kao nekakve spasitelje nacije i BDP-a koji se “faćaju s tendencijama”, kao uzdanice naše nejake privrede, i kao naš put prema svijetu i uzorima zapadnih zemalja. Takvu propagandu okupator plasira u svoje medije iz više razloga.

Jedan od razloga je da se otupi politička oštrica prigovora na užasno stanje na tzv. tržištu rada, i zanemari činjenica da tržište zapravo i ne postoji. Posloprimci nisu, kao na normalnom tržištu, u prilici da biraju poslodavce tako kao što poslodavci mogu birati posloprimce, jer ako ništa drugo, poslodavci najčešće imaju riješena osnovna egzistencijalna pitanja, a posloprimci bi ih trebali riješiti radom. Tržištem se ne može smatrati ni stanje u kojem se pristojan posao na neodređeno vrijeme može dobiti kod par tajkuna, par dodatnih stranih kompanija, i u državnoj službi. Usprkos tome što nema tržišta, ljude se pokušava uvjeriti da su sami krivi, da su lijeni i da im zato i ne može biti bolje.

Drugi je razlog da se alarmira masa nezaposlenih, i potakne da autostopom, polugladna, krene bauljati po turističkim mjestima i tražiti posao. Takve sam skupljao po državnim cestama i vodio na sendviče, intervjuirao i shvatio da im situacija nije nipošto sjajna, ni prilike da se zaposle u pekari baš nešto velike. Među njima je bilo ljudi s raznim stupnjevima obrazovanja, i s karakteristikama koje bi ih, vjerojatno, dovele do odlične karijere, ljudi koji su poslali na desetke ili stotine prijava na natječaje, i koji bi vjerojatno bili izvrsni prodavači u pekarama.

Treći je razlog indoktrinacija, naročito onih koji trebaju sami sebi objasniti zašto je njima dobro, a drugima nije. Velikoj većini pripadnika srednje klase takvo objašnjenje je potrebno, zbog toga što su ljudi, načelno, solidarni. Ideološkim podmetanjima o lijenim korisnicima socijalne pomoći, dobre ljude koji imaju solidan posao i egzistenciju, “smiruje” se i uvjerava da situacija nije krizna, nego samo treba pričekati da siromašni preuzmu sudbinu u svoje ruke.

Ipak, glavna je tema ovog članka nešto sasvim drugo. Glavna je tema da je poduzetnik, kojem nedostaju samo ljudi da otvori trgovinu ili ugostiteljski objekt, u prvom redu loš poduzetnik. To je poduzetnik koji nije planirao ljudske resurse, odnosno, poduzetnik koji ljudima ne može ponuditi ono što im treba.

Ljudi žive svoje živote, a ne žive trgovine svojih poslodavaca. Trgovine su im posao, a ako takvog posla neko vrijeme nemaju, organiziraju si život na drugi način, snalaze se raznim prihodima i uhodanim metodama koje neće prekinuti kad poduzetnička zvijezda s drvenim kioskom obeća da će tri mjeseca plaćati 4000 kuna neto, i prijaviti radnika na minimalac.

Ako poduzetnik ne zna što bi s čovjekom nakon 15. rujna, morao je prošlog listopada znati tko će mu doći raditi ove godine u lipnju. Morao je imati neku reputaciju, možda dati i neki sitni predujam za voznu kartu. Morao je biti s radnikom u kontaktu, i ako se radi o dobrom radniku, potražiti priliku za suradnju i izvan turističke sezone. Ako posluje već nekoliko sezona, morao je imati i svoju stalnu ekipu, s uzajamno razvijenim povjerenjem.

Kako je poduzetnik došao do koncesije ili dozvole za rad? Tko je sagradio taj kiosk? Hoće li išta novca biti uloženo u marketing? Koliko vremena je potrebno da se radnika uhoda u posao, i da li će poduzetnik osigurati, na svoj trošak, vrijeme probnog rada? U svim navedenim pripremama, možda je mogao, za neku plaću, tokom godine sudjelovati i radnik. Ako se radi o pothvatu “zgrabi i bježi” urod turističke žetve, u tom pothvatu radnik neće sudjelovati, nego će samo primati svoju plaću, i zajednički interes neće biti toliko važan.

Radnik će samo dobivati svoju plaćicu, nakon čega će, kad sravni troškove puta i boravka, kad uračuna odvojenost od obitelji i izgubljenu priliku da za sitnu lovu susjedima iscijepa drva i pokosi dvorišta, zaključiti da mu se sezonski odlazak na more nije isplatio. Jasno, ima i drugačijih primjera i poslodavaca, ali načelno vrijedi pravilo: poslodavac si je sam kriv što nema radnika, jer se radi o njegovom poslovnom pothvatu, njegovim odlukama i njegovim idejama o zaradi.

Kao što sam naglasio, ljudi žive svoje živote, a ne sanjaju ideje svojih poslodavaca. Radniku treba ponuditi neku perspektivu, a ako mu se perspektiva ne ponudi, on će ju za sebe tražiti sam. Da li će se tu interesi poslodavca i posloprimca preklopiti, to nije sigurno. Sigurno je da nema prostora za sažalijevanje poslodavca. Ako poduzetnik svoju priliku, na duži rok, gradi samo za sebe, ne smije se čuditi ako ostaje usamljen.

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  L. R.

Članak nije odbijen jer je “ekstremistički”, nego je u pitanju objektivnost.

Generalizacija i stvaranje sukoba između posloprimaca i poslodavaca su dva razloga što članak nije objavljen.

Uzrok ekonomskih problema nisu ni poslodavci ni posloprimci, nego sociopatološki pojedinci koji uništavaju sve što je zdravo u jednom društvu, a koje pronalazimo svuda, a ne samo kod poslodavaca.

Da rezimiramo. Temeljno načelo novinarstva je izbjegavanje generalizacije. Portal Logično čitaju svi. Posloprimci, poslodavci, studenti, seniori,…

Hvala svima na razumijevanju.

Redakcija

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  L. R.

Neka onda čitatelji prosude koliko je članak neobjektivan. Nakon što je Petar Jasak meni rekao ono zbog čega članak nije odbijen, konzultirao sam se s kolegama u struci, da provjerim da li sam članak napisao neuravnoteženo i neobjektivno. Po njihovim je kriterijima članak u redu, a po kriterijima portala logicno.com nije, i to je sasvim prihatljivo. Nama trebaju mediji s jasnim ideološkim smjernicama, a još nam je važnije da te ideološke smjernice točno prepoznaju njihovi čitatelji.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  L. R.

@Redakcija Logično
Ključni uzrok ekonomskih problema nisu sociopatološki pojedinci, već upravo priroda odnosa između onih koji raspolažu kapitalom, te onih koji radi zadovoljavanja svojih egzistencijalnih potreba moraju ponuditi svoj rad.
Trump i Hillary kao “par excellence” sociopatološki pojedinci ne diktiraju USA vanjsku politiku. Pa zar ne čitate analize vašeg najjačeg pera Babića? Nemojte smetnuti s uma, da su mnogi došli na ovaj portal potaknuti Babićevom namjerom predstavljenom na AMSI-u, da se stvari nazivaju pravim imenom.
Bez obzira koja figura u dvorištvu Bijele kuće šeta psa, ista uvijek odigra (nakon velikih obečanja) na kartu političkog kontinuiteta kojim se odnosi u USA društvu prelijevaju na cijeli svijet, što oni nazivaju uvođenjem demokracije, a mnogi to nazivaju i bombardiranjem. U svojem djelovanju poslovično nailaze na podršku cijele zapadne Europe.
U konačnici, vi koji prodajete svoj rad, završavate sa hamburgerom i Coca-colom u rukama, a vaši penzionirani roditelji usavršavaju tehnike balansiranja na urbanom poligonu među kontejnerima za smeće.
Razumijem vašu zabrinutost glede generaliziranja, ali to je u u kontekstu našega vremena i društva, kao da vas brine jeste li zaključali vrata na kući koju vam odnosi klizište.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  Andrej

Andrej, zanimljiv mi je tvoj komentar pa dozvoli krataku primjedbu. U smislu uzroka društvenih problema u naravi patoloških pojedinaca se redakcija i ja slažemo, ako je takav stav redakcije, da ne govorim u njeno ime. Ono u čemu se ne bismo složili je možda pitanje da li je Todorić “vlasnik” takvih osobina ličnosti, koji god razlozi neslaganja bili u pitanju. No najvažnije je sljedeće. Sam odnos posloprimca i poslodavca nije toliki problem, kao ni vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju. Problem treba gledati u vremenskoj dimenziji, i dimenziji interakcije u društvu. U vremenskoj dimenziji, patološki pojedinci se postupno infiltriraju u rukovodne funkcije, u biznisu i politici, jer normalni građani, u vrijeme blagostanja, zanemaruju svoju dužnost upravljanja zajedničkim poslovima. U pitanju je i socijalni pritisak “opakih” tipova s jedne strane, koji normalnim ljudima izgleda nevrijedan suprotstavljanja, dok svi žive u blagostanju, i time objašnjavamo i socijalne interakcije.

Kako to izgleda u biznisu, možeš pročitati na academia.edu, u mom članku “Promjene misije organizacijske psihologije s promjenama stanja u globalnoj privredi”. Članak preporučam jer je prošao neku stručnu provjeru, objavilo ga je u svom časopisu Hrvatsko psihološko društvo.

Ono u čemu se redakcija i ja ne slažemo je pitanje ideologije. Ovaj site, navodno, treba djelovati bez ideoloških “primjesa”, no to nije moguće. Ideologija je sustav vrijednosti i osobnog ili grupnog odnosa prema pojedinim društvenim pitanjima, i sastavni je dio svake grupe s više od jednim čovjekom. Navodno odsustvo ideologije može biti vrlo snažna ideološka poruka, na primjer poruka da se ljudi ne stavljaju na prvo mjesto, nego neki “princip” koji među ljudima mora biti potvrđen kao nadljudski, ili bar “znanstven” i “logičan”.

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

@Tvrtko Maras
Moj komentar nije bio potaknut odnosima vas i redakcije, vec shvaćanjem da se sociopatološkim individuama pripisuje veći značaj u destrukciji društva nego istima pripada. Sociopatološki pojedinci su u različitoj mjeri prisutni u svim društveno-političkim uređenjima i svaki sistem se prema takvima ili takvim pojavama nosi u velikoj mjeri vođen ideološkim odrednicama. Npr. u USA je vrlo čest slučaj, da se ljudi sa psihičkim poremečajima drže zatočeni u kazneno-popravnim institucijama bez ikakve skrbi za njihovo duševno stanje. To ne treba čuditi, jer znamo na koliko otpora u USA nailazi čak i ideja solidarnog osnovnog zdravstvenog osiguranja. Tko stoji iza ideje društvene solidarnosti? Do odgovora možemo doći tako, da isključimo one koji zasigurno ne podržavaju tu ideju. Pogrešno bi bilo smatrati, da je Trump glavni krivac koji je inicirao rezanje proračunskih sredstava namijenjenih zdravstvenoj zaštiti i preusmjeravanje istih u pojačavanje vojnoga budžeta. On je samo izvršioc radnog naloga, nešto poput Chief Executive Officer (CEO) sistemske infrastrukture koja stoji iza njega, a jedini kriterij opstojnosti te infrastrukture je profit.
Iz toga izvodim zaključak, da je općenito stvaranje profita tijesno povezano sa društvenim gibanjima, te stoga ne dijelim vaše mišljenje da je svejedno tko je vlasnik sredstava za proizvodnju.
U dijelu u kojem se referencirate na potrebu po ideološkom identitetu portala, nemam što dodati jer portal bez jasno postavljenog sustava vrijednosti nema kredibilitet suditi o bilo kakvim pojavama kojima svjedočimo.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  L. R.

Pročitao sam članak(na linku) i nije neki kamen spoticanja, naročito razlog za veće polemike, barem po meni.
Što se tiče oobjektivnosti ,ruku na srce, pa tko je tu u opće objektivan,svako glasilo ima svoga sponzora i naručioca.Na HRT-u možete na tjednoj bazi slušati nekog nazovi poslodavca ili predstavnika vlade kako nitko ne želi raditi poslove te i te, a sve u proredima skače kako je za to kriva socijalna(majko moja) politika , a ako bi slučajno podigli plače (tu tržišni odnosi prestaju) jadni poslodavci bi mogli propasti . Toliko o objektivnosti glavnih medija!
Ako želite biti komercijalni , samo vam pomaže pisati liberalno ili desno ,ozbiljne ljeve teme zaboravite!!

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  L. R.

Zdrava polemika je nemoguća, jer mi je u javnom obraćanju od jednog od suvlasnika, Petra Jaska, prenosim po sjećanju, rečeno da sam od “onih koji bi da prvo bude gore a zatim bolje”. U ostatku obraćanja sam implicitno prikazan kao neki crveni ekstremist koji priziva nasilje, što smatram da jasno govori o konačnom dometu portala. Naime, jasno je da se ovakve informacije kakve korektno prenosi kolega Babić, s kojim sam ostao u prijateljskim odnosima i čije tekstove izuzetno cijenim, ne mogu sasvim suzbiti. Okupatoru preostaje “damage control”, kontrola štete, tj. iznošenje takvih informacija koje mu škode, na mjestima na kojima vanjskopolitičke informacije neće biti dio cjelovitog medijskog pristupa društvenim promjenama. Za očekivati je da prosječan čitatelj, kad umoran dođe s posla, neće pratiti niz medija zbog palete pojedinih kvalitetnih sadržaja koji ga zanimaju, nego će pokušati otvoriti jedan medij i na njemu pokupiti sve, ako se na tom mediju o svemu piše.

U domaćem medijskom prostoru okupator je podijelio priču na sljedeći način: političari iza kojih stoji programirani medijski nastup u najčitanijim i najgledanijim medijima, ne smiju govoriti o vanjskoj politici, jer se narod kroz masmedije ne želi upozoriti da je naša vanjska politika za nas štetna, i ne želi se narod usmjeriti da o vanjskoj politici uopće razmišlja. Izvještaji o hrvatskoj vanjskoj politici, poput izvještaja o posjetu Predsjednice Rusiji, uvijek omašuju ceo fudbal, i bave se nevažnim stvarima ili stvarima o kojima nitko od domaćih političara ne odlučuje, a završavaju s našom obavezom da slušamo EU komisiju i radimo kako nalaže “zajednička”, zapravo američka globalna politika.

S druge strane, mediji poput ovog, koji ne mogu privući masovnu publiku jer se ne bave svakodnevnim zanimljivostima i ne pokrivaju cjelokupne informativne i zabavne potrebe građana, mogu donositi točne vanjskopolitičke izvještaje, jer imaju kod većine ili status “čudaka”, “teoretičara zavjere” i “ruskih agenata”, ili bar status teškog i nezanimljivog štiva, daleko od svakodnevnih izvještaja o utakmicama, vremenu, koncertnim najavama i ostalim sadržajima koji, normalno, zanimaju čovjeka. Prosječni građanin ne može svakog dana svoje medijske potrebe zadovoljiti na ovakav način, ali na jedan pogrešan i površan način to može s portalima poput indexa, blica i ostalih, od kojih je posebno maligna, intelektualna trovačnica postala Slobodna Dalmacija. Vjerojatno okupatora veseli da se novina takvog porijekla pretvara u nakaradnu rugalicu njene izvorne misije, a još mu je važnije da se Dalmacija ne vrati u stanje slobodarskog duha kakav je u njoj vladao od 1941.-1945., i desetljećima nakon rata.

Kada sam započeo besplatni rad za logicno.com, bilo je izričito dogovoreno da ćemo se redovno i ozbiljnije baviti i balkanskim pitanjima, da ćemo oformiti ozbiljnu redakciju koja pokriva kulturu, sport, znanost i servisne informacije, da ćemo plaćati novinare a, kad se steknu uvjeti, i mene, i tako dalje.

Ja ne tvrdim da je logicno.com osnovan s nekom izravnom namjerom praćenja ciljeva okupatora i provedbe “damage control” strategije, ali sam jako sumnjičav zbog činjenice da me jedan od suvlasnika implicitno proglasio crvenim ekstremistom. To mi izgleda kao panično udaljavanje mog prisustva od portala, s obzirom da je sasvim sigurno da suvlasnik Petar Jasak zna da NISAM nikakav ekstremist, ni neupućen u stanje u biznisu, pa da neprimjereno svu krivicu svaljujem na poslodavce. Ako bi nešto moglo biti predmetom njegove eventualne panike, to bi mogao biti upravo spomenuti koncept suvislog medija za široku populaciju, jer ni u kakvim drugim razmiricama ili neslaganjima do sada nismo bili, uz iznimku jednog teksta Roberta Valdeca, za koji sam još kao urednik inzistirao da se izbaci.

Ne znam da li će ovaj tekst postati dostupan čitateljima jer se svaki moj komentar provjerava od strane administratora, no ako hoće srdačno ih pozdravljam, jer sam za kvalitetu njihovog sadržaja kao privremeni urednik brinuo oko dva mjeseca.

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Poštovani kolega Maras,

Vaš komentar je objavljen i nećemo ništa komentirati. Ostavljamo našim čitateljima da sami donose zaključke.

Bilo nam je drago surađivati i želimo vam sve najbolje u budućnosti.

Redakcija

PS Inače posjeta portalu Logično raste što se može vidjeti na ovom linku:
https://www.alexa.com/siteinfo/logicno.com

Paris
Gost
Paris
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Tvrtko Petra lično znam jer zivmo oba u Francuskoj i dolazimo iz Bosne. Ovo sta pises nema veze sa istinom. Nemoj se ljutit ali mislm da ti je malo krivo. Tvoj artikl nosi ideologiju a citam o nama gdje pise da to ovde nije dozvoljeno.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  Paris

Paris, što točno nema veze s istinom? Osim toga, volio bih da se predstavite imenom i prezimenom, ovako razgovor nema smisla.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Kao netko tko poznaje puno jadnika i jadnica (namjerno ne pišem radnika) iz Konzuma, Tiska, Leda i ostalih dijelova Koncerna koji su doslovno robovali za minimalac ne mogu imati pozitivno mišljenje o Todoriću. Znam ja i da su strani igrači ovdje samo da bi isisavali lovu. Za mene je to sve ista bagra bili domaći izdajnici ili strani ekonomski okupatori uključujući i njihove marionete u Vladi i ostalim institucijama države. Znači svima jednako kao u onoj pjesmi Riblje Čorbe: Streljane, giljotina, vešala. Ne bih se previše opterećivao s tim koje govno od čovjeka manje ili više smrdi, svi oni su odigrali ulogu u uništavanju ovog zaista napaćenog naroda.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Perun

..kojikuhac ti radnici hoće pa prije 25 god. njihovi očevi su molili boga da rade kod privatnika pošto je bio moto:…radiš kod privatnika a blago se tebi…tako je to bilo u SFRJ kod stoke sitnog zuba.

ime
Gost
ime
3 godine prije
Reply to  igi

koliko smo napredovali u crapitalizmu govori činjenica da je san snova radit u državnoj službi.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije

Većina toga u članku je dobro odrađeno ,osim da malo vuće na Todorićevu stranu i pokušava ga prikazati da je on u konačnici žrtva sustava i svih navedenih faktora koji doista melju sve koji pokušaju ustati .Ne Todorić je samo jedan od zvijeri koja se umisllila i izgubila vezu sa stvarnošću i nakon svih suludih poteza pada i pokušava povući nekog za sobom .Zapravo on je odličan primjer kako na postoji nikakvo slobodno tržište ,i svaki uspjeh je više slučajan nego rezultat pameti.Domaći ekonomski analitičari (Novotny,Šonje,Kardum i družba)nas svakodnevno hrane sa “ogromnim mogućnostima tržišta od 500M ljudi ” ,a izvoz nam je u realnosti gori negu u bivšoj Jugi.Nema slobodnog tržišta ,ima samo onoliko koliko ti močnici EU-a dozvole, igra su prljavo ,ali se narodu prikazuje idilična EU. Natječaji za svaki veći posao su i vani namješteni baš kao i kod nas.Koje tužno zajedničko tržište kad je kamata za tebe 9% a za Njemca ispod 1% .Pa kako je Todorić u opće mogao misliti da se tako može nositi sa konkurenciom koja ima iza sebe neograničene izvore novaca, ulagati u Pik-ove najnovije linije za koje su potrebne desetine godina da se vrati investicija , da ne duljim ponašao se baš kao pijani milijarder.Pa i sam je igrao prljavo i okupljao plačenike svih vrsta i funkcija. Banana država od početka,i žao mi je svakog onog koji je ranjen ili poginuo za ovo u bespotrebnom ratu za ništa!

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Anemični i Suha Šljiva?Ma naplatiti će Rusi svoje kad tad,imaju i pravo.
A ceh će platiti Hrvatska,a ne lešinarski fondovi.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  elijah magnier

….mađžarska je naućila lekciju još od 1848 kada su je pregazile ruske trupe a ne pobegulja šugavi jelačić a potom 1945 se lekcija ponovila i danas su shvatili da rusi mogu izgubiti bitku ali ne i rat stoga valja biti s njima u dobro…hrvatskoj uskoro sutra ili za 20 god. predstoji prva lekcija kada če živi zavidit mrtvima.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Jel gore na slici Suha Šljiva ili Dupe.Nije bitno ,konačno posla za istjerivača
Košića.

max
Gost
max
3 godine prije

Pitanje je tko će pobjediti na kraju..ja se kladim na Ruse.

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

Kladim se, ostatak INA-e ode za obeštećenje Rusa.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Adriana

…koji će im kuhac INA ukoliko je moraju djeliti s mađžarima koji imaju prvenstvo u odlučivanju….

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije
Reply to  igi

Tko je sve u vlasničkoj strukturi MOL-a, nije najbistrije.

igi
Gost
igi
3 godine prije

…sberbank je izjavio da kao banka postoji 160god. i da ovo nikada neće zaboraviti – prevedeno s ruskog;… prvom zgodnom prilikom nahebat ću vam se majke…moja osobna procjena jeste da propašću petrodolara država hrvatska postaje povjesna kategorija kao bizmarkova prusija….ako je i prije toga EU na pojede i dođe u potpuni posjed briseelskih činovnika kao nekad pod mađarskom.krunom.

Waleks
Gost
Waleks
3 godine prije
Reply to  igi

….ako je i prije toga EU na pojede… To i jest cilj.

Istina
Gost
Istina
3 godine prije
Reply to  Waleks

Todorić je naivno mislio da će država ili neki nadnaravni entitet stajati iza njega u kriznim vremenima.
Nakon utaje poreza je falsificiranje financijskih izvješća solventnosti i likvidnosti najbrži put do zatvora u ozbiljnim zemljama.
Država je onoliko jaka koliko i njena privreda: zato i Njemačka čuva i kreditira svoje ekonomske gigante, jer svaki njihov minus šteti očuvanju centralne državne ekonomije, a onda posljedično i njenom profiliranju na međunarodnom nivou.
Zato kreditna kamata Lidlu ili Kauflandu i jeste 0,5—1 % a Agrokoru 5—9 %.
A neće ni veliki tržni lanci Evrope na Balkan dolaziti da prodaju proizvode vlastitih zemalja po visokim cijenama: Todoriću je to bilo isplativo, dočim spomenutima ne bi.
Gotovo je nemoguće da EBRD i, posebno kasnije, Sberbank, nisu znali ništa o mogućem budućem ekomonskom fijasku koncerna — osobito Sberbank, kao ozbiljan igrač izvan EU-a, koji je dao gotovo 2,7 puta veći kredit po gotovo dvaput manjoj kamatnoj stopi (u usporedbi sa EBRD-om), u fazi kada je koncern počeo praviti izuzetno pogrešne megalomanske poslovne poteze.
Todorić nije slučajno odabrao London, kao 2. najnaznačajniji svj. financijski centar izvan EU-a, i velika je šteta što vrijeme radi protiv: hrv. građana, poduzetničkog ugleda, međunarodnog statusa države, jer je iluzija da će se trakavica jednostavno riješiti, bilo da se Ivica dobrovljno preda ili bude uhapšen.
Da je koncern bio ozbiljan konglomerat različitio specijaliziranih kompanija, ugroženi bi bili ne primarno dobavljači nego domicilni poljoprivredni i industrijski proizvođači koji bi sami osmišljavali najnovije proizvodne linije, prateći tako uspješnu domaću poljoprivredu.
Ovako je Agrokor bio odličan EU-medijator, potaknut političkim poltronima RH (u čijim redovima su bile različite lijevo ili desno orijentirane stranke), uvoza skupe i često nekvalitetne ili robe namijenjene manje zahtjevnim kupcima Istočne Evrope, dok su uspješni domaći privrednici morali igrati po tajkunskim pravilima ili izvoziti.
Sberbanku je ”dopuštena” ogromna kreditna pomoć vjerovatno onda kada je i EU znala da je koncern otpisan, a i taj kredit je stigao, možebitno, kao više želja upliva rus. ekonomske moći nego shvatanje da će biti otplaćen.
I tu je negdje ovoj storyji i početak i tužni kraj.
😛

čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Ivica Todorić bi sve to napisano MORAO znati!!! Pa bilo tko koji iole razmišlja – jasno mu je to. No, izgleda da mu je pohlepa bila jača od razuma. Zato je tu najprije odgovoran ON i pored svih vladinih poteza i ostaloga. Zaduživati se odn. razvijati po kamatnoj stopi od 10% može samo potpuni ekonomski analfabet. Pošto on to ipak nije znači da je bio pohlepan. Firmu koja je tako načeta nije teško destabilizirati: u glavnom se je već sama, samo je treba malo zaljuljati. Uostalom kao i države. Uvijek isti recept! I uvijek svi pohlepni kvazi-managerji nasjednu. Bankarsko-tržišne … nazovimo ih pravim imenom – mućke su izmišljene na zapadu i tu im nitko nije ravan. U toj igri oni redovito pobjeđuju. Ali se Rusi ovoga puta ipak neće olako predati, tako da – sačekajmo.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  čitalac

Koliko god je Todorić bio bahat, a što se vidi iz onoga kako je živio, ipak treba priznati da nije on određivao kamate koje će mu banka ponuditi. On za to nije imao izbora. Uzimao je ono što su mu nudile strane banke.

Dobro ste čitalac napisali. Naši poslodavci uvijek nasjednu na lijepe priče banaka. Kada shvate što im se dogodilo, onda je već kasno. Sve izgube kao i Todorić. Mućke su definitivno izmišljene na Zapadu.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije

Kao što sam i mislio, pračovjek Cro-Magnon je imao više mozga nego Cro-Moron vrsta koja je na vlasti danas.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

LP..u cemu je fora za ovakav clanak,procitao sam ga u dahu i izuzetno je kvalitetan ali zbilja vuce ka kanonizaciji Gosn Todorica;zbilja vjerujem u sta ste napisali samo prosirite malo pricu na desavanja u drugim exYU republikama vazana za Agrokor,prevideli ste odluku suda u Sarajevu i ima li takvih odluka jos.
Da se iz clanka zakljuciti da je fix frtig ali sumnjam u to,neko spomenu plin a ko ce to platiti preko plina….itd,itd.

ime
Gost
ime
3 godine prije

koje veličnje agrokora. firme koja ne opstaje bez poticaja, ko tesla (sad otpuštaju radnike jer je trump zavrnuo pipu besplatnih dolara.) napišite koliko je sirotinje taj agrokor generirao. kaj mislite da je bezveze branimirov plac u zg zatvoren? ili da na dolcu dominiraju šverceri? sve je napravljeno da ljudi kupuju u dućanima smeće iz uvoza. a većina penzionera kupuje baš to smeće u lokalnim dućanima koji nisu ni lidl ni kaufland.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  ime

..članak upravo na jednostavan način objašnjave i pokazuje da Agrokor, u početku sa ‘organskim rastom’, nije imao ravnopravne uvijete (sa ostalima na tržištu) te je za opstanak posegnuo za financijskim stereoidima na što je vlada (ministarstvo financija, ekonomije, poreza itd.) trebala pravovremeno reagirati kao što nije. Agrokor je mogao i trebao raditi bolje/pametnije, ali vlada je MORALA (to joj je posao!) intervenirati na vrijeme.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Problem je to što vlada zapravo nije smjela intervenirati, takva su pravila (barem javno deklarirana), jer propale su nam cijele grane industrije i nikom ništa uz obrazloženja da su to zakoni tržišta i da vlada je tu samo da stvara pogodne uvjete za rad i investicije(je moš mislit).Napravljen je Lex Agrokor zakon , uredba šta li već(nisam siguran da postoji negdje neki sličan marifetluk) koji nebi nikad prošao od strane EU(razapeli bi nas) da nisu upitanju Ruski novci.To je taj rat koji spominje Plenković.Ovo više izgleda kao neki ventil da voda ne nahrupi od jedanput već puštaj po malo, ali u konačnici nikome u tom lancu se ne piše dobro osim ovih fondova koji su sama srž lošeg u ekonomskom svijetu!

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Zigi

A što je Lex Agrokor ako ne intervencija i to drastična i prekasna?! Znači da može!.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  Tarzan

Da to je intervencija, ali dozvoljena izvana zato jer se želi prekinuti svaka veza sa Rusima , te veze smiju imati povlaštene ekonomije EU-a.Osim toga ova vlast se trudi svakog božjeg dana trubiti da je socijalilzam i planiranje i saniranje i itd. van zakona. A što je Lex Agrokor , skakanje sebi u usta! Tema svrsishodnosti takvih intervecija je zadiranje u bit EU i mantare o otvorenom tržištu, jer je ono dokaz da toga zapravo nema. Neoliberali se time koriste za najobičniju pljačku drušvene vrijednosti!

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  ime

ime Onaj koji kao “stvorio” Teslu i ostale priće za malu djecu je dio ekipe koja vlada za tamu ovim svijetom, njemu se neće desiti ovo što se desilo Todoragi, izuzev ako imaju neke “više” ciljeve pa i on zalegne.

Zigi
Gost
Zigi
3 godine prije
Reply to  bbbb

Zanimljivo, samo daj malo opširnije.

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
3 godine prije

Ljudi nemojte biti naivni niko nikoga nije zajebao i Sberbanka će naplatiti svaki € koji su dali i to sa debelom kamatom,svijetom upravljaju banke i razni investicioni fondovi tako da vrana vrani neće vaditi oči pošto se i oni sami sutra mogu zateći u sličnoj situaciji,zapamite šta vam kažem da će se ovo sa Agrokorom na kraju najviše slomiti preko leđa običnog naroda u Hrvatskoj znači obični poreski obveznici će namirivati sve ono što je Todorić pokrao a Plenković zajebao misleći da izbjegne vraćanje kredita !

Hrvoje
Gost
Hrvoje
3 godine prije

Pitanja portalu Logično:
1. Zašto ovaj članak nema autora? (nigdje ne piše)
2. Zašto nema linka za ‘lajkanje’ (Sviđa mi se)
3. Zašto nema linka za ‘šeranje’ (Share)
Inače mi se članak jako sviđa, iako mi se sadržaj ne sviđa, ali ne zbog članka, nego zbog lopovske kolonijalne države i veleizdajnika koji ju vode ‘u naše ime’. U pristojnijim zemljama i pristojnijim vremenima to se rješavalo vrlo jednostavno – zid, streljački stroj i riješeno. Veleizdaja ne bi trebala biti zezancija. No danas su neka druga vremena, a i Hrvati su ‘neki drugi narod’.

Anarho
Famed Member
Anarho
3 godine prije
Reply to  Hrvoje

1. Pise VENLO
2. Link za lajk je prisutan kao i na svakom drugim clanku
3. Sharujes tako da copy-pastujes link na svom zidu

L. R.
Admin
Famed Member
3 godine prije
Reply to  Anarho

Samo da nadopunimo kolegu Anarha.

Uskoro ide nova verzija portala, a na kojem ćemo imati sve što je potrebno za jedan moderan portal.

Redakcija

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije
Reply to  L. R.

L.R.
nadan se da taj moderni portal ne ukljucuje komentiranje iskljiucivo preko facebooka, kao sto su svi “moderni” portali odbacili mogucnost generalnog komentiranja i tako direktno pogodovali sociopatima iza facebooka.

ive
Gost
ive
3 godine prije

Hrvatski politicari koji svojim postupcima pogoduju ili su pogodovali ameikancima i Eu bankirima trebbaju zavrsiti na vjesalima.

creative01
Gost
creative01
3 godine prije

Sličnom igrom pala je i Jugoslavija koja je krajem sedamdesetih dostigla vrhunac rasta što je zasmetalo englezima, francuzima i njemcima a u pomoč je stizao i NATO koji nije htio propustiti priliku širenja prema Sovjetskom savezu. Titova smrt ubrzala je tu geopolitičku igru i tako je počelo zauzimanje Balkana. Balkan nije smio napredovati i morali su ga osiromašiti rascjepom i padom Jugoslavije što zaista nije bilo teško poznavajuči prošlost svih naroda Balkana. Ameri i Britanci dobro su znali što ih muči znali su sve rane i počeli su ih polako otvarati jednu po jednu. Nije bilo teško vrbovati disidente i ostatke četnika i ustaša kao agente koji su polako ali sigurno ubacivali sjeme iz kojeg su ponovno nikle ideje o samostalnosti i mržnje među narodima Balkana.
Eto isto se ponavlja i sa Agrokorom koji je svojim rastom zasmetao nekim zapadnim lancima i Američki ‘agenti’ Plenković i grupa ni neznaju da rade za njih, čine baš to što su oni željeli. Tobože udaraju po
Rusiji a u stvari nedaju da se Balkan razvija poput Njemačke ili Britanije jel ga žele držati u rukama a to je najlakše ‘dužničkim ropstvom’. Da se mene pita, ja bi se potpuno pripojio Rusiji jer Kina, Rusija i Indija kao čelnici u manje od 10 godina predvodit če ekonomiju svijeta. Slijede Brazil, Južna Afrika a postoji i mogučnost priključenja nekih drugih afričkih država u koje danas ulaže Kina. Amerika je več davno u putanji na dole samo im je potrebno oduzeti petrodollar. Kina sa Saudijskom Arabijom več pregovara o zamjeni dollara kao valutu za naftu i želi platiti svojom valutom iza koje stoji zlato. Poznato je da iza Američkog dollara ne stoji ništa. Kina je postala največi uvoznik nafte pa im to neče biti problem.
Tako da sumnjam da su briselski ‘činovnici’ nadigrali Ruse.

stipa
Gost
stipa
3 godine prije

Sve dobro opisano, samo je autor zaboravio napisati da je Todorić osnovao nekoliko tvrtki kćeri od Nizozemske do raznih otočja gdje je izvlačio novce iz Agrokora na račun svoj i svoje djece i tako se osigurao… A tumor zvan USrA je dalje metastazirao po RH u stavljanju šapa na tuđe prirodne i industrijske resurse za ostvarivanje svoje dobiti i daljnjeg metastaziranja tumora u smislu neradom ostvarivati profit… Misle li slovenci, bosanci, srbi da su svojim “lex Agrokor” zaštitili svoje resurse od USrA tumora? Kao što je RH zaštitila da se ruski utjecaj raširi na NATO državu, USrA pudlicu? … Siguran sam da će ovakvim političkim igrama svi doći pod USrA tumor… Rusi su Agrokoru dali jeftiniji kredit nego što ga vlada daje svojim građanima i firmama, osim mafijaško-rođačkim uhljebima kojima daje stambene kredite po 1% kamate… Pa je opet Agrokor završio kako je i sam smjestio Pevecu kad je ovaj počeo prodavati mlijeko, salame, kruh i salate u “Pevecu” i ušao tim artiklima u konkurenciju Agrokoru

Broj 1
Gost
Broj 1
3 godine prije

G. Lovrinoviću, ispitati ćemo to što vi govorite.
Pozdrav iz HDZa.

Dano
Gost
Dano
3 godine prije

I tako se se naši radnici poslije praznika vračaju na rad doma u strane zemlje ! Hvala Vam gospodo političari što tako kvalitetno upravljate sa gospodarstvenicima i državom! I dok provjeravate gospodu iz portala provjerite usput dali je gospodin Sanader krao ili nije.Vi to sigurno znate jer ste baš sposobni!

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

I na desnom portalu dnevno također su pisali slične analize; da je “duboka država” preko američkog veleposlanstva u Buzinu prisvojila Agrokor, samo da drži Ruse podalje. “Briselski ćato” Plenković, je poznato je, cionistički igrač, još od vremena, prije 3 godine, kada je kao nekakakv povjerenik EU za Ukrajinu se uvlačio cionistima u Kijevu u njihovu debelu guzicu. “Investicijska” firma “Knighthead”, koja je sada preuzela svu vlast nad Agrokorom, Plenković i vlada joj dali sve ovlasti, čak i da imaju vlastite zakone, a ne da se moraju držati hrvatksih, je u vlasništvu lihvarskih cio-hazara, bivših Goldman-saksovaca…
Karamarko je prije 2 godine uklonjen sa čela HDZ-a i ona kratkotrajana vlada HDZ-a i Mosta sa Oreškovićem je uklonjena, na zapovjed iz Buzina. Karamarko je smotan i nema neku karizmu, ali očitio je da se “duboka država” (anglo-cionistička mafija) prepala, jer je Karamarko malo započeo šurovati sa Mađarima i sa Rusima. To je bio razlog u Buzinu i Briselu, za uzbunu, pa su korporatuvni mediji, Jutarnji, Index i ostali pokrenuli protiv njega hajku, da vodi Hrvatsku u “orbanizaciju” i “putinizaciju”…Korporativni plaćenici iz Jutarnjega, kao Jelena Lovrić , Ante Tomić ili Jurica Pavičič, tada su osuli drvlje i kamenje na Karamarka i tada su već priželjkivali , finog, uljuđenog, briselskog ćatu, Plenkovića.
Josip Juratović, to je onaj nekadašnji hrvatski gastarbajter, koji je u Njemačkoj, dogurao do člana njemačkog SPD-a i zastupnika u Bundestagu, pa se po hrvatskim medijima sa tim šepuri kao paun. Taj Juratović je tada, prije 2 godine u Večernjem napisao komentar, u kojem je izrazio zadovoljstvo, što je Karamarko pao, jer je vodio Hrvatsku u orbanizaciju, i zadovoljstvo što je pobjedio pro-europejski Plenković.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Njapodmukliji su Soroseve gnjide iz Indexa, Eto sada i oni se kofol raspisali o “američkim strvinarima”, koji su preuzeli Agrokor… Ali Indexovi sorosevci svojim totalno debilnim čitateljima, koji još vjeruju u bajke o antifašistima, dobrim ljevičarima i zlim desničarima i zloj crkvi, prodaju sve to ovako: kao da je Plenković klerikalni HDZ-ov desničar (iako ustvari svi stvarni hrvatski desničari mrze Plenkovića više od Milanovića), i da su dakle Plenković i ta desnica prodali Agrokor i Hrvatsku lešinarima(strvinarima)… a onda se Indexovi čitatelji, kao i uvijek pale, na HDZ, zatucane desičare itd, i ništa, ama baš ništa ne kuže, Kao prvo, oni ne kuže, da Index radi za te iste “američke strvinare”, koje kofol kritizira, da je Index neoliberalni, anti-ruski i anti-putinov, što se može vidjeti iz brojnih komentara njegovuih kolumnista kao Petar Stošić (užasni bljutavi cionistički propagandist koji je branio koljače ISILa i srao protiv Asada i Putina), ili homić Gordan Duhaček, koji stalno hvali zaoadanjački liberalizam i napada zaostale Hrvate , zaostale Ruse i sve odstale zaostale istočne Europljane…

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije

Propagandni članak koji se provlači po različitim medijima s bajkama koje pokušavaju opravdati Todorića. Ništa nova, samo gomila laži s kojim netko – Todorić ili netko iznad njega pokušava zamagliti stvarnost. “Todorić kupovao posrnula poduzeča.” Laž!!! Todoriću su se poklanjala visokovrijedna i visoko produktivna poduzeća koja su Tuđmanovi direktori na brzinu uništavali, umjetno zaduživali, iznosili sve novce iz firme i tada proglašavali stečaj i poklanjali Todoriću za kunu. Tako su ta poduzeča nastavljala raditi u pozitivi zato jer su i do tada bili u pozitivi. “Prešao na rusku stranu”?? ne, samo je išao dizati kredite kod koga je još mogao dignuti za spremiti još nešto na Kajmansko otočje. Neka zavjera kojom ga se smjenilo? Vraga, dobro režirana predstava za javnost, s žrtvenim jarcem, isisavanjem svega što se isisati da preko lešinarskih fondova, iznošenjem svega na račune gazda HDZa koji su i do sada bili vlasnici svega a kojima je Todorić bio samo paravan. Agrokor i sve ostale firme će oguljene do kosti ostati nekoj drugoj (SDPovoj kao do sada, ili tko zna kojoj) vladi da proglasi stečaj i preuzme krivicu za sve, kako je to već napravljeno dva puta. I još kad ta vlada dođe na vlast, sud će još presuditi da je država nepravedno oštetila Todorića i da mu nova vlada mora platiti izgubljene milijarde. Uobičajeno od HDZa.

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  Mate Jebach

Uobičajeno je i od SDP-a da prihvati takvu ulogu, Mate, pa se zapravo postavlja pitanje zašto ih razlikovati.

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
3 godine prije
Reply to  Tvrtko Maras

Jer se razlikuju. HDZova – Tuđmanova propaganda od izbora 1997 je “svi su isti”. Nisu. Ali HDZ kad više nije mogao braniti tezu da su njegovi ljudi pošteni i časni, da rade za dobro Hrvatske i da su oni ti koji su dobili rat, počeo je s tim – i drugi su isti kao i mi. Nisu, svaki dan i svaki mjesec u zadnjih 20 godina se to dokazuje ali mehaničko mantranje ..su isti, svi su is….” donosi rezultate. Apsolutna vlast je u rukama HDZa, kompletna policija vojska i sudstvo su izabrani po načelu odanosti HDZu, skoro sva administracija (vjerojatno 90%). Agrokor je stvorio HDZ, Fimi media isto, privatizaciju je napravio HDZ i podjelio sve između sebe. I te argumente nemogu negirati osim mehanički ponavljati ..su isti, svi su is….”. Budale povjeruju.

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Zato mu je drzava bez pogovora isplacivala oko milijardu kuna poljoprivrednih poticaja, a male opg proizvodjace gusila bilo nepravilnosti ili ne. Znaci unistavanje i unistavanje…

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
3 godine prije
Reply to  Bobi

Da. Ja čak poznajem čovjeka kojem nije plaćena rajčica po koju je njegova žena odlazila u Konzum i plaćala svoju neplaćenu rajčicu svojom gotovinom, jer su sve prodali.

VENTILATOR
Gost
VENTILATOR
3 godine prije

Ne bih volio da prognoziram , ali sam duboko uvjeren, da ni Plenković, a ni Ramljak nisu svijesni, a da ne spominjem Dalićku, što se može izroditi iz ove njihove zaigranosti …PO SISTEMU , ESAM TE ESAM….Očito da moć kao i alkohol i droga daje lažnu snagu da sve možeš, kao što nedavno reče Plenković.Ne dođu li Rusi u razumnom roku do svojih novaca, jeza me hvata dokopa li se ruska mafija ovog duga. Sjetite se kako je evropska mafija,krajem prišlog stoljeća, uspavala vatikanskog financijskog mešetara ispod londonskog mosta.Po svim pričama danas je evropska mafija diletant u odnosu na rusku. I na kraju zašto političari uvjek zaboravljaju da je u njihovoj branši permanentno prisutan virus koji se zove…TKO VISOKO LETI, NISKO PADA.

Ive
Gost
Ive
3 godine prije

Dobivena bitka ne znaci i dobiven rat.

Ja sam to
Gost
Ja sam to
2 godine prije

Sve ovdje rečeno bilo bi možda i prihvatljivo da nije zanemareno nekoliko jako bitnih detalja koje manje više svaki mali poduzetnik pa i “nepoduzetni” građanin zna. Prva od njih bila bi: ne zadužuj se prekomjerno i po nepovoljnim uvjetima jer će te to nekad negdje opaliti i na kraju uništiti. Drugo, ukoliko je IT tako dobar biznismen, kako je mogao dozvoliti i odobriti da se njegov koncern toliko dugo a tako nepovoljno zadužuje? Treće, IT-a uopće ne bi bilo da nije bilo jako uske veze s politikom, točnije kradezeom (HDZ) kojega je kasnije obilato morao financirati na razne načine, ponajviše uhljebljivanjem istrošenih i isluženih pijuna iste stranke koja je tako “uspješno” odvela RH u propast. Ima toga još podosta ali mislim da su ova tri detalja ipak presudna.

Milan
Gost
Milan
2 godine prije

Previše je istinito, realno i zakonito, naučno potkovano! Danas. realnost! Sve preko leđa naroda! Kvalitet života, nezaposlenost, migracije na razvijeni “zapad”, nije izlaz iz bede. Politika je kondenzirani izraz ekonomije!

PHP
Gost
PHP
2 godine prije

Sve je to super za 5 opisano ali krenimo redom , put rikverca pa polako.
Metod rikverca je vrlo jednostavno napraviti i saznati PRAVU ISTINU O AGRU, TODORU I OSTALIMA…
Precizno se mogu konstruirat svi detalji sa svim imenima sudionika .
Osobno me najvise zanima tko su bili glavni savjetnici todora u kronoloskom nizu. Logistika AGRA je vrlo vazna i zanimljiva jer je to ujedno glavni kljuc i odgovor na zagonetku kako je propao agro. Savjetnici kroz povjest su bili u velikom broju i glavni uzrocnici propasti mocnika drzava carstava.
Dobijes dobar savjet i od njega se dobro okoristis, pa drugi, pa stoti, od iste osobe ili tima i eksponecijalno napredujes. U pocetku puno razmisljas o savjetima i mogucnostima i razum je budan i oprezan. Kako situacija ide naprjed tako bogatstvo prati korak a razum i oprez pomalo slabi…….
Svi su zadovoljni u lancu jer se novac sliva u potocima. Kako vrjeme odmice gazda sve vise prepusta kormilo savjeniku ili timu i bavi se svojim musicama koje su dosle ” PRIRODNO” sa enormnim rastom dobiti posla investicija i ostalog i od njega se trazi samo potpis. Godine prolaze, dobit se multiplicira , posao siri , zadovoljstvo u nebesimac… Nakon uzleta i akumulacije dolazi sunovrat iliti ” rizici poslovanja” nasto savjetnik ili tim ima spreman odgovor i rjesenja. Nakon odredenog vremena savjetnik ili tim potpuno preuzima ulogu gazde i djeluje samostalno ali sa njegovim punim povjerenjm. Kako situacija ide na gore gazda polako dolazi na zemlju ,budi se i pokusava ” aktivno ” sudjelovat u neugodnom razvoju dogadaja. Bezrezervno povjerenje u savjetnila ili tim ne prestaje jer svi savjeti su bili plodonosni i nema razloga panici. Kako se situacija rapidno pogorsava povjerenje u savjetnika ili tim ne dolazi u pitanje jer su kao obitelj i krah se nastavlja sa prihvacanjem svih savjeta ma kakvi se god cudni cinili. Gazda se nalazi u ” hipnotickom snu” i sljepo vjeruje svojim savjetnicima unatoc potpunom krahu i izgubljenosti jer ipak su oni njemu stvorili ” carstvo”.
Ni najmanje pomisli nema da je taj savjetnik ili tim od pocetka suradnje dosao sa namjerom da bas na ovakav nacin odradi svoj posao TROJANSKOG KONJA
OVO JE MOJE DUBOKO UVJERENJE
……..

POVEZANE VIJESTI

Izbornik