fbpx

Ovo nije bila teorija zavjere: briselski činovnici su doista nadigrali Ruse

Andrej Plenković i Martina Dalić
80 komentara
1,481

Ovaj članak je objavljen 17. lipnja 2017. godine. Mnogi su smatrali da se radi o teoriji zavjere. Danas vidimo da to ipak nije bilo tako. (ažurirano 27. 10. 2017.)

Danas, u prvoj polovici 21. stoljeća, asocijacije na pridjev ‘grčki’ nisu ispunjene bogovima i boginjama, mitskim junacima i homerskim pričama. Grčka/grčki je sinonim za dug, za neracionalno ponašanje oligarhija na vlasti, za populističko potkupljivanje birača privilegijama, za šutnju potkupljenih. Od premladih umirovljenika do preplaćenih akademika.

No, sve to ne bi bilo dovoljno za grčki kolaps da s druge strane nisu postojale banke voljne financirati grčka ekonomska pijanstva. Francuske i njemačke banke, čiji posao je stvaranje eura ni iz čega, a na osnovu pologa ulagača i zakonskih ovlasti, znale su za grčku prezaduženost i znale su na osnovu svojih proračuna točan datum grčkog ulaska u probleme s otplatom kamata pa su ipak davale kredite. Dakako, znale su i za Goldman Sachsovo friziranje grčkog knjigovodstva o pravom stanju vanjskog duga koje je prethodilo ulasku Grčke u euro zonu. Banke su to činile zbog nekoliko razloga, ali ni jedan od njih nije taj što su bile naivne ili zato što nisu znale što rade. Najprije, znale su kako će Grci dodijeljene kredite potrošiti za kupovinu roba iz njihovih domicilnih država pa će tako posredno poticati vlastita gospodarstva; na grčkim kreditima su zarađivali nekoliko puta više nego li da isti novac prodaju u Francuskoj ili Njemačkoj (kamata za Nijemce je bila oko 1%,a za Grke veća od 6% unutar istog valutnog kruga); znali su kako će političari koji upravljaju domicilnim državama i Europskom Unijom nakon Dana D (grčkog kolapsa) učinkovito pritisnuti Grke i odigrati za banke igru po scenariju napisanom isti dan kad su krediti i podijeljeni.

Nakon odmotavanja cijelog scenarija imamo Grčku u beskoncepcijskom stanju, u odumiranju, namirene i zadovoljne banke pa se novčarski svijet i dalje može kretati po svojim tračnicama.

Skoro sve elemente iz grčke priče mogli bismo prepoznati i u priči o Agrokoru, iako Agrokor nije država. Ali po svom značaju i ulozi ima veću važnost, nego li tih nekoliko državica u kojima djeluje. Znamo li da su parlamenti i Vlade tek organizirana bankarska poluga u strogo ograničenom prostoru, tzv. međunarodno priznatim granicama, onda možemo prepoznati Agrokorov potencijal kao bankarske poluge, budući da je djelovao u svim državama nastalim iz bivše Jugoslavije.

Ivica Todorić u Hrvatsku 1990., zemlju s enormnim društvenim bogatstvom kojeg je zakonom najprije otela društvu država, a potom to bogatstvo po raznim ključevima odlučila podijeliti odabranima, nije ušao s gaćama na štapu. Niti kao direktor kakvog društvenog poduzeća s dugogodišnjim stažom u Partiji, već kao bogat i uspješan poduzetnik. Vjerojatno je u priču s Agrokorom i kupovinom društvenih poduzeća ušao bogatiji, nego li što je izašao iz te priče ovog proljeća, 27 godina poslije. Vještine, poslovne sposobnosti, menadžerska znanja koja je posjedovao razotkrivao je paralelno s razotkrivanjem lica i naličja kapitalizma u ex-YU verziji u kojem država rasprodaje, poklanja, rješava se društvenog kapitala i imovine u korist privatnoga. Nastavio je to činiti sljedećih 20 godina. U zanemarena, opljačkana, zapuštena poduzeća donosio je najprije red i to nije koštalo ništa.  Koštale su moderne tehnologije koje je morao financirati kreditima. Svatko će posvjedočiti kako je Todorić svako poduzeće koje je preuzimao pretvarao u uređenu i profitabilnu kompaniju. Dovoljno je prisjetiti se poslovne agonije Tiska, PIK-a Vrbovec s kojim su muku mučile Vlade i zaposlenici, PIK-a Belje, lokalnog (bez)značaja Unikonzuma.

Agrokor je s vremenom postao regionalni igrač i zbog svoje strateške usmjerenosti na širenje, preuzimanja – postao je interesantan igrač za bankarska ulaganja. Izgledalo je kako Agrokor ima neograničenu sposobnost plaćanja kamata. Svi su trljali zadovoljno ruke. I strani bankari, i lokalne države. U lokalnim državama Agrokor je donosio poslovnu stabilnost, imidž uspješnih, punio je državne kase plaćanjem poreza i donosio enormnu dobit svojim bankarskim financijerima, baš poput Grčke prije (i poslije) sloma.

Svjetska banka i njena podružnica IFC te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su Agrokor namirisali već na početku ovog stoljeća (Agrokor). Godine 2000. Agrokorovo ukupno kreditno dugovanje je iznosilo 178 milijuna eura (Monitor.hr). Tad dobiva kredit EBRD-a u iznosu od ukupno 225 milijuna eura po kamati od 9% s čim se zatvaraju stari dugovi te financiraju dalja širenja po regiji.

S vremenom se dug prema EBRD-u popeo na 600 milijuna eura. Ivica Todorić je tako pokrenuo spiralu, ušao u igru u kojoj nikad nije bilo predviđeno (niti moguće) da u njoj pobijedi. Agrokor je postao najozbiljnija adresa za isisavanje novca iz regije. Ali ne za Todorićev privatni račun, kako misle neupućeni zlobnici, već za privatne račune privatnih vlasnika banaka, dioničare fondova kod kojih se zaduživao.

Prijelomna godina u Agrokorovom poslovanju je 2014. Kamate od 7 do 10% postale su neizdrživ teret u državi koja se još od 2008. valjala u krizi, u kojoj se iz godine u godinu događao gospodarski pad, iseljavalo radno sposobno stanovništvo (iseljavanjem Agrokor ostaje bez cca 200 000 kupaca svojih proizvoda). Jedini način za odgađanje sloma bio je dalji fizički rast. Todorić je izračunao kako bi kupnjom Mercatora mogao popuniti sve dubioze nastale dotadašnjim poslovanjem, općim gospodarskim padom u zemljama u kojima djeluje i zadržati glavu iznad vode. Ozbiljni ekonomisti su tad komentirali Agrokorovu kupnju Mercatora kao odgađanje konačnog sloma na maksimalno tri godine (Jutarnji). Bili su u pravu.

Prelazak Todorića na rusku stranu

Vidimo dakle kako Todorić nije pogriješio kupnjom Mercatora (iako se Agrokorov ukupni promet nije uvećao za ukupni Mercatorov promet), ali negdje očito jest. Te ključne 2014. Ivica Todorić odlazi u Moskvu i dobija od banke u 51% vlasništvu ruske države Sberbank kredit od 600 milijuna eura po kamati od 5% s kojim otplaćuje dotadašnje kredite Svjetskoj banci, IFC-u, EBRD-u s prosječnim kamatama od 9% (Sberbanka).  Da igre više nisu samo ekonomske, već geopolitičke, pokazalo se vrlo brzo.

Ruski kredit Agrokoru nije značio samo preusmjeravanje novca iz regije prema Rusiji (što je dotadašnjim vlasnicima Agrokorovog duga, samim tim i Agrokora u cijelosti, bilo podnošljivo) i rusko bogaćenje, već i ruski nadzor nad regijom što je bilo nedopustivo.

Vjerojatno ne postoji pismena niti usmena naredba stvarnih vlasnika eura i dolara (svaka valuta je isključivo vlasništvo onog tko tu valutu izdaje) koja bi glasila: Uništiti Agrokor, ali da je negdje donijeta, pokazat će stvarnost. Agrokor je svojim prelaskom na rusku stranu na sebe navukao moćne neprijatelje – Svjetsku banku, marionetske države u kojima je djelovao.

Svjetska banka ulazi u igru

Izbor oružja za odstrijel starog lovca Todorića pada na Schwartz grupu, vlasnika trgovačkih lanaca  Lidl i Kaufland. Svjetska banka toj grupi daje kredit od milijardu dolara uz kamatu od 1% za širenje poslovanja u Bugarskoj, Rumunjskoj, Hrvatskoj, BiH, Srbiji (Jutarnji). Na istom ‘slobodnom’ tržištu, u kojem isti zakoni navodno važe za sve, Lidl i Kaufland ulaze u ‘ravnopravnu’ tržišnu utakmicu protiv Agrokora s ‘nekoliko igrača viška i nekoliko golova prednosti’. Naime, dok Todorić lipše pod teretom kamata od 5-10%, Schwartz grupa u startu dobija prostor za ekstra profite. Ne samo na kamatama, već mu dodatni vjetar u leđa daju i dobavljači roba iz EU koji plasiraju svoje robe B i C kategorija uz diskontne cijene, a Lidl ih prodaje neznatno jeftinije od robe A kvalitete (kakve je morao kupovati Todorić). Da to nije samo pretpostavka, pokazao je i angažman notorno potkupljenih europarlamentaraca koji moraju s vremena na vrijeme pokazati da ne brinu samo o sebi (što je točno), već i o biračima (što je netočno). Digli su graju u EU Parlamentu oko prodaje roba na europskom Istoku koji su nekvalitetniji od roba pod istom markom koje se prodaju u starim zemljama članicama EU.

Agrokorov slom i protjerivanje Rusije

Da bi konačni rezultat, Agrokorov slom i protjerivanje Rusa iz regije, bio unaprijed cementiran valjalo je upregnuti i marionetske države koje će svojim represivnim aparatom dodatno cijediti Agrokor. Simboličko i stvarno presijecanje vrpce kojim će se označiti svrstavanje države uz blok Neprijatelja Agrokora odradio je tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović kad je uzeo škare i presjekao vrpcu na otvaranju Lidlovog distribucijskog centra u Lici (net.hr).

Kako je u praksi izgledalo sudjelovanje države u razaranju Agrokora (države su ekspoziture međunarodnih financijskih mogula), za saborskom govornicom svjedočio je dr Ivan Lovrinović.

https://www.youtube.com/watch?v=yqj1ds_nmYg

Taj njegov istup prošao je medijski nezapažen (a tko bi ga to i zapazio? Zar Jutarnji koji je pod masonskim nadzorom, zar Večernji koji je pod nadzorom Katoličke crkve, ekspozitura Austrija, zar državna TV pod nadzorom briselskih opunomoćenika, zar privatne TV kuće u vlasništvu provjerenih korporacija?).

Istraživanjem kojeg su proveli dr Lovrinović i njegov ekspertni tim, se pokazalo kako trgovački lanci Lidl, Kaufland, Billa, Spar u razdoblju od 2010. do 2015. na ostvareni promet od 6 milijarda eura hrvatskoj državi nisu platili ni jednu lipu poreza na dobit. U isto vrijeme je Agrokor u državnu kasu uplatio oko milijardu eura poreza na dobit (Jutarnji).

Te činjenice nisu samo skandalozne, one govore o državi kao agentu stranih sila u porobljavanju vlastitog naroda i uništavanju njegove gospodarske osnovice (Agrokor je sa samo 1,5% poljoprivrednih površina koje je koristio ostvarivao 15% ukupne poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj što govori o učinkovitosti sustava kojeg je etablirao Agrokor).

Ne samo da u spomenutih 6 godina strani trgovački lanci nisu platili ni lipe poreza, oni to neće učiniti niti u slijedećih 6 godina. Naime, posluju s gubitkom, ukupno od 4 milijarde kuna. Ozbiljna država bi nakon objave tih podataka poslala ekspertni porezni tim u te trgovačke lance, pročešljala poslovne knjige i odrezala im kaznu od najmanje pola milijarde eura! Umjesto toga je hrvatska država bila prva koja je blokirala račun Agrokora za porezni dug! A o poreznom nadzoru u stranim trgovačkim lancima ni riječi, ni povika. Zato su kroz usta Bože Petrova u svojstvu predsjednika Hrvatskog Sabora dolazili povici o pljački u Agrokoru, zazivanja poreznog nadzora u Agrokoru i podnošenja kaznene prijave protiv Todorića (tako je Petrov postao glasnogovornik antihrvatskih interesa, trbuhozborac sila koje su ga školovale i dovele na političku scenu, a da vjerojatno toga nije bio ni svjestan).

Lihvari kamatare Ivicu Todorića

Umjesto da narod bude ogorčen na takvo lopovsko potkradanje države u izvedbi ‘renomiranih’ stranih trgovačkih lanaca, narod je pozvan na javno iskazivanje mržnje, bijesa, zlobe, zametnutih frustracija uslijed svih lopovština u pretvorbi i privatizaciji prema Ivici Todoriću. Onom koji sigurno ne bi propao barem još nekoliko godina da se ponašao poput stranaca i potkradao državu za porez. S druge strane su mediji stvorili sliku o Agrokoru kao zaštićenom ličkom medvjedu kojeg nitko ne smije dirati. Istina je bila sasvim suprotna, Ivicu Todorića su kamatarili, reketarili i lihvarili svi – političari, guverneri (valja se prisjetiti kako je bivši guverner HNB ‘prodao’ bezvrijednu tvrtku Agrokoru za 2 milijuna kuna), bankari, porezna uprava, dobavljači.

Kako su ti strani trgovački lanci došli u poziciju da rade navodno s gubitkom, jasno je svakom tko zna nešto o stranim investicijama. Strane tvrtke osnivaju tvrtku kćer u Hrvatskoj s minimalnim temeljnim kapitalom, a cjelokupni iznos investicije upisuju u poslovne knjige kao dug koji istovremeno postaje i dio ukupnog vanjskog duga države (Google).

Izgon Rusa

Operacija izgona Rusa iz Agrokora, time i iz zemalja ex-YU dalje je povjerena provjerenim briselskim igračima, bivšem europarlamentarcu Plenkoviću (sad premijeru) i bivšoj MMF-ovoj uzdanici Martini Dalić (sad ministrici gospodarstva). Navedeni dvojac je iskoristio rusko oklijevanje u trenutku Agrokorovog sloma (Rusi su morali, da bi zadržali svoju poziciju uložiti dodatni novac u Agrokor i s tim novcem izbaciti iz Agrokora sve lešinarske fondove, kreditore MMF-ovskog porijekla) i žurno donio Lex Agrokor, pod pokroviteljstvom EU. Zakon je u svojoj suštini neustavan, ali to nitko u Hrvatskoj službeno neće nikad utvrditi. EU diplomati su nadigrali Ruse i oteli im pozamašan novac.

Da se slom Agrokora odvijao po redovnoj proceduri, ruske banke bi došle u priliku namiriti dobar dio svojih potraživanja Agrokorovom imovinom s kojom je jamčio za povrat kredita. S primjenom Lex Agrokora, Rusima takvo što nakon završetka mandata Vladinog povjerenika za Agrokor neće biti moguće. Naime, najnovijim kreditom Agrokoru od cca pola milijarde eura,  zapadnjački financijeri za svaki novouloženi euro u cijelosti namiruju jedan euro starog duga tako da ova, okruglo milijarda eura duga ima prvenstvo u naplati nakon sutrašnjeg čerupanja Agrokora.

Ivica Todorić nije mogao uspjeti jer nikad nije uspio sklopiti savezništvo s dovoljno moćnim igračima iz sjene (kako je to uspjelo Tedeschiju i Atlantic grupi, Orbicu i Branku Rogliću). Sad je samo upitno koliko će lešinarski usmjerena javnost, koliko mediji, a koliko plaćeni igrači zazivati Todorićevo hapšenje, oduzimanje imovine kao opomenu svima koji se drznu ući u bitku s odavno postavljenim zaštićenim igračima na ‘slobodnom’ tržištu.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
80 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Andrej
Gost
Andrej
4 godine prije

Wehrmacht-ov feldmaršal Friedrich Paulus je već stajao sa dvije noge u Staljingradu misleći da je gotovo. Ostalo je povijest.
Nije gotovo kad vi mislite da je gotovo, već je gotovo kad sudac bude zviždao kraj.

Busola
Gost
Busola
4 godine prije

Ivici Todoriću i nije bio cilj da pobijedi, da mu je bio taj cilj danas ne bi bio sklonjen u zapadnoj državi u sigurnosti pričao kako će se javiti kada skupi dokaze već bi Interpol, SAD, UN npr. tražio od Rusije izručenje… Svaka sličnost sa ruskim oligarsima koji su se… Pročitaj više »

X3M
Gost
X3M
4 godine prije

Nebih bas rekao da su Rusima uzeli velik novac. Na listi financijera roll-up kredita, na drugom mjestu je VTB banka. Znaci da ce Rusi svoj dio dobiti kroz roll-up kredit VTB banke a Sber banka s druge strane tuzi na medunarodnim sudovima i pljeni dio imovine koji moze. Ako se… Pročitaj više »

zgvaca
Gost
zgvaca
4 godine prije

Sud u Londonu ce odluciti protiv ruske Banke Sberbank? Internacionalno Pravo nije hrvatsko pravo kojeg svaki polupismeni sudac tumaci kako njemu odgovara. Sberbank ima Akcionera koji dolaze iz svih krajeva svjeta. Ti Akcioneri imaju svoja ulaganja u razlicitim Institucijama i nijedan sud nece riskirat svoju reputaciju zbog jedne politicke odluke.… Pročitaj više »

Tvrtko Maras
Gost
Tvrtko Maras
4 godine prije

Ovaj tekst je drska manipulacija. Nadam se da će autor njime bar nešto zaraditi.

Perun
Gost
Perun
4 godine prije

Kao netko tko poznaje puno jadnika i jadnica (namjerno ne pišem radnika) iz Konzuma, Tiska, Leda i ostalih dijelova Koncerna koji su doslovno robovali za minimalac ne mogu imati pozitivno mišljenje o Todoriću. Znam ja i da su strani igrači ovdje samo da bi isisavali lovu. Za mene je to… Pročitaj više »

Zigi
Gost
Zigi
4 godine prije

Većina toga u članku je dobro odrađeno ,osim da malo vuće na Todorićevu stranu i pokušava ga prikazati da je on u konačnici žrtva sustava i svih navedenih faktora koji doista melju sve koji pokušaju ustati .Ne Todorić je samo jedan od zvijeri koja se umisllila i izgubila vezu sa… Pročitaj više »

elijah magnier
Gost
elijah magnier
4 godine prije

Anemični i Suha Šljiva?Ma naplatiti će Rusi svoje kad tad,imaju i pravo.
A ceh će platiti Hrvatska,a ne lešinarski fondovi.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
4 godine prije

Jel gore na slici Suha Šljiva ili Dupe.Nije bitno ,konačno posla za istjerivača
Košića.

max
Gost
max
4 godine prije

Pitanje je tko će pobjediti na kraju..ja se kladim na Ruse.

Adriana
Gost
Adriana
4 godine prije

Kladim se, ostatak INA-e ode za obeštećenje Rusa.

igi
Gost
igi
4 godine prije

…sberbank je izjavio da kao banka postoji 160god. i da ovo nikada neće zaboraviti – prevedeno s ruskog;… prvom zgodnom prilikom nahebat ću vam se majke…moja osobna procjena jeste da propašću petrodolara država hrvatska postaje povjesna kategorija kao bizmarkova prusija….ako je i prije toga EU na pojede i dođe u… Pročitaj više »

čitalac
Gost
čitalac
4 godine prije

Ivica Todorić bi sve to napisano MORAO znati!!! Pa bilo tko koji iole razmišlja – jasno mu je to. No, izgleda da mu je pohlepa bila jača od razuma. Zato je tu najprije odgovoran ON i pored svih vladinih poteza i ostaloga. Zaduživati se odn. razvijati po kamatnoj stopi od… Pročitaj više »

Tarzan
Gost
Tarzan
4 godine prije

Kao što sam i mislio, pračovjek Cro-Magnon je imao više mozga nego Cro-Moron vrsta koja je na vlasti danas.

Sinisa
Gost
Sinisa
4 godine prije

LP..u cemu je fora za ovakav clanak,procitao sam ga u dahu i izuzetno je kvalitetan ali zbilja vuce ka kanonizaciji Gosn Todorica;zbilja vjerujem u sta ste napisali samo prosirite malo pricu na desavanja u drugim exYU republikama vazana za Agrokor,prevideli ste odluku suda u Sarajevu i ima li takvih odluka… Pročitaj više »

ime
Gost
ime
4 godine prije

koje veličnje agrokora. firme koja ne opstaje bez poticaja, ko tesla (sad otpuštaju radnike jer je trump zavrnuo pipu besplatnih dolara.) napišite koliko je sirotinje taj agrokor generirao. kaj mislite da je bezveze branimirov plac u zg zatvoren? ili da na dolcu dominiraju šverceri? sve je napravljeno da ljudi kupuju… Pročitaj više »

Kajzer Soze
Gost
Kajzer Soze
4 godine prije

Ljudi nemojte biti naivni niko nikoga nije zajebao i Sberbanka će naplatiti svaki € koji su dali i to sa debelom kamatom,svijetom upravljaju banke i razni investicioni fondovi tako da vrana vrani neće vaditi oči pošto se i oni sami sutra mogu zateći u sličnoj situaciji,zapamite šta vam kažem da… Pročitaj više »

Hrvoje
Gost
Hrvoje
4 godine prije

Pitanja portalu Logično: 1. Zašto ovaj članak nema autora? (nigdje ne piše) 2. Zašto nema linka za ‘lajkanje’ (Sviđa mi se) 3. Zašto nema linka za ‘šeranje’ (Share) Inače mi se članak jako sviđa, iako mi se sadržaj ne sviđa, ali ne zbog članka, nego zbog lopovske kolonijalne države i… Pročitaj više »

ive
Gost
ive
4 godine prije

Hrvatski politicari koji svojim postupcima pogoduju ili su pogodovali ameikancima i Eu bankirima trebbaju zavrsiti na vjesalima.

creative01
Gost
creative01
4 godine prije

Sličnom igrom pala je i Jugoslavija koja je krajem sedamdesetih dostigla vrhunac rasta što je zasmetalo englezima, francuzima i njemcima a u pomoč je stizao i NATO koji nije htio propustiti priliku širenja prema Sovjetskom savezu. Titova smrt ubrzala je tu geopolitičku igru i tako je počelo zauzimanje Balkana. Balkan… Pročitaj više »

stipa
Gost
stipa
4 godine prije

Sve dobro opisano, samo je autor zaboravio napisati da je Todorić osnovao nekoliko tvrtki kćeri od Nizozemske do raznih otočja gdje je izvlačio novce iz Agrokora na račun svoj i svoje djece i tako se osigurao… A tumor zvan USrA je dalje metastazirao po RH u stavljanju šapa na tuđe… Pročitaj više »

Broj 1
Gost
Broj 1
4 godine prije

G. Lovrinoviću, ispitati ćemo to što vi govorite.
Pozdrav iz HDZa.

Dano
Gost
Dano
4 godine prije

I tako se se naši radnici poslije praznika vračaju na rad doma u strane zemlje ! Hvala Vam gospodo političari što tako kvalitetno upravljate sa gospodarstvenicima i državom! I dok provjeravate gospodu iz portala provjerite usput dali je gospodin Sanader krao ili nije.Vi to sigurno znate jer ste baš sposobni!

alan ford
Gost
alan ford
4 godine prije

I na desnom portalu dnevno također su pisali slične analize; da je “duboka država” preko američkog veleposlanstva u Buzinu prisvojila Agrokor, samo da drži Ruse podalje. “Briselski ćato” Plenković, je poznato je, cionistički igrač, još od vremena, prije 3 godine, kada je kao nekakakv povjerenik EU za Ukrajinu se uvlačio… Pročitaj više »

alan ford
Gost
alan ford
4 godine prije

Njapodmukliji su Soroseve gnjide iz Indexa, Eto sada i oni se kofol raspisali o “američkim strvinarima”, koji su preuzeli Agrokor… Ali Indexovi sorosevci svojim totalno debilnim čitateljima, koji još vjeruju u bajke o antifašistima, dobrim ljevičarima i zlim desničarima i zloj crkvi, prodaju sve to ovako: kao da je Plenković… Pročitaj više »

Mate Jebach
Gost
Mate Jebach
4 godine prije

Propagandni članak koji se provlači po različitim medijima s bajkama koje pokušavaju opravdati Todorića. Ništa nova, samo gomila laži s kojim netko – Todorić ili netko iznad njega pokušava zamagliti stvarnost. “Todorić kupovao posrnula poduzeča.” Laž!!! Todoriću su se poklanjala visokovrijedna i visoko produktivna poduzeća koja su Tuđmanovi direktori na… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
4 godine prije

Zato mu je drzava bez pogovora isplacivala oko milijardu kuna poljoprivrednih poticaja, a male opg proizvodjace gusila bilo nepravilnosti ili ne. Znaci unistavanje i unistavanje…

VENTILATOR
Gost
VENTILATOR
4 godine prije

Ne bih volio da prognoziram , ali sam duboko uvjeren, da ni Plenković, a ni Ramljak nisu svijesni, a da ne spominjem Dalićku, što se može izroditi iz ove njihove zaigranosti …PO SISTEMU , ESAM TE ESAM….Očito da moć kao i alkohol i droga daje lažnu snagu da sve možeš,… Pročitaj više »

Ive
Gost
Ive
4 godine prije

Dobivena bitka ne znaci i dobiven rat.

Ja sam to
Gost
Ja sam to
3 godine prije

Sve ovdje rečeno bilo bi možda i prihvatljivo da nije zanemareno nekoliko jako bitnih detalja koje manje više svaki mali poduzetnik pa i “nepoduzetni” građanin zna. Prva od njih bila bi: ne zadužuj se prekomjerno i po nepovoljnim uvjetima jer će te to nekad negdje opaliti i na kraju uništiti.… Pročitaj više »

Milan
Gost
Milan
3 godine prije

Previše je istinito, realno i zakonito, naučno potkovano! Danas. realnost! Sve preko leđa naroda! Kvalitet života, nezaposlenost, migracije na razvijeni “zapad”, nije izlaz iz bede. Politika je kondenzirani izraz ekonomije!

PHP
Gost
PHP
3 godine prije

Sve je to super za 5 opisano ali krenimo redom , put rikverca pa polako. Metod rikverca je vrlo jednostavno napraviti i saznati PRAVU ISTINU O AGRU, TODORU I OSTALIMA… Precizno se mogu konstruirat svi detalji sa svim imenima sudionika . Osobno me najvise zanima tko su bili glavni savjetnici… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI

Izbornik